Connect with us

ACTUALITATE

Incendiu in Luna de Sus! O casă a fost distrusă de flăcări

Publicat


Duminică, seara, pompierii de la ISU Cluj au fost anunțați că un incendiu a cuprins o casă din localitatea Luna de Sus.

Incendiul a fost atât de puternic încât se putea vedea de pe drumul național, şi chiar de pe autostradă. Partea de sus a casei a luat foc . Proprietarul era la parter şi a apucat să iasă în stradă. Pompierii au fost alertaţi şi au trimis imediat trei autospeciale care au ajuns repede, şi au reuşit să stingă incendiul în aproximativ o oră, fără ca acesta să se extindă. Lupta cu flăcările nu a fost una uşoară, deoarece a luat partial foc şi un copac care atingea casa de lângă.

Proprietarul a declarat pentru Cluj24.ro că cel mai probabil, cauza de producere a incendiului a fost instalația de iluminat.

”Trei autospeciale pentru stins incendii au fost alertate în jurul orei 19.00, pentru a stinge flăcările care au cuprins o casă de locuit din localitatea Luna de Sus. Pompierii, sosiți de urgență la locul solicitării, au găsit acoperișul casei cuprins în totalitate de flăcări, precum și o cameră din interiorul acesteia. Operațiunile de stingere și de înlăturare a efectelor negative au durat mai bine de o oră, echipajele operative reușind să elimine toate focarele și să evite propagarea focului mai departe de limitele în care a fost găsit. Au fost protejate două case de locuit, amplasate în imediata apropiere a celei afectate de incendiu.
Nu au fost persoane rănite ca urmare a acestui eveniment, iar cercetările preliminare au indicat ca și cauză probabilă o defecțiune la instalația de iluminat a locuinței”, a comunicat ISU Cluj.

Camil Nicula



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Primarii din Apahida și Florești vin la raport la Clujlive TV. Analistul Ion Novăcescu radiografiază scena politică

Publicat

clujlive

Primarii liberali din Apahida, Cristina Belce, și din Florești, Bogdan Pivariu, vor fi prezenți, joi, la emisiunea ”Transilvania la raport” de pe Clujlive TV moderată de jurnalistul Mircea Sime și avându-l ca invitat permanent pe jurnalistul Cluj24, Vasile Măgrădean.

În prima parte, începând cu ora 18, este invitată Cristina Belce, iar în partea a 2-a, de la ora 19, Bogdan Pivariu.

De la ora 20, analistul Ion Novăcescu va radiografia scena politică românească la emisiuea ”Ediția de seară” realizată de jurnalistul Cluj24, Florin Danciu.

Emisiunile poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215).

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Un consilier local PNL, ales viceprimar în Cornești. Va prelua atribuțiile primarului suspendat pentru corupție

Publicat

De

viceprimar

Consilierul local Sergiu Loșonți (PNL)  a fost ales, joi, în funcția de viceprimar al comunei Cornești și va prelua atribuțiile de primar după ce edilul ales anul trecut, Cornel Chifor, a fost suspendat pentru fapte de corupție.

Potrivit informațiilor Cluj24, Consiliul Local Cornești a fost convocat în ședință de îndată pentru joi dimineață pentru a rezolva situația generată de suspendarea lui Chifor.

Comuna Cornești nu a avut, până acum, viceprimar ales după alegerile locale din 2024, astfel că a trebuit ales un viceprimar, agreat de toate partidele, care să preia atribuțiile de primar pentru ca activitatea administrativă a comunei să nu aibă de suferit, acesta fiind Sergiu Loșonți (foto).

viceprimar

Citește mai departe

EVENIMENT

RefreshVote.ro. UBB a lansat busola digitală pentru alegerile prezidențiale. Verifică-ți compatibilitatea cu candidații

Publicat

De

UBB Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale.

RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca ”busola politică”, prin intermediul căreia alegătorii din România își pot verifica gradul de compatibilitate cu fiecare dintre candidații în alegerile prezidențiale.

RefreshVote.ro. Busola digitală pentru alegerile prezidențiale

RefreshVote.ro este un proiect de cercetare derulat prin UBB, independent și echidistant din punct de vedere politic, neafiliat niciunuia dintre candidați sau vreunui partid politic, alianță politică sau electorală, anunță reprezentanții universității.

Scopul proiectului este acela de a permite utilizatorilor să ia o decizie informată privind votul pe care îl acordă cu ocazia alegerilor prezidențiale de anul acesta. Rezultatul oferit de busola se bazează strict pe cele 15 afirmații principale și reflectă declarațiile publice ale candidaților pe marginea acestora.

Busola folosește o metodologie științifică solidă

Busolele politice, așa cum este și RefreshVote.ro, au la bază o metodologie științifică solidă, validată de comunitatea științifică internațională prin studii științifice publicate în reviste de specialitate și conferințe internaționale.

„Continuăm seria proiectelor al căror scop este acela de a informa alegătorii privind poziționarea candidaților pe temele majore de pe agenda publică. Astfel, încercăm ca, dincolo de emoția momentului, să oferim o platformă strict de informare, utilă în conturarea deciziei pe care alegătorii o vor lua la data alegerilor. Instrumentul va rămâne conectat la temele de dezbatere politică și, dacă va fi cazul, va suferi modificări în funcție de modul în care evoluează discursul electoral”, a declarat Mihnea Stoica, coordonatorul proiectului Refreshvote.ro, conferențiar universitar la Departamentul de Comunicare, Relații Publice și Publicitate, Facultatea de Științe Politice, Administrative și al Comunicării, UBB Cluj.

Totodată, prof. univ. dr. Ioan Hosu, Director al Departamentului de Comunicare, Relații Publice și Publicitate din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, UBB Cluj, a adăugat că: „Acest proiect se dorește a fi unul util mai ales pentru alegătorii debutanți și cei nehotărâți. RefreshVote.ro își propune să faciliteze decizii informate și, nu în ultimul rând, ar trebui să contribuie la combaterea polarizării și manipulării”.

Busola RefreshVote.ro va fi disponibilă online pe toată durata campaniei electorale. Busola poate fi utilizată accesând și busolapolitica.ro.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Tradiții și OBICEIURI în Joia Mare. Ce nu e bine să faci

Publicat

joia mare

Joia Mare din Săptămâna Patimilor are o importanță deosebită. Creștinii știu că există tradiții și obiceiuri păstrate de-a lungul istoriei în această zi.

Tradiții și obiceiuri

Joia Mare este cunoscută pentru faptul că este dedicată unei anumite activități. Creștinii ortodocși țin cont de datinile și lucrurile care au loc în această zi de mare sărbătoare. Anul acesta pică pe data de 17 aprilie, scrie Fanatik.

În această zi pe lângă faptul că se merge la Denie, credincioșii obișnuiesc să vopsească ouăle de Paște. Se crede că ouăle încondeiate în acest moment din Săptămâna Mare nu se strică tot anul. Dacă sunt duse la Biserică, sfințite și îngropate în grădină sau gospodărie aduc binecuvântări.

Tradiții și OBICEIURI în Joia Mare. Ce nu e bine să faci

Se spune că au rolul de a feri casa de necazuri, grindină și piatră. Un alt obicei notabil constă în aprinderea a 12 lumânări. Acestea se aprind în timpul slujbei, ritualul fiind o formă de comuniune cu suferința lui Iisus Hristos.

De asemenea, reprezintă un mod de a marca cele 12 Evanghelii care se citesc la Denia din Joia Mare. Fiecare dintre cele 12 lumânări aprinse are un rol simbolic puternic pentru că reflectă cele 12 fragmente evanghelice citite în cadrul Deniei.

Lumânările sunt aprinse de către credincioși pe măsură ce preotul citește fiecare Evanghelie. Astfel se formează un arc de lumină care simbolizează speranța în întunericul durerii. Ulterior, cele 12 lumânări sunt duse acasă și se aprind în momente de cumpănă.

În Joia Mare se țin slujbe de pomenire a celor trecuți în neființă. Gospodinele duc la Biserică colaci, ouă roșii, vin și lumânări pentru a fi sfințite și împărțite în memoria celor care au plecat dintre noi. Se mai spune că sufletele morților vin să asiste la slujbă, iar pomana este un dar adus lor.

Ce să nu faci în Joia Mare

Joia Mare aduce și o serie de superstiții pe care credincioșii le păstrează cu sfințenie an de an. O veche tradiție populară spune că persoanele care adorm la prânz în această zi din Săptămâna Mare vor fi leneșe tot restul anului.

Femeile sunt cele luate în vizor cel mai des în această situație. Ele sunt „amenințate” simbolic cu transformarea în Joimărița, o figură mitologică care pedepsește trândăvia și lipsa hărniciei. Acesta este motivul pentru care gospodinele se grăbesc să vopsească ouăle roșii.

Mai mult decât atât, se știe că în Joia Mare nu se spală, fiind prima zi dintr-un șir în care nu are loc acest obicei. Rufele se pot băga în mașina de spălat abia după sărbătorile pascale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate