Connect with us

EVENIMENT

Încă două persoane au fost confirmate cu noul coronavirus. Una dintre ele este medic

Publicat


Autoritățile au anunțat încă două cazuri de coronavirus în București. Este vorba despre managerul Spitalului Gerota din București și un pacient al acestuia.

În cursul zilei de vineri au fost înregistrate 16 noi cazuri de coronavirus. Numărul persoanelor infectate în România a ajuns, vineri după-amiaza, la 75.

Dintre cei 75 de cetățeni care au contactat virusul, șase sunt declarați vindecați și au fost externați.

Persoanele infectate cu COVID-19 sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea generală a pacienților este bună, cu excepția pacientului internat la ATI la Institutul Victor Babeș. Starea pacientului internat la ATI la Institutul Victor Babeș este una ameliorată față de momentul internării.

Cele mai multe persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 (coronavirus) sunt în municipiul București (27), acestea fiind internate în spitale de boli infecțioase și sub permanentă supraveghere medicală.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.298 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 13.723 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la acestă dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.545 de teste. Dintre acestea, 2.470 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.

Până în prezent, au fost înregistrate 32 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal și două dosare penale înregistrate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicarea de informații false, faptă prevăzută și pedepsită de art. 404 Cod Penal.

 Citește Încă două persoane au fost confirmate cu noul coronavirus. Una dintre ele este medic pe Romania24.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zece dosare penale deschise la Cluj în ziua alegerilor. Polițiștii au dat și 4 amenzi

Publicat

De

Amenzi și zece dosare penale pentru incidente la vot la Cluj

În județului Cluj, până la ora 19.00, au fost înregistrate 26 incidente sau fapte ilegale în context electoral, au transmis polițiștii clujeni.

Toate au fost verificate.

Zece dosare penale deschise la Cluj în ziua alegerilor. Polițiștii au dat și 4 amenzi

7 dintre incidentele semnalete nu s-au confirmat, iat 5 sunt în curs de verificare.

În 4 situații polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale, iar în alte 10 cazuri au fost înregistrate dosare penale.

În continuare, au transmis reprezentanții IPJ Cluj se pune accent pe secțiile de votare în care se formează aglomerări de persoane, în vederea prevenirii situațiilor negative.

80% dintre cei care au solicitat urna mobilă au votat

Până la ora menționată mai sus a fost înregistrat un procent de peste 80% pentru urna mobilă.

În cadrul activităților pe linie rutieră au fost oprite în trafic pentru verificări peste 250 de autovehicule, fiind aplicate 38 de sancțiuni contravenționale, nefiind constatate infracțiuni rutiere.

În continuare, efectivele MAI își concentrează misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Eu VOTEZ. Alegerile unor personalități clujene – Radu Vlas, Dorin Așchilean, Cornel Cătoi – în duminica alegerilor (III)

Publicat

La alegerile locale și europarlamentare de duminică au votat, pe lângă politicieni și candidați la diverse funcții în administrația locală și în PE, personalități clujene, oameni de cultură, antreprenori sau reprezentanți ai mediului academic. Cluj24 a încercat să afle de la ei pentru ce anume au votat.

Omul de afaceri Radu Vlas, care controlează societatea Ardeal Construct SRL, a declarat că votează duminica aceasta pentru „modernizarea urbei”, arătând că este foarte important ca oamenii să iasă la vot.

„Acum sunt la secție, urmează să votez. Cred că este foarte important să meargă lumea la vot. Eu am venit la vot pentru o urbă mai bună, pentru modernizarea ei”, a declarat Radu Vlas.

„O dată la patru ani, să alegem, nu doar să comentăm”

Dezvoltatorul imobiliar Chimu Căpușan spune și el că va merge la vot, considerând că, cel puțin o dată la patru ani e important „să și alegem, nu doar să comentăm”. Omul de afaceri spune că va vota pentru ca lucrurile să meargă în continuare spre bine.

„Nu am fost, dar urmează să merg la vot. Cred că e normal și foarte important ca o dată la patru ani să mergem la vot să și alegem, nu doar să comentăm. În ultimii ani, văd că lucrurile se mișcă, se schimba ceva în bine și îmi doresc să mergem mai departe spre bine, să continue trendul. Lucrurile încep să se îndrepte încet față de ce am avut în urmă cu 20, 30 de ani și îmi doresc ca acest lucru să continue.

Vot pentru un oraș frumos și ordonat

Dorin Așchilean, care controlează compania Nord Conforest, a declarat că a votat pentru un oraș frumos și ordonat, dar și pentru un sector industrial puternic dezvoltat.

„Am votat, deoarece îmi doresc să trăiesc într-un oraș frumos, cu o industrie bine dezvoltată, cu școli noi și un spațiu public ordonat. De aceea am votat”, a transmis Așchilean.

Votul, o datorie civică

Rectorul Universității de Științe Agricole și de Medicină Veterinară, Cornel Cătoi, a spus la rândul său că va merge la vot în cursul zilei. El susține că este o datorie civică a fiecărui român să voteze candidatul pe care îl consideră cel mai potrivit:

„Eu merg la vot, nu am ajuns, dar voi merge. Consider că este o datorie civică și că e important să alegem din cine avem în ofertă opțiunea pe care o considerăm cea mai bună. Pe unele buletine, o să votez pentru schimbare, pe altele, pentru ca lucrurile să se păstreze la fel… O să mă uit pe liste și o să văd”.

Citește mai departe

EVENIMENT

ALEGERI CLUJ 2024. Prezența la urne la ora 19.00 la alegerile locale și europarlamentare a depășit 40%

Publicat

De

Vot la locale și europarlamentare la Cluj

Contină procesul de votare la Cluj pentru locale și pentru europarlamentare.

Secțiile vor fi deschise până la ora 22.00, iar dacă sunt oamerni în secții sau oameni la coadă, se va putea vota până la ora 23.59.

ALEGERI CLUJ 2024. Prezența la urne la ora 19.00 la alegerile locale și europarlamentare a depășit 40%

La Cluj, la ora 19.00, prezența la vor a depășit 40% și la alegerile locale și la cele europarlamentare.

Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, în județul Cluj, situața era următoarea

  • 44,82% – voturi pentru europarlamentare
  • 41,65% la alegerile locale.

La cluj-Napoca, prezența la alegerile locale se apropia de 39% și era de 46% la europarlamentare.

Citește mai departe

EVENIMENT

PSD și PNL, acuze la Cluj în ziua votului. PSD: Dreapta nu se dezminte. Practici mârșave pun în pericol alegerile. Replica PNL

Publicat

Nereguli la vot Cluj

PSD Cluj reclamă că, duminică, în încercările disperate de a obține victorii electorale în tot județul, ”dreapta utilizează comportamente abuzive, încălcând fără ezitare regulile electorale”. PNL Cluj îl acuză pe primarul social-democrat din Jucu.

Câteva din exemplele edificatoare ale abuzurilor dreptei, sesizate de către organizația PSD Cluj până la orele după-amiezii:

  • unii alegători au fost împiedicați de către reprezentanții competitorilor în secțiile de vot să își exercite dreptul democratic, pe motiv că nu figurează pe lista electorală permanentă, deși, conform actului de identitate prezentat, aceștia au domiciliu permanent în respectiva localitate; un astfel de caz s-a înregistrat în comuna Dăbâca;
  • se încearcă depunerea de solicitări pentru deplasarea urnei mobile: simpatizanți ai competitorilor se deplasează la domiciliul alegătorilor, le cer cărțile de identitate și actele medicale, formulează cererile și le spun votanților unde anume să pună ștampila pe buletinele de vot; astfel are loc o intruziune nepermisă în viața privată a votanților, cu încălcarea prevederilor legale în materie electorală; un asemenea caz a fost constatat în comuna Săvădisla;
  • sunt cazuri în care a existat un singur însoțitor al urnei mobile atunci când aceasta a părăsit secția de vot (ar trebui să fie doi însoțitori și un jandarm). Exemplu concret: comuna Cornești;
  • unora dintre alegători li se sugerează să revină în secție pentru a vota din nou: operatorul de calculator întreabă alegătorii dacă își exercită dreptul de vot pentru ambele scrutinuri sau doar pentru membrii din România în Parlamentul European, respectiv doar pentru autoritățile administrației publice locale, după care întreabă alegătorul dacă dorește să revină ulterior să își exercite din nou dreptul de vot. Această manieră de a interacționa cu alegătorii a creat confuzie în rândul acestora, existând suspiciunea de tentativă de fraudare a alegerilor prin vot multiplu. Se urmărește coruperea alegătorilor și li se inoculează ideea de a se răzgândi cu privire la opțiunea exprimată. Astfel, alegătorii au înțeles să revină ulterior să își exercite din nou dreptul de vot. Este cazul unei secții de vot din municipiul Cluj-Napoca:

Propaganda electorală continuă

  • în zona ușii de acces a secției de votare staționează unul dintre candidații la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 din partea unuia dintre competitori, care continuă propaganda electorală prin sfătuirea alegătorilor să voteze candidații unui anumit partid; președintele secției de vot refuză să intervină; exemplu: într-o secție de vot din Răchițele, comuna Mărgău;
  • nu se permite accesul în cabina de vot a însoțitorilor pentru persoanele care au acest drept, din motive de sănătate evidente; exemplu concret în comuna Bonțida;
  • nu se permite accesul observatorilor acreditați în secțiile de vot; menționăm că aceștia au dreptul să asiste la procesul electoral din interiorul secțiilor numai pe baza ecusoanelor emise de către asociația, fundația sau instituția mass-media românească acreditată de către Autoritatea Electorală Permanentă, însoțite de actul de identitate. Unora dintre observatori li s-a cerut de către președinții de secții să prezinte acreditarea în original (lucru aproape imposibil, întrucât acreditarea nu este nominală și se păstrează la sediul solicitantului – caz concret înregistrat în comuna Cojocna.

A fost sesizată poliția

”Pe lângă faptul că aceste practici sunt neloiale și denotă o lipsă de fair-play din partea competitorilor, ele sunt și ilegale, punând în pericol exercitarea drepturilor individuale constituționale.

Menționăm că în toate cazurile în care au fost înregistrate nereguli, au fost sesizate organele competente de soluționare (IPJ, BEC)”, arată PSD Cluj.

PNL Cluj: Primarul din Jucu, campanie în ziua votului

De cealaltă parte, PNL Cluj a sesizat Biroul Electoral de Circumscripție Comunală Jucu  cu privire la o acțiune de campanie electorală, survenită pe o rețea social media, care contravene legislației în vigoare.

”În concret, în data de 09 iunie 2024, pe pagina sa de Facebook, domnul Valentin Dorel Pojar, în calitate de primar a1 comunei Jucu, a postat un videoclip prin intermediul căruia acesta continuă propaganda electoral și îi îndeamnă în mod indirect pe cetățenii comunei Jucu să îl voteze”, arată PNL Cluj.

Liberalii susțin că potrivit prevederilor legale constituie contravenție „continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul prevăzut la art. 83alin. (1), să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale oricandidați independenți”.

”Prin urmare, vă rugăm să dispuneți înlăturarea acestei postări de pe rețeua de socializare precum și să întreprindeți totalitatea măsurile legale care se impun”, arată PNL Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax