Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. INCENDIU de vegetație la Mărișel. Pompierii au INTERVENIT în zonă

Publicat


Un incendiu de vegetație a izbucnit, sâmbătă, în zona Mărișel din jud. Cluj. Pompierii au intervenit pentru evitarea extinderii focului la locuințe.

„Pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu de vegetație uscată în apropiere de localitatea Mărișel. Din datele transmise până acum, nu există riscul ca focul să se extindă la locuințe și nu sunt raportate probleme. Acționează un echipaj de la Garda Gilău.

VIDEO. INCENDIU de vegetație la Mărișel. Pompierii au INTERVENIT în zonă

Incendiul se manifestă pe câteva sute de metri pătrați, încă nu s-a raportat o estimare exactă. În continuare se intervine în zonă”, a transmis ISU Cluj.

Update:

„Ziua de sâmbătă, 30 martie 2024, a adus din nou numeroase intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată. Astfel, până la această oră, pompierii clujeni au desfășurat 7 misiuni de acest fel, în localități precum Florești, Mărișel, Jucu, Plopi sau Beliș.

O situație de amploare s-a înregistrat în comuna Mărișel, unde arderea necontrolată de vegetație uscată a afectat o suprafață de aproximativ 30 de hectare. Prin eforturi susținute și ajutați de către localnici, pompierii au reușit să protejeze pădurea de flăcări. Chiar și la această oră, echipajul de la Garda de Intervenție Gilău se află în teren, cu scopul de a lichida ultimele focare.

În schimb, pompierii de la Garda de Intervenție Băișoara au finalizat în urmă cu puține momente intervenția din localitatea Plopi. În acest caz, incendiul s-a manifestat pe o suprafață de 10 hectare, iar colegii noștri au avut de parcurs un drum greu accesibil, de piatră. Misiunea a durat mai bine de trei ore”, a comunicat ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV FOTO. Candidată clujeancă la alegerile locale dintr-un oraș irlandez: Mulți irlandezi trăiesc de pe o zi pe alta

Publicat

De

Nicoleta Chiorean, o clujeancă stabilită în Irlanda, va candida la alegerile locale pentru Consiliul Județean Carlow care vor avea loc în 7 iunie, în aceeași zi cu cele europarlamentare. 

Nicoleta Chiorean, o clujeancă de 44 de ani care a emigrat în Irlanda în urmă cu peste două decenii, va candida pentru șefia Consiliului Județean Carlow. Ea locuiește în orașul cu același nume, reședință de județ, cu o populație de circa 20.000 de locuitori și aflat la mai puțin de o oră de capitala Dublin.

Într-un interviu realizat de Cluj24, Nicoleta a povestit despre primii săi ani în Irlanda, dar și despre pașii spre cariera politică.

„În 2000, era foarte greu pentru români în Irlanda”

Primii ani ai tinereții și i-a petrecut la Cluj-Napoca, o însă destinul a dus-o departe de casă, la vârstă de doar 20 de ani. Nicoleta s-a îndrăgostit de Irlanda în timpul unei vizite la o prietenă și a decis să se mute aici pentru un an. Odată ajunsă însă, nu s-a mai întors în România.

„Sunt din Cluj, mai precis din Grigorescu. Am venit în Irlanda în 2000, în vizită la o prietenă. Mi-a plăcut foarte mult Irlanda, am văzut că sunt multe oportunități și m-am hotărât să stau un an, inițial.

Între timp, l-am cunoscut pe soțul meu și nu am mai plecat.

Am lucrat la un restaurant, am început de jos, pentru că în acel moment era foarte greu pentru români în Irlanda, să ai un altfel de loc de muncă. Nu puteam să merg nici la facultate, cum mi-aș fi dorit, taxele de școlarizare erau foarte mari și nu am avut posibilitatea”, a povestit Nicoleta.

Campioană națională la Body Fitness

Doar trei ani mai târziu, Nicoleta și soțul său puneau pe picioare propria lor afacere, o sală de sport. În paralel, interesul ei s-a îndreptat spre culturism, respectiv spre competiția Miss Figure Ireland, titlu pe care l-a cucerit de opt ori.

