Connect with us

EVENIMENT

În duelul feroviarilor, Rapid a fost cu două clase peste CFR Cluj

Publicat


rapid cfr cluj

CFR Cluj a pierdut meciul derby din Superliga la fotbal cu Rapid Bucureşti, jucat în Capitală, cu scorul de 1-3.

Au marcat: Albion Rrahmani (5, 51), Claudiu Petrila (71), respectiv Ciprian Deac (10). Albion Rrahmani a ratat un penalty în min. 5 (a apărat Răzvan Sava)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Propunere pentru o nouă conexiune Florești-Cluj. Poteca ar putea deveni o rută salvatoare la orele de vârf

Publicat

De

Un consilier local din Florești a propus administrației locale Cluj-Napoca amenajarea unui nou drum de legătură între municipiu și comuna învecinată, în condițiile în care drumul național dintre cele două localități este cea mai circulată șosea din țară.

Consilierul local din Florești Daniel Meze, din partea formațiunii politice Ajutăm România Împreună (ARI), a propus, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca din 18 noiembrie, o soluție pentru descongestionarea traficului dintre cele două localități.

„Poteca” ar putea rezolva parțial problema traficului

Meze a solicitat amenajarea unei conexiuni rutiere între Valea Gârbăului din Florești și Drumul Sfântul Ion din Cluj-Napoca, o soluție care ar putea oferi o alternativă rapidă la traficul sufocant de pe DN1.

Drumul este deja frecventat de floreștenii care fac naveta la Cluj, însă acesta este accesibil doar mașinilor 4X4, nefiind asfaltat.

„Sunt consilier local la Florești, vreau să vă supun atenției, domnule primar și domnilor consilieri locali, o problemă pe care o știți probabil: este vorba despre conexiunea dintre drumul Valea Gârbăului din Florești și Drumul Sfântul Ion din Cluj-Napoca. După cum știți, foarte mulți floreșteni au buletin de Cluj, foarte mulți floreșteni lucrează în Cluj-Napoca, cele două localități sunt lipite, doar că nu avem suficiente drumuri care să ne conecteze.

V-aș ruga tare mult să luați în considerare o conexiune între cele două drumuri. Deja este un drum tranzitat de mașini 4X4 și cred că ar putea fi amenajat în câteva luni”, a declarat consilierul local Daniel Meze.

Meze arată că doar o mică porțiune a drumului se află pe teritoriul Floreștiului, restul fiind în jurisdicția Cluj-Napoca, și a solicitat autorităților locale din Cluj să colaboreze pentru găsirea unei soluții.

Primarul Emil Boc: „Analizăm fezabilitatea proiectului”

Primarul Emil Boc a răspuns pozitiv propunerii, dar a atras atenția asupra unor posibile dificultăți legale legate de statutul juridic al terenului.

„O să îi rog pe colegii mei să analizeze și să discute cu Primăria din Florești, să vedem dacă există vreo soluție legală la propunerea dumneavoastră. E teren public sau privat? Că dacă e privat, am intrat în exproprieri și ne trimite în decor ani de zile. Ne trebuie o poză exactă, eu o să cer Primăriei Florești detalii cu privire la această suprafață ca să vedem, în primul rând, dacă este domeniu public sau domeniu privat,  după care, dacă ea va fi fezabilă, va fi analizată. Dacă e proprietate publică, lucrurile merg într-o anumită direcție și în principiu mai ușor, dacă este proprietate privată și sunt exproprieri, lucrurile se complică exponențial. Se termină mai repede centura metropolitană decât drumul acesta”, a răspuns primarul Emil Boc.

Lărgirea DN1 la șase benzi, gata anul viitor

Primarul Clujului a reamintit că alte proiecte de infrastructură sunt deja în lucru pentru a îmbunătăți traficul între Florești și Cluj-Napoca.

„La tronsonul Cluj-Florești al centurii metropolitane, lărgirea de la patru la șase benzi, ați văzut că este în lucru. Tocmai de aceea am început de acolo, pentru a putea asigura fluiditatea transportului în comun și acea parte va fi gata până la sfârșitul anului 2025”, a precizat Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Institutul Oncologic Cluj lansează din ianuarie un program gratuit de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Publicat

De

Screening col uterin Institutul Oncologic Cluj

Institutul Oncologic din Cluj lansează, la începutul anului 2025, un amplu program de screening pentru depistarea perecoce a cancerului de col uterin.

Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, asimptomatice și fără istoric de boală care, în funcție de categoria de vârstă vor face două tipuri de testări, testul Babeș-Papanicolau, respectiv HPV.

Institutul Oncologic Cluj lansează din ianuarie un program gratuit de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

România are cea mai mare mortalitate din Europa prin cancer de col uterin, cauza acestei boli fiind una infecțioasă. Asta în condițiile în care este dinsponibil un vaccin care salvează vieți.

Astfel, cu ocazia Zilei de luptă împotriva cancerului de col uterin, conducerea Institutului Oncologic ”Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) a anunțat că va demara un nou program de screening gratuit pentru femei.

”Programul se va derula începând cu luna ianuarie a anului viitor și se adresează pacientelor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. De acest program vor putea beneficia toate femeile care se vor adresa institutului cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

Noi avem 25 de ani de muncă în prevenție și mereu am încercat să indentificăm surse de finanțare pentru aceste programe de screening. Avem proiecte de cercetare pe screening de cancer de col uterin. Mai mult, am trecut, în cadrul acestor proiecte, din partea de screening prin clasicul test Babeș-Papanicolau la testul HPV și am implementat inclusiv vaccinarea împotriva HPV la peste 1.200 de paciente.

De asemenea, anul trecut, printr-un alt program cu fonduri norvengiene, institutul a reușit să facă screening pentru mai mult de 85.000 de femei”, a precizat directorul IOCN, dr. Cătălin Vlad.

 

”Am ajuns din nou sătratăm paciente în stadii foarte avansate de boală”

Dr. Cătălin Vlad spune că aceste programe sunt foarte importante, având în vedere că se observă o creștere a numărului de femei cu aceatastă boală în stadii avansate.

„Aceste programe de screening au rezultate vizibile. Înainte de pandemie am început să tratăm leziuni premaligne și să vedem cazuri maligne în proporție foarte mică.

Dar, din păcate, pandemia ne-a dus mult în spate. Pacientele nu s-au mai prezentat la screening, iar acest lucru, coroborat cu lipsa surselor de finanțare a făcut ca în momentul de față să tratăm din nou paciente în stadii foarte avansate de boală, practic să ne întoarcem în urmă cu 10-15 ani”, a precizat dr. Cătălin Vlad.

Teste pe grupe de vârstă și cu trimitere de la medicul de familie

Acesta este motivul pentru care IOCN va începe acest nou program de screening, care se adresează femeilor asimptomatice, pentru detecția precoce a leziunilor precanceroase din cancerul de col uterin. Acest program va fi finanțat din fonduri proprii, într-o primă fază.

Dr. Andrei Pașca a precizat că programul se va desfășura din luna ianuarie a anului 2025, la o dată care urmează să fie anunțată, în fiecare zi de vineri, între orele 10.00 și 12.00. Programul va dura atâta timp cât va exista interes din partea femeilor să face aceste teste.

”Testele se vor face pe grupe de vârstă. Pentru pacientele tinere, citologia Babeș-Papanicolau este suficientă pentru detecția eventualelor modificări precanceroase. Infecția cu HPV are o prevalență destul de mare la acestea, dar în multe cazuri aceasta se rezolvă de la sine.

Pentru pacientele care aparțin categoriei de vârstă 35 – 64 de ani se va face un test HPV, urmând ca în cazul depistării infecției să se facă alte investigații ulterioare, inclusiv un test Babeș-Papanicolau”, a declarat dr. Andrei Pașca, coordonator al programului de screening al IOCN.

Important, femeile care se vor programa pentru teste și care pot veni din orice județ al țării, trebuie să aibă bilet de trimitere de la medicul de familie care are un contrat cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Acestea nu trebuiă să aibă istoric de boală și nici simptome. Programarea se va putea face telefonic, la un număr care urmează să fie anunțat. Rezultatele pozitive vor fi anunațate de medicii care au făcut testul.

Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: Avem nevoie de un program de educație sanitară în școli

Medicul Patriciu Achimaș-Cadariu, unul dintre specialiștii care au contribuit la ”construcţia” Planului Național de Combatere a Cancerului, arată că cifrele de acum din România sunt la nivelul anilor 50 în Europa de Vest, în ceea ce provește cancerul de col uterin.

”Cauza acestui cancer este infecțioansă. Avem un vaccin care în ultimii 20 de ani a fost administrat cu succes în multe țări. Canada și Australia sunt aproape de eradicarea acestei boli”, a spus profesorul Achimaș-Cadariu.

Asta ar însemna un procent de vaccinare de 90%, ceea ce, din păcate, în România este exclus, având în vedere reticenâa privind vaccinarea în rândul populației.

”Până când nu vom avea un program de educație pentru sănătate obligatoriu în toate școlile, vom discuta despre aceeași situație”, a mai spus prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Citește mai departe

EVENIMENT

În județul Cluj, recalcularea pensiilor este aproape finalizată (PE)

Publicat

Astăzi, 18 noiembrie 2024, doamna Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a efectuat o vizită oficială în județul Cluj, unde a avut întâlniri cu instituțiile din subordinea Ministerului pe care în conduce, inclusiv cu reprezentanți ai Casei Județene de Pensii.

În cadrul vizitei, ministrul a mulțumit în mod special echipelor implicate pentru eforturile lor continue depuse în cadrul procesului de recalculare a pensiilor: „Datorită dedicării și profesionalismului lor, am reușit să menținem un ritm constant și să soluționăm dosarele de recalculare pentru peste 170.000 de pensionari din județul Cluj. Această reușită demonstrează capacitatea noastră de a livra rezultate concrete într-un timp scurt”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu: „Pensiile sunt asigurate de sărbători”

Doamna Ministru și-a cerut, de asemenea, scuze față de pensionarii care au simțit că procesul a durat mai mult decât se așteptau: „Vreau să le mulțumesc pentru răbdare și înțelegere. Ne-am angajat să finalizăm recalculările cât mai rapid, iar acum suntem aproape de final, astfel încât toți pensionarii să poată întâmpina sărbătorile cu liniștea că pensiile le sunt asigurate”.

În cadrul vizitei la Cluj, ministrul Simona Bucura-Oprescu a fost însoțită de lideri locali ai PSD Cluj, care au subliniat importanța eforturilor depuse pentru sprijinirea pensionarilor și modernizarea serviciilor sociale.

Alexandru Cordoș, candidat PSD Cluj pentru Senat, a declarat: „Modul în care a fost gestionat procesul de recalculare a pensiilor este o dovadă că, atunci când instituțiile funcționează eficient, putem răspunde prompt nevoilor oamenilor. Felicit echipele din Cluj care au reușit să gestioneze acest proces cu profesionalism, asigurând că pensionarii își primesc drepturile la timp”.

Remus Lăpușan: „Am reușit, datorită premierului Ciolacu, să mărim pensiile”

Remus Lăpușan, candidat PSD Cluj la Camera Deputaților, a evidențiat succesul finalizării recalculării înainte de termen: „Am demonstrat că, atunci când există voință și coordonare, putem accelera procesele administrative. Mă bucur că am reușit, datorită premierului Ciolacu, să mărim pensiile pentru prima dată după atât de mult timp! În județul nostru, peste 93% dintre pensionari se vor bucura de măriri în urma recalculării. Eu personal port un respect deosebit pentru cei care au fost ani de zile în câmpul muncii, ne-au crescut și ne-au educat; acești oameni merită să aibă siguranța că pensiile lor sunt recalculare corect și plătite la timp, inclusiv restanțele”.

Adina Marinca, candidat PSD Cluj pentru Senat, a subliniat importanța respectării drepturilor pensionarilor: „Este o datorie socială a noastră, a celor implicați în bunăstarea vieții cetățenilor, de a ne asigura că seniorii noștri, după o viață îndelungată de muncă și dedicare își primesc beneficiile la timp. Sărbătorile trebuie să fie și vor fi un moment de bucurie și liniște pentru toți”.

Ministerul Muncii continuă reformele sociale

Vizita doamnei ministru Simona Bucura-Oprescu la Cluj a reconfirmat angajamentul Ministerului Muncii de a continua reformele sociale menite să aducă stabilitate financiară și un sprijin real pentru toți cetățenii. Acțiunile recente demonstrează preocuparea constantă pentru îmbunătățirea serviciilor publice, astfel încât pensionarii și toți cei care au contribuit o viață întreagă la dezvoltarea României să primească respectul și drepturile pe care le merită.

PSD Cluj rămâne dedicat susținerii acestor inițiative, astfel încât pensionarii să își primească toate drepturile la timp și să se bucure de o viață demnă, în liniște și siguranță.

PSD Cluj rămâne alături de pensionarii noștri, împlinindu-ne promisiunile și asigurându-ne că drepturile lor sunt respectate. Ne dorim ca fiecare pensionar să poată întâmpina sărbătorile cu liniște și siguranță, știind că efortul lor de o viață este apreciat și răsplătit. Am promis, am făcut — iar acest angajament este dovada că ne pasă cu adevărat.

CMF 11240017

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Instalație în premieră națională la Cluj. Nămolul de la Stația de Epurare este uscat și transformat în peleți

Publicat

De

epurare

Compania de Apă Someș și Consiliul Județean Cluj au inaugurat, luni, o instalație în premieră națională, de uscare și valorificare a nămolului umed rezultat în urma epurării apelor uzate la Stația de Epurare Cluj-Napoca,  investiția ridicându-se la aproape 100 de milioane de lei.

Directorul Companiei de Apă Someș, Călin Neamțu, a declarat că, până acum, nămolul umed era depozitat 8 luni pe an pe teritoriul Stației de Epurare, iar acest material este, acum, valorificat.

”Stația de Epurare din Cluj-Napoca produce 80 de tone de nămol pe zi, rezultat în urma procesului de epurare. Până acum, acest nămol era depozitat pe terenuri agricole, dar în perioada martie-octombrie trebuia să îl depozităm pe teritoriul stației.

În Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), de peste 400 de milioane de euro, a fost prevăzută o instalație de tratare termică a nămolului care face ca nămolul umed rezultat, să ajungă de la o umiditate de 70% la 10%.

Procedeul este de uscare a nămolului, urmând ca, după tratarea termică, să fie transformat în peleți, care sunt arși într-o centrală termică, iar energia termică obținută se folosește pentru încălzirea instalației de tratare termică.

Practic, este un circuit închis. Din 80 de tone de nămol pe zi, rezultă și 5 tone de cenușă pe care încercăm, în viitor, să o reutilizăm în procesul de producere a cărămizilor sau a cimentului pentru betoane.

Investiția în noua instalație se ridică la 97 de milioane de lei”, a spus Neamțu.

În acest fel se rezolvă inclusiv problema depozitării unor cantități semnificative de nămol, investiția contribuind esențial și la reducerea amprentei de carbon.

Beneficii pentru mediu

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, a declarat la rândul său că instalația este unică la nivel național.

”Ajută foarte mult mediul, dar și sănătatea clujenilor. Cred că această investiție din Cluj să fie un exemplu de urmat și pentru alte județe din România”, a precizat Rațiu.

Exemplu de economie circulară

Stefano Carpaneto, CEO al firmei italiene Vomm care a realizat instalația, a precizat că emisiile degajate de noua instalație sunt mult sub normele europene.

”Acest lucru este posibil grație tehnologiei firmei noastre, care este una înființată în Italia în urmă cu 65 de ani, și dezvoltă procese de uscare a unei game largi de materiale, cum este nămolul în acest caz.

Tehnologia presupune uscarea nămolului, transformarea sa în peleți, arderea peleților în incinerator, iar energia termică este folosită pentru continuarea procesului de uscare. Este un exemplu de economie circulară și dezvoltare sustenabilă”, a explicat Carpaneto.

Potrivit acestuia, o instalație similară este în curs de implementare la Compania de Apă Brăila.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax