EVENIMENT
Importanţa depistării precoce a cancerului de sân şi a celorlalte cancere

Un grup de specialişti de la Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” (IOCN) din Cluj-Napoca au subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, importanţa depistării precoce a oricărui tip de cancer, cu accent pe cancerul mamar, pentru a se putea interveni în timp util pentru tratarea bolii.
Importanţa depistătii precoce a cancerului
„Suntem în luna octombrie, luna de conştientizare a cancerului de sân şi cu acest prilej am dorit să vă aducem la cunoştinţă şi să vă asigurăm de preocupările continue la nivelul Institutului Oncologic cu privire la managementul pacientelor cu cancer se sân şi nu numai, al tuturor pacienţilor oncologici care se adresează insitutului. Astfel, cu sprijinul colegilor de la Roche, începând cu acest an, Centrul de tumori mamare din cadrul IOCN a devenit prima unitate de diagnostic şi tratament pentru cancerul de sân, acreeditată la nivel internaţional, respectiv la Societatea germană de oncologie şi astfel, toate pacientele cu cancer de sân, peste 15.00 de paciente noi diagnosticate anuaal în cadrul institutului, beneficiază de experienţa şi cunoştinţele experţilor noştri din institut, experţi implicaţi în cadrul echipei multidisciplinare de diagnostic şi tratament”, a declarat managerul IOCN, lector dr. Cătălin Vlad.
La rândul său, prof univ dr Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar chirurgie oncologică, a subliniat importanţa conştientizării cancerului, atât de către pacienţi, dar şi de către cei care fac politicile publice în acest sens.
„Cred că momente ca cel de azi, pe care le regăsiţi într-un calendar al conştientizării cancerului devin o realitate şi atâta vreme cât fiecare dintre noi ne cunoaştem rolul foarte bine, nu putem avea decât succes. (…) Societatea, dacă acceptă o formă de democraţie în care ştiinţa îşi are rolul ei clasic, atunci cred că primeşte informaţiile corecte bazate pe dovezi, le procesează şi apoi îşi trimute reprezentanţii să facă politici care să ţină cont de ceea ce ştiinţa poate să furnizeze în acel moment. Şi cred că din acest punct de vedere suntem într-o epocă destul de ciudată, fiindcă de la pandemie încoace cred că vedem mai multe ştiti false decât ştiri bune, vedem pe de altă parte tot felul de titluri extrem de complicat din punct de vedere al publicului larg şi momenet ca acestea red că sunt bune pentru a lămuri unele lucruri”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu, care a adăugat că boli precum cancerul, dar şi „alte boli netransmisibile reprezintă o povară tot mai mare a societăţii”.
40.000 de femei testate
IOCN şi Roche România au organizat, joi, conferința cu tema „Rolul echipei multidisciplinare în tratamentul optim al cancerului de sân şi importanţa depistării precoce prin programe de screening”.
„Medici din cadrul IOCN, împreună cu reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, au discutat despre rolul specialităților ce compun echipa multidisciplinară în asigurarea diagnosticului şi tratamentului optim al cancerului de sân, conform ghidurilor internaţionale din domeniu. Reprezentanţii IOCN au prezentat și rezultatele programului de screening regional pentru cancerul de sân denumit „Fii responsabilă de sănătatea ta”, derulat de IOCN în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în Regiunile de Nord-Vest şi Vest.
Potrivit ghidurilor internaţionale pentru tratamentul cancerului de sân, deciziile cu privire la opţiunile de tratament se iau după consultări între medici de diferite specialităţi, precum și alţi profesionişti în domeniul sănătăţii, care împreună constituie echipa multidisciplinară”, se arată într-o informare a organizatorilor.
Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta” – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și se derulează în perioada 28.07.2020 – 31.12.2023.
„Derulat de către Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, este primul proiect de screening populațional organizat, de mare anvergură și se adresează unui grup țintă constituit din 40.000 de femei cu vârste între 50-69 de ani, cu domiciliul în regiunile de dezvoltare Nord-Vest și Vest (judeţele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara) care nu au fost niciodată diagnosticate cu cancer de sân și sunt asimptomatice pentru această maladie. Printre obiectivele principale se numără creșterea numărului de persoane care beneficiază de prevenție, screening, diagnostic şi tratament pentru cancerul de sân, precum şi creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile acestor programe. Până în prezent, la nivelul Regiunii Nord-Vest au fost testate aproximativ 26.000 de femei din grupul țintă”, se mai arată în informarea organizatorilor.
„Prin intermediul acestui program vrem să le arătăm femeilor că dacă depistăm cancerul de sân la timp acesta poate fi vindecat. Programul de screening este conceput astfel încât participarea femeilor să fie cât mai facilă. Scrisorile de invitare la centrul de screening sunt concepute accesibil şi prietenos, iar programarea se face în așa fel încât 90% dintre paciente să nu călătorească mai mult de 50 km sau 60 de minute până la centru, indiferent dacă este fix sau mobil. În cazul descoperirii unor suspiciuni, fiecare pacientă va primi îngrijirile prescrise de comisia multidisciplinară de diagnostic și tratament, care reuneşte medici de specialități diferite pentru a discuta aspectele legate de diagnostic și a decide împreună strategia optimă de tratament”, a declarat, la rândul său, Dr. Carmen Lisencu, IOCN, medic primar Radioterapie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. EXCLUSIV. O DULCE de la Cluj face dulce în Belgia. Alexandra: Îmi doresc să mă EXTIND

Migrația economică a devenit un fenomen larg răspândit în ultimele decenii, mai ales după 1989 și mai intens după 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană. În multe țări vest-europene (Germania, Italia, Spania, Marea Britanie), salariile sunt semnificativ mai mari decât în România pentru aceleași joburi. Mulți români caută nu doar bani, ci și respect, siguranță la locul de muncă și oportunități reale de avansare. Au acces mai bun la servicii publice, educație, sănătate și o infrastructură mai bine dezvoltate decât în țară. Mulți părinți pleacă gândindu-se la viitorul copiilor, nu doar la propriul câștig.
Este și cazul Alexandrei Făgădar, o sibiancă transhumată la Cluj-Napoca, de unde a ales calea occidentului, mutându-se acum 5 ani în Belgia, acolo unde face torturi și prăjituri.
„La Sibiu am terminat liceul pedagogic. Pasiunea pentru tot ce înseamnă bucătărie o am de mică, de la vârsta de 13 ani. Când am intrat la liceu am vrut să urmez școală profesională pe profil de bucătar, dar nu am fost lăsată de părinți”, spune Alexandra.
VIDEO FOTO. EXCLUSIV. O DULCE de la Cluj face dulce în Belgia. Alexandra: Îmi doresc să mă EXTIND
Până la urmă a făcut curs de bucătar și a ajuns să lucreze în Cluj-Napoca la un restaurant, unde a început să facă prăjituri pentru evenimente. „Eram încântată de idee de pe atunci, dar nu aveam încredere în mine”, mai spune Alexandra.
A plecat din țară, în 2020, în Belgia, pentru „a reuși să mai adunăm banii până să avem un copil, ca să putem să îi oferim o viață mai bună”. A avut o ofertă de muncă la o seră cu plante aromatice (mentă, pătrunjel, coriandru etc.).
„În prezent lucrez în continuare în seră, dar primind impulsuri de la soț și de la prietenii și colegele de la muncă, am luat decizia de a înființa “Dulce amprentă” și spre surprinderea mea funcționează chiar foarte bine de 4 luni. Deocamdată, afacerea funcționează doar în Belgia, dar Alexandra se gândește serios la reîntoarcerea în Cluj și deschiderea unui laborator, deși, punând în balanță tot, crede că în Belgia ar merge mult mai bine. „Decizia e foarte greu de luat”. recunoaște Alexandra.
„Familia este foarte încântată de idee și mă susțin”
„În weekend-ul Paștilor am avut cel mai exclusivist eveniment, la care nici nu m-aș fi gândit vreodată: am avut ocazia să fac tort pentru toate finalistele de la “Miss Exclusive” Belgia. Am avut emoții foarte mari dar am fost foarte încântată când am primit feed-back-ul, care a fost unul foarte bun”, spune Alexandra.
„Mă inspir de la câteva fete de pe site-urile de socializare, dar de multe ori stau seara în pat și mă gândesc ce să fac, cum să fac să îmi iasă totul tot mai frumos, mai bine și mai gustos. În preajma sărbătorilor fac cozonaci și prăjituri de casă.
Alexandra lucrează singură dar are toată susținerea familiei. „Familia este foarte încântată de idee și mă susține, ei sunt degustătorii mei, când creez ceva, pe părerea lor mă bazez, sunt primii care îmi dau feedback legat de gust și de aspect”, mărturisește Alexandra.
Nu a ținut cont de costul investiției, fiind la început, a considerat că trebuie să investească aproape tot profitul în mai multe produse, ustensile, pentru a-și putea ușura munca și a ajunge să evolueze. Prețul unui tort este de 30-35€, depinzând de cremele din interiorul lui.
„Îmi doresc să mă extind, dar cred că trebuie să iau lucrurile sistematic”, încheie Alexandra Făgădar.

Un incendiu a izbucnit miercuri dimineața la o casă din localitatea clujeană Jucu de Sus.
Trei echipaje de pompieri intervin în aceste momente pentru a stinge flăcările.
Incendiu de proporții în Jucu de Sus. ARDE acoperișul unei case
Echipajul de la Punctul de Lucru Jucu s-a deplasat la incendiu, dar forțele au fost suplimentate imediat cu două autospeciale de mare capacitate de la Cluj-Napoca.
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, incendiul a cuprins acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați. Nu sunt anunțate victime.
UPDATE.
Incendiul a fost localizat, iar pompierii lucrează acum pentru lichidarea acestuia.
Foto: ISU Cluj
ECONOMIE
Peste 20.000 de locuri mai sunt disponibile pentru tinerii antreprenori în programul Start-Up Nation 2025

Tinerii români care vor să-și lanseze propria afacere au încă o oportunitate importantă: în cadrul programului Start-Up Nation 2025 mai sunt disponibile 20.083 de locuri pentru antreprenorii cu vârsta de până la 30 de ani, a anunțat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.
Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat, parte esențială a acestui program, au început marți, 15 aprilie 2025, la ora 10.00. Cursurile sunt destinate pregătirii viitorilor antreprenori, oferindu-le instrumentele necesare pentru a înțelege și a naviga mediul de afaceri.
Start-Up Nation: Mai sunt locuri disponibile
„Programul vizează stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, contribuind la crearea de locuri de muncă și la creșterea competitivității economice a României”, a transmis Bogdan Ivan.
Domeniile eligibile sunt variate, incluzând producția, industriile creative, serviciile inovatoare, IT&C și comerțul. Participanții trebuie să își desfășoare activitatea în baza unor coduri CAEN eligibile, conform Ghidului Solicitantului.
Start-Up Nation 2025 oferă finanțare pentru achiziția de echipamente tehnologice (utilaje, instalații, echipamente informatice), active necorporale (brevete, licențe, mărci comerciale), mobilier, echipamente IT, cheltuieli de promovare și cursuri de formare profesională atât pentru antreprenori, cât și pentru angajații acestora.
Programul continuă să fie una dintre cele mai accesate inițiative de sprijin pentru antreprenoriat în România, adresându-se în special tinerilor care vor să își transforme ideile în afaceri durabile.
EVENIMENT
FOTO. Cal mort în urma unui accident între Cășeiu și Urișor. Au intervenit pompierii ISU Cluj

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit marți seara la un accident rutier petrecut între localitățile Cășeiu și Urișor, soldat cu un cal mort.
În accident au fost implicate un autoturism și o căruță, iar în urma evenimentului calul de la căruță nu a putut fi salvat.
”Nu au existat persoane care să necesite transportul la spital. La misiune a luat parte un echipaj cu o autospecială cu modul de descarcerare”, au spus pompierii.
Din primele informații, căruțașul este vinovat de producerea accidentului întrucâr ar fi întors căruța în mijlocvul drumului fără să se asigure, căruța fiind lovită de o mașină.
După accident, căruțașul a fugit.
Poliția Cluj face cercetări în acest caz.