Connect with us

EDUCATIE

În „orașul IT-iștilor”, cei mai mulți elevi aleg specializarea mate-info la liceu. Copiii din satele clujene vor o meserie

Publicat


elevi info computer pixabay

Cei mai mulți absolvenți de la clasa a VIII-a din județul Cluj își doresc să urmeze liceul la filiera teoretică, unde specializarea mate-info este cea mai căutată.

Un studiu făcut de Inspectoratul Școlar Cluj privind opțiunile elevilor care au terminat clasa a VIII-a, pentru a fundamenta planul de școlarizare pentru anul 2023-2024, relevă faptul că cei mai mulți elevi aleg să urmeze liceul la filiera teoretică. De asemenea, 21% dintre cei intervievați și-au exprimat opțiunea de a urma un liceu vocațional.

Numărul copiilor din județul Cluj, care aleg direct să învețe o meserie a fost de 13%, cei mai mulți fiind din mediul rural.

În „orașul IT-iștilor”, cei mai mulți elevi aleg specializarea mate-info la liceu. Copiii din satele clujene vor o meserie

Studiul, realizat la finalul lunii noiembrie 2022 a urmărit să coleteze date despre opțiunile elevilor în ceea ce privește unități şcolare preferate, filiere, profiluri și specializări. 4.868 de elevi au fost chestionați, respectiv un procent de 87% din totalul elevilor de clasa a VIII-a din judeţul Cluj.

Este vorba de 3.675 elevi din mediul urban , respectiv 89% din totalul elevilor de clasa a VIII-a din orașe și municipii și 1.193 de elevi din mediul rural, reprezentând 80% din totalul acestora.

Astfel, majoritatea elevilor – 81%, au optat pentru liceu și 9%, respectiv un număr de 434 de elevi pentru şcoală profesională. 1% dintre cei chestionați erau horărâți să urmeze liceul în alt județ. Restul respondenților au fost nehotărâți.

Potrivit studiului, majoritatea elevilor care au optat pentru un liceu au trecut ca opțiune filiera teoretică. Este vorba de 2.586 de elevi reprezentând un procent de 66%. 813 elevi (21%) au trecut filiera vocațională la opțiune, iar 13% (527 de elevi) filiera tehnologică.

grafic elevi cluj isj

În cadrul filierei teoretice a fost comparată distribuţia opţiunilor pe profile: real şi uman, iar studiul a arătat că 1.632 dintre elevii chestionați (63%) au optat pentru profilul real, iar 954 de elevi (37%) au optat pentru profilul uman.

În ceea ce privește specializările, mate-info a fost cea mai dorită. Pentru această specializare au optat 33% dintre elevi, respectiv 858. În ordine, urmează specializarea ştiinţe ale naturii (30% – 774 elevi), filologie (19% – 486) şi ştiinţe sociale (18%, reprezentând 468 de elevi).

Mecanică și Electronică-automatizări, „vedetele” filierei tehnologice

La filiera tehnologică, 50% dintre opţiunile sunt distribuite către profilul Servicii şi 45% către profilul Tehnic și o mică parte din opţiuni se îndreaptă către profilul Resurse (5%). În cadrul profilului Tehnic cei mai mulţi elevi aleg specializarea Mecanică (44%), apoi Electronică-automatizări (21%), Electric (14%), apoi Chimie industrială (8%), Producţie media (7%) şi Construcţii (câte 6%).

Potrivit studiului, în cadrul profilului Servicii majoritatea elevilor aleg specializarea Economie (60%), apoi Turism şi alimentaţie (29%). Doar 6% aleg specializarea Comerţ şi 5% Estetica şi îngrijirea corpului.

În cadrul profilului Resurse majoritatea elevilor aleg specializarea Agricultură (43% – 12 elevi), apoi Industrie alimentară (29% – 8 elevi), Protecţia mediului (25% – 7 elevi), doar un ele alegând specializarea Silvicultură.

Sportul, mai căutat decât artele la Cluj

În cadrul filierei vocaţionale cei mai mulţi elevi optează pentru profilul Sportiv (35% – 285 elevi) şi
artistic (31%, 251 elevi). 13% (103 de elevi) se orientează către profilul Pedagogic, 10% (85 elevi) optează pentru profilul Militar, 6% (48 elevi) aleg profilul Teologic şi 5% (41 elevi) filologia Waldorf.

Meseria de mecanic auto, cea mai atractivă

Dintre elevii care au optat pentru învăţământul profesional şi dual, 109 elevi (25%) au ales mecanic auto, 57 de elevi (12%) bucătar, 49 de elevi (11%) ospătar, 48 de elevi (11%) frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist şi 24 de elevi (6%) electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice. Restul meseriilor sunt alese de mai puţin de 5% din totalul opţiunilor pentru învățământul profesional.

Elevii de la sate aleg în număr mare învățământul profesional

Un procent mult mai mare dintre elevii din mediul urban optează pentru a urma învăţământul liceal faţă de cei din mediul rural – 87% faţă de 60%, dar în cazul învăţământului profesional diferenţa este în sens invers.

Astfel, mai mulţi dintre elevii din mediul rural doresc să aibă o calificare la finalul studiilor. S-a observat, de asemenea, că mai mulţi dintre elevii din mediul rural sunt nehotărâţi (parţial sau total) cu privire la traseul pe care îl vor urma după finalizarea clasei a VIII-a (16% din rural faţă de 8% din urban).

Distribuţia opţiunilor spre filiere și specializări teoretice comparativ urban-rural:

  • Dintre elevii care optează pentru a urma un liceu, filiera teoretică, 70% sunt din mediul urban şi doar 49% din mediul rural, în timp ce în cazul filierei tehnologice diferenţa de procentaj este în sens invers, doar 10% dintre elevii din mediul urban optând pentru această filieră faţă de 30% dintre cei din mediul rural.
  • În cazul filierei vocaţionale, procentajul este apropiat între mediul urban şi rural (20%, respectiv 21%).
  • Diferenţe mai mari între opţiunile elevilor din mediul urban faţă de cei din rural se înregistrează în cazul specializării matematică-informatică, aleasă de către 35% dintre cei din urban şi de doar 22% din mediul rural şi filologie (18% din urban şi 26% din rural).
  • În cazul specializării ştiinţele naturii diferenţele este de doar 5%, procentul de opţiuni fiind egal în cazul specializării ştiinţe sociale.

Crește ușor interesul pentru învățământul dual

Potrivit IȘJ Cluj, procentul elevilor care afirmă că ar dori să se orienteze spre liceu este uşor mai mic decât în anul şcolar precedent, 81%, faţă de 83% în 2021, orientarea spre învăţământ profesional şi dual crescând în schimb cu un procent 9%, faţă de 8% în 2021.

Similar anilor şcolari anteriori, procentul de orientare spre învăţământ profesional şi dual a crescut după rezultatele la examenul de Evaluare Naţională.

De asemenea, similar anilor şcolari precedenţi, orientarea elevilor din mediul rural spre învăţământul profesional este semnificativ mai mare decât a celor din urban – 24% din rural şi doar 4% din urba, invers faţă de orientarea spre liceu – 60% din rural şi 87% din urban.

Această direcţie este urmată şi în cazul orientării spre filiera tehnologică, aleasă de 30% din elevii din mediul rural şi de doar 10% din cei din urban.

„Explicaţia ar putea fi faptul că mai mulţi elevi din mediul rural doresc să aibă o calificare la finalul studiilor În cadrul opţiunilor spre învăţământul profesional, deși apar unele diferențe de procentaje între mediul urban și rural, aceleași calificări ocupă primele 4 locuri în opțiunile elevilor din ambele medii, similar anilor şcolari precedenţi: Mecanic auto, Ospătar, Bucătar, Frizer-coafor”, arată reprezentanții IȘJ Cluj.

Foto: pixabay.comDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Marius Lulea (AUR) către guvernul PSD-PNL: Nu mai UMILIȚI fermierii

Publicat

marius lulea

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a criticat soluția propusă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, prin care ministerul să intervină cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă fermierilor.

Marius Lulea consideră că, prin această măsură, datoria fermierilor va crește, subliniind că Guvernul dovedește că ține tot cu băncile, nu cu fermierii.

Marius Lulea (AUR) către guvernul PSD-PNL: Nu mai UMILIȚI fermierii

„Incredibil, sunt revoltat. Soluția guvernului la secetă este ca băncile să amâne plata ratelor fermierilor, adică să le crească datoria, astfel încât să nu mai iasă niciodată din ea. Dar ce, la anul vor obține de două ori mai mulți bani? Eu nu cred.

Soluția este una singură: ajutor de stat care să acopere pierderile și care să acopere toate costurile, inclusiv cele de creditare și forța de muncă.

Nu mai umiliți fermierii! Voi ați distrus sistemele de irigații și acum veniți cu propuneri în bătaie de joc? Deci tot cu băncile ține guvernul, nu cu fermierii”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.

Citește mai departe

POLITICA

George Simion (AUR): Cerem românilor pentru realizarea PLANULUI SIMION un vot la alegerile parlamentare și prezidențiale

Publicat

Președintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale din acest an, a inaugurat luni, 22 iulie, sediul central de campanie. Acesta a ales drept locație Magazinul București. Cu ocazia inaugurării sediului de campanie, sute de persoane interesate de propunerile lansate de liderul AUR, privind locuințele la prețuri accesibile și refinanțarea creditelor imobiliare existente, cu implicarea statului, au fost prezente pentru a semna contractele de înscriere în program.

„Generația mea nu își mai permite o locuință, trebuie să se adreseze la bănci, să își facă rate cei care sunt eligibili, 33% din populația României este sub pragul sărăciei, nu sunt eligibili la bănci.

Lucrul acesta (n.r. Planul SIMION) este fezabil atâta timp cât statul se implică, asigurând terenurile și asigurând utilitățile și infrastructura. Firmele de utilități să tragă cele necesare, de la apă și curent, și infrastructura care ține de primării – drumuri de acces și așa mai departe – ajungem la un preț pe metru pătrat desfășurat de 500 de euro metru pătrat până la 600 de euro metru pătrat. Îi invit și pe
cei care cred că acest program nu este fezabil să vorbească cu constructorii”, a spus George Simion.

Locuințe de 35.000 de euro

Liderul AUR a adăugat că, prin măsurile privind locuințele de la 35.000 de euro, „rezolvăm mai multe probleme, cum ar fi imobilele care sunt cu risc seismic, familiile cu mai mulți copii care nu au unde să se mute și nu își permit să facă copii, multe cupluri de vârsta mea și românii din diaspora care s-ar întoarce acasă dacă ar avea o proprietate aici”.

George Simion a mai declarat că, pentru implementarea măsurilor din Planul SIMION, „avem nevoie de Parlament și Guvern, avem alegerile împreună – 24 noiembrie, 1 decembrie, 8 decembrie – și cerem românilor pentru realizarea acestui plan un vot la alegerile parlamentare și prezidențiale. Avem 200 de măsuri, una dintre măsuri este cea care vizează spațiul locativ”.

Bani sunt

Întrebat de unde va avea bani statul român pentru a susține măsurile din Planul SIMION, liderul AUR a răspuns: „de unde a avut bani și pentru scutul Patriot și pentru un milion de doze de vaccin și de unde are bani să cumpere mini-reactoare nucleare.

Toți banii aceștia sunt pur și simplu trimiși în străinătate și nu se mai întorc înapoi. Noi vrem să investim în piața forței de muncă locală, vrem să investim în materiale de construcții din care marea majoritate sunt cumpărate de aici, din
România. De fapt, cel mai mare avantaj al acestui program de construcții de locuințe este faptul că banii rămân în țară și repornim economia românească”.

Persoanele interesate să se înscrie în PLANUL SIMION vor putea semna contractul de înscriere zilnic la sediul de campanie de la Magazinul București (Bld. Ion C. Brătianu, Nr. 36) între orele 09:00 – 21:00. Ordinea de înscriere în Planul SIMION va fi și ordinea de prioritizare. În zilele următoare, George Simion va fi prezent la semnarea de contracte în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ciolacu: România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. Există cadrul legal pentru o REORGANIZARE a sistemului public

Publicat

ciolacu

România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar, spune premierul Marcel Ciolacu și, în acest moment, există cadrul legal pentru o reorganizare totală a sistemului public.

El a fost întrebat despre faptul că nu au fost reduse toate cele 200.000 de posturi din aparatul bugetar, aşa cum a fost anunţat iniţial.

Ciolacu: România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. Există cadrul legal pentru o REORGANIZARE a sistemului public

„Eu am creat un cadru legal, în acest moment am terminat cu ministerele, mergem la companii. Lucrurile sunt piramidale. Eu nu vin, eu nu pot să vin, chiar dacă sunt prim-ministru, să tai capetele oamenilor. Avem, în acest moment, cadrul legal pentru o reorganizare totală a sistemului public, lucru pe care îl avem prins în PNRR.

România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar, România are nevoie, pentru fiecare lucrător din sistemul bugetar, de ţinte, fiindcă asta ne cere OECD. (…)

Asta nu înseamnă că vine un guvern sau un prim-ministru care taie capete sau spune din pix: domnule, trebuie să reducem 20%, trebuie să reducem 10%. În acel moment, când am dat legea, 200.000 de posturi erau vacante”, a declarat Ciolacu, citat de Agerpres.

„Am făcut excepţii la învăţământ”

Premierul a explicat că nu toate cele 200.000 de posturi au fost desfiinţate, pentru că a fost nevoie de angajări în sistemul de învăţământ şi cel de sănătate.

„Eu, în momentul în care am dat legea, au dispărut 200.000. Am făcut excepţii la învăţământ, care reprezintă o treime din sistemul public, din sistemul bugetar, şi la sănătate. Şi mă bucur că am făcut acest lucru. În rest, veţi vedea că toate se vor reduce”, a mai afirmat Ciolacu.

Prim-ministrul a făcut precizările după participarea la Forumul de afaceri organizat, marţi, la Palatul Parlamentului, cu prilejul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Emiterea rovinietei și a peajelor ar putea fi ÎNTRERUPTĂ în 24 iulie, anunță CNAIR

Publicat

control rovinieta

Miercuri, 24 iulie, emiterea rovinietelor și a peajelor ar putea fi întreruptă, anunță CNAIR, din cauza unor operațiuni de actualizare a echipamentelor de comunicații din centrul de date.

”Miercuri, 24.07.2024, în intervalul orar 00.00 – 2.00, în urma unor lucrări de update ale echipamentelor de comunicații din centrul de date, emiterea rovinietelor și a peajelor prin SIEGMCR poate fi îngreunată/ întreruptă.

Atenție, ȘOFERI! Emiterea rovinietei și a peajelor ar putea fi ÎNTRERUPTĂ în 24 iulie, anunță CNAIR

În aceste condiții, traficul vehiculelor prin punctele de trecere a frontierei în acest interval de timp poate fi îngreunat.

Reamintim utilizatorilor că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24: 00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea”, a anunțat CNAIR.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax