Connect with us

EVENIMENT

Horia Tecău, invitat la TIFF: „Această lipsă de încredere venea din copilărie când ni se spune că rezultatele tale nu sunt suficiente”

Publicat


Jucătorul de tenis Horia Tecău a fost invitatul jurnalistului Mihnea Măruță în cadrul evenimentului InspiraTIFF ce a avut loc în cursul zilei de duminică, la casa TIFF. Tema discuției a fost parcursul și ascensiunea sa în cariera sportivă. La final, campionul a răspuns la întrebările adresate de  public.

În vârstă de 35 de ani, Horia Tecău este unul dintre cei mai mari tenismeni români, câștigând trei titluri de Grand Slam în proba de duclu: Wimbledon, US Open și Australian Open, dar și Turneul Campionilor, cea mai prestigioasă competiție din circuitul ATP. În plus, a obținut medalia de argint la Olimpiada de la Rio din 2016, când a făcut pereche cu Florin Mergea.

Tenismenul Horia Tecău alături de jurnalistul Mihnea Măruță

Experiența izolării trăită de Horia Tecău

„Am luat-o ca o oportunitate de a mă odihni după mulți ani de călătorit, multe antrenamente, meciuri, tensiuni. Am luat această perioadă ca pe o pauză și mi-a prins bine, pentru că de câțiva ani trăgeam de o accidentare care nu se vindeca, pentru că nu-i dădeam eu destul timp să se vindece, voiam mereu să merg la competiții și să joc.

Antrenamentele în pandemie

La început, m-am antrenat la domiciliu, mi-am dat seama că acel mic antrenament  pe care îl făceam acasă, care a început de la 20 de minute și a ajuns să fie de aproape două ore, îmi dădea energie, o stare de bine, mă punea în mișcare și crea o energie pozitivă pentru tot restul zilei.

Casa TIFF, locația evenimentului

Românul a plecat la Academia lui Nick Bollettieri din SUA, la 14 ani

Jucând turnee internaționale de copiii, am fost recrutat de o companie de management sportiv și mi-a oferit această bursă. Această Academie, pentru noi, în lumea tenisului, e un fel de Disneyland al oportunităților.

E o competiție, iar tu trebuie să demonstrezi prin efortul tău, atitudinea ta că meriți această bursă. Ei îți oferă servicii de la pregătire fizică, pregătire mentală, nutriție, antrenori specializați pentru anumite lovituri.

Mental coahing-ul și importanța sa

Când pierdem un meci, nu analizăm victoria sau eșecul. Analizăm ce s-a întâmplat în acel meci, ce am încercat să facem, la ce putem lucra mai bine, iar într-o echipă de dublu contează foarte mult să avem această comunicare între noi, să avem aceeași gândire, același obiectiv. De asemenea, le analizăm după atitudine, starea noastră, după încredere, comunicare, energia dintre noi, nu după cât (n.ed.) am pierdut sau am câștigat.

Experiența celor 3 finale pierdute la Wimbledon

Acele finale pierdute îmi arătau la ce trebuia eu să lucrez ca om, nu ca jucător. Această lipsă de încredere venea din copilărie, din experiența de adolescent când ni se spune că nu faci suficient, că rezultatele tale nu sunt suficiente. De acolo intervin presiuni, așteptări care te inhibă și îți cresc această stare de frică, teamă.

Astfel, în momentele de maximă sportivă când trebuie să fii curajos, tu alegi teama pentru că ți-e frică de presiune, să iei decizii. Trăind aceste experiențe, conștientizam că acolo mai este de lucrat.

Cum treci peste frustrarea cauzată de pierderea unui punct important

„Prin respirație controlată, îți aduci toate gândurile în tine și în momentul în care expiri și creezi, creezi o situație de joc care urmează, avem foarte puțin timp să facem asta și asta trebuie executată tot timpul.

Când ești în acea zonă de concentrare, nu auzi publicul pentru că ești foarte atent la tine. Când pierd un punct important, îmi iau câteva respirații și mă gândesc ceea ce vreau să creez, iar asta se face cu disciplină și respirație.

Eforturile depuse pentru obținerea medaliei de argint de la Olimpiadă

Olimpiada s-a jucat în august 2016. În decembrie 2015, am făcut primul antrenament după foarte mult timp, cu Florin Mergea, în care am hotărât că  în 2016 ne luăm angajamentul că vom face echipă în câteva turnee pregătitoare pentru olimpiadă.

În acel prim antrenament, am facut o poză cu Florin, în care noi țineam medalia, era decembrie 2015. În acel moment, am început să lucrăm la această experiență, să creăm acel vis și toate lucrurile au pornit de atunci. În momentul în care îți asumi asta, după aceea tot ce alegi să faci o iei în direcția aceasta.”

Tenismenul a povestit cum partenerul său, Rojer, a acceptat ca Horia să facă echipă cu Florin Mergea la opt turnee. Astfel, decizia de a juca la Olimpiadă l-a costat pe constănțean participarea la Turneul Campionilor.

Horia Tecău și Florin Mergea la Rio 2016. Sursa foto:Getty Images

Participarea la US Open este sub semnul întrebării

În final, campionul a dezvăluit că nu știe dacă va participa la US Open: „Decizia nu am luat-o și e o decizie pe care o luăm în echipă. Dacă Jules, partenerul meu, e mult mai intens în a răspunde pozitiv acestei experiențe, merg. La momentul ăsta sunt împărțit, nu pot spune că sunt foarte sigur de a merge în New York, dar nici că nu-mi doresc să merg”, a concluzionat jucătorul de tenis.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

FOTO Pistol radar și ETILOTEST la Chinteni. Cadoul Primăriei pentru postul de POLIȚIE. Atenție, ȘOFERI!

Publicat

De

radar 1

Primăria comunei Chinteni a cumpărat un pistol tip radart și un etilotest pentru Postul de Poliție, noile dotări urmând să intre în funcțiune de săptămâna viitoare.

”Având în vedere numeroasele plângeri ale locuitorilor legate de viteza excesivă cu care se circulă pe raza comunei Chinteni, precum și aprecierile total greșite ale participanților la trafic cum că trecerea de pietoni din fața Școlii Chinteni ar fi pur decorativă, vă informăm că un pistol tip radar și un etilotest, ambele de ultimă generație, au fost achiziționate și se vor afla în custodia Postului de Poliție Chinteni.
Încă de săptămâna viitoare acestea vor fi puse în funcțiune, aștepându-i pe aceia pentru care respectarea regulilor de circulație este total străină”, a spus primărița Lucia Suciu.

radar 2

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Română scoate la concurs peste 1800 de posturi. 23 sunt la IPJ Cluj. Cum se pot înscrie doritorii

Publicat

De

politia
Poliția Română scoate la concurs 1.828 de posturi de agenți și ofițeri de poliție, precum și de personal contractual, prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs.
Sunt scoase la concurs, prin încadrare directă, 645 de posturi de ofițeri de poliție, 647 de posturi de agenți de poliție și 536 de posturi de personal contractual.
Pentru posturile de ofițer și agent de poliție, înscrierile se fac on-line, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.
Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile acțiuni speciale, cazier judiciar, statistică și evidențe operative, analiza informațiilor și implementare date, comunicații și informatică, logistică, operațiuni speciale, ordine publică, pregătire profesională, reținere și arestare preventivă, rutieră, secretariat, documente clasificate și arhivă, cercetarea și prevenirea criminalității, investigații criminale, investigarea criminalității economice, financiar, implementarea proiectelor, psihosociologie și siguranță școlară, relații internaționale, informare și relații publice, structura de securitate, poliție canină și cabinet sanitar veterinar, criminalistică, combaterea criminalității organizate, resurse umane și administrativ.

Detalii despre posturi

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc, începând de astăzi, pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs: https://www.politiaromana.ro/…/posturi-scoase-la-concurs, precum și pe site-urile unităților teritoriale de poliție: https://www.politiaromana.ro/…/poli…/unitati-teritoriale

Calendarul probelor

În perioada 21 – 29 octombrie a.c., se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, în funcție de posturile pe care candidează, dacă este prevăzută o astfel de probă.
La data de 6 noiembrie a.c., va fi desfășurată proba scrisă, de tip test grilă.
Posturile de personal contractul vor fi scoase la concurs, în perioada următoare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 286 din 23 martie 2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.

23 de posturi la Cluj

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj scoate la concurs 23 de posturi de agenți și ofițeri de poliție prin încadrare directă.

Înscrierile se fac online, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.

Posturile scoase sunt în specialitățile rutier, ordine publică, investigarea criminalității economice, investigații criminale, criminalistică, secretariat, financiar, comunicații și informatică, implementare proiecte, pregătire profesională și logistică.

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul unității teritoriale de poliție:

https://cj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs  , precum și pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs:

https://dj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs .

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Cum se RĂSPÂNDEȘTE varianta DELTA a coronavirusului. Persoanele VACCINATE întrerup lanțul de TRANSMITERE

Publicat

De

Varianta Delta este mult mai transmisibilă decât variantele inițiale. O persoană infectată poate transmite virusul la alte 6-8 persoane, arată studiile citate de autoritățile sanitare din România.

Transmiterea variantei Delta în funcție de procentul de persoane vaccinate este de 35% versus 75%.

Cu cât procentul de persoane vaccinate este mai mare cu atât numărul de cazuri și rata de infecție scad, oferind timp suficient sistemului medical pentru tratarea persoanelor infectate.

Persoanele vaccinate întrerup lanțul de transmitere, limitează semnificativ numărul de cazuri din focare și scad viteza de răspândire a virusului în populație, arată reprezentanții CNCAV.

Mai mult, vaccinarea într-un procent cât mai mare oferă sistemului sanitar timpul necesar pentru tratarea cazurilor severe.

Condițiile prezentate în video sunt pentru varianta Delta, în care o persoană infectată cu virusul îl transmite mai departe, în medie, la alte șase, opt persoane iar modelele sunt caculate pentru o eficiență de 80% a vaccinurilor impotriva infecției.

Chiar dacă imunitatea colectivă este mai dificil de atins pentru o variantă foarte transmisibilă cum este Delta, vaccinarea, împreună cu unele masuri de control non-farmaceutice, respectiv purtarea măștii de protecție în interior și spații aglomerate, distanțarea fizică, limitarea contactelor interumane etc., pot contribui împreună la limitarea magnitudinii unui val epidemic.

Sursa: RO Vaccinare

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Eye in the SKY. Raliul Clujului, SUPRAVEGHEAT din aer

Publicat

foto ijj cluj raliul clujului

În acest weekend are loc Raliul Clujului, competiție așteptată cu nerăbdare de iubitorii acestui sport. Competiția va fi monitorizată de forțele de ordine inclusiv prin supraveghere aeriană.

„Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a Raliului Clujului, în perioada 24-26 septembrie 2021, măsurile de ordine publică sunt asigurate de efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Inspectoratului General de Aviație, Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Salvamont Salvaspeo Cluj și ale Poliției Locale Cluj-Napoca.

De asemenea, pentru etapa montană din 26 septembrie 2021, pentru derularea în condiții optime a competiției sportive, personalul din Centrul Operațional al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca va asigura suportul tehnic al aeronavei Inspectoratului General de Aviație pe toată durata misiunii.

Scopul acestei misiuni este de a monitoriza și transmite rapid datele din teren astfel încât evenimentul sportiv să se desfășoare în condiții de siguranță.

În situația în care veți participa la această competiție, vă recomandăm:

– manifestați înțelegere față de măsurile luate;

– evitați implicarea în incidente;

– respectați regulile stabilite de către organizatori;

– solicitați imediat intervenţia autorităților atunci când situaţia o impune”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate