Connect with us

EVENIMENT

ÎNCHISOARE sau AMENDĂ. Două tinere s-au ales cu DOSARE penale pentru că și-au folosit COPIII la cerșit în Cluj

Publicat


Două tinere de 18 și 19 ani riscă pușcăria. Cele două sunt cercetate de polițiștii clujeni după ce au fost prinse la cerștit cu copiii, care au doar 1 an.

Polițiștii din Dej s-au sesizat din oficiu, chiar de Ziua Femeii și au deschis dosare penale pe numele a două tinere care au ieșit la cerșit cu copiii.

Dosarul penal vizează săvârșirea infracțiunii de folosire a unui minor în scop de cerșetorie, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal, potrivit polițiștilor clujeni.

În cadrul verificărilor derulate s-a constatat faptul că cele două tinere, de 18 și 19 ani, care sunt din județul Sălaj, au apelat în mod repetat la mila publicului, în diverse locuri din municipiul Dej, folosindu-se de prezența copiilor lor minori în vârstă de 1 an.

Infracțiunea se pedepsește, conform articolului 215 din Codul penal, cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Condițiile pentru pensia ANTICIPATĂ, potrivit noii legi. Directorul Casei de Pensii Cluj: Sunt mult mai “blânde”

Publicat

De

Directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan

Pensia anticipată a devenit pensie pentru limită de vârstă, iar cea anticipată parțială a fost eliminată complet în noua lege, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024.

Modificări față de vechea legislație au fost aduse, astfel, și în ceea ce privește pensia anticipată, artă directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan.

Condițiile pentru pensia ANTICIPATĂ, potrivit noii legi. Directorul Casei de Pensii Cluj: Sunt mult mai “blânde”

Potrivit directorului Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

De asemenea, o pot solicita şi cei care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.

Cum te poți pensiona anticipat

Astfel, pentru o femeie născută în octombrie 1966 vârsta standard de pensionare conform anexei nr.5 din lege este de 62 ani și 11 luni.

De asemenea, stagiul complet de cotizare contributiv este de 34 ani și 10 luni, iar cel minim de cotizare contributiv este de 15 ani.

“Prin urmare, aceasta persoană se poate înscrie la pensie anticipată în luna septembrie 2024, respectiv la 57 ani și 11 luni, cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv de 34 ani și 11 luni”, a precizat directorul Casei de Pensii Cluj.

Directorul Casei de Pensii Cluj a dat și exemplul unui unui bărbat născut în septembrie 1960.

Vârsta standard de pensionare în acest caz este de 65 ani.

Pentru acest caz, stagiul complet de cotizare contributiv conform anexei nr.5 din lege este de 35 ani, iar stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani.

Această persoană se poate înscrie la pensie anticipată în luna septembrie 2024 cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv de 35 ani.

În situația în care nu are acest stagiu contributiv nu are dreptul la pensie anticipată.

Accesul la pensie anticipată este condiționat de realizarea stagiului contributiv

Cu alte cuvinte, dacă persoana are vârsta necesară prevăzută de lege, dacă nu face dovada realizării stagiului contributiv nu va avea dreptul la pensie anticipată.

“Accesul la pensia anticipată este condiționat de realizarea stagiului contributiv prevăzut de lege”, subliniază directorul Casei de Pensii Cluj.

În același timp este important de precozat că la stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Reducerea vârstei de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere

Citește și: Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensia anticipată parțială a fost ELIMINATĂ. Care este stagiul minim și maxim de cotizare

Este important de reținut, spune directorul Casei de Pensii Cluj, La acordarea pensiei anticipate, că reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de noua Lege a pensiilor sau de alte acte normative.

“Astfel, dacă persoana are lucrat în grupa I de muncă 2 ani și are o reducere de 1 an a vârstei standard de pensionare, reducerea de 5 ani pentru pensia anticipată nu se cumulează cu reducerea de 1 an pentru grupa de muncă.

Sau în cazul unei femei care are un copil pe care la crescut până la vârsta de 16 ani, reducerea de 6 luni acordată în acest caz, potrivit noii legi, nu se cumulează cu reducerea de 5 ani pentru pensia anticipată”, a explicat Mariana Nicoleta Sălciuan.

Cum se stabilește pensia anticipată

Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 a Legii 360 din 2023 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Astfel, pentru perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv de până la un an, se acordă un procent de diminuare pentru fiecare lună de anticipare de 0,40%:

  • între un an şi 2 ani procentul este de 0,35%
  • între 2 şi 3 ani procentul este de 0,30%
  • între 3 şi 4 ani – 0,25%
  • între 4 şi 5 ani – 0,20%.

Procentul maxim de penalizare al pensiei anticipate este de maxim 24%, față de până la 30% cât era în vechea lege .

La Cluj, 3.205 pensii anticipate parțiale devin pensii anticipate

Mariana Nicoleta Sălciuan a precizat că, la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate, stabilite conform legislaţiei anterioare, devin pensii anticipate, fără procent de diminuare.
În județul Cluj, la data de 31 august 2024 erau în plată 185 dosare de pensie anticipată.

Apoi, de la 1 septembrie 2024, pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare, au devenit pensii anticipate, cu menţinerea procentului de diminuare.

La data de 31 august 2024, la Cluj erau în plată 3.205 de dosare de pensie anticipată parțială.

De asemenea, la Cluj sunt și 64 de dosare de pensie anticipată parțială fără penalizare în plată la 31 august, care au devenit pensii anticipate, fără procent de diminuare.

Acestea sunt acordate persoanelor care au locuit 30 ani în zonele poluate.

Cum se calculează pensia

Formula de calcul a pensiilor este reprezentată de două elemente, a arătat Casa de Pensii Cluj. Este vorba de un VPR, care reprezinta valoarea punctului de referință, și numărul total de puncte.

PENSIA = VPR x NUMĂRUL TOTAL DE PUNCTE

VPR (valoarea punctului de referință) = VPP: 25

NUMĂRUL TOTAL PUNCTE = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive.

“Numărul total de puncte realizat de asigurat se obţine din însumarea punctajelor anuale ale acestuia şi a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic”, a precizat Mariana Nicoleta Sălciuan.

Punctajul lunar, a mai spus aceasta, se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.

Care este noutatea în formula de calcul

Directorul Casei de Pensii Cluj arată că noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte de stabilitate acordate pentru anii contributivi realizați peste 25 de ani.

Astfel, la calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, si anume:

  • 0,50 puncte /an pentru anii din internalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din internalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

“Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiunile de an. Dar atenție! Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie”, explică directorul Casei de Pensii Cluj.

Apoi, stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

Cum se transformă pensia anticipată în pensie pentru limită de vârstă

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate, precum şi adăugarea perioadelor încheiate în baza contractelor de asigurare socială încheiate începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate în situaţia diminuării capacităţii de muncă.

Plata pensiei anticipate

Pensia anticipată se plătește de la data încetării calității de asigurat.

Aceasta este o excepție. De regulă, pensiile se plătesc de la data înscrisă în decizia de pensie emisă de casa de pensii.

Suspendarea plății pensiei anticipate

Pensia anticipată se suspendă în situatia în care pensionarul își desfășoară activitatea în baza unui contract de muncă, raport de serviciu sau îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.

Stagiile de cotizare realizate în perioada de suspendare a pensiei anticipate se valorifică la trecerea în pensie limită de vârstă.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Premierul Marcel Ciolacu la Cluj. Se întâlnește cu mitropolitul Andrei și episcopul Claudiu, vizite la UTCN și AROBS

Publicat

Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, se va afla, sâmbătă într-o vizită la Cluj-Napoca, acesta având în program mai multe întâlniri oficiale.

Astfel, în cursul dimineții, premierul va avea o întrevede cu IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, urmată de cea cu episcopul Claudiu Lucian Pop, al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

De asemenea, Ciolacu va vizita șantierul Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială al UTCN, dar și compania IT AROBS, cea care a realizat prima mașină electrică ”made in Cluj”.

Marcel Ciolacu va ajunge vineri seara la Cluj-Napoca, venind de la Bihor, și va avea o întâlnire cu mai mulți lideri PSD din Transilvania.

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițist BEAT, implicat într-un ACCIDENT la Livada, în Cluj. A refuzat să fie testat pentru consum de DROGURI

Publicat

De

Accident polițist Cluj

Un polițist din Cluj este cercetat de colegii săi după ce a fost implicat într-un accident de circulație.

Polițistul are 33 de ani și a ajuns cu ma;ina într-un șanț.

Polițist BEAT, implicat într-un ACCIDENT la Livada, în Cluj. A refuzat să fie testat pentru consum de DROGURI

Vineri dimineața, în jurul orei 05.40, a fost înregistrat un accident rutier în localitatea Livada, comuna Iclod, arată reprezentanții IPJ Cluj.

Din cercetările efectuate a rezultat că bărbatul de 33 de ani, care este angajat al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în timp ce conducea autoturismul, pe direcția Gherla spre Cluj-Napoca, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare, intrând în șanțul de pe marginea drumului.

Polițistul consumase alcool

La testarea acestuia cu aparatul etilotest, a rezultat o concentrație de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, arată IPJ Cluj.

Totodată, în momentul în care echipajul de poliție l-a informat că va fi testat cu aparatul DrugTest, acesta a refuzat, motiv pentru care a fost condus la unitatea medicală, pentru recoltarea de mostre biologice, unde, de asemenea, a refuzat recoltarea.

În cauză, se fac cercetări sub aspectul infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Verificări pe linie internă

Conducerea IPJ Cluj a dispus verificări și pe linie internă, pentru a stabili cu exactitate toate împrejurările care au dus la acest accident.

“Inspectoratul de Poliție Județean Cluj se delimitează ferm de orice comportamente ilegale, care aduc atingere Statutului polițistului și avem toleranță zero față de orice derapaj”, a transmis conducerea IPJ Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Florin Danciu: Iohannis senator, un scenariu pentru reforma constituțională

Publicat

florin danciu Iohannis

Articolul 63 din Constituția României prevede că Parlamentul trebuie convocat de către președinte în cel mult 20 de zile de la data la care au avut loc alegerile parlamentare.  Să facem puțină aritmetică: alegerile parlamentare vor avea loc în 1 decembrie a.c. iar mandatul actual al lui Klaus Iohannis expiră fix in 21 decembrie!

Timp absolut suficient pentru constituire unei majorități, desemnarea primului ministru, alcătuirea Guvernului și votarea acestuia de către noul Parlament!

Cine se va afla la butoanele puterii în tot acest timp? Klaus Werner Iohannis! PSD, oricum am socoti, va face in jur de 30 de procente, liberalii cu Ostașul inutil și bolovanul Werner este greu de crezut că vor coborî sub 15 procente. Împreună cu grupul minorităților și UDMR noul Guvern se poate face fără probleme. S-ar putea să nu fie nevoie nici măcar de reprezentanții maghiarilor dacă procentele o permit.

Calea spre reformă constituțională

Acesta pare a fi marele secret al candidaturii lui Iohannis la Senat, unde ar putea fi chiar președinte! Al doilea om în stat, veți zice! Nu chiar. Să presupunem că noul președinte va fi Mircea Geoană sau cineva din afara actualei coaliții. Cred că pînă la primăvară Parlamentul va avea grijă să-l lase pe noul președinte fără prea multe îndatoriri și responsabilități.

Cel puțin serviciile secrete ar putea trece sub un real control parlamentar, acestea fiind arma principală a oricărui președinte al României pînă acum. Ar putea fi acesta sfîrșitul regimului semiprezidențial care a cam blocat România în ultimele trei decenii.

S-ar deschide calea pentru o reformă constituțională și administrativă și fondarea unei Noi Republici. Noul președinte, oricare ar fi acesta, ar putea fi parte a acestor reforme. Ba, chiar ar fi mai bine ca acesta să nu facă parte din coaliția de guvernare, care ar fi astfel obligată să facă aceste reforme pentru a scăpa de super-controlul prezidențial.

Pol de putere la Cotroceni

Palatul Cotroceni, după fiecare rînd de alegeri prezidențiale, se popula cu fideli din partidul noului președinte, se constituia acolo un nou pol de putere cu atribuții ambigui așezîndu-se deasupra Parlamentului, Guvernului și justiției. Președintele este un broker de putere mai degrabă decît un real mediator între stat și societate, așa cum este definit in Constituția României.

Iată, deci, un bun prilej pentru cîteva reforme necesare pe care clasa politică, și in special actuala coaliție PSD-PNL, ar putea fi obligată să le facă. Așadar: Mircea Geoană, Elena Lasconi, George Simion, Diana Șoșoacă, Kelemen Hunor – Președinte!

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax