Connect with us

EVENIMENT

În această lună la Cluj-Napoca se vor finaliza mai multe lucrări. Primarul spune că este luna inaugurărilor

Publicat


În urma ședinței extraordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca de ieri, edilul orașului, Emil Boc a subliniat că în această lună vor avea loc inaugurarea diferitelor proiecte și aceastea vor fi date în folosință. Este vorba despre locuri de parcare, cimitirul, sala de sport și noi tramvaie.

Parkingul Mogoșoaia și Primăverii

„Parkingul Primăverii este în faza în care recepția este gata, acum este în pregătirea întăbulării și vom avea o ședință a consiliului local după 15 august pentru a putea să-l predăm serviciului parcări, ca el să treacă mai departe, la distribuirea locurilor de parcare. Este o lucrare din banii clujenilor, cu care cred că ne putem mâdri. Parkingul Mogoșoaia are ca termen de finalizare data de 15 august, urmând să intre în faza de recepție și este posibil ca la sfârșitul lunii sau la început de septembrie să convocăm din nou ședință de consiliu local pentru a îl da în folosință. Acest parking aduce o premieră absolută, acea terasă verde despre care am mai vorbit și care sper să fie un model și pentru alte parkinguri. În această toamnă, aproape 1.000 de locuri de parcare vor fi gata”, a declarat Emil Boc.

Cele două parkinguri ajung la valoarea de 40 de milioane de lei fără TVA, iar finanțarea se face din bugetul local. Acestea însumează peste 650 de locuri de parcare normale (292, respectiv 378), adăugând locurile pentru persoanele cu dizabilități și bicicliști.

Cimitirul Moș Ion-Roată

„Astăzi a început recepția cimitirului Moș Ion Roată, s-a întrunit comisia de recepție care a plecat pe teren pentru a începe procedura. La fel, la final de august sau început de septembrie, vom avea hotărârea consiliului local pentru a putea aproba regulamentele de organizare, funcționare, prețurile de concesiune pentru acest nou cimitir”, a informat edilul.

Noul cimitir are peste 20 de hectare și va avea 5.553 morminte, 1.856 urne columbar, o capelă și spații verzi generoase. Pe o suprafață de peste 85.000 mp vor fi plantați 2.115 arbori, arbuști – 5.500 și gard viu – 200 ml.

Capela va avea sală principală de ceremonii, cameră rece, grupuri sanitare și oficii, 2 vestiare, 2 birouri, sală de mese cu oficiu și grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități.

De asemenea, au fost amenajate atât alei pietonale – pe o suprafața de peste 20.000 mp, cât și parcaje – peste 12.000 mp, cu 473 locuri de parcare pentru autoturisme și 13 pentru autocare/autobuze, respectiv zone semicarosabile.

Sala de sport a Colegiului Național „Gheorghe Șincai”

„Veste bună pentru elevii de la Șincai. Începerea școlii îi va găsi cu școala gata. Ultima situație de lucrări va fi trimisă până vineri, 7 august după care, din 14 august, comisia de recepție va intra în faza finală, iar apoi ala de sport își va găsi finalizarea”, a spus Boc.

Tramvaie în teste

Edilul a anunțat că patru tramvaie noi sunt în teste în municipiul Cluj-Napoca, afirmând că „se așteaptă ca în a doua jumătate a lunii august să le regăsim și în trafic, în oraș”. Au fost cumpărate de la Astra Arad, prețul unuia fiind 1,95 milioane de euro.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

În ce situații se face RADIEREA din oficiu a unei mașini

Publicat

masina rar kilometraj pixabay

Prin radierea din oficiu a unui autoturism, autoritățile competente scot un vehicul din evidențele oficiale fără a fi necesară o solicitare directă din partea proprietarului.

Conform legislației în vigoare în 2025, această procedură poate fi inițiată în următoarele situații:​

În ce situații se face RADIEREA din oficiu a unei mașini

Vehicul scos definitiv din uz:

Atunci când autoritățile competente sau operatorii economici autorizați emit un certificat de distrugere care atestă că vehiculul a fost dezmembrat și scos definitiv din circulație, radierea se efectuează din oficiu, pe baza notificării primite de la aceste entități. ​

Înmatriculare permanentă în alt stat:

Dacă un vehicul a fost scos definitiv din România și înmatriculat permanent într-o altă țară, autoritățile române pot radia vehiculul din oficiu, în baza notificării primite de la autoritățile competente care confirmă noua înmatriculare. ​

Suspendarea prelungită a înmatriculării:

Vehiculele istorice pentru care există mențiunea corespunzătoare în rubrica „Observații” a certificatului de înmatriculare vor fi radiate, din oficiu, de către autorități dacă suspendarea înmatriculării este mai veche de 10 ani, potrivit OUG 84/2024, scrie Alba24.

Înmatriculare suspendată:

Se radiază automat vehiculele a căror înmatriculare a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate și cele a căror înmatriculare a fost suspendată, în celelalte cazuri prevăzute de lege, timp de trei ani.

ITP expirat de 3 ani sau mai mult:

Autoturismele aflate în această situație sunt radiate automat. O notificare se emite în termen de 10 zile, cu care trebuie să mergi la primărie pentru a scoate vehiculul din evidență și pentru a înceta plata impozitului.

În termen de 30 de zile de la data radierii vehiculului din oficiu, autoritatea competentă va informa titularul certificatului de înmatriculare, respectiv proprietarul înscris în ultima notificare a organului fiscal în legătură cu această operațiune.

Este important de menționat că, în cazul în care un vehicul este radiat din oficiu, proprietarul are obligația de a preda plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare autorităților competente.

Alte situații în care se face radierea din oficiu

Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani”, stabilește Art. 47 (5) din legea circulației.

De asemenea, un vehicul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se poate radia în baza ordonanţei procurorului sau a deciziei instanţei de judecată.

Când se radiază autoturismul

Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din evidenţă a acestora, în termen de 30 de zile, în următoarele cazuri:

a) la trecerea vehiculului în proprietatea altei persoane;

b) la schimbarea domiciliului sau sediului în raza de competenţă a altei unităţi administrativ-teritoriale decât aceea unde vehiculul este înmatriculat sau înregistrat;

c) la scoaterea definitivă din România a autovehiculului sau remorcii;

d) când vehiculul a devenit impropriu din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumul public şi dacă fac dovada că acesta este dezmembrat de un agent economic autorizat potrivit legii.

(2) În cazul furtului, radierea din circulaţie se efectuează după 90 de zile de la data înregistrării plângerii, la solicitarea proprietarului.

(3) Vehiculul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se radiază în baza ordonanţei motivate a procurorului sau a încheierii instanţei de judecată.

(4) Proprietarul vehiculului poate solicita radierea acestuia dacă nu mai doreşte să-l păstreze în circulaţie, cu condiţia depozitării lui în alte spaţii decât cele aparţinând domeniului public.

(5) Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani.

(6) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, administraţiei financiare competente, potrivit legii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Duminică se trece la ORA de vară. Ce modificări sunt la transportul feroviar

Publicat

tren

Începând de duminică, 30 martie 2025, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00, anunță CFR Călători.

Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Transportul feroviar de călători trece, duminică, la ORA de vară

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 29/30 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2025, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Elevii clujeni experimentează viața de student la UBB. Se cazează în Campusul Studențesc Hașdeu și iau masa la cantină

Publicat

De

student

Proiectul Junior Summer University (JSU) este pregătit să găzduiască și în acest an elevii de clasa a XI-a, care își doresc să experimenteze viața de student din Cluj-Napoca, la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB). Ajungând la ediția XVIII, JSU a devenit cea mai mare universitate de vară pentru elevi din sud-estul Europei, ghidând anual sute de tineri în alegerea informată asupra viitorului lor academic.

Persoanele din spatele proiectului sunt voluntarii din cadrul Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), cea mai mare organizație la nivel de universitate din Cluj-Napoca. Junior Summer University este unul dintre cele mai mari proiecte ale organizației și are scopul de a promova educația de calitate și de a integra tinerii în mediul universitar clujean.

Gustul studenției

În acest an, proiectul se va desfășura în perioada 16-30 iulie 2025, iar participanții vor avea ocazia să trăiască două săptămâni de studenție autentică. De la cazarea în Campusul Studențesc Hașdeu, mesele la cantină și ocazia de a lua parte la cursurile interactive ale facultății la care au fost repartizați, elevii vor simți studenția încă din băncile liceului.

Dincolo de cursuri, JSU înseamnă și distracție, prietenii pe viață și momente care transformă o vară obișnuită într-una memorabilă. Ediția de anul acesta se desfășoară sub conceptul „Are we a moment or a lifetime?”, provocând participanții să descopere impactul pe care doar 14 zile îl pot avea asupra viitorului lor.

Unde se pot face înscrierile

”Elevii interesați se pot înscrie între 20 martie și 6 aprilie, accesând formularul disponibil pe site-ul oficial al proiectului, unde vor găsi toate informațiile necesare și răspunsurile la curiozitățile despre proiect.

Pentru a facilita accesul, taxa de participare de 820 lei poate fi achitată integral sau în două tranșe”, arată inițiatorii proiectului.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Curs diferit la o casă de schimb valutar din Cluj. Euro, mai scump dacă e schimbat cu cardul decât cash. OPC, se aude?

Publicat

De

Euro

Un clujean reclamă cursul valutar în euro practicat de o casă de schimb valutar din mall-ul Vivo, care percepe mai mulți lei pentru un euro dacă schimbul se face cu cardul.

”Am fost la Prima Echange in Vivo sa-mi schimb banii de chirie si neavând cash, am vazut ca au POS, asa ca m-am bucurat ca pot plati cu cardul. Numai ca, surpriză neplăcută.

Doamna de la ghiseu mi-a spus ca daca vreau sa platesc cu cardul, e un alt curs, mai mare. Daca plateam cash, cursul era de 5,01 lei pentru un euro, iar daca plateam cu cardul, cursul era de 5,12 lei pentru un euro.

La o suma de cateva sute de euro, era o diferenta pe care o simti. Nu cred ca e legal si nici corect sa fie curs diferit in functie de cum alegi sa platesti.

În plus, cursul afisat era cel de 5,01 lei, nu avea voie sa imi ceara un curs mai mare, altul in afara de cel afisat.

Ar fi bine ca cei de la Protecția Consumatorilor Cluj sa faca o vizita prin aceste case de schimb, pentru ca unele functioneaza dupa propriile reguli”, a relatat clujeanul pentru Cluj24.

Ca să nu plătească în plus, acesta a scos lei de la bancomat și a schimbat euro cu cash.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate