Aberații de România
În oraşul de 5 stele îţi vine să te pişi pe ele. „Domnu’ Hara” face pe Cluj. Ne mai vedem la Cluj?

Solistul trupei Hara, Flavius Buzilă, a trecut printr-o experienţă interesantă în oraşul de 5 stele, Cluj. Deşi e, poate, impresionat peste măsură de super oraşul IT, el nu s-a gândit că nevoile sale fiziologice putea să şi le satisfacă şi virtual. Vă redăm o poveste de-a sa.
Nefericiţii de la toaleta separată de un carton. Fac pe mine
„Terasă la Cluj. Soare, atmosferă faină, discuție super interesantă cu prietenii artiști din Germania. Nu m-aș da dus, da’ berea își cere tributul. Mă ridic și, odată cu repoziționarea trupului pe membrele inferioare, simt brusc că e mai grav decât mi se părea… Lasă, zic, că toaleta nu poate fi departe…
VEZI ŞI:
VIDEO. „Ne (re)vedem la Cluj” cu „Domnu’ Hara”. Se face de RÂS în public. Interviu pentru un spectacol în premieră
Mă avânt înăuntru super motivat de efectele discuției și de o vezică prea plină de ea însăși, da’ mă lovesc de o priveliște absolut dezarmantă: chestia aia de îi zice „toaletă” e un spațiu intravilan de 1 pe 1, împărțit în două de un placaj cu pretenții de perete, cu două uși pe care un cui a zgâriat la mișto „Men” și „Women „, în fața cărora stau deja înghesuiți o gașcă de nefericiți de sex feminin, masculin și, după look, neutru-confuzin. Oamenii îmi servesc un rânjeto-zâmbet gen „ioi, încă unu'” în timp ce eu le răspund politicos cu zâmbetul tip McDonald’s „clar, fac pe mine”…
Încerc să mă consolez că doar doi oameni în fața mea nu e așa de rău, da’ o locatară de la „Women” îmi citește în privire optimismul exaltat de berea germană și dă cu el de pământ românește:
-Mai îi un domn la rând în fața dumneavoastră, o ieșit un pic…”, scrie artistul.
În oraşul de 5 stele îţi vine să te pişi pe ele
„Rânjesc ca un doberman cu botnița pusă :
-Aha, ok…-De la Hara sunteți, nu?
„God, no !” arunc cu gândul, dar Dumnezoul toaletei clar nu știe engleză, căci fata insistă:
-Tare piesa aia cu „Ne vedem la Cluj „! Cum v-o venit ideea? glăsuiește fata, acompaniată de un tumultos tras de apă.
Frate, oi fi io excesiv de pudic, da’ chiar nu-mi vine să vorbesc despre muzică între două piși ș-un pârț! Noroc ca fetei îi vine rândul și dispare în zona crepusculară „Women „…”, , relatează Flavius Buzilă.
„Domnu’ Hara” face pe Cluj
„Dar la ce zgomote se aud la „Men” nu cred că omu’ din fața mea mai iese degrabă! Când chiar simt că nu mai rezist si că o să retrăiesc clipele de groază de la grădiniță, când cu onor am făcut pe mine, iese un nene triumfător împrăștiind un parfum de alcool tare… dă cu ochii de mine și mă prinde de mână:
-Domnu’ de la Hara, ce bucurie! Da’ ce faceți pe aci?”.
„Nu cred!!!” urlu in interior in timp ce i-o arunc:
-Poi cam ce credeți că fac??? Stau la coadă la budă!!!
-No vedeți? Ne-o trebuit revoluție !
-Cum adică?
-Poi pe vremea lu’ Ceausescu stăteam la coadă pentru de-ale gurii…acu’ stăm pentru de-ale curului!”, încheie, poate mai uşurat, Flavius Buzilă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Transplant renal complex la ICUTR Cluj-Napoca. Un băiat de 9 ani a primit un rinichi de la mamă

Trei transplanturi renale au fost realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca în ultimele 48 de ore, inclusiv un caz pediatric de o complexitate ridicată.
”În ultimele 48 de ore, echipa Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a realizat cu succes trei transplanturi renale, confirmând încă o dată excelența și dedicarea echipei noastre medicale.
Printre aceste cazuri se numără și un transplant pediatric deosebit de complex, efectuat la un băiat de doar 9 ani. Pacientul suferea de o boală polichistică hepato-renală, cu nefrectomie pentru detresă respiratorie la 2 ani si rinichi restant polichistic de mari dimensiuni ce a impus, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale, extirparea rinichiului afectat și transplantul renal de la mama sa, care i-a oferit nu doar un organ, ci și o nouă șansă la viață”, a spus medicul Florin Elec.
27 de transplanturi de la începutul anului
Până în acest moment, în anul 2025, la ICUTR s-au realizat 27 de transplanturi renale, dintre care 7 au fost la pacienți pediatrici – o dovadă clară a angajamentului nostru pentru toate categoriile de pacienți, indiferent de vârstă sau complexitate.
”Aceste reușite reiterează nevoia stringentă de dezvoltare a Institutului într-un sediu nou, modern și adaptat cerințelor actuale, care să permită extinderea activității, reducerea listelor de așteptare și salvarea a și mai multor vieți.
Mulțumim tuturor colegilor implicați, familiilor donatorilor și celor care susțin necondiționat misiunea ICUTR”, a mai spus dr. Elec.
Foto: Arhivă

Nu este o noutate faptul că Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România. Lună de lună au fost atinse noi recorduri pe plan local, iar unele dintre proprietățile scoase în piață au ajuns deja să aibă costuri atât de ridicate în comparație cu valoarea pe care ar avea-o în orice alt oraș din țară.
Apartamentele din Cluj-Napoca au fost scoase la vânzare pe parcursul lunii trecute cu un preț mediu de 3.157 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Cumpărătorii care au făcut în martie pasul spre achiziție au achitat cu aproximativ 17% mai mult decât cei care și-au luat o locuință la începutul primăverii trecute. Prețul mediu solicitat în orașul de pe Someș a ajuns să depășească media națională cu 74% și este, la ora actuală, cu 58% mai mare decât cel înregistrat în Capitală.
STUDIU. De ce sunt atât de SCUMPE locuințele la Cluj-Napoca
Apartamentele noi sunt disponibile cumpărătorilor cu un cost mediu de 3.203 euro/mp util, iar cele vechi pot fi achiziționate cu 3.150 euro/mp util.
Pe tot parcursul anului 2024, locuințele s-au scumpit cu 15% în Cluj-Napoca, de fiecare proprietate disponibilă fiind interesați aproximativ 2 cumpărători. În cele mai scumpe zone din oraș – centru, Andrei Mureșanu, Bună Ziua – prețurile apartamentelor s-au majorat într-un an cu până la 10%, conform datelor Imobiliare.ro.
În primul trimestru al anului în curs, creditul ipotecar mediu accesat de clujeni prin intermediul brokerilor din rețeaua Imobiliare.ro Finance a ajuns la 95.373 euro, o valoare cu 22% mai mare față de cea înregistrată în perioada similară din 2024.
În același timp, rata medie achitată lunar de noii proprietari la bancă a fost mai mică decât cea pe care ar fi plătit-o anul trecut, mai exact de 2.611 lei, echivalentul a circa 525 euro.
„În restul județului Cluj, apartamentele se vând la jumătate de preț față de cele din Cluj-Napoca”
Un chiriaș din Cluj-Napoca trebuie să achite lunar, în medie, 550 euro pentru un apartament cu 2 camere. Aceasta este cea mai căutată tipologie de locuință în rândul celor care stau cu chirie și cea mai larg întâlnită în oferta de pe piața locală. Un preț similar este solicitat și de către proprietarii din București.
Dacă în cazul prețurilor de vânzare am văzut o majorare cu 15% pe parcursul anului trecut, în cazul chiriilor avansul a fost cu doar 6%. Și de această dată, pentru fiecare proprietate listată pe Imobiliare.ro la închiriere au existat aproximativ doi potențiali chiriași interesați de ea. Centrul orașului și cartierele Andrei Mureșanu și Mărăști se mențin cele mai scumpe pentru chiriași, chiriile medii putând fi încadrate în cazul apartamentelor în intervalul 600-700 euro/lună, cu creșteri chiar și de 10% în ritm anual.
În restul județului Cluj, apartamentele se vând la jumătate de preț față de cele din Cluj-Napoca. Discutăm despre o sumă medie solicitată de doar 1.664 euro/mp util în 2024, cu doar 7% mai mare față de cea aferentă anului 2023, arată datele Imobiliare.ro.
Chiriile sunt și ele semnificativ mai mici față de cele solicitate de proprietarii din Cluj-Napoca. Un chiriaș plătea lunar anul trecut, în medie, 390 de euro pentru un apartament.
EVENIMENT
UPDATE VIDEO FOTO. Candidatul AUR la prezidențiale George Simion, dezbatere cu presa locală și influenceri, la Parlament

Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, a organizat vineri, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu presa locală și influenceri din toată țara.
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a organizat vineri, începând cu ora 17, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu reprezentanți ai presei locale și creatori de conținut din întreaga țară. Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul „Adevărul dincolo de propaganda televiziunilor mari” și a cuprins o sesiune extinsă de întrebări și răspunsuri adresate direct de jurnaliști și influenceri, inclusiv întrebări venite din mediul online.
„Mulțumesc pentru prezența voastră aici. De multe ori, presa locală, presa alternativă, oamenii care au o voce în mediul online sunt ignorați. Am creat un eveniment de campanie special pentru vocile alternative ale românilor, voci care în aceste zile sunt cenzurate sub presiunea Guvernului și a diferitor instituții și servicii speciale, plătite din banii românilor”, a declarat Simion în debutul întâlnirii.
Tiradă împotriva presei mainstream și a sistemului
Într-un discurs dur la adresa mass-mediei centrale, liderul AUR a acuzat „televiziunile de sistem” că au primit zeci de milioane de euro pentru a susține guvernarea actuală și pentru a promova, în opinia sa, un „regim autoritar”.
„Având în vedere prezența noastră politică în ultimii cinci ani în România, cu multe convulsii, cu zeci de milioane de euro alocate presei de sistem și televiziunilor care fac propagandă guvernamentală, care promovează anularea alegerilor, promovează un sistem autoritar și care susțin lovitura de stat care s-a dat pe 6 decembrie, îmi face deosebită plăcere în această zi de vineri să preiau întrebări din partea tuturor oamenilor care sunt curioși cu privire la diferite aspecte ale activității noastre”, a mai declarat Simion.
Evenimentul a fost transmis în direct pe rețelele sociale.
UPDATE
După circa două ore, George Simion l-a luat pe scenă și pe fiul său, Radu, de aproape un an, într-o apariție care amintește de stilul promovat de Elon Musk, apropiat de administrația Trump, cunoscut pentru aparițiile publice alături de copiii săi.
EVENIMENT
VIDEO. Acțiune de ecologizare CARITABILĂ, la Cluj-Napoca, în beneficiul Ayannei, o fetiță de 7 anișori

Sâmbătă, 12 aprilie, între orele 9:00 și 14:00 pm, pe albia Someșului din zona Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca, va avea loc o acțiune de ecologizare caritabilă în beneficiul Ayannei, o fetiță de 7 anișori care suferă de autism.
„Anul acesta, acțiunea noastră de ecologizare are o misiune specială. Vrem să transformăm fiecare kilogram de deșeu colectat într-un gest de solidaritate pentru Ayanna, fetița colegei noastre Roxana.
VIDEO. Acțiune de ecologizare CARITABILĂ, la Cluj-Napoca, în beneficiul Ayannei
Ayanna suferă de o formă de autism și are nevoie de un transplant de celule stem în Austria. Costurile sunt mari – 25.000 de euro – dar împreună putem face diferența. Blashine va dona 2 euro pentru fiecare kilogram de deșeuri strâns!
La ediția trecută, am reușit să colectăm 1.500 kg de deșeuri – anul acesta ne dorim și mai mult! Iar tu și echipa ta puteți contribui nu doar prin participare, ci și alegând să donați suplimentar pentru fiecare kilogram colectat.
Fiecare kg de gunoi colectat = o donație pentru Ayanna!
Cum te poți implica?
– Participă cu echipa ta la ecologizare – o zi în aer liber, cu impact real.
– Sponsorizează cauza – fiecare contribuție ajută la strângerea fondurilor pentru Ayanna.
– Promovează evenimentul în comunitatea ta și hai să strângem împreună o echipă cât mai mare!
– Să ne ajuți în organizare – susținerea cumpărăturilor necesare evenimentului sau pregătirea pachetelor pentru copiii participanți (gustări, apă, materiale educative, mici cadouri).
Detalii despre eveniment
Când? 12 aprilie, 9:00 – 14:00
Unde? Albia râului Someș, zona Bulevardul Muncii, Cluj-Napoca (locația exactă va fi stabilită în ultima săptămână, în funcție de confirmările de participare)
Cine poate participa? Echipe din companii, familii cu copii, persoane care doresc să se implice activ.
Evenimentul este organizat alături de Primăria Cluj și Apele Române și va dura aproximativ 3-4 ore, sub îndrumarea echipei de organizatori care va coordona fiecare etapă.
Pentru un început plin de energie, te așteptăm de la ora 09:00 la locul de întâlnire, unde ne vom bucura de un mic picnic cu activități pentru copii, un coffee break și degustări oferite de parteneri – anul trecut am avut palanețe și alte bunătăți!
În jurul orei 10:00, vom porni împreună spre zona desemnată pentru ecologizare.
Hai să arătăm că faptele noastre pot face o schimbare reală. Te așteptăm alături de noi!
Îți mulțumim și abia așteptăm să facem echipă cu tine”, au transmis organizatorii.