Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Începe ȘCOALA. Unde vor învăța COPIII refugiați la Cluj. Programe în limba UCRAINEANĂ și nu numai. Utile și pentru PĂRINȚI

Publicat


copy of photo 2022 07 13 12 40 11

Kseniia Shyriaieva, refugiată din Dnipro, stabilită la Cluj din martie, este membru All for Ukraine și al Asociației Tinerilor Ucraineni din România. În prezent, tânăra are nevoie de sprijin pentru a duce la bun sfârșit un proiect dedicat copiilor ucraineni din Cluj, mai exact, un hub educațional numit „UA School in Cluj”.

„Suntem un grup de voluntari cu inițiativă și profesori ucraineni și ne străduim să facem tot ce ne stă în putință pentru a implementa acest proiect, pentru copiii care au fost nevoiți să plece din țară din cauza unui război imoral și sângeros, în Ucraina fiind luate zilnic viețile civililor, inclusiv ale copiilor nevinovați.

Crearea unei astfel de școli pe durata șederii ucrainenilor la Cluj e ceva ce am identificat ca fiind vital pentru copii, dar și pentru părinți”, precizează Kseniia.

Citește și FOTO. Kseniia înființează o ȘCOALĂ pentru copiii UCRAINENI la Cluj. Are nevoie de sprijin: „E un proiect educațional NECESAR”

4

Un spațiu benefic pentru copii, dar și pentru părinți. De ce e important

Potrivit spuselor sale, un astfel de centru educațional vine atât în ajutorul copiilor, pentru a-și continua activitatea, cât și al părinților, dat fiind că sunt într-o permanentă căutare de locuri unde copiii lor să interacționeze și să învețe. Iar la „UA School in Cluj” va exista și un spațiu pentru socializare.

„Copiii au nevoie să învețe în limba ucraineană, după un program ucrainean, într-un loc sigur, astfel încât după război, când se întorc acasă cu părinții, să continue fără probleme (întreruperi sau repetări) activitatea școlară.

Copiii suferă de stres mai mult decât adulții și au nevoie să socializeze, să își dezvolte abilitățile de comunicare, să își facă noi prieteni, să se joace împreună și să aibă o copilărie în parametri normali.

3

Au nevoie, de asemenea, de un sprijin educațional consistent pe care nu l-ar avea în regimul online. Trebuie menționat că aceștia nu pot fi integrați imediat în școlile deja existente din România, dat fiind că nu cunosc limba suficient de bine pentru a face față orelor de curs, prin urmare ar impacta negativ procesul de învățare.

Părinții au nevoie de timp pentru a lucra și pentru a se integra vieții socio-economice din România. Nu vor sta aici pentru totdeauna, cu toții speră să se întoarcă acasă, e o evadare forțată, nu imigrație și au nevoie de sprijin. Școala va fi, de asemenea, un loc unde părinții se susțin reciproc, cunoscând mai multă lume și reușind, astfel, să se acomodeze vieții de aici.

Cu alte cuvinte, pentru copiii refugiați, învățatul într-o limbă străină va aduce mult stres psihologic. Învățând în limba maternă și, în paralel, familiarizându-se cu limba română, se vor putea integra mult mai bine în comunitate, la o școală românească, dacă părinții decid să rămână în țară.

1

Un copil care merge din start într-o școală românească va pierde un an de studiu, fiindu-i greu să se adapteze sistemului ucrainean.

Am fugit pentru a ne salva poporul. Ajutați-ne, vă rugăm!”, punctează Kseniia.

Hubul educațional va include și programe în limba română și engleză.

„Vom putea adăuga și programe care vizează bunăstarea, pentru ca elevii să se simtă sprijiniți și să depășească traumele de război”, completează tânăra.

copy of photo 2022 07 11 12 12 15

Clujeni, dați vestea mai departe. UA School are nevoie de vizibilitate

Caută oameni constant, pentru a acoperi fiecare domeniu, de la marketing la finanțe, fiindcă are nevoie de specialiști pentru fiecare ramură, inclusiv la curățenie. Cei care nu pot ajuta implicându-se în proiect, pot distribui mai departe, întrucât are nevoie de cât mai multă vizibilitate.

„Cei de la Royal School sunt dornici să ne ajute, oferindu-ne spațiul și materialele necesare pentru a asigura copiilor și liceenilor o educație bună. Cei de la Uniunea ucrainenilor din România (UUR) au spus că pot trimite mai mulți profesori care știu atât română, cât și ucraineană, pentru ca elevii să învețe, treptat, și limba de aici, să se integreze mai ușor.

Dacă se va întâmpla asta, fiindcă nu am de unde să știu că e 100% sigur încă, ar fi un mare pas în față, fiindcă ucrainenii vor mai sta aici ceva timp și au nevoie să-și continue viețile în cel mai normal mod posibil.

Lucrez la proiect 24/7, am vorbit și la Primărie, și la Ministerul Educației, și cu ONG-uri și alte persoane, dar păstrez legătura și cu cei 240 de părinți care și-au înscris copiii la viitoarea școală, mă străduiesc să le răspund tuturor, fiindcă și ei sunt stresați din cauza incertitudinii acesteia cu educația pentru cei mici. Avem un grup de Telegram și acolo discutăm toți”, a explicat ucraineanca anterior.

Citește și Kseniia, voluntară pentru ucraineni la Cluj: „Am mai multe contacte aici”. Întoarcerea în Dnipro, ca-n filmele apocaliptice

img 4273

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Defibrilatoare la instituțiile de cultură din județul Cluj, aprobate în bugetul pe anul 2025. Angajații, cursuri de prim-ajutor

Publicat

De

defibrilator3

Consiliul Județean Cluj a aprobat, joi, includerea în bugetul pe anul 2025 a unui amendament care prevede instalarea de defibrilatoare automate în cadrul instituțiilor de cultură din județ.

Consilierul județean Mihai Iepure (USR) a declarat că aceste defibrilatoare sunt necesare în condițiile în care stopul cardiac reprezintă principala cauză de mortalitate subită la nivel mondial, timpul de intervenție în aceste cazuri fiind extrem de important.

”Propunem instalarea de defibrilatoare automate externe în instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj și cursuri de formare profesională în prim-ajutor pentru angajați.

Aceste cursuri îi vor ajuta atât la serviciu cât și în viața privată, pentru a știi să acorde primul ajutor în cazul unor urgențe”, a spus Iepure care a propus alocarea unei sume de 92.000 de lei, propunerea fiind aprobată.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a acceptat includerea acestei sume în buget precizând că susține amendamentul, pe care îl susține, considerând că este unul bun.

Consilierii județeni au aprobat proiectul de buget pe 2025 cu unanimitate de voturi.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Bărbat căzut în lacul din Gheorgheni, resuscitat de un echipaj SMURD. A fost scos din apă de un clujean

Publicat

De

Bărbat căzut în lacul Gheorgheni

Un bărbat care, din primele informații, a căzut în lacul din cartierul Gheorgheni, în zona parcului aflat pe strada Alexandru Vaida Voievod, este resuscitat de medicii de la SMURD.

Până la sosirea echipajului de la Detașamentul 1, victima a fost scoasă din apă imediat ce a fost văzută de către un cetățean, care a utilizat, din primele date, o barcă cu vâsle.

Bărbat căzut în lacul din Gheorgheni, resuscitat de un echipaj ISU

Bărbatul a fost adus la mal, iar echipajul de scafandri și cel SMURD aplică manevre de resuscitare.

UPDATE

Bărbatul a fost urcat în ambulanță și transportat la spital, „n timp ce medicii continuau manevrele de resuscitare, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

UPDATE 2

Potrivit informațiilor Cluj24.ro, bărbatul, care locuiește în zonă, s-a aruncat în apă să facă baie și a înotat până pe la mijlocul lacului, însă nu a mai putut continua și ar fi strigat după ajutor. A fost scos din apă de un alt bărbat care era pe lac cu hidrobicicleta.

Revenim cu amănunte.

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament pentru seria 3. La Casa de Pensii Cluj au fost repartizate 56 de locuri

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Biletele de tratament pentru seria 3 se pot ridica deja, anunță reprezentanții Casei de Pensii Cluj.

Pentru pensionarii clujnei, în această serie au fost repartizate 56 de bilete de tratament balnear.

Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament pentru seria 3

Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament până în data de 1 aprilie 2025, de la Casa de Pensii Cluj, la ghișeul numărul 8.

Redistribuirea biletelor de tratament pentru seria 3, alocate și neridicate, se va face începând cu data de 2 aprilie și se acordă în ordinea punctajelor obținute conform Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear aprobate prin Ordinul nr.118/13.02.2025 al Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, în baza cererii depuse şi a biletului de trimitere cu regim special – în original şi în copie – eliberat de medicul de familie sau medicul specialist.

Biletele de tratament se eliberează personal titularului sau unei alte persoane desemnate de către titular prin procură autentificată la notarul public din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul de tratament balnear, au transmis reprezentanții Casei de Pensii Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

IA intră în școli. Daniel David: Atenție. Inteligența artificială este un instrument al profesorului, nu o alternativă

Publicat

De

Daniel David, ministrul Educației

Ministrul Educației, Daniel David, anunță implementarea unui proiect-pilot de utilizare a inteligenței artificiale (IA) în școli, pentru a optimiza activitatea cadrelor didactice, procesul de învățare al elevilor și studenților și procesul educațional, în general.

Unitatea-pilot urmează să fie stabilită, iar Daniel David spune că inteligența artificială poate fi bună sau rea, în funcție de cum o utilizăm, și de aceea trebuie folosită bine, în avantajul sistemului de educație.

Daniel David: Inteligența artificială este un instrument al profesorului, nu o alternativă

Decizia de a implementa un astfel de proiect-pilot vine după după o întâlnire a ministrului Daniel David cu conducerea Microsoft România.

„Inteligența Artificială este o dezvoltare tehnologică care, în sine, nu este bună sau rea, dar care poate deveni astfel, în funcție de cum o utilizăm. Pentru a o putea utiliza bine, în avantajul sistemului educațional, vom pilota un astfel de demers, iar apoi, în funcție de rezultate, vom extinde procesul”, a dclarat Daniel David.

Daniel David: IA poate ”lenevi” elevul

Daniel David a mai spus că el consideră IA un instrument al cadrului didactic și al elevului și studentului nu o alternativă. Ministrul Educației a precizat că există angajat în deja un proces masiv de digitalizare în unitățile educaționale din țară, iar planurile-cadru includ discipline obligatorii asociate tehnologiei informației, dar și opționale, inclusiv de inteligență artificială.

”Acestea sunt asociate revoluției tehnologice prin care trecem și creează premisele pentru utilizarea mai complexă a inteligenței artificiale în mediul educațional. Atenție însă, în viziunea mea, inteligența artificială este un instrument al cadrului didactic și al elevului și studentului, nu o alternativă la cadrul didactic sau un instrument care <<lenevește>> elevul și studentul, și, foarte important de înțeles, este un instrument care trebuie să fie mereu monitorizat etic-moral.

Diverse țări au demarat deja astfel de proiecte, probabil cel mai recent exemplu fiind Estonia, care îl dorește chiar deja generalizat la nivelul întregului sistem de învățământ, așa că nu vreau ca România și sistemul nostru educațional să rămână în urmă”, a precizat Daniel David.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate