Connect with us

EVENIMENT

Încă o localitate din Cluj are incidența COVID peste 3 la mie și i se aplică noi restricții

Publicat


În unitatea administrativ-teritorială comuna Gârbău (3.17‰), unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 a depășit pragul de 3/1000 de locuitori, se dispun, începând cu data de 18.09.2021, pe o perioadă de 14 zile, următoarele măsuri:

🔹a) organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt interzise;

🔹b) organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt interzise;

🔹c) organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt interzise;

🔹d) activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber sunt interzise;

🔹e) organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) sunt interzise;

🔹f) activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este interzisă;

🔹g) activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

🔹h) măsurile prevăzute la lit. f) și lit. g) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

🔹i) în situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la lit. f) și lit. g) este restricționată sau închisă se permit prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

🔹j) prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit h), cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, al ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

🔹k) activitățile în baruri, cluburi și discoteci sunt interzise;

🔹l) activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică de 4/1.000 de locuitori cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană;

🔹m) activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

🔹n) activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este interzisă.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Zilele Culturale Maghiare Cluj: TURNUL Bisericii ”Sfântul Mihail”, redeschis publicului după 3 ani. Trebuie programare

Publicat

De

szmt 05

Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail” din Piața Unirii va fi sfințită după ce, în ultimii 3 ani, s-a aflat într-un amplu proces de restaurare, ceremonia având loc sâmbătă, de la ora 11, în preziua începerii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, iar începând de luni se va redeschide publicului Turnul bisericii.

Szabo Lila, directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare, a declarat, marți, că redeschiderea Turnului Bisericii ”Sf. Mihail” va fi atracția principală a evenimentului.

”Pentru vizitarea Turnului bisericii va fi nevoie de o înregistrare prealabilă pe site-ul www.zilelemaghiare.ro și la standul de informații turistice din Piața Unirii.

Vizitatorii vor intra la fiecare jumătate de minute, câte 20 de persoane.

Facem apel la cei care doresc să urce în turn să fie punctuali. Va fi în turn și un spațiu expozițional și va fi o expoziție despre bisericile romano-catolice”, a spus Szabo.

Turnul neogotic are o înălțime de 80 de metri.

Sloganul ”Prezent”

zile

Potrivit acesteia, ediția a 13-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj va însemna revenirea la normalitate după pandemia COVID și se vor desfășura sub sloganul ”Prezent”.

”Vom avea peste 450 de evenimente care se vor desfășura în 60 de locuri înăuntru și în aer liber. Cea mai mare bătaie de cap a fost dată de lucrările de pe strada Mihail Kogălniceanu, astfel că târgurile meșteșugăresc și cel de carte vor fi mutate pe străzile adiacente și în curtea Liceului Apaczai”, a precizat .

Concerte și expoziții

Printre evenimente se numără un târg de turism în curtea Consultaului Ungariei din Piața Unirii, concerte în fiecare seară în Piața Unirii, expoziții, iar strada Potaissa se va transforma în Strada Vinului.

De asemenea, vor avea loc concerte de muzică sacră maghiară susținute de coruri din Ardeal și Ungaria, dar va fi organizat și un  tur al orgilor din biserici.

”În zona Muzeul Etnografic în aer liber din Hoia se va desfășura crosul Donaton și un concurs de gătit”, a precizat Szabo Lila.

În cadrul Zilelor Culturale Maghiare va avea loc și Festivalul Filmului Maghiar, proiecțiile având loc la Casa Tranzit și la Universitatea Sapientia.

Bugetul evenimentului

Viceprimarul Olah Emese a declarat la rândul său că, în funcție de participanți, vor fi impuse anumite restricții de circulație în zona central a orașului, mai ales în Piața Unirii.

Bugetul Zilelor Culturale Maghiare este estimat la 450.000 de euro,  sursele de finanțare provenind de la Guvernul Ungariei, autoritățile locale și județene și sponsori.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Explodează numărul cazurilor de COVID. Cu peste 5.000 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top

Publicat

De

test covid pixabay

Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 5.175 mai multe faţă de ziua anterioară, a anunţat, marţi, Ministerul Sănătăţii (MS).

Conform ministerului, 1.996 dintre cazurile noi înregistrate în ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

Cele mai multe cazuri noi de COVID sunt în Bucureşti – 1.319 şi în judeţele Timiş 603, Cluj – 585, Constanţa – 428.

Rata de infectare înregistrată la 14 zile, la nivel naţional, este de 4,24 cazuri la mia de locuitori.

Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti – 9,62 şi în judeţele Sibiu – 7,41, Ilfov – 7,28, Braşov – 6,62.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.703 teste RT-PCR (3.492 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 2.211 la cerere) şi 26.500 teste rapide antigenice.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.351.483 teste RT-PCR şi 10.915.766 teste rapide antigenice.

În total, pe teritoriul României, au fost înregistrate până în prezent 3.130.545 de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 382 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Ploi torenţiale la Cluj până miercuri dimineaţa. Cod portocaliu. Precipitaţii de 80 de litri/mp

Publicat

De

ploaie 2

Administraţia Naţională de Meteorologie a extins marţi avertizarea Cod portocaliu de ploi abundente la 19 judeţe din Transilvania, Maramureş şi Crişana.

Până miercuri dimineaţa la ora 10:00, în zonele montane şi submontane din aceste regiuni vor fi perioade cu averse torenţiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 40…60 l/mp şi pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate şi cu descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină.

Judeţele marcate cu Cod portocaliu sunt Caraş-Severin, Hunedoara, Cluj, Sălaj, Maramureş, Harghita şi Covasna (integral) şi Timiş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Alba, Sibiu, Braşov, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi (parţial).

Totodată, în acelaşi interval de timp va fi Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată la munte, în Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza şi seara. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25…35 l/mp şi izolat 40…60 l/mp.

În următoarele două zile, respectiv 10 şi 11 august, Codul galben de instabilitate atmosferică se va restrânge la 14 judeţe din sudul şi centrul ţării: Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Galaţi (integral), şi Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov şi Buzău (parţial).

Astfel, în intervalul 10 august, ora 10:00 – 11 august, ora 10:00, în Oltenia, în nord-vestul Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25…35 l/mp şi izolat 40…60 l/mp.

În majoritatea regiunilor, până la sfârşitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, notează meteorologii. AGERPRES

lensa.ro 

Citește mai departe

EVENIMENT

Medic de familie Cluj: Câte pastile de iod se dau, în funcție de vârstă. Faceți PROGRAMARE. E nevoie de CALM, nu de ISTERIE

Publicat

De

iodura de potasiu

Președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, a făcut apel la clujenii de până în 40 de ani să dea dovadă de calm nu de isterie și să se programezez la cabinetele medicale pentru a primi rețetele de iodură de potasiu care se administrează după un incident nuclear.

Aceasta a declarat, marți, pentru Cluj24, că medicii de familie au început să fie, deja, să primească telefoane pentru eliberarea de rețete pentru pastilele de iodură de potasiu, așa cum a recomandat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după ce au apărut informații privind o situație de risc nuclear la o centrală nucleară din Ucraina.

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Citește și LISTA farmaciilor din județul Cluj unde se distribuie pastile de IODURĂ de potasiu

”Să își facă programare, suntem în plină infecție COVID, suntem după Untold, sunt multe cazuri de infecții respiratorii și avem multe probleme de rezolvat la nivelul cabinetelor medicilor de familie. Pacienții sub 40 de ani, care vim pentru orice altă ocazie la cabinet, vor primi și aceste rețete, iar ceilalți sunt rugați să se programeze.

Nu este o urgență, dar este bine să știm cum să le păstrăm și când să le administrăm. S-a publicat lista farmaciilor care eliberează iodura de potasiu.

Eu îndemn la calm și echilibru, nu este nevoie de isterie pentru că altfel nu vom reuși să rezolvăm în mod echitabil această problemă. Cred că lucrurile pot fi gestionate”, a spus Costiug.

Câte pastile se iau

Aceasta a precizat că pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar în cazul unui incident nuclear, nu trebuie administrate înainte.

”Pentru copiii peste 12 ani și adulții până în 40 de ani se vor lua 2 tablete în doză unică, în primele șase ore de când se anunță norul radioactiv. Copiii de la zero la o lună iau un sfert de tabletă, cei între o lună și trei ani primesc o jumătate de tabletă, iar cei între 3 și 12 ani o tabletă”, a mai spus președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Cei peste 40 de ani nu iau iodură

Emiliana Costiug a explicat că persoanele peste 40 de ani au patologie tiroidiană iar în cazul acestora apar mai multe reacții adverse. În plus, organismele acestora nu consumă atâta iod, având un alt metabolism tiroidian.

”Organismele în dezvoltare, în creștere, au nevoie de mai multă protecție și de aceea acestea au nevoie mai mare iod”, a mai spus Emiliana Costiug.

lensa.ro 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate