Connect with us

EVENIMENT

INCREDIBIL! Un octogenar pe un scooter s-a aventurat în trafic pe o arteră foarte aglomerată și a fost accidentat

Publicat


Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj a transmis, vineri după-masă, un comunicat de presă referitor la un accident rutier produs în zona Metro, Florești.

Artera este cunoscută ca fiind una dintre cele mai aglomerate din județ, iar victima, un octogenar, se afla pe un scooter. 

„La ora 16.20 ISU Cluj a fost alertat prin SNAU 112 pentru a interveni la un eveniment rutier, zona Metro, com. Florești, dintre un scooter și o autoutilitară. Conducătorul scooterului, un bărbat de aproximativ 80 ani, a fost transportat de către ambulanță SMURD , pentru investigații, la spital. Victima era conștientă și cooperantă, acuza dureri la brațul stâng”, se arată în comunicatul ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. 32 de pompieri clujeni au plecat în misiune în județul Galați. Ajută locuitorii după inundații

Publicat

galați

Joi dimineață, 2 ofițeri, 16 subofițeri și 14 soldați de la toate detașamentele ISU Cluj au fost trimiși spre zonele afectate de inundații din județul Galați. Pompierii clujeni vor contribui la efortul comun al structurilor de intervenție din toată țara, în vederea minimalizării pagubelor produse de inundații.

”De asemenea, pe parcursul zilei de miercuri, opt camioane din cadrul ISU Cluj, ISU Arad și ISU Bihor au încărcat materiale de la unul dintre depozitele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din județul Ilfov.

Mai exact, este vorba despre 500 de paturi, 500 de saltele, 500 de perne, 500 de saci dormit, 1.000 fețe de pernă și 1.000 de cearșafuri.

Acțiunea face parte dintr-o mobilizare rapidă și coordonată la nivel național, în scopul oferirii de ajutor umanitar și suport logistic pentru cetățenii din regiunile afectate de inundații.

Reamintim faptul că, în județul Galați acționează, în sprijinul salvatorilor din județ, aproximativ 1.000 de pompieri aparținând unităților subordonate IGSU”, arată ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Maraton de film în aer liber, food trucks cu specific internațional, DJ set și alte surprize, la PICNIC în Iulius Parc

Publicat

Picnic în Iulius Parc

Nu-ți face planuri weekend-ul acesta pentru că Iulius Mall te invită la PICNIC, un concept marca Street Food Festival, unde te vei bucura de DJ set-uri electrizante, mâncare cu specific internațional și seri de film în aer liber.

Vino în acest final de săptămână în Iulius Parc și bucură-te de trei zile pline de preparate delicioase, muzică bună și atmosferă de festival!

Maraton de film în aer liber, food trucks cu specific internațional, DJ set și alte surprize, la PICNIC în Iulius Parc

PICNIC este locul de întâlnire și celebrare al comunității, plin de experiențe multisenzoriale, activități inedite și momente de neuitat.

În perioada 20 – 22 septembrie 2024, în Iulius Parc ești așteptat la PICNIC, un eveniment inedit, unde te vei bucura de muzică, bunătăți gastronomice și filme în aer liber. Evenimentul are loc în intervalul orar 12.00 – 23.00, iar intrarea este gratuită.

 

Mâncare delicioasă şi DJ set-uri în aer liber

Experiența culinară internațională este asigurată de food truck-uri cu preparate desăvârșite.

Picnic în Iulius Parc

Vineri, de la ora 16.30, pe scena din Iulius Parc va urca DJ VOLT, iar DJ Optick va mixa de la ora 20.00.

Sâmbătă, eTy va seta mood-ul de la 16.30, iar de la 20.00, Mihai Popoviciu va fi la platane.

Duminică, de la ora 16.30, vor răsuna mixtape-urile lui AURIKA, iar de la 20.00 scena îi va aparține lui DJ Antenna.

Maraton „Pirații din Caraibe”

Un alt punct de atracție al festivalului este zona de Outdoor Cinema, unde iubitorii de film sunt așteptați în cele trei seri, de la ora 20.00, la un maraton cu „Pirații din Caraibe”.

Vineri va rula „Perla Neagră”, sâmbătă, „Cufărul omului mort”, iar duminică ajungem alături de Jack Sparrow „La capătul lumii”.

PICNIC are și o zonă dedicată copiilor, plină cu activități distractive și creative, precum facepainting.

Vino împreună cu cei dragi la PICNIC în Iulius Parc și bucurați-vă de un weekend plin de energie!

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca, ÎNFRÂNGERE cu Beșiktaș Istanbul, în ultimul amical înainte de startul sezonului

Publicat

U-BT Cluj câștigă primul meci al finalei cu CSM CSU Oradea

U-BT Cluj-Napoca a pierdut miercuri, cu scorul de 92-90, amicalul cu Beșiktaș Istanbul, ultima partidă înainte de startul sezonului.

Conform unui comunicat al clubului clujean, din punct de vedere statistic, clujenii au avut procentaje de 56% din interiorul semicercului, 27% de la mare distanță și 74% de la linia de pedeapsă.

U-BT Cluj-Napoca, ÎNFRÂNGERE cu Beșiktaș Istanbul, în ultimul amical înainte de startul sezonului

Totodată, au izbutit 37 de recuperări și au distribuit 15 pase decisive.

Cele mai multe puncte le-au avut Zavier Simpson (27) și Kevin Hervey (20).

„A fost un meci foarte bun de pregătire, o partidă disputată. Am jucat împotriva unei echipe foarte bune din EuroCup. Ne-a lipsit puțin fizicalitatea, care vine printr-o rotație cât mai lungă. Aici s-a simțit absența lui Karel Guzman. Una peste alta, a fost un meci extrem de util. Am arătat caracter, am avut și ultima aruncare, pentru a câștiga. Nu asta este important, ci mai degrabă contează ce putem învăța în vederea primului meci oficial”, a declarat Mihai Silvășan, antrenorul U-BT.

Prima partidă a sezonului pentru U-BT este programată în 25 septembrie, împotriva celor de la Cedevita Olimpija Ljubljana, în EuroCup.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

CULTURA

Dezbatere-eveniment la „Berăria Culturală”: Cum scapi de FRICĂ și îndoială. Printre invitați, sociologul Ioan Hosu

Publicat

beraria culturala

Sezonul de toamnă al fenomenului cultural-academic și civic „Berăria Culturală” se deschide în 26 septembrie 2024, la CASINO-ul din Parcul Mare, începând cu ora 19, când va avea loc o dezbatere-eveniment, cu participarea LIBERĂ a publicului, intitulată „Cum scapi de frică și îndoială?”.

Fondatorul „Berăriei Culturale” și organizatorul edițiilor sale din mai 2013, comunicatorul și istoricul Ion Novăcescu, ne-a declarat că ediția cu numărul 114 a „Berăriei Culturale” va fi una specială, care va avea un format original și un desfășurător captivant.

Dezbatere-eveniment la „Berăria Culturală”: Cum scapi de FRICĂ și îndoială. Printre invitați, sociologul Ioan Hosu

„Vorbitorii invitați și publicul participant vor împărtăși împreună provocările cu care se confruntă din cauza fricilor și a îndoilelilor, precum și soluțiile pe care le-au găsit ca să lupte contra acestor energii negative și toxice. Gânduri și emoții care-l blochează și îngenunchează pe om. Scopul principal al acestei dezbateri este să relevăm împreună căile prin care scăpăm de sugrumarea tentaculelor acestor prădători energetici ai ființei noastre”, susține fondatorul celui mai îndelungat și serios proiect de dezbateri academice din Transilvania.

Ion Novăcescu și echipa sa au invitat trei intelectuali de marcă ai Clujului, ca să-și expună concepția lor asupra fricii și îndoielii dar și ca să împărtășească cu publicul propriile lor trăiri și soluții de rezistență și scăpare din tentaculele acestor emoții toxice.

Invitați:

Prof. univ. dr. Ioan Hosu – Sociolog

Preot Teodor Lazăr – Catedrala Greco-catolică Cluj Napoca

Cristian Erdei – Psihoterapeut și psihiatru

Alături de dânșii, domnia ta, Cititorule, ești cel de-al patrulea invitat de marcă la această ediție-eveniment a Berăriei Culturale. Chiar merită să vii și să ne împărtășești soluția și calea ta prin care ai biruit frica și îndoiala. Ești binevenit! Intrarea e liberă!

Preotul Greco-catolic Teodor Lazăr ne amintește că „Frike, Temao și Phobos sunt trei concepte ale gândirii antice grecești pe care cultura noastră în mod frecvent le reduce la unul singur și anume cel numit generic frică. Una este frica, alta este temerea care are o componentă benignă iar în ce privește fobia lucrurile sunt mult mai nuantate; într-un registru de la fotofobie care ține de instinct până la xenofobie care ține de cultura.”

„Putem evolua pentru a deveni mai maturi şi mai empatici ca fiinţe umane”

Sociologul Ioan Hosu crede că discuția despre frică este de fapt discuția despre perseverență, răbdare și despre chibzuință atunci când ne uităm la proiectele care ar trebui să ne ajute, pe noi și ceilalți, pe un termen lung.

La rândul său, psihoterapeutul și psihiatrul, Cristian Erdei, ne asigură că având frică și îndoială „nu înseamnă că suntem slabi, ciudați sau lași… Ele pot fi complet depăşite şi sunt indicatori prețioși pentru schimbările profunde care sunt necesare în viaţa noastră, ca un semnal de alarmă că ceva nu merge bine, ceva de care suntem mai puţin conştienţi sau evităm. De asemenea, poate fi un aspect al vieţii familiale, sociale, profesionale sau spirituale, unde suntem în conflict cu noi înşine, iar din astfel de suferinţe, corect înţelese şi vindecate, putem evolua pentru a deveni mai maturi şi mai empatici ca fiinţe umane”.

Cea de-a 114-a ediție a Berăriei Culturale se va desfășura în ziua de joi, 26 septembrie 2024, de la ora 19, la Casino-ul din Parcul Mare. Intrarea va fi liberă.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax