Connect with us

ACTUALITATE

În viitorul apropiat se vor înmulți și la noi FURTUNILE violente. Care sunt ZONELE vizate

Publicat


furtuna

În ultima vreme, fenomenele meteo violente sunt tot mai des în atenția lumii întregi. România a fost, în general, scutită de așa ceva dar clima tot mai caldă schimbă lucrurile. Sunt șanse tot mai mari să se formeze mai des furtuni în zone din țară unde acestea apăreau mai rar. 

Între 1940 și 2023, numărul orelor cu condiții pentru furtuni însoțite de descărcări electrice a crescut pe întreg teritoriul României.

În viitorul apropiat se vor înmulți și la noi FURTUNILE violente. Care sunt ZONELE vizate

Pagubele sunt tot mai mari și numărul de victime a crescut față de acum câteva decenii și fiindcă mult mai multă lume locuiește în orașe și sunt zone cu densitate extrem de mare a populației. Când o furtună severă lovește un oraș populat, ea lasă în urmă imagini de dezastru.

Instabilitate, umiditatea și energia, adică ingredientele unei asemenea furtuni violente, devin din ce în ce mai abundente, într-o lume care se încălzește tot mai mult. În ultimii ani s-au făcut tot mai multe studii de atribuire și legătura dintre fenomenele extreme și clima tot mai caldă poate fi clar stabilită cu ajutorul modelelor matematice, a supercomputerelor și a datelor tot mai precise și mai numeroase din teren.

În România nu avem uragane, tornadele apar cel mult de câteva ori pe an, dar încălzirea globală aduce modificări în modul în care se produc furtunile violente.

„Vor fi cantități mari de precipitații și grindină”

Se schimbă câte ceva în modul în care se vor forma furtunile cu grindină de mari dimensiuni. În special sudul țării era expus la acest tip de furtuni. Însă, în viitor, ele vor apărea mai des și în nord și în nord-est (Maramureș, Moldova). Va exista, așadar o deplasare către nord a zonelor unde se vor forma furtuni, dar asta nu înseamnă că locurile „tradiționale” unde se formează cele mai multe furtuni vor fi scutite de astfel de fenomene.

„Unele scenarii indică mai puține furtuni pe viitor, însă condițiile devin mai  serioase, va fi mai multă instabilitate și, deși numărul de furtuni va fi per total mai mic în anumite regiuni, atunci când se vor forma vor fi cantități mari de precipitații și grindină. Este de așteptat să crească și frecvența, dar și intensitatea medie a acestor fenomene extreme”, explică pentru HotNews.ro, Bogdan Antonescu, fizician care studiază fenomenele meteo extreme.

Instabilitatea atmosferică va fi mai mare și se vor crea mai des condiții pentru dezvoltarea unor furtuni. Datele recente, spune Bogdan Antonescu, indică faptul că devin din ce în ce mai frecvente condițiile de mediu ce duc la formarea unei furtuni.

Pentru România, previziunile climatice indică o creștere semnificativă a condițiilor pentru grindină de mari dimensiuni (peste 2 cm) și foarte mari dimensiuni (peste 5 cm diametru) pentru întreg teritoriul, dar în particular pentru nord-estul țării.

În plus, cercetătorii anticipează că furtunile cu vânt intens vor fi observate mai des și în sudul României.

Grav este și faptul că precipitațiile intense pot duce la inundații rapide (flash floods), afectând drumurile și proprietățile și punând în pericol viețile oamenilor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dinamo – CFR Cluj, 1-1. Noroc cu Munteanu și cu Hindrich

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit-o, vineri seara în deplasare, pe Dinamo, într-un meci din prima etapă a returului Superligii de fotbal. În tur, clujenii au câștigat cu 3-2. Înainte de acest meci, echipele ocupau locurile 2, respectiv 3. Au rămas pe aceleași locuri, având în vedere că meciul s-a terminat egal, 1-1. Au marcat Homawoo (min.33) respectiv Louis Munteanu (min.45+2).

Echipe de start:

Dinamo: Golubovic – Costin, K. Boateng, Homawoo, Opruț – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Selmani, Politic
Rezerve: Ailiesei, Licsandru, Soro, Abdallah, Bordușanu, P. Neagu, Bani, Patriche, A. Caragea, Rotund, Luna, Mărginean
Absent: Florescu (accidentat)
Antrenor Zeljko Kopic

Dinamo – CFR Cluj, 1-1. Noroc cu Munteanu și cu Hindrich

CFR Cluj: Hindrich – Mogoș, Bolgado, Abeid, Camora – Djokovic, K. Keita, Tachtsidis – Deac, L. Munteanu, Postolachi
Rezerve: Gal, Răcășan, M. Ilie, Boben, Graovac, Artean, R. Filip, A. Păun, Fica, Korenica, Nkololo, P. Michael
Absent: Kamara (accidentat)
Antrenor Dan Petrescu

Stadion „Arcul de Triumf”
Arbitru Adrian Cojocaru (Galați). Asistenți George Neacșu (Câmpulung Muscel), Adrian Vornicu (Iași)
Arbitru VAR Viorel Flueran (Craiova). Asistent VAR Andrei Antonie (București)

Prima repriză a fost echilibrată, cu puține ocazii de poartă. De remarcat două șuturi anemice ale CFR-ului, unul prin Postolachi în min.5, al doilea al lui Louis Munteanu în min.13.

Golul a picat în min.33, când Homawoo înscrie pentru 1-0 cu o lovitură de cap după un corner care n-a fost. Dinamo mai înscrie o dată însă golul e anulat pentru offside.

În minutele de prelungire, Louis Munteanu profită de o gafă în apărarea lui Dinamo, Golubovic ciocnindu-se de Boateng și înscrie elegant pentru 1-1. La această fază, portarul s-a accidentat și a trebuit schimbat.

În repriza a doua, jocul a părut mai încâlcit, cu multe pase greșite și de-o parte și de alta. Otto Hindrich are trei intervenții salvatoare, în timp ce CFR are la rândul ei două ocazii mari, prin Keita și Michael.

Ultimele minute au venit cu presiune la poarta clujenilor, însă fără efect pe tabelă. Rezultat echitabil, care menține ambele echipe pe aceleași locuri ca la începutul partidei. De notat arbitrajul extrem de slab al lui Adrian Cojocaru.

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Mogoș 5, Bolgado 6, Abeid 6, Camora 6 – Djokovic 6, K. Keita 6, Tachtsidis 7 – Deac 6, L. Munteanu 8, Postolachi 5, M. Ilie 6, Fica 6, Korenica 6, P. Michael 5

Citește mai departe

CULTURA

Sfinții Arhangheli, veghetori ai familiei și bolnavilor. Rituri și practici în satul tradițional clujean

Publicat

De

Arhanghelul Mihail

Ultima mare sărbătoare a toamnei, înaintea Postului Crăciunului, ținută pe 8 noiembrie, este închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

În vechime, în casele țărănești, icoanele Arhanghelilor, pictate pe sticlă sau pe lemn, vegheau familia și o păzeau de boli și primejdii, alături de icoana Maicii Domnului, arată specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Sfinții Arhangheli, veghetori ai familiei și bolnavilor. Rituri și practici în satul tradițional clujean

Existau în satul românesc o serie de rituri și practici, care se săvârșeau în această zi.

Astfel, dacă sărbătoarea cădea într-o zi de vineri, cum este astăzii, oamenii mergeau în zorii zilei la fântâni și izvoare și se stropeau cu „apă neîncepută”, pentru a fi sănătoși și pentru a avea belșug.

Cu această apă stropeau și locuințele pentru a fi alungate toate relele.

Tot în această zi, cu apă neîncepută, fetele spălau limba clopotului de la biserică, „pentru a fi frumoase, iubite și grabnic pețite”.

Bolnavii, vegheați de Arhanghelul Mihail

Când cineva era bolnav, se spunea că era bine să bea apă din pumnii unui om ce poartă numele Arhanghelilor Mihail sau Gavriil, ca să se vindece, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Se mai credea că bolnavii sunt vegheați de Arhanghelul Mihail, care stătea la „capul” patului și întorcea viața în trupul celui suferind, sau la „picioarele” patului, când curma firul suferinței, după cum se arată în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania – Sărbători, credințe, rituri, mituri”, scris de etnologul Maria Bocșe.

Arhanghelii erau și apărători ai turmelor de oi. În credința populară, ei apără agoniseala de toamnă a oamenilor și animalele din gospodărie, ferindu-le de „prada fiarelor sălbatice”.

Foto: Arhanghelul Mihail, icoana pe lemn, secolul al XVIII -lea, biserica de lemn din Ticu sat, jud. Cluj/ Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucian Dunăreanu, liderul comunității LGBTQ din Cluj, ORGII cu băieți de 14, 15 ani, cărora le oferea droguri

Publicat

Lucian Dunăreanu

Detalii cutremurătoare apar în dosarul lui Lucian Dunăreanu, unul dintre cei mai proeminenți activiști români pentru drepturile LGBT și lider al acestei comunități din Cluj, care a fost arestat preventiv sub acuzația de trafic de minori.

Procurorii arată că în casa lui Dunăreanu din Cluj-Napoca aveau loc orgii sexuale la care participau minori cărora li se ofereau droguri, în special cristal.

Lucian Dunăreanu, liderul comunității LGBTQ din Cluj, ORGII cu băieți de 14, 15 ani, cărora le oferea droguri

Practic, cauza a fost deschisă de procurorii DIICOT Cluj, în urma unei declarații făcute de un tânăr care a spus că a fost exploatat sexual de Dunăreanu încă de la începutul anului 2022, pe când avea 15 ani, și era dependent de droguri, scrie ziarul Făclia.

Lucian Dunăreanu, arată procurorii, l-a chemat pe tânăr de mai multe ori la locuința sa din cartierul Mănăștur, unde i-a pus acestuia la dispoziție droguri pentru consum și a întreținut cu acesta raporturi sexuale orale.

Tănărul, încurajat să aducă acasă la Dunăreanu și alți băieți

Tot procurorii arată că minorul era încurajat să aducă la domiciliul lui Dunăreanu și alți minori, dispuși să întrețină relații sexuale atât cu Dunăreanu cât și cu prieteni de-ai acestuia, fiind recompensat cu sume suplimentare de bani.

„Minorul era solicitat să participe la adevărate orgii organizate în apartamentul lui Dunăreanu unde acesta își invita unii prieteni și întrețineau relații sexuale în grup, atât orale cât și anale”, se arată în documentele depuse la dosar, potrivit sursei citate.

Aleași mod de operare a fost folosit și în cazul altor minori.

La dosar se află și mărturia unui tânăr care avea 14-15 ani când a fost exploatat sexual prima dată de liderul comunității LGBTQ din Cluj, în anul 2020.

“Profitând de naivitatea minorului și dependența acestuia pentru consumul de droguri a organizat repetate întâlniri în locuința din Cluj-Napoca str. Izlazului, unde i-a pus acestuia la dispoziție droguri pentru consum iar ulterior au întreținut raporturi sexuale orale”, arată procurorii.

Și acesta primea bani pe care îi folosea de cele mai multe ori să cumpere droguri.

Potrivit sursei citate, un alt minor a povestit că l-a cunoscut pe Dunăreanu prin intermediul unui prieten, căruia i s-a plâns că nu are bani de droguri.
Așa a ajuns în apartamentul lui Lucian Dunăreanu, unde a mai fost de aproximativ 20 de ori și a participat la orgii sexuale.

Conform procurorilor, Lucian Dunăreanu oferea minori pentru servicii sexuale și altor persoane.

Dunăreanu ar fi racolat 7 minori, toți dependenți de droguri

Lucian Dunăreanu a fost arestat preventiv împreună cu alte trei persoane, într-o amplă operațiune a DIICOT Cluj.

Cei patru sunt acuzați de trafic de droguri de mare risc și trafic de minori, fapte comise între anii 2020 și 2024.

Conform procurorilor, Dunăreanu ar fi recrutat șapte minori cu vârste între 15 și 17 ani, pe care i-ar fi exploatat sexual, profitând de vulnerabilitatea lor și de dependența de droguri a acestora.

„Probatoriul administrat în cauză a relevat că, în perioada 2020 – 2024, inculpatul în vârstă de 46 de ani, a recrutat, în scopul exploatării sexuale, 7 minori, cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora cauzată de vârstă, mediul din care proveneau și dependența de substanțe interzise pe care le-a menținut-o și agravat-o furnizându-le droguri de mare risc, respectiv cristal”, se arată într-un comunicat DIICOT transmis joi, 7 noiembrie.

Foto: Facebook/Lucian Dunăreanu

Citește mai departe

ECONOMIE

Grecia, Bulgaria, Ungaria și România au cel mai SCĂZUT salariu mediu anual din UE în 2023

Publicat

Cursul euro, ținut pe loc de BNR

Salariul mediu anual ajustat cu normă întreagă pentru angajaţii din Uniunea Europeană a fost în 2023 de 37.900 euro, reflectând o creştere de 6,5% faţă de nivelul din 2022, de 35.600 euro, conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat nivel al salariului mediu anual ajustat cu normă întreagă a fost în Luxemburg (81.100 euro), Danemarca (67.600 euro) şi Irlanda (58.700 euro), iar cel mai scăzut în Bulgaria (13.500 euro), Ungaria (16.900 euro), Grecia (17.013 euro) şi România (17.739 euro).

Grecia, Bulgaria, Ungaria și România au cel mai SCĂZUT salariu mediu anual din UE în 2023

salarii anuale

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax