Connect with us

EDUCATIE

În „orașul IT-iștilor”, cei mai mulți elevi aleg specializarea mate-info la liceu. Copiii din satele clujene vor o meserie

Publicat


elevi info computer pixabay

Cei mai mulți absolvenți de la clasa a VIII-a din județul Cluj își doresc să urmeze liceul la filiera teoretică, unde specializarea mate-info este cea mai căutată.

Un studiu făcut de Inspectoratul Școlar Cluj privind opțiunile elevilor care au terminat clasa a VIII-a, pentru a fundamenta planul de școlarizare pentru anul 2023-2024, relevă faptul că cei mai mulți elevi aleg să urmeze liceul la filiera teoretică. De asemenea, 21% dintre cei intervievați și-au exprimat opțiunea de a urma un liceu vocațional.

Numărul copiilor din județul Cluj, care aleg direct să învețe o meserie a fost de 13%, cei mai mulți fiind din mediul rural.

În „orașul IT-iștilor”, cei mai mulți elevi aleg specializarea mate-info la liceu. Copiii din satele clujene vor o meserie

Studiul, realizat la finalul lunii noiembrie 2022 a urmărit să coleteze date despre opțiunile elevilor în ceea ce privește unități şcolare preferate, filiere, profiluri și specializări. 4.868 de elevi au fost chestionați, respectiv un procent de 87% din totalul elevilor de clasa a VIII-a din judeţul Cluj.

Este vorba de 3.675 elevi din mediul urban , respectiv 89% din totalul elevilor de clasa a VIII-a din orașe și municipii și 1.193 de elevi din mediul rural, reprezentând 80% din totalul acestora.

Astfel, majoritatea elevilor – 81%, au optat pentru liceu și 9%, respectiv un număr de 434 de elevi pentru şcoală profesională. 1% dintre cei chestionați erau horărâți să urmeze liceul în alt județ. Restul respondenților au fost nehotărâți.

Potrivit studiului, majoritatea elevilor care au optat pentru un liceu au trecut ca opțiune filiera teoretică. Este vorba de 2.586 de elevi reprezentând un procent de 66%. 813 elevi (21%) au trecut filiera vocațională la opțiune, iar 13% (527 de elevi) filiera tehnologică.

grafic elevi cluj isj

În cadrul filierei teoretice a fost comparată distribuţia opţiunilor pe profile: real şi uman, iar studiul a arătat că 1.632 dintre elevii chestionați (63%) au optat pentru profilul real, iar 954 de elevi (37%) au optat pentru profilul uman.

În ceea ce privește specializările, mate-info a fost cea mai dorită. Pentru această specializare au optat 33% dintre elevi, respectiv 858. În ordine, urmează specializarea ştiinţe ale naturii (30% – 774 elevi), filologie (19% – 486) şi ştiinţe sociale (18%, reprezentând 468 de elevi).

Mecanică și Electronică-automatizări, „vedetele” filierei tehnologice

La filiera tehnologică, 50% dintre opţiunile sunt distribuite către profilul Servicii şi 45% către profilul Tehnic și o mică parte din opţiuni se îndreaptă către profilul Resurse (5%). În cadrul profilului Tehnic cei mai mulţi elevi aleg specializarea Mecanică (44%), apoi Electronică-automatizări (21%), Electric (14%), apoi Chimie industrială (8%), Producţie media (7%) şi Construcţii (câte 6%).

Potrivit studiului, în cadrul profilului Servicii majoritatea elevilor aleg specializarea Economie (60%), apoi Turism şi alimentaţie (29%). Doar 6% aleg specializarea Comerţ şi 5% Estetica şi îngrijirea corpului.

În cadrul profilului Resurse majoritatea elevilor aleg specializarea Agricultură (43% – 12 elevi), apoi Industrie alimentară (29% – 8 elevi), Protecţia mediului (25% – 7 elevi), doar un ele alegând specializarea Silvicultură.

Sportul, mai căutat decât artele la Cluj

În cadrul filierei vocaţionale cei mai mulţi elevi optează pentru profilul Sportiv (35% – 285 elevi) şi
artistic (31%, 251 elevi). 13% (103 de elevi) se orientează către profilul Pedagogic, 10% (85 elevi) optează pentru profilul Militar, 6% (48 elevi) aleg profilul Teologic şi 5% (41 elevi) filologia Waldorf.

Meseria de mecanic auto, cea mai atractivă

Dintre elevii care au optat pentru învăţământul profesional şi dual, 109 elevi (25%) au ales mecanic auto, 57 de elevi (12%) bucătar, 49 de elevi (11%) ospătar, 48 de elevi (11%) frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist şi 24 de elevi (6%) electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice. Restul meseriilor sunt alese de mai puţin de 5% din totalul opţiunilor pentru învățământul profesional.

Elevii de la sate aleg în număr mare învățământul profesional

Un procent mult mai mare dintre elevii din mediul urban optează pentru a urma învăţământul liceal faţă de cei din mediul rural – 87% faţă de 60%, dar în cazul învăţământului profesional diferenţa este în sens invers.

Astfel, mai mulţi dintre elevii din mediul rural doresc să aibă o calificare la finalul studiilor. S-a observat, de asemenea, că mai mulţi dintre elevii din mediul rural sunt nehotărâţi (parţial sau total) cu privire la traseul pe care îl vor urma după finalizarea clasei a VIII-a (16% din rural faţă de 8% din urban).

Distribuţia opţiunilor spre filiere și specializări teoretice comparativ urban-rural:

  • Dintre elevii care optează pentru a urma un liceu, filiera teoretică, 70% sunt din mediul urban şi doar 49% din mediul rural, în timp ce în cazul filierei tehnologice diferenţa de procentaj este în sens invers, doar 10% dintre elevii din mediul urban optând pentru această filieră faţă de 30% dintre cei din mediul rural.
  • În cazul filierei vocaţionale, procentajul este apropiat între mediul urban şi rural (20%, respectiv 21%).
  • Diferenţe mai mari între opţiunile elevilor din mediul urban faţă de cei din rural se înregistrează în cazul specializării matematică-informatică, aleasă de către 35% dintre cei din urban şi de doar 22% din mediul rural şi filologie (18% din urban şi 26% din rural).
  • În cazul specializării ştiinţele naturii diferenţele este de doar 5%, procentul de opţiuni fiind egal în cazul specializării ştiinţe sociale.

Crește ușor interesul pentru învățământul dual

Potrivit IȘJ Cluj, procentul elevilor care afirmă că ar dori să se orienteze spre liceu este uşor mai mic decât în anul şcolar precedent, 81%, faţă de 83% în 2021, orientarea spre învăţământ profesional şi dual crescând în schimb cu un procent 9%, faţă de 8% în 2021.

Similar anilor şcolari anteriori, procentul de orientare spre învăţământ profesional şi dual a crescut după rezultatele la examenul de Evaluare Naţională.

De asemenea, similar anilor şcolari precedenţi, orientarea elevilor din mediul rural spre învăţământul profesional este semnificativ mai mare decât a celor din urban – 24% din rural şi doar 4% din urba, invers faţă de orientarea spre liceu – 60% din rural şi 87% din urban.

Această direcţie este urmată şi în cazul orientării spre filiera tehnologică, aleasă de 30% din elevii din mediul rural şi de doar 10% din cei din urban.

„Explicaţia ar putea fi faptul că mai mulţi elevi din mediul rural doresc să aibă o calificare la finalul studiilor În cadrul opţiunilor spre învăţământul profesional, deși apar unele diferențe de procentaje între mediul urban și rural, aceleași calificări ocupă primele 4 locuri în opțiunile elevilor din ambele medii, similar anilor şcolari precedenţi: Mecanic auto, Ospătar, Bucătar, Frizer-coafor”, arată reprezentanții IȘJ Cluj.

Foto: pixabay.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Tarife mai mari pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar la Cluj-Napoca

Publicat

De

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca va încasa mai mulți bani pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar.

Consilierii locali vor dezbate, în ședința de luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculelor staționate neregulamentar, a vehiculelor fără stăpân sau abandonate, cât și a trotinetelor electrice staționate neregulamentar pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul de hotărâre prevede creșterea prețurilor, după cum urmează:

  • 396,11 de lei plus TVA/vehicul/zi la ridicarea autovehiculului, față de 247,09 de lei plus TVA/vehicul;
  • 272,21 de lei plus TVA/vehicul/zi la transportul autovehiculului, 169,80 de lei plus TVA/vehicul ;
  • 69,11 de lei plus TVA/vehicul/zi pentru operațiunea de depozitare, față de 43,11 de lei plus TVA/vehicul/zi;
  • 106,75 de lei plus TVA/trotinetă pentru operațiunea de ridicare, față de 75,39 de lei plus TVA/trotinetă/bucată;
  • 23,45 de lei plus TVA/zi/trotinetă pentru operațiunea de depozitare, față de 16,56 de lei plus TVA/zi/bucată.

Prețurile nu au mai fost modificate din 2017, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

Publicat

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.

În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin – consemnează Monografia satului Ceaba, semnată de Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

Dacă cineva întreba când s-a petrecut un anume eveniment, răspunsul putea fi: „a fost între pite”. Așa se spunea și despre cineva care a murit în acea perioadă grea – „a murit între pite”.

„În perioada «dintre pite» (de la secerat până la treierat) nu aveau oamenii nici făină de grâu, nici de porumb, ca să facă pâine sau mălai și atunci mergeau în holdă și secerau câțiva snopi și îi îmblăteau cu o bâtă pe un lipideu mare și duceau grâul cu sacul în spate la moară, la Batin, aflăm din Monografia satului Ceaba, autori Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

În sat era vorba că un eveniment sau altul a avut loc „între pite”, ca perioadă de timp. De exemplu, se spune că cineva «a murit între pite»”, arată pagina Tradiții Clujene.

Mălaiul, comoara copilăriei

Când nu era post, mălaiul devenea deliciul casei. Se punea slănină în aluatul de mămăligă, iar după ce se cocea, aroma era de neuitat. Se cocea doar o dată pe săptămână, iar acea zi era o adevărată sărbătoare pentru copii.

„Pe vremuri se făcea și mălai și abia așteptau copiii să mănânce mălai cald. Când nu era post «obiceiul la noi era să se pună slănină în aluatul de mălai și când se cocea era foarte bun, cu slănina noaptă în mălai». Se cocea o dată pe săptămână și «o săptămână tot rodeam la mălai». De multe ori oamenii mergeau la lucru doar cu mălai în traistă și când se întâlnea cu cineva era întrebat: «Măi, Grigor, ce-ai merinde?», și el răspundea: «Mălai sân(g)ur!»”, se mai arată în postare.

Vaca cu lapte, nelipsită din zestrea miresei

Odată cu măritișul, mireasa aducea în casa soțului o vacă cu lapte, parte din zestrea obligatorie: „De regulă, la mirese se dădea ca zestre o vacă cu lapte, pe care o ducea în gospodăria soțului și se zicea la masă, mai ales pentru copii, ca să nu mănânce prea mult lapte: «mai ptitos/mai mămăligos, că vaca-i a nevestei»”.

Astfel de povești, expresii și obiceiuri locale sunt o oglindă a vieții rurale de altădată, în care fiecare fir de grâu era muncit cu trudă, iar fiecare bucată de mălai era savurată cu recunoștință.

Foto: Mălai cu slănină / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Publicat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.

Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.

„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, conturi care sunt prezentate ca fiind ale unor agenți sau ofițeri de poliție sau chiar ca fiind pagini oficiale ale MAI sau structurilor din minister.

Postările de pe aceste conturi sunt special concepute pentru a induce în eroare cetățenii și pentru a aduce prejudiciu de imagine Ministerului Afacerilor Interne și angajaților instituției noastre.

Pentru a câștiga credibilitate, pe aceste conturi sunt preluate fotografii, clipuri video, sau postări publicate de paginile instituționale ale structurilor ministerului”, a avertizat MAI.

Care sunt conturile vizate?

Conturile identificate ca făcând parte din acest ecosistem sunt următoarele: @emiemiemi84, acesta fiind și contul principal, @politisti_ro.fp, @politia.romana66, @politia.roman, @politiaromanaofficial, @jandarmeria_romana_112, @_mai.romania, @politisti.romania, @politisti112, @politistui_ro, @denis_politia_romana.

„Reiterăm faptul că aceste conturi sunt false, nu aparțin Ministerului Afacerilor Interne, iar cei care le gestionează postează conținut care contravine eticii profesionale și care aduc atingere intereselor cetățenilor români.

Evitați să comentați la postările acestor conturi, să urmăriți conturile, ori să distribuiți postările promovate în ecosistemul prezentat”, a mai transmis MAI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Publicat

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.

„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas cele 2 ghiozdane pe care le aveam în spate). Fiind cu un copil mic, am pus cele 2 ghiozdane între noi pe bancheta din spate, nu le-am ținut în brațe. Domnul a început să strige la noi să punem bagajele pe jos, iar după ce l-am întrebat de ce să facem asta, a spus că nu e obligat să ne explice de ce și că dacă nu ne convine ne dă jos. Și ne-a dat jos”, relatează pasagerul.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt”

Din păcate, nu este un caz izolat. Situațiile tensionate și atitudinea lipsită de respect a unor taximetriști de la aeroport au fost semnalate și în alte rânduri.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt cu standul plin de taximetriști”, mai spune reclamantul, semnalând că pasagerii evită serviciile taxi din fața aeroportului din cauza comportamentului prestatorilor.

Sesizarea este însoțită și de poze cu indicativul mașinii, iar autorul sesizării subliniază că nu cere altceva decât un serviciu corect pentru banii plătiți: „Mi-aș dori mult ca acest gen de situație să nu mai existe și să pot beneficia de un serviciu corect pentru banii pe care îi plătesc”.

Sesizarea figurează pe platformă ca fiind „în lucru”.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate