Connect with us

ACTUALITATE

În 2017, Emil Boc considera că NU METROUL este cel mai important proiect al Clujului, ci trenul metropolitan, mult mai ieftin

Publicat


emil boc gratuit metrou tren metropolitan

Într-o declarație făcută în anul 2017, primarul Emil Boc preciza că nu metroul, ci trenul metropolitan este cel mai important proiect al Clujului. Motivele erau evidente: nu îndatora masiv bugetul local, calea ferată există, iar Primăria și-a dat acordul pentru realizarea unei pasarele între Gara Someșeni și Aeroport.

”Sper ca CFR -ul să nu blocheze proiectul de intermodal, de a lega Gara de Aeroport pe calea ferată. Ne stă la îndemână. Bani europeni există. Aici sper să nu se blocheze la București pentru că au fost obiecții la CFR Călători, care nu a vrut să pună banii pentru a cofinanța acest proiect.

Aeroportul ajunge acum la peste 2 milioane de pasageri. Vă dați seama ce util ar fi să avem o altă alternativă de a ajunge la Aeroport, decât pe ruta aceasta rutieră, de la Est la Vest. Eu îl consider un proiect mai important decât metroul, legarea Gării (Someșeni) de Aeroport. Ar răspunde unei nevoie actuale.

Calea ferată există și numai trebuie realizată legătura. Aici nu trebuie să găsești bani, să găsești locația pe unde să meargă metroul. Aici pur și simplu ai calea ferată și Primăria și-a dat acordul să realizeze o pasarelă de la gara din Someșeni și până la Aeroport. Ar costa 7 – 10 milioane de euro și noi am spus ”Da!” din primul moment”, spunea primarul Emil Boc.

Ideea era salutată și de către societatea civilă, care a atras atenția și asupra problemelor sociale din Someșeni.

„În sfârșit, primarul afirmă că trenul metropolitan e mai relevant decât metroul și de zeci de ori, poate sute, mai puțin costisitoare modernizarea infrastructurii feroviare decât construirea unui metrou care ar îndatora clujenii timp de decenii. Noi am susținut în campanie trenul metropolitan, nu metroul, drept unul dintre instrumentele care ar degreva traficul local.

Totuși, ce a împiedicat Primăria să promoveze masiv proiectul anii anteriori, când Emil Boc era prim-ministru sau în timpul guvernării Cioloș susținute de PNL? De ce este acum pasată vina la adresa guvernării actuale?

Mă voi implica în realizarea acestui proiect, susținut de specialiști în PUG și PMUD, dar cu o condiție: rezolvarea segregării rezidențiale a locuitorilor de pe str. Cantonului, cea mai mare colonie din Pata Rât. Pe str. Cantonului locuiesc aprox. 700 de oameni în condiții indecente, majoritatea evacuați de primărie în ghetou. Despre ei am scris în vol. „Pata”. Un astfel de proiect, extrem de necesar, de altfel, dacă s-ar realiza, riscă să-i evacueze încă o dată, pentru că oamenii au fost mutați lângă linia ferată.

Proiectul pasarelei dintre aeroport și gara din Someșeni trebuie să ia în calcul 1. realizarea de locuințe publice și 2. un proiect coerent de depozitare adecvată a deșeurilor pentru ca turiștii și clujenii care circula pe o astfel de pasarelă să nu vadă gropi, pardon, munți de gunoaie de 6 etaje, lucru vizibil deja din parcarea aeroportului. Să nu uităm că și zborurile sunt incomodate de fumul venit dinspre rampe”, preciza în 2017 deputatul clujean Adrian Dohotaru.

Și arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, declara că este mai logică protejarea și dezvoltarea unei linii ferate care deja există la suprafață decât realizarea liniei de metrou din subteran.

Între timp, proiectul metroului face pași înainte și se pregătește de licitație pentru proiectare și execuție (primele 9 stații, din Cluj-Napoca) deși costă peste 2 miliarde de euro, nu e fezabil financiar, iar municipiul primește prin PNRR doar 300 milioane de euro.

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *ACTUALITATE

Liber la BOOSTER dacă ai 4 luni de la prima schemă de vaccinare, anunță Gheorghiță

Publicat

Luni, 17 ianuarie este data de la care toate persoanele de peste 12 ani care au minimum patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei booster a vaccinului anti-COVID.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că România a modificat termenul de administrare a boosterului, de la șase luni la patru luni.

„Toate persoanele care au cel puțin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să-și facă doza de booster pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de față pentru că datele științifice ne arată o protecție sporită, o refacere a eficienței vaccinurilor față de infecția cu varianta Omicron.

De ce s-a ales acest prag de patru luni, pentru că nu a fost aleator, ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte țări europene. Majoritatea au ales două praguri, de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni pentru că datele științifice ne arată că protecția față de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare.

Un al doilea lucru important este legat de faptul că din punct de vedere imunologic, practic, mai devreme de patru luni, se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun. Și atunci, am optat pentru această devansare de două luni, pentru a ajunge la patru luni perioada de la care o persoană poate să își efectueze doza de booster.

Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie. Practic, de luni, toate persoanele care au minimum patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei de booster, incluzând aici persoanele de peste 12 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenție la mesajele pe FACEBOOK. Nu deschideți sub nicio formă. Rămâneți fără CONT

Publicat

De

Directoratul Național de Securitate Cibernetică din cadrul Guvernului României anunță că au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media și avertizează să nu fie deschise.

”Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’ sau ‘tu ești în videoclip’.
 Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză și conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului și a-l determina să dea click.
De obicei, accesarea acelui link nu afișează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment”, arată specialiștii în securitate cibernetică.

atac

Potrivt acestora, în cazul în care ați făcut click pe acel link sau vedeți că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă să:
1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)
2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.
Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.
3. Verificați aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.
4. Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.
5. Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus).
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Mașini RĂSTURNATE în Cluj. Una pe calea ferată, la Poieni. Șoferul are16 ani și nu avea PERMIS

Publicat

De

valea frag

O autospecială din cadrul Detașamentului de Pompieri Huedin și un echipaj SAJ Cluj au intervenit duminică în urma răsturnării unui autoturism pe calea ferată, în zona localității Valea Draganului, între localitățile Poieni și Ciucea.
Potrivit ISU Cluj, solicitarea pentru intervenția pompierilor a fost înregistrată în jurul orei 18.30, iar la fața locului au găsit un autoturism răsturnat pe calea ferată și ocupantul ieșit din aceasta.
”Un tânăr a fost consultat la fața locului de la echipajul SAJ și a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate. Acesta era în stare de conștiență și cooperant.
Traficul feroviar a fost oprit pe linia respectivă”, au spus pompierii.

Șoferul minor era din localitatea Fildu de Jos, județul Sălaj.

valea frag 4

Șofer minor

Polițiștii au precizat că accidentul s-a produs pe DN1E60, în localitatea Poieni, unde un tânăr de 16 ani, care se deplasa în direcția localității Ciucea, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, autoturismul părăsind partea carosabilă, ulterior răsturnându-se pe sinele căii ferate.
”Testarea cu aparatul etilotest nu a indicat prezența alcoolului. șoferul din Fildu de Jos județul Sălaj.

În cadrul cercetărilor urmează a fi stabilite circumstanțele conducerii autoturismului de către tânărul de 16 ani, transportat la o unitate medicală pentru primirea îngrijirilor de specialitate”, au precizat polițiștii.

valea frag 2

Anterior, aceștia au intervenit cu o autospecială și un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej n urma răsturnării unui autoturism pe raza localității Coplean.
”Pompierii au primit solicitarea pentru a interveni în jurul orei 15.10, iar la fața locului au găsit un autoturism răsturnat și ocupanții ieșiți din acesta.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical la fața locului, fiind asigurate măsuri de protecție a persoanelor implicate în accident și măsuri de prevenire a incendiilor prin deconectare bateriilor autovehiculului”, au spus reprezentanții ISU Cluj.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

A intrat cu mașina pe PLAJĂ în Constanța. Ce amendă a primit șoferul

Publicat

De

plaja

Un bărbat a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că a intrat cu autoturismul pe plajă, în municipiul Constanţa, a informat, duminică, administraţia locală.

După ce a circulat pe plajă până aproape de malul mării, şoferul a rămas blocat cu maşina în nisip.
„Vremea plăcută din ultimele zile i-a scos pe mulţi constănţeni din case. Destinaţia preferată a fost, ca de obicei, malul mării. Deşi cei mai mulţi au preferat să se plimbe pe plajă, s-a găsit şi un temerar care a vrut să simtă nisipul sub roţile maşinii.

Nu numai că l-a simţit, dar a şi rămas blocat cu autoturismul pe plajă. Poliţiştii locali au fost sesizaţi de acest incident şi au intervenit cu promptitudine. Conducătorul auto a fost sancţionat cu amendă în valoare 10.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 19/2006”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.
Municipalitatea reaminteşte că accesul autovehiculelor este interzis pe plajă.
„În continuare, facem apel la spiritul civic al cetăţenilor pe care îi rugăm să apeleze Dispeceratul Direcţiei Generale Poliţia Locală Constanţa, la numerele de telefon 0241.484.205 şi 0341.922, de fiecare dată când sesizează conducători auto care încalcă prevederile legale”, se mai spune în comunicat.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate