Connect with us

Editorial Opinii

În căutarea chioșcului pierdut de ziare și cărți

Publicat


Cât citește clujeanul? În anii 90 lucram la un ziar, pe care împreună cu alți tineri, recent liberi și romantic de săraci de atunci, speram să îl facem foarte bun și foarte citit. Deoarece nu creștea tirajul cum am fi vrut, s-a comandat un studiu pentru a vedea de ce citește, ce citește, cât citește, ce ar vrea să citească clujeanul.

Studiul a fost făcut prin cel mai mare specialist de la Facultatea de Sociologie, pe un eșantion reprezentativ, de către universitarii (mult mai tineri atunci) care îi învață pe studenți (și azi) cum se fac sondajele de opinie.

Clujeanul (ca unitate demografică medie) dintre toate marile orașe ale țării, citea cele mai puține cărți. Citea de 4-5 ori mai puțină presă locală!

Sufeream, fiindcă ziceam că nu e bună presa noastră din oraș, dar…clujeanul citea și de două ori mai puțină presă centrală.

Ce se citea mai mult totuși? Pe atunci, clujeanul citea cel mai mult anunțurile publicitare dar citea și anunțurile mortuare.

Sondaj științific. Nu am înțeles de ce. Cert era că nu se prea citește în Cluj, iar studiul nu a fost mediatizat, judecând atunci că ar fi fost adus la neplăcerea celor care…tocmai citesc.

Oare cum stau lucrurile azi? Că uite la TIFF și Untold mergea multă lume.

Aglomerație la film cu manele

Ce-i drept la filmul cu manele a fost cea mai mare aglomerație, iar cârcotașii spun că, în acest oraș universitar, candidat la titlul de Capitală Culturală, s-a reușit a se scoate chioșcurile de ziare și cărți, să se reducă numărul librăriilor și să nu se prea facă terenuri de sport.

Cum, terenurile de sport au legătură cu cât citește cetățeanul? Mare legătură! Se poate lua Islanda studiu de caz, adică cu cât se citește mai mult cu atât comunitatea înființează mai multe terenuri de sport și de joacă. Ar trebui deslușit de ce?

În Cluj nu e timp de citit

Unii explicau că dintre marile orașe, Clujul a fost ultimul expandat / urbanizat, iar grupurile de oameni dezrădăcinați de la țară nu s-au adaptat (așa repede). Alții nuanțează, dimpotrivă. Spun că au citit cel mai mult în localitățile lor de baștină și de când au ajuns în Cluj nu mai au timp de citit. Adică ei au venit cu cărțile citite, orașul mai mult îi secătuiește spiritual, nu i-a îmbogățit cu nimic.

Există studii și opinii ale unor personalități culturale despre caracteristicile regionale sau zonale ale populatiei. De exemplu, Adrian Marino susținea că tipic clujeanului este INFATUAREA. Prea mulți sunt importanți fiindcă viețuiesc într-un centru universitar, orașul lui Blaga, dar au uitat de când au citit vreo carte sau măcar un articol de ziar.

În plus, ce amprente ar lăsa această aglomerație, imagine stradală și poluare teribilă de gaze și fonică? Asupra mentalului și caracterului, fiindcă asupra corpului fizic nu mai are sens să explicităm.

Este normal să ne iubim orașul și să fim mândri de el. Visăm să ne întâlnim într-un Cluj mai curat, mai frumos, mai prietenos, cu oameni mai puțin stresați, mai sănătoși și care citesc mai mult. Este un interes comun.

Blocați în trafic

Totuși, cât timp de citit ar avea acești mii și mii de oameni care își petrec anotimpurile blocați în trafic, cu mii și mii de ore furate din viață, hăituiți că nu au unde parca, siliți să se claxoneze, să se înjure, să întârzie la serviciu și să își vadă copiii și soțiile/soții târziu, și atunci obosiți și epuizați. Cât timp pentru citit…

Am avut emoții să scriu aceste rânduri deși alt exmatriculat din manual spunea că ”mi-e prieten Platon dar mai prieten mi-e adevărul”. Ca să îndrepți un lucru trebuie în primul rând să recunoști, nu este bun sau este strâmb.

Doi excelenți jurnaliști au transmis că ”la un sondaj făcut pe distanța de 10 ani din aceeași sursă a rezultat același lucru. Atunci nu era public, acum e și mai relevant de ce: Audiența filmelor străine este cea mai mică la Cluj, dintre marile orașe. Cauză-trebuie citit”.

Al doilea, un get beget care sigur iubește urbea spune ”ăsta e orășelul nostru drag (nu o spun ironic), că ne place, că nu. În vremea când Monitorul de Iași vindea 60.000 de exemplare zilnic, la noi în Cluj toată presa (locală plus centrală) vindea 20.000. De ce? Pentru că zona aceasta este plină de snobi și intelectuali închipuiți”.

Snobism juvenil

Încă lui Socrate îi sunt atribuite cuvinte dure în care critica tineretul de azi, așa că nimic nou. Problema e veche da… dar, parcă în nici o generație nu s-a citit atât de puțin și nu devine atât de acută tendința de  a nu se citi. Pe lângă tradiția de a critica generația de azi mai există și un snobism juvenil.

De pildă, cândva, unii, de snobi, nu ascultau muzică disco, doar Beatles și rock adevărat. Nici Cenaclul Flacăra nu ascultau, ci doar muzică de la Europa Liberă noaptea… Citeau Kafka, Hegel, Joyce, doar din snobism. Snobismul juvenil se manifestă acum și altfel și exemplificăm în trei cuvine –TIFF, Untold și Bonțida.

Ar fi interesant să studiem amprenta asupra publicului/audienței lăsată de TIFF într-o sală de cinema (oriunde doriți) la un film bun (în cea mai largă accepțiune posibilă a termenului), în timpul oricărui anotimp, dar după ce TIFF (altfel minunat festival) a plecat.

Sălile sunt pustii….Untold și Noroicastel ne aduc aminte de vocea baritonală a lui Iosif Sava – ”doar tobele, doar tobele se aud în muzica lor”…

Cei care nu citesc nu sunt romantici

Oare cine poate să asocieze o declarație de iubire, să viseze, să se relaxeze pe o muzică de tobe? Nici măcar acelea naturale, ci doar electronice. Cine poate fredona o tobă?

Dar, niște oameni care nu mai citesc, nu mai sunt nici romantici sau relaxați sunt mult, mult mai ușor de manipulat. Și ne putem trezi în fotoliul de primar cu oameni care susțin că Einstein a furat teoria relativității de la Eminescu, iar nemții sunt daci, etc.

Oare alegerea acelui primar este o consecință a lipsei de lectură sau nu? Cine nu cunoaște istoria este condamnat să o repete, cum ar spune Shelly.

Sau nu?

Adrian MarianDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

BEC dă dreptate AUR. Nicolae Ciucă a încălcat legea!

Publicat

BEC a dat dreptate AUR

Nicolae Ciucă a încălcat legea! Biroul Electoral Central din Municipiul Timișoara a admis plângerea formulată de AUR în care am sesizat faptul că Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară în care își face reclamă.

Cu scopul fals de a-și promova cartea pe care nici măcar nu a scris-o el, așa cum a recunoscut public, Nicolae Ciucă a împânzit țara de panouri uriașe cu fața lui, pe un fundal negru, alături de sloganul „Un ostaș în fruntea țării” și linkul către site-ul personal.

BEC dă dreptate AUR. Nicolae Ciucă a încălcat legea!

În fapt, BEC admite că amplasarea acestor panouri încalcă absolut toate dispozițiile legale ce reglementează desfășurarea campaniei electorale.

Potrivit BEC, afișele cu Nicolae Ciucă „influențează în mod inechitabil procesul de generare a capitalului electoral, chiar dacă nu sunt legate direct de un candidat, un partid sau de un proces electoral specific, iar utilizarea acestui afiș contribuie clar la creșterea notorietății și a capitalului electoral al Particului Național Liberal, unicul beneficiar al amplasării afișului în cauză”.

În concluzie, Nicolae Ciucă este președintele PNL, persoană publică asociată cu acest partid care participă la alegerile din 9 iunie, fapt care influențează campania electorală.

BEC Timișoara a dispus înlăturarea afișului cu liderul PNL

AUR a semnalat încălcarea libertății alegătorilor de a-și forma o opinie în contextul alegerilor din 9 iunie, principiu prevăzut inclusiv în Codul Bunelor Practici al Comisiei de la Veneția.

Nicolae Ciucă încalcă astfel prevederile potrivit cărora afișarea mijloacelor de propagandă electorală nu se pot amplasa decât în locuri special amenajate.

Astfel, BEC Timișoara a dispus înlăturarea afișului cu liderul PNL și sesizarea Inspectoratului Județean Timiș. De asemenea, BEC a sesizat și Autoritatea Electorală Permanentă în vederea aplicării sancțiunilor prevăzute de lege pentru săvârșirea contravenției.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

CMF: 41240016

Citește mai departe

EVENIMENT

Căderi de pietre pe un șantier în Valea Chintăului. Pompierii asigură zona

Publicat

De

Căderi de pietre pe Valea Chintăului

Căderi de pietre au avut loc pe un șantier de pe strada Nicolae Moldoveanu din Valea Chintăului.

Potrivit ISU Cluj, în urma unor lucrări, este posibilă o alunecare de teren.

Căderi de pietre pe un șantier în Valea Chintăului. Pompierii asigură zona

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca se află în zona respectivă.

Nu sunt înregistrate pagube și nu există momentan posibilitatea ca locuințele să fie afectate.

La fața locului se află și reprezentanții companiei care efectuează lucrările, dar și polițiști locali.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ECONOMIE

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

Publicat

salarii bani lei teancuri

De la 1 iulie, salariul minim brut din România se va majora de la 3.300 lei la 3.700 lei pe lună. Guvernul a finalizat discuțiile pe acest subiect cu sindicatele și patronatele.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, mai ia în calcul o măsură suplimentară și anume creșterea deductibilității de la 200 la 300 de lei, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

„HOTĂRÂRE pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată

Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”.

Noua formulă de calcul

Guvernul lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul de bază minim brut pe țară. Astfel, acesta va fi calculat în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de ”nivelul orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut.

Economedia a publicat formula pentru calcului salariului minim brut:

salar minim

În același timp, ministrul Finanțelor Marcel Boloș, ministrul Finanțelor spune că în urma discuțiilor cu antreprenorii, Guvernul ia în calcul încă o măsură.

„Au propus să crească deductibilitatea de la 200 la 300 lei pentru a fi mai ușor suportată creșterea. Impactul bugetar cumulat este de 300 milioane lei. Discutăm de acest impact bugetar, de bani care nu mai sunt încasați” a spus Boloș.

Citește mai departe

EVENIMENT

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

Publicat

De

Accident mortal la Sânnicoară

Un bărbat rănit în accidentul care a avut loc marți în localitatea Sânicoară a murit la spital.

Potrivit IPJ Cluj, bărbatul avea 47 de ani.

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

În teribilul accident de circulație au fost implicate o autoutilitară și două autoturisme.

Doi bărbați au rămas încarcerați în mașină și au fost descarcerați de echipajele ISU Cluj.

Unul dintre ei a fost resuscitat minute în șir de medici la locul accidentului, iar în cele din urmă a fost transportat la spital.

În total trei persoane au fost rănite și au fost duse ala spital.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax