Connect with us

EVENIMENT

Începe faimosul Târg de vechituri de la Fechetău. A fost ATESTAT în urmă cu 200 de ani

Publicat


negreni 25

Renumitul Târg de Toamnă de la Negreni, din județul Cluj, va avea loc săptămâna aceasta, de joi, 10 octombrie, până duminică, 13 octombrie.

Târgul de la Negreni, atestat încă de la 1815, revine cu o nouă ediție anul acesta, între 10 și 13 octombrie. La finalul săptămânii, este un aflux mare de oameni, inclusiv din străinătate, în localitatea clujeană.

Târg atestat în urmă cu 200 de ani

Localitatea Negreni a primit oficial aprobarea pentru organizarea târgurilor în anul 1815, arată reprezentanții Primăriei din localitate. Probabil, însă, spun aceștia, târguri au fost organizate și înainte de acel an.

Dar de atunci, în fiecare an, în al doilea weekend din luna octombrie, zeci de mii de oameni se adună în localitatea Negreni din județul Cluj, la cel mai mare târg de antichități și nu numai din Transilvania.

Contactat de Cluj24, primarul comunei, Dorin Manea, ne-a spus: „Cu toate că trenurile nu circulă, am rezolvat ca autobuzele care tranzitează zona să oprească chiar în centrul comunei. Ne așteptăm și în acest an la foarte multă lume. Este un târg cu tradiție, la anul împlinim 210 ani de la prima atestare, ca atare vom avea vizitatori.

În ceea ce privește aglomerația pe șosele, și anul acesta ne va ajuta poliția cu dirijarea circulației. În plus, localnicii vor permite parcarea mașinilor pe  proprietățile lor pe perioada târgului. Pentru cei care vor doar să tranziteze zona, ca să evite aglomerația le propunem rutele ocolitoare Căpuș – Aleșd”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Antrenorul lui „U” Cluj, Neluțu Sabău, la al doilea trofeu „Antrenorul lunii”

Publicat

sabau

Au fost aleși „jucătorul lunii septembrie”, respectiv „antrenorul lunii septembrie”. Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a câștigat pentru a doua oară titlul de cel mai bun antrenor.

Jucătorul lunii septembrie a fost votat Darius Olaru, aflat la al 4-lea trofeu.

La categoria „Antrenorul lunii”, Gazeta Sporturilor a nominalizat 3 tehnicieni: Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj), Mehmet Topal (Petrolul) și Elias Charalambous (FCSB), scrie GSP.

Antrenorul lui „U” Cluj, Neluțu Sabău, la al doilea trofeu „Antrenorul lunii”

Pe lista preliminară au mai fost: Emil Săndoi (Poli Iași), Dorinel Munteanu (Oțelul), Mircea Lucescu (echipa națională), Cosmin Olăroiu (Al Sharjah), Florin Maxim (Corvinul Hunedoara) și Robert Ilyes (Csikszereda).

Ioan Ovidiu Sabău a câștigat luna cu punctaj maxim! Antrenorul surpriză al Superligii termină septembrie cu Universitatea Cluj pe prima poziție și și-a trecut în cont al doilea trofeu, după cel din octombrie 2023.

Profesionalismul, calmul și devotamentul lui Sabău au transformat-o pe Universitatea într-o adevărată sperietoare. Victoriile cu Dinamo (1-0) și Rapid (2-1) plus egalul cu Universitatea Craiova (1-1) i-au ținut pe „studenți” pe prima poziție.

Cum au votat specialiștii

Florin Răducioiu: Darius Olaru (FCSB) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Dorin Goian: Darius Olaru (FCSB) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Ovidiu Herea: Mihnea Rădulescu (Petrolul) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Adrian Falub: Darius Olaru (FCSB) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Ionuț Rada: Mihnea Rădulescu (Petrolul) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)

Antrenorul lunii septembrie 2024 – clasament final

1. Ioan Ovidiu Sabău – 20p
2. Elias Charalambous – 11p
3. Mehmet Topal – 10p

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Bijuterii unice din țară și din străinătate, prezentate la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj

Publicat

Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj prezintă, în premieră, tezaure unice în lume, constând din bijuterii, medalioane și vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din străinătate și din țară.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) pregătește sub patronajul Ministerului Finanțelor și al Ministerului Culturii și cu sprijinul Primăriei Șimleu Silvaniei o expoziție temporară extraordinară, intitulată „Războinici uitați și podoabe eterne: Barbarii migratori în timpul crizei Imperiului Roman (sec. V–VI p. Chr.)”.

Unul dintre cele mai importante evenimente din istoria muzeului

Expoziția, care va fi vernisată începând cu luna noiembrie, va fi unul dintre cele mai importante evenimente organizate vreodată de MNIT.

Vor fi expuse tezaure unice în lume, constând din bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate. Prin modul de expunere interactiv, expoziția va fi de interes pentru toate generațiile.

Expoziția, deschisă până în martie 2025

„Prin această expoziție, MNIT continuă colaborarea cu instituții culturale de talie mondială, cele mai importante artefacte ale expoziției făcând parte din tezaurul de la Șimleul Silvaniei, descoperit în două etape (1797, 1889) și aflat în colecțiile Muzeului de Istoria Artei (Kunsthistorisches Museum) din Viena și ale Muzeului Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) din Budapesta. Tezaurul al doilea de la Șimleul Silvaniei, care vine de la Muzeul Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) din Budapesta, va rămâne o perioadă mai scurtă, până la începutul lui martie 2025. Tezaurul de la Șimleul Silvaniei este considerat una dintre cele mai importante descoperiri din perioada migrațiilor, atât la nivel regional, cât și european, iar artefacte din cele două tezaure vor fi expuse pentru prima dată în Transilvania, locul lor de descoperire”, afirmă Dr. Felix Marcu, Manager MNIT.

Vizitatorii vor putea vedea o fibulă din aur masiv sau „Cloșca cu puii de aur”

Printre exponate se numără o fibulă spectaculoasă din aur masiv, decorată cu una dintre cele mai mari pietre de onix fațetate, care impresionează prin dimensiune și execuția excepțională. Obiectul este unic în lume și ilustrează bogăția și măiestria remarcabilă a elitelor din secolul al V-lea p.Chr.

Expoziția va găzdui și piese din tezaurul de la Pietroasele, cunoscut publicului larg sub numele de „Cloșca cu puii de aur”. Credem că publicul clujean se va bucura să vadă piese descoperite în zonă, pentru că vor fi expuse piese din aur din mormintele princiare de la Apahida și din mormântul de la Florești-Polus Center (azi Vivo).

Moștenire culturală de mare importanță

Expoziția își propune să prezinte aceste elite prin intermediul celor mai însemnate descoperiri arheologice, care evidențiază fenomene istorice și arheologice majore ce au influențat evoluția Europei și constituie o moștenire culturală comună pentru comunitatea europeană.

„Expoziția va arăta că epoca migrațiilor nu trebuie privită ca o perioadă întunecată, ci mai degrabă o epocă de tranziție din antichitatea târzie către o nouă eră, ea fiind catalizatorul pe care s-a clădit istoria statelor europene medievale. Evenimentul subliniază bogăția și diversitatea culturală a regiunii Dunării de mijloc, o zonă de o importanță strategică din antichitate și până astăzi” afirmă Alpár Dobos, muzeograf din cadrul MNIT.

Expoziția reflectă istoria și valorile culturale comune pe care țările Europei

„Acest proiect este un eveniment cultural extrem de important, care reflectă istoria și valorile culturale comune pe care țările Europei le împărtășesc. Suntem mulțumiți că pentru acest proiect am reușit să formăm o echipă din specialiști, arhitecți, designeri, constructori și artiști care pregătesc de mai bine de un an această expoziție. Avem speranța că aceasta va trezi un mare interes în rândul publicului, pe măsura efortului depus. Pe această cale dorim să exprimăm recunoștința noastră tuturor celor care ne-au susținut în acest demers, în special Guvernului României, care, prin Ministerul Finanțelor și al Ministerului Culturii, a finanțat acest proiect”, încheie Dr. Felix Marcu, Manager MNIT.

Citește mai departe

POLITICA

VIDEO. Diana Șoșoacă, sub acuzații grave: solicitare de bani pentru campanie, elogii legionariste și atacuri antisemite

Publicat

Diana Șoșoacă, recent descalificată din cursa prezidențială de către Curtea Constituțională a României, se confruntă cu acuzații și controverse majore.

Diana Șoșoacă a avut o criză de nervi după ce Curtea Constituțională a decis să îi invalideze candidatura. Într-un live postat de Luis Lazarus, europarlamentarul, aceasta i-a omagiat pe liderii legionarilor și a îndemnat la antisemitism.

Potrivit Dianei Șoșoacă, „aceeași putere jidănească” care a acționat și acum i-a eliminat pe legionari.

„Nu pot să spun decât trăiască legiunea și căpitanul care au fost omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum. Rușine tuturor”, a spus Diana Șoșoacă, într-un live susținut pe contul de socializare al lui Luis Lazarus.

Elogiu adus mișcării legionare

În paralel, Șoșoacă a stârnit un nou val de indignare după o serie de declarații controversate.

Într-un video postat pe rețelele de socializare, Diana Șoșoacă afirmă despre Mareșalul Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu că au fost eroi, iar mișcarea legionară a fost o eroină.

„Și vreau să vă mai spun ceva: istoria a fost falsificată! Mareșalul Antonescu a fost un erou. Corneliu Zelea Codreanu un erou. Mișcarea legionară eroină. Și îmi asum”, a spus Diana Șoșoacă.

Cui i-a cerut bani Diana Șoșoacă pentru a-i sponsoriza campania?

Mai mult, președintele Partidului Patrioților, Iulian Surugiu, a declarat într-un video că persoane apropiate Dianei Șoșoacă i-ar fi cerut bani pentru a-i sponsoriza campania electorală.

„Nici ea nu s-a ținut de cuvânt și, mai mult decât atât, cineva din oamenii ei apropiați mi-a cerut bani pentru campania ei electorală, să îi cumpăr eu nu știu ce Dumnezeu. Nu vreau să vorbesc mai mult”, a spus Iulian Surugiu.

Acuzațiile președintelui Partidului Patrioților vine la scurt timp după ce în spațiul public liderii SOS au fost acuzați că vând locuri pe liste pe bani grei.

Toate aceste acuzații și ieșiri publice vin la scurt timp după decizia Curții Constituționale de a-i invalida candidatura la alegerile prezidențiale, decizie provocată de o contestație depusă de Amalia Bellantoni, fosta președintă a filialei SOS Călărași.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rareș Bogdan critică invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă: Numai poporul are dreptul să decidă

Publicat

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a criticat în termeni duri decizia de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, susținând că doar poporul, prin vot, poate hotărî cine poate ocupa funcții publice.

Într-o postare pe rețelele sociale, Rareș Bogdan a condamnat intervenția instituțiilor judiciare și a judecătorilor în procesul electoral, acuzând o influență politică din partea PSD.

„Nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”

„Într-o lume liberă de unde decența nu a dispărut cu totul, numai poporul este îndreptățit să judece dacă o persoană poate deveni sau nu președinte sau orice alt ales (deputat, senator, primar, etc.) prin alegeri libere, sufragiu universal. Nu justiția, nu judecătorii, din orice instanță ar fi, nu CCR-ul dominat de magistrați «garantați de PSD», nu consultanți din umbră, nu calcule mizerabile ale acelorași și acelorași personaje care au pendulat în jurul lui Năstase, Ponta sau Dragnea. Am optat ca țară și popor pentru democrație, iar acest regim politic se bazează pe voința poporului, pe votul universal, pe suveranitate.

Cu toate imperfecțiunile ei democrația este cea mai puternică dintre lumi, deoarece decizia aparține poporului, proprietarul suveranității naționale. Nu judecătorilor și nu instanțelor. Poporul își exercită suveranitatea prin cei pe care îi alege, dar atenție mare! Niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. O spune Constituția, Constituția României”, a declarat europarlamentarul liberal.

„Suntem la 180 de grade în privința opțiunilor, a atitudinilor, a aspirațiilor”

Rareș Bogdan a ridicat suspiciuni cu privire la influența PSD în această decizie. În ciuda divergențelor sale față de Șoșoacă, Bogdan a evidențiat importanța corectitudinii și a libertății de a alege și de a fi ales, valori fundamentale ale democrației.

„Blocarea candidaturii Dianei Șoșoacă este un caz de exercitare a suveranității de către un grup. Pot demonstra asta? Nu am instrumente. Am însă câteva informații și suspiciuni rezonabile din culisele miuței politice pe care PSD, același PSD, o joacă mereu, și mereu, și mereu cu alegătorii, fără să-și demaște voința de putere absolută.

Și chiar dacă nu împărtășesc ideile Dianei Șoșoacă, chiar dacă suntem la 180 de grade în privința opțiunilor, a atitudinilor, a aspirațiilor, geopolitice sau de alianțe ale României, iubesc mai mult corectitudinea și libertatea de a alege și a fi ales decât calculele politice. Sunt liber să gândesc, să votez, să pun cap la cap informații, să protestez atunci când detectez perturbații în regulile scrise și nescrise ale democrației. Suntem datori să spunem adevărul, pentru a pretinde, la rândul nostru, să fim judecați de către oameni cu aceeași măsură, a adevărului și analizei corecte”, a mai arătat Rareș Bogdan.

Gest de solidaritate

Prim-vicepreședintele PNL a încheiat postarea cu un citat celebru al pastorului antifascist Martin Niemoller, subliniind necesitatea de a apăra libertățile democratice chiar și atunci când sunt afectate persoane cu care nu suntem de acord: „Ceea ce mă trimite la spusele pastorului luteran antifascist Martin Niemoller, arestat de Gestapo și închis în lagărele de concentrare Sachsenhausen și Dachau: «Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe socialiști, am tăcut. Nu eram socialist. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea»”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax