EDUCATIE
INADMISIBIL. Elevii Liceului pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca învață în FRIG. Conducerea nu a dat drumul la căldură

Tatăl unui copil care învață la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca reclamă că elevii instituției învață în frig și se îmbolnăvesc deoarece conducerea refuză să dea drumul la căldură.
”Nici măcar Ceaușescu,nu și-a permis să de-a directivă, prin care, instituțiile de învățământ, să nu de-a drumul la căldură”, a relatat acesta pentru Cluj24.
Din informațiile sale, directoarea unității le-ar fi transmis unor părinți cănu poate da drumul la căldură pânăla 1 octombrie deoarece sunt facturile foarte mari și trebuie să respecte o adresă pe care a primit-o.
”Vineri, în loc să duc fata la școală, iar după să mergem la Festivalul Castanilor, ne trezim și pupând fata pe frunte, cum obișnuiesc,simt că este caldă. Îi iau temperatura și constatat că are 37 cu 7. Ok, zic nu mergem la școală, nu mai mergem la festival.
Merg la lucru și când mă torc, îmi spune fata, ști că sunt x y și z internați în infirmerie. Logic, întreb, ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici și rămân consternat când aflu că, nu s-a dat drumul la căldură deși, toată săptămâna au fost pe timpul nopții temperaturi de la 4 la 7 grade”, a spus acesta.
Căldură din 1 octombrie
Tatăl elevei a afat că unii dintre părinții copiilor care stau in internat, au sunat și li s-a spus că se va da drumul la căldură, doar din 1 octombrie, același răspuns, primindu-l și unii dascălii care au reacționat.
”Sunt șocat deși am ajuns să nu mă mai impresioneze absolut nimic, am devenit imun, pentru că aud și la televizor la știri că s-a dat directivă, adresă, prin care instituțiile publice, să nu de-a drumul la căldură, inclusiv școlile.
Nu știu, ce se întâmplă în celelalte școli din Clujul de cinci stele, Clujul Smart a lui Boc, dar sunt ferm convins că nu se referă acea directivă, la școlile care au internate. Și așa în cazul în care nu este așa, consiliul de administrație al școlii avea obligația de a reacționa și a încălca această decizie aberantă, este inadmisibil așa ceva”, a mai spus bărbatul.
Așteaptă reacție de la Consiliul Județean Cluj
Acesta așteaptă un punct de vedere al Consiliului Județean Cluj, în condițiile în care liceul este în subordinea acestei instituții, dar și din partea președintelui Alin Tișe, pe care l-a întrebat dacă la el acasă a dat drumul la căldură.
”Cei din ISJ Cluj stați în frig acasă? Cei din Ministerul Educației stați în frig acasă și la muncă? Sunt ferm convins că nu, dar gândiți-vă că acești copii stau în frig, în frig dorm, mănâncă și învață!
Să înțeleg că proiectul celui mai mare dascăl al României, <<Țara educată, țara lucrului bine făcut>>, așa arată? De ce trebuie să se îmbolnăvească dascălii, de ce trebuie să-și îmbolnăvească familiile pentru niște decizii idioate? Cum se mai poate duce la capăt actul educațional dacă cei implicați sunt bolvani pntru că niște scelerați au luat decizia de a-i îmbolnăvi?”, a mai spus tatăl elevei.
Acesta a făcut un apel la toți părinții care au copii în școli neîncălzite să îi retragă de la școală, să nu mai accepte umilințele.
”Le recomand părinților care au copii la Liceul pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca să îi ducă acasă, să nu îi lase să fie cobia”, a conchis tatăl revoltat.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Linia 30 va circula DEVIAT în 24 septembrie, cu ocazia desfășurării Crosului Companiilor

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informează publicul călător că, în data de 24.09.2023, între orele 8:00 – 11:00, cu ocazia desfășurării Crosului Companiilor, linia 30 (cart. Grigorescu – str. A. Vlaicu) va circula deviat, pe traseul str. Octavian Goga – Pod Napoca – Spl. Independenței – str. George Coșbuc, pe ambele sensuri de mers.
În intervalul orar menționat se suspendă stațiile P-ța 14 Iulie Vest (înlocuită de P-ța 14 Iulie Sud), Sigismund Toduță (înlocuită de P-ța 14 Iulie Nord), Cluj Arena și Splaiul Independenței.
EVENIMENT
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu, ARESTAT după ce a fost denunțat de un om de afaceri din Cluj. A cerut MITĂ 1,25 de miloane

Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului județean Vaslui, a fost reținut sâmbătă dimineața de procurorii DNA, în urma unui flagrant delict. Buzatu a cerut unui om de afaceri din Cluj, cel care l-a și denunțat, 1.250.000 de lei pentru un contract de reabilitare a unor drumuri din Vaslui.
Sâmbătă, Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, iar Gabriela Creţu, fosta soţie acestuia, a fost suspendată din partid.
Mai mult, Tudor Buzatu, fiul preşedintelui CJ Vaslui, şi-a dat demisia din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, conform reprezentanților PSD.
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu, ARESTAT după ce a fost denunțat de un om de afaceri din Cluj. A cerut MITĂ 1,25 de miloane
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, au anunțat procutorii anticorupție.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarele:
„În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se arată în referatul procurorilor DNA.
Inculpatului Dumitru Buzatu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Sâmbătă, 23 septembrie 2023, inculpatul va fi prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Numele omului de afaceri din Cluj nu a fost făcut public de DNA.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO. Aglomerație la Zilele Recoltei. Boc a făcut live din piață și îi invită pe clujeni la cumpărături, cu plase reutilizabile

Aglomerație mare pe platoul de la Sala Sporturilor Horia Demian sâmbătă spre amiază. Clujenii au venit să cumpere legume și fructe sau produse de sezon gata preparate de la producătorii locali.
Printre cei care „au făcut piața” sâmbătă, a fost și primarul Emil Boc. Cu mai multe plase la el, înainte să cumpere ce avea nevoie, Emil Boc a făcut un live pe pagina de Facebook, o invitație către clujeni să vină în piață și să cumpere produse deja celebre în zonă, cum sunt cartofii de Râșca sau ceapa roșie de Mihai Viteazu.
Aglomerație la Zilele Recoltei. Boc a făcut live din piață și îi invită pe clujeni la cumpărături, cu plase reutilizabile
„Mulțumim, Doamne-ajută” a fost salutul primarului pentru producătir, dar și pentru clujenii care au venit la Zilele Recoltei. Și la amiază aceștia au fost în număr mare.
Primarul i-a îndemnat pe clujeni să vină la Zilele Recoltei, unde îi găsesc pe producători și azi, dar și duminică și să îi susțină cumpărând bunătăți de la ei.
„Nu uitați să aduceți o sacoșă, cât mai puține de plastic, și cât mai multe din produse să le punem în sacoșe pe care le avem, reutilizabile, și mai facem un serviciu mediului”, a spus Emil Boc, care a spus că a venit și el cu plasele la el, dar și cu lista de la nevastă.
A XI-a ediție a Zilelor Recoltei, organizată în comun de administrațiile județeană și municipală și derulată prin intermediul Asociației Produs de Cluj, a început vineri și clujenii pot cumpăra diverse produse, inclusiv zacuști și dulcețuri, siropuri, produse naturiste și de artizanat sâmbătă până la 21.00 și, de asemenea, duminică între orele 9.00 și 21.00 pe platoul Sălii Sporturilor.
Citește și: FOTO. Zilele Recoltei și-au DESCHIS porțile pentru clujeni. Vedeți ce puteți găsi acolo și care sunt PREȚURILE
La Zilele Recoltei au venit peste 120 de mici întreprinzători și fermieri clujeni, dar și producători din alte județe, cum ar fi Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor și Vrancea.
Clujenii vor putea să și mănânce bunătăți preparate la fața locului, cu ar fi rigărui, ceafă de porc, scăriță, mâncare de ciuperci, sarmale, cârnați afumați, pomana porcului, pastramă de oaie sau aripioare.
În ceea ce privește prețurile, nu toți clujenii au fost mulțumiți. Unii se plâng că sunt mai mari decât anul trecut și cam piperate pentru veniturile lor.
EVENIMENT
FOTO. Accident GRAV pe A3, pe breteaua de urcare de la nordul rutier Gilău. Femeie extrasă dintr-o mașină și dusă la spital

Un accident de circulație în care au fost implicate două mașini, a avut loc în urmă cu puțin timp pe pe breteaua de urcare a nordului rutier Gilău pe autostrada A3, înspre localitatea Nădășelu.
Pompierii din cadrul Gărzii Gilău sunt cei care intervin la accident.
Accident GRAV pe A3, pe breteaua de urcare de la nordul rutier Gilău. Femeie extrasă dintr-o mașină și dusă la spital
Aceștia s-au deplasat la fața locului cu o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD și au găsit două autoturisme avariate.
Într-unul se afla o femeie ce prezenta mai multe suspiciuni de traumatisme. Pompierii au utilizat echipamentele din dotare pentru a extrage femeia, astfel încât să nu-i agraveze leziunile și au predat-o echipajului SMURD.
Femeii, în vârstă de aproximativ 30 de ani, i-a fost acordat primul ajutor calificat și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
Alte două persoane au fost consultate la locul accidentului fără a fi transportate la spital.
UPDATE
Din cercetările preliminare a rezultat că autoturismul condus de o femeie de 30 de ani, din județul Alba, a intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, sensul de deplasare înspre municipiul Turda, potrivit IPJ Cluj.
În urma impactului a rezultat rănirea femeii de 30 de ani, care a fost transportată la spital.
Acesta nu a putut fi testată cu aparatul etilotest, dar i-au fost recoltate probe biologice. Testarea cu aparatul etilotest a conducătorului auto a avut rezultat negativ.
Foto: Arhivă