„După trei ani, am pus pe picioare propria noastră afacere, am deschis o sală de sport. Soțul meu făcuse concursuri de culturism și, mergând la concursuri cu el, mi-a plăcut foarte mult.

Am făcut foarte mult sport și eu înainte să plec în Irlanda și m-am bucurat când am descoperit o clasă care se numea Body Fitness. Nu era culturismul cu care era lumea obișnuită.

După un an, am luat locul întâi la competiția Miss Figure Ireland, titlu recucerit de încă șapte ori. Apoi am fost și la Campionatul Mondial, unde am luat locul trei, am participat și la concursuri în America. Am făcut un pic de modelling și fitness modelling profesional.

Am avut o sală de sport timp de doisprezece ani, am avut un studio de nutriție și am fost antrenor personal timp de cinci ani, într-un alt oraș. Apoi am avut concursul meu național de fitness, am fost arbitră de fitness și culturism”, a mai arătat clujeanca stabilită în Irlanda.

Mereu implicată în comunitate

Nicoleta a mărturisit că mereu s-a implicat prin diverse acțiuni în comunitate și a simțit nevoia să îi ajute pe cei mai puțin norocoși.

„Întotdeauna mi-a plăcut să mă implic în tot felul de acțiuni. În momentul de față, sunt parte dintr-o organizație non-profit, unde ajutăm bătrâni, copiii de la orfelinat și multe altele.

Cu toate că suntem în Irlanda și știu că, teoretic, e economia cea mai bună și totul perfect, în realitate nu este așa. Sunt mulți oameni necăjiți și aici, sunt multe probleme”, a arătat Nicoleta.

Pasul spre politică l-a făcut după pandemie, când i s-a propus să facă parte din Comisia de Tineret și Sport a partidului AUR: „Mi s-a propus să fac parte din Comisia de Tineret și Sport a partidului AUR și am participat în Parlament la câteva programe. Apoi am fost vicepreședinta, apoi președinta organizației diaspora pentru Irlanda”.

„M-am bucurat că am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu români”

Pentru Nicoleta, implicarea în acțiunile Alianței pentru Unirea Românilor a constituit o oportunitate de a întâlni alți români din Irlanda, de a organiza împreună acțiuni umanitare și a sărbători Ziua Națională în mijlocul conaționalilor.

„Efectiv, diaspora nu există, AUR era singurul partid care exista. M-am bucurat că am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu români. Am lucrat foarte mult de când am venit aici și din această cauză nu am prea avut contact cu români. M-am bucurat sincer să iau legătura cu românii de aici.

Făceam tot felul de lucruri caritabile, adunam pachete să trimitem românilor, deci nici nu am simțit că fac politică. Efectiv ne-am adunat niște români care am vrut să ajutăm România. M-am bucurat că am putut să am un contact cu România, să ne întâlnim de Ziua Națională, să facem împreună niște lucruri”, a spus clujeanca.

„Nu suntem uniți ca și comunitate”

În general, românii din diaspora nu sunt uniți și sunt invidioși pe succesul altora, este de părere Nicoleta. La greu însă, românii pot conta pe ceilalți români din comunitate, a arătat ea.

„În general, sunt grupulețe mai mici de români care se întâlnesc, nu suntem uniți ca și comunitate. Spre exemplu, în orașul meu sunt 500 de brazilieni și toți se întâlnesc cu diferite activități, toți se susțin dacă cineva își face o afacere. Din păcate, românii nu sunt așa.

Nu știu, când vin în România, simt că românii sunt total altfel, totul este în regulă. Dar când vin aici, încep să aibă o competiție între ei.

Dacă sunt toți la fel, nicio problemă, dar în momentul în care unii dintre români încep să se ridice peste ceilalți, să ajungă manageri, să aibă case mai mari, să aibă mașini mai scumpe, din păcate, sunt văzuți ca fiind aroganți. Mi-aș dori să fie altfel.

Dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva și cineva are nevoie de ajutor, sunt toți acolo. Dacă cineva e bolnav, cineva moare, toți se ajută, toți sunt acolo”, a mărturisit Nicoleta.

Candidată din partea Sinn Fein la alegerile locale

După experiența avută în cadrul partidului AUR, un vecin i-a propus Nicoletei să facă parte din grupul Sinn Fein, partid care a propulsat-o, la alegerile locale de anul acesta, pe lista candidaților la Consiliul Județean Carlow.

„Partidul din care fac parte aici în Irlanda, se numește Sinn Fein. Este un partid de centru-stânga, naționalist. Nu aș fi avut curaj să fac așa ceva, nu pentru că nu aș fi fost capabilă, dar pentru că îmi era teamă de un val de ură din partea irlandezilor. Am acceptat să candidez aici, am multă susținere din partea partidului.

Mi s-au întâmplat câteva chestii, poate mărunte, când a trebuit să plec la București, care m-au făcut să vreau să nu candidez în România.

Am dat o grămadă de bani să stau la hotel, să merg cu avionul, iar în momentul în care eram acolo, am primit foarte, foarte multe mesaje urâte pe internet de la oameni care nici măcar nu mă cunosc. În România există încă acel stereotip: ești blondă, ești machiată, arăți nu știu cum, e clar că nu ești capabilă”, a spus Nicoleta.

Faptul că este femeie nu a fost o piedică în cariera ei politică: „Pe irlandezi nu îi interesează că ești femeie, cum arăți, le pasă să te cunoască, niciodată nu o să vorbească de felul în care arăți. Niciodată”.

„Mulți irlandezi o duc foarte, foarte rău”

Nivelul de trai al irlandezilor a scăzut în ultimii ani, arată clujeanca, iar în rândul populației a apătrut un val de xenofobie care nu exista până acum.

„Mulți irlandezi o duc foarte, foarte rău și trăiesc de pe o zi pe alta, deși știu că în România nimeni n-ar crede, pentru că prețurile sunt atât de mari și de obicei, românii se uită doar la salariul tău, nu se uită la cât ai de plătit pentru toate lucrurile.

Este un val de xenofobie care nu a existat aici. Un croat a fost omorât acum vreo trei săptămâni doar pentru că vorbea limba lui, lucru care nu s-ar fi întâmplat niciodată aici. Este un grup foarte restrâns, dar sunt cei mai vocali”, a mai arătat Nicoleta Chiorean.

„Am primit multe mesaje foarte urâte”

Parcursul politic al Nicoletei nu a fost lipsit de piedici și intimidări. Simpatizanții unor partide extremiste au exploatat faptul că este româncă și i-au trimis mesaje urâte, însă acestea nu au descurajat-o.

„Sloganul partidelor noi de dreapta este «Irlanda este plină» (Ireland is full – n.red.), ca și cum ar vrea să nu mai vină nimeni.

Ei vor să aducă tot felul de reforme, să ne taie din drepturi, dar nu cred că o să se întâmple. Sunt partide foarte noi, nu cred că o să aibă prea multă putere.

Am primit multe mesaje foarte urâte, dar apoi ne-am dat seama că este același grup de oameni cu multe nume diferite pe rețelele de socializare și că majoritatea oamenilor sunt foarte respectuoși.

Oamenii din partidul din care fac parte sunt fenomenali. Ne tratează pe fiecare străin la fel, nu uită că și irlandezii sunt plecați peste hotare.

Nu aș fi rezistat cu toate aceste mesaje împotriva mea dacă nu aș fi avut susținerea partidului. Din păcate, suntem asociați cu câțiva români care, trebuie să recunosc, fac lucruri pe care nu ar trebui să le facă”, a povestit Nicoleta.

„Orașul în care locuiesc este mult sub nivelul Clujului”

Clujeanca susține că mulți dintre irlandezi au prejudecăți despre România, fără să știe situația reală de aici.

„Mulți irlandezi nu prea călătoresc, nu au idee ce se întâmplă în România și au o impresie foarte proastă. Orașul în care locuiesc este mult sub nivelul orașului Cluj, nici nu se pot compara.

Toți irlandezii care merg în România sunt șocați, nu le vine să creadă. Singurul lucru care se vorbește frumos despre România este despre femei, toți spun că sunt cele mai frumoase”, a mai arătat aceasta.

„Aici nu este așa de multă corupție”

Referitor la diferențele dintre clasa politică românească și cea irlandeză, Nicoleta este de părere că, acolo, clasa politică nu este atât de coruptă. Ea a arătat că nu ar fi candidat dacă ar fi avut gânduri rele, ci dorește să ofere ceva înapoi țării în care a reușit să atingă succesul.

„Aici nu este așa de multă corupție și oamenii sunt mai respectuoși. În România vezi tot timpul, toți mint, toți fură, toți vor bani. Aici nu există așa ceva, sunt oameni care muncesc, care vor să facă treabă.

Pentru că, vă spun sincer, niciun ban din lume nu merită stresul pe care îl are un om politic și nu cred că cineva și-ar distruge viața pentru oricâți bani.

La fel simt și eu. Cu inimă bună, chiar vreau să fac lucruri. M-am format aici și simt că trebuie să dau înapoi acestei țări și clar, niciodată nu aș fi candidat cu gânduri rele, pentru că nu s-ar fi meritat”, a spus Nicoleta.

În finalul conversației, clujeanca a mărturisit că își dorește să revină în țară, la un moment dat, dar până când acest lucru va fi posibil, va continua să se implice de la depărtare: „La un moment dat aș vrea, cu siguranță, să mă mut în România, chiar dacă momentan nu pot, vreau să  investesc în România. Partenerul meu este îndrăgostit de România și până la urmă o să ne mutăm în România de tot, nu mă văd rămânând aici”.

Citește mai departe

CULTURA

SĂRBĂTOARE. Sfinții Împărați Constantin și Elena. Sute de mii de români le poartă numele

Publicat

Constantin și elena

Sfinții Constantin și Elena. Pe 21 mai, peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica. Este ziua în care sunt sărbătoriți cei ”întocmai ca apostolii”, adică Sfinții Împărați Constantin și Elena.

În 21 mai, este prilej de sărbătoare și să transmiteți mesaje, urări și felicitări celor care-și sărbătoresc onomastica.

Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor, pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, arată Alba24.

Elena a reușit să descopere, pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. Constantin a fost primul împărat creștin în Imperiul Roman. A dat drepturi Bisericii, a interzis torturi.

Sfinții Constantin și Elena. Semnificația numelui

Datorita demersului ei de a căuta Crucea Mântuitorului, Sfânta Elena este și ocrotitoarea arheologilor. Numele ei se traduce „făclie”, „torță”, „strălucirea soarelui”, potrivit crestinortodox.ro.

În 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea și a înălțat-o în fața mulțimii. Ziua de 14 septembrie a devenit sărbatoarea Înălțării Sfintei Cruci în calendarul creștin.

Numele Constantin provine din limba latină. Înseamnă cel care este hotărât, statornic, ferm.

Numele Constantin transmite că, în viață, omul trebuie să lupte, să rămână hotărât și statornic în fața greutăților vieții.

Sfinții Constantin și Elena. Ce nume sunt sărbătorite în 21 mai

Sfinții Constantin și Elena. Cui îi poți spune ”La mulți ani”

Numele de Constantin sau derivate ale acestuia sunt purtate de aproape 700.000 de bărbați. Se numesc Elena sau derivate peste 1,1 milioane de femei.

Numele Constantin este purtat de peste 440.000 de români. Urmează Costel, Costică, Costin, Costinel, Costache, Costi, Costea, Costeluş, Constandin.

Aproape 850.000 de femei poartă numele de Elena. Apoi, peste 100.000 sunt Ileana. Mai sunt sărbătorite cele care se numesc Lenuţa, Constanţa, Constantina, Ilinca, Costina, Tanţa, Nuţa, Leana.

Numele Constantin și derivate

Constantin

Costea

Costel

Costache

Costin(a)

Codin(a)

Constanța

Constantiu

Costandin(a)

Constantina

Dinu

Dina

Tinu

Tina

Costel(uș)

Costelica

Costică

Costaș

Tica

Ticu

Titi(șor)

Titel(us)

Dinicu

Dinică

Tinuț

Tinel

Tanța

Tănțică

Tanți

Sfinții Constantin și Elena. Numele Elena și derivate

Elena

Ileana

Elina

Eleni

Elenca

Ela

Eli

Eleonora

Helena

Helene

Helenca

Heleni

Helinca

Ilina

Ilinca

Ilenuța

Ilenuș(a)

Ilinuța

Leana

Lenuța

Lenuș(a)

Leanca

Lena

Leni

Lina

Nora

Nuța

Nuți

Nuțica

Nuțisor

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Pregătiri pentru Zilele Clujului, sărbătoarea orașului. Vezi PROGRAMUL și concertele

Publicat

Zilele

Municipiul Cluj-Napoca se pregătește de sărbătoarea întregii comunității – Zilele Clujului, ediția a 12-a, care se va desfășura în perioada 30 mai – 2 iunie, cu evenimente pentru clujenii de toate vârstele și activități pentru întreaga familie.

”Pentru mine Zilele Clujului înseamnă în primul rând un prilej de întâlnire cu clujenii, cu prieteni pe care nu i-am văzut de mult, cu oameni dragi. Este o ocazie să celebrăm tot ce are Clujul mai frumos.
Și anul acesta vor fi peste 40 locuri cu evenimente și activități în oraș, timp de 4 zile în perioada 30 mai – 2 iunie”, a transmis primarul Emil Boc.

Programul pe zile

Joi, 30 mai

Concerte în Piața Unirii: Iuliana Beregoi, Cargo, Irina Rimes
Spectacol de drone, lasere și video mapping la ora 21:45
Strada Mihail Kogălniceanu: Festivalul Gastronomic Internațional, momente artistice și concerte.
Strada Universității: Spațiu al artei și muzicii cu multe momente speciale.

Vineri, 31 mai

Piața Unirii: „Copiii Europei” – Elevii școlilor clujene cântă împreună la ora 17:00.
Seară de teatru: „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri, începând cu ora 20:30.
Strada Mihail Kogălniceanu: Festivalul Multiculturalității – Ethnicity.

Sâmbătă, 1 iunie

Parada Zilelor Clujului de la ora 11:00.
Seară de muzică clasică de la ora 19:00 în Piața Unirii
Strada Iuliu Maniu: Midnight Snack ora 20.00
Parcul Central, Piața Muzeului și alte parcuri: Activități și ateliere pentru întreaga familie.

Duminică, 2 iunie

Crosul Universităților Clujene, ora 9.30, Piața Unirii.
Regalul Folcloric, începând cu ora 12:30.
Vor avea loc activități pentru familie la Baza sportivă Gheorgheni și Baza sportivă „La terenuri” și activități cultural-artistice la Centrul de Tineret, Turnul Pompierilor, Turnul Croitorilor.
Parcul Central va găzdui Festivalul de vin, Târgul Meșterilor Populari, Tabăra Nomadă, Zona de aventură, zeci de ateliere.
În Piața Muzeului vor avea loc concerte, iar pe strada Potaissa tabere istorice îndrăgite an de an de copii.
Malurile Someșului și plaja urbană vor găzdui și ele activități, într-un cadru de vacanță.

Programul complet poate fi găsit pe zileleclujului.ro

Zilele Clujului, din 2010

Mai multe informații despre Zilele Clujului 2024 – ediția a XII-a

În anul 2010, în urma consultărilor publice organizate de municipalitate cu cetățenii municipiului Cluj-Napoca, s-a stabilit organizarea Zilele Clujului în luna mai a fiecărui an, fiind adoptată în acest sens Hotărârea de Consiliu Local nr. 432 din 9 noiembrie 2010.

Anul acesta sărbătorim comunitatea clujeană timp de 4 zile cu peste 100 de activități în peste 40 de locuri din oraș. Zilele Clujului încep joi, 30 mai, cu o seară dedicată clujenilor de toate vârstele. În centrul orașului, în Piața Unirii, vor concerta Iuliana Beregoi, Cargo și Irina Rimes.

La 21:45 va avea loc un spectacol de drone, lasere și proiecție video mapping. Pe strada Mihail Kogălniceanu vă așteaptă Festivalul Gastronomic Internațional, momente artistice și concerte, iar strada Universității va fi un spațiu al artei și al muzicii cu multe momente speciale.

Vineri, elevii școlilor clujene vor cânta din nou împreună în cadrul evenimentului „Copiii Europei” de la ora 17:00 în Piața Unirii.

Începând cu ora 20:30 vom avea o seară dedicată artei dramatice, unde actorii Teatrului Național Cluj-Napoca vor pune în scenă spectacolul „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri. Pe strada Mihail Kogălniceanu începe Festivalul Multiculturalității – Ethnicity, un spațiu ideal pentru consolidarea relațiilor dintre multiplele culturi ale comunității noastre.

Ziua Copilului

Sâmbătă, 1 iunie, sărbătorim împreună Ziua copilului. De la ora 11:00 va avea loc Parada Zilelor Clujului, după care continuăm cu seara de muzică clasică, de la ora 19:00, în Piața Unirii.

Pe strada Iuliu Maniu va avea loc Midnight Snack. Activitățile din Parcul Central continuă, la fel și concertele din Piața Muzeului. În parcurile Armătura, Feroviarilor, Grigore Alexandru, 14 iulie precum și în cele două baze sportive din oraș vor avea loc ateliere științifice, jocuri sportive, spectacole pentru cei mici și multe alte activități pentru întreaga familie.

Duminică are loc Crosul Universităților Clujene, iar începând cu ora 12:30 Regalul Folcloric. Ateliere pentru întreaga familie vor avea loc în Baza sportivă Gheorgheni și Baza sportivă „La terenuri”, iar activitățile cultural-artistice continuă la Centrul de Tineret, Turnul Pompierilor și la Turnul Croitorilor, în timp ce distracția și relaxarea cuprinde tot orașul, în cadrul activităților pregătite.

Festivalul de vin

În Parcul Central vă așteaptă Festivalul de vin, zona de concerte, Târgul Meșterilor Populari, Tabăra Nomadă, Zona de aventură alături de zeci de ateliere și activități pentru întreaga familie. în Piața Muzeului vor avea loc concerte, iar strada Potaissa găzduiește din nou evenimente de înscenare istorică. Malurile Someșului și plaja urbană vă invită la relaxare într-un cadru de vacanță.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA la Cluj în următoarele două săptămâni. Cum vor fi primele zile de vară

Publicat

De

Vremea la Cluj în următoarele două săptămâni

Vremea la Cluj va fi sub semnul instabilității atmosferice, potrivit meteorologilor.

Astfel, vor fi variații termice, dar și precipitații.

VREMEA la Cluj în următoarele două săptămâni. Cum vor fi primele zile de vară

Meteorologii au făcut o estimare a evoluiei valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 20 mai – 2 iunie.

În prima săptămână pe fondul accentuării instabilității atmosferice vor fi variații termice, în special în regimul diurn, astfel de la o medie ce va crește la 26 de grade în ziua de marți, 21 mai, se va ajunge la 22 de grade în ziua de 23 mai, iar pentru restul intervalului sunt estimate valori în general de 25 – 26 de grade.

Media temperaturilor minime va fi de 8-10 grade, ușor mai ridicată în 23 mai și la început de iunie.

Ploile nu vor ocoli Clujul

Conform ANM, probabilitatea pentru ploi însemnate cantitativ va fi mai ridicată în 23 și 24 mai și la început de iunie.

Intervale cu ploaie vor fi și în restul zilelor, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax