Connect with us

EVENIMENT

Horia Tecău, invitat la TIFF: „Această lipsă de încredere venea din copilărie când ni se spune că rezultatele tale nu sunt suficiente”

Publicat


Jucătorul de tenis Horia Tecău a fost invitatul jurnalistului Mihnea Măruță în cadrul evenimentului InspiraTIFF ce a avut loc în cursul zilei de duminică, la casa TIFF. Tema discuției a fost parcursul și ascensiunea sa în cariera sportivă. La final, campionul a răspuns la întrebările adresate de  public.

În vârstă de 35 de ani, Horia Tecău este unul dintre cei mai mari tenismeni români, câștigând trei titluri de Grand Slam în proba de duclu: Wimbledon, US Open și Australian Open, dar și Turneul Campionilor, cea mai prestigioasă competiție din circuitul ATP. În plus, a obținut medalia de argint la Olimpiada de la Rio din 2016, când a făcut pereche cu Florin Mergea.

Tenismenul Horia Tecău alături de jurnalistul Mihnea Măruță

Experiența izolării trăită de Horia Tecău

„Am luat-o ca o oportunitate de a mă odihni după mulți ani de călătorit, multe antrenamente, meciuri, tensiuni. Am luat această perioadă ca pe o pauză și mi-a prins bine, pentru că de câțiva ani trăgeam de o accidentare care nu se vindeca, pentru că nu-i dădeam eu destul timp să se vindece, voiam mereu să merg la competiții și să joc.

Antrenamentele în pandemie

La început, m-am antrenat la domiciliu, mi-am dat seama că acel mic antrenament  pe care îl făceam acasă, care a început de la 20 de minute și a ajuns să fie de aproape două ore, îmi dădea energie, o stare de bine, mă punea în mișcare și crea o energie pozitivă pentru tot restul zilei.

Casa TIFF, locația evenimentului

Românul a plecat la Academia lui Nick Bollettieri din SUA, la 14 ani

Jucând turnee internaționale de copiii, am fost recrutat de o companie de management sportiv și mi-a oferit această bursă. Această Academie, pentru noi, în lumea tenisului, e un fel de Disneyland al oportunităților.

E o competiție, iar tu trebuie să demonstrezi prin efortul tău, atitudinea ta că meriți această bursă. Ei îți oferă servicii de la pregătire fizică, pregătire mentală, nutriție, antrenori specializați pentru anumite lovituri.

Mental coahing-ul și importanța sa

Când pierdem un meci, nu analizăm victoria sau eșecul. Analizăm ce s-a întâmplat în acel meci, ce am încercat să facem, la ce putem lucra mai bine, iar într-o echipă de dublu contează foarte mult să avem această comunicare între noi, să avem aceeași gândire, același obiectiv. De asemenea, le analizăm după atitudine, starea noastră, după încredere, comunicare, energia dintre noi, nu după cât (n.ed.) am pierdut sau am câștigat.

Experiența celor 3 finale pierdute la Wimbledon

Acele finale pierdute îmi arătau la ce trebuia eu să lucrez ca om, nu ca jucător. Această lipsă de încredere venea din copilărie, din experiența de adolescent când ni se spune că nu faci suficient, că rezultatele tale nu sunt suficiente. De acolo intervin presiuni, așteptări care te inhibă și îți cresc această stare de frică, teamă.

Astfel, în momentele de maximă sportivă când trebuie să fii curajos, tu alegi teama pentru că ți-e frică de presiune, să iei decizii. Trăind aceste experiențe, conștientizam că acolo mai este de lucrat.

Cum treci peste frustrarea cauzată de pierderea unui punct important

„Prin respirație controlată, îți aduci toate gândurile în tine și în momentul în care expiri și creezi, creezi o situație de joc care urmează, avem foarte puțin timp să facem asta și asta trebuie executată tot timpul.

Când ești în acea zonă de concentrare, nu auzi publicul pentru că ești foarte atent la tine. Când pierd un punct important, îmi iau câteva respirații și mă gândesc ceea ce vreau să creez, iar asta se face cu disciplină și respirație.

Eforturile depuse pentru obținerea medaliei de argint de la Olimpiadă

Olimpiada s-a jucat în august 2016. În decembrie 2015, am făcut primul antrenament după foarte mult timp, cu Florin Mergea, în care am hotărât că  în 2016 ne luăm angajamentul că vom face echipă în câteva turnee pregătitoare pentru olimpiadă.

În acel prim antrenament, am facut o poză cu Florin, în care noi țineam medalia, era decembrie 2015. În acel moment, am început să lucrăm la această experiență, să creăm acel vis și toate lucrurile au pornit de atunci. În momentul în care îți asumi asta, după aceea tot ce alegi să faci o iei în direcția aceasta.”

Tenismenul a povestit cum partenerul său, Rojer, a acceptat ca Horia să facă echipă cu Florin Mergea la opt turnee. Astfel, decizia de a juca la Olimpiadă l-a costat pe constănțean participarea la Turneul Campionilor.

Horia Tecău și Florin Mergea la Rio 2016. Sursa foto:Getty Images

Participarea la US Open este sub semnul întrebării

În final, campionul a dezvăluit că nu știe dacă va participa la US Open: „Decizia nu am luat-o și e o decizie pe care o luăm în echipă. Dacă Jules, partenerul meu, e mult mai intens în a răspunde pozitiv acestei experiențe, merg. La momentul ăsta sunt împărțit, nu pot spune că sunt foarte sigur de a merge în New York, dar nici că nu-mi doresc să merg”, a concluzionat jucătorul de tenis.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Ajutoarele pentru pensionarii cu venituri mici vor fi VIRATE odată cu pensia pe aprilie

Publicat

talon

Prima tranșă din ajutoarele în bani pentru pensionarii cu venituri mici va veni odată cu pensia pe aprilie. Ajutorul total va fi de 800 de lei/ an, a promis Guvernul

Este vorba despre pensionarii cu venituri mai mici de 2.574 de lei, care vor primi 400 de lei. Banii se vor distribui în luna aprilie în același timp cu pensiile.

Ajutoarele pentru pensionarii cu venituri mici vor fi VIRATE odată cu pensia pe aprilie

Concret, din data de 1 aprilie și până în 15, banii trebuie aduși de Poșta Română. Cei care primesc pensiile pe card vor intra în posesia banilor până în data de 12 aprilie, cel târziu.

Vor beneficia de acest supliment de 400 de lei peste 2,6 milioane de pensionari cu venituri mai mici de 2.574 de lei.

Cei care depăşesc acest prag nu vor primi nimic. Nici pensionarii care au reşedinţa în străinătate nu vor primi acest ajutor.

Proiectul de act normativ mai prevede că cei 800 de lei NU se vor lua în calcul la stabilirea plafonului prevăzut pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor și nici la stabilirea contribuţiei băneşti individuale a asiguraţilor care beneficiază de bilete de tratament balnear.

Când se dau ajutoarele pentru pensionari în 2025

Aprilie: 400 lei
Decembrie: 400 lei
Cine are dreptul să primească: 2,6 milioane de pensionari cu pensii până în 2.574 lei

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Primul screening pentru depistarea cancerului gastric din România, derulat de UMFIH Cluj-Napoca. Unde se fac programările

Publicat

De

cancer gastric

Primul screening pentru depistarea cancerului gastric din România se derulează de către Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca, la Clinica Medicală 2, testele fiind gratuite. Proiectul TOGAS (Towards Gastric Cancer Screening implementation in the EU, “Către implementarea screening-ului pentru cancerul gastric în Uniunea Europeană“) este un proiect european care se desfășoară în 15 țări din Uniunea Europeană. 

”În România, proiectul este organizat de UMFIH Cluj-Napoca si co-finanțat de Uniunea Europeană. În prezent, nu există o metodă de screening eficientă și disponibilă la scară largă în Europa pentru detectarea precoce a cancerului gastric.
H. pylori (Helicobacter pylori) este o bacterie care poate provoca o infecție la nivelul stomacului sau duodenului (prima parte a intestinului subțire).

Este cea mai frecventă cauză de ulcer gastric și duodenal. H. pylori poate, de asemenea, inflama și irita mucoasa stomacului (adică să provoace gastrită).
Infecția netratată, pe termen lung, cu H. pylori poate duce la cancer gastric.
În cazul cancerului gastric, H. Pylori este un oncogen clasificat de O.M.S. drept gradul I, similar fumatului în cazul cancerului bronhopulmonar”, arată reprezentanții proiectului.

Grupul țintă, 1000 de persoane până la sfârșitul programului

Proiectul a început în aprilie 2024 și se derulează până în septembrie 2025, existând posibilitatea prelungirii până la sfârșitul anului.

”Până acum au fost testate 250 de persoane și urmărim testarea a 1000 de persoane până la final.

Incidența cancerului gastric este în scădere în ultimii 10 ani și este de 11 cazuri la 100.000 de locuitori în Transilvania”, a declarat pentru Cluj24 cercetătorul Radu Fărcaș, membru al proiectului de screening.

Cum se fac programările

TOGAS doreşte scăderea incidenții cancerului gastric în Europa. Este primul program de screening al cancerului gastric organizat vreodată în România. Dacă ai între 30 și 34 de ani și nu ai efectuat niciodată o testare pentru H. Pylori, programează-te pentru testarea din sânge.

Toate testele efectuate în acest proiect sunt gratuite pentru pacienți. Primul test consta intr-o proba de sange. Daca rezultatul testului din sange este pozitiv, voluntarii revin pentru efectuarea unui test respirator.

Testarile se efectueaza doar cu programare prealabila, la Clinica Medicală 2 pe strada Clinicilor nr. 2-4 în Cluj-Napoca.
”Așteptăm mesajul tău pe Facebook, Instagram sau pe Whatsapp la numărul de telefon 0750449862 pentru a-ți transmite mai multe detalii sau dacă putem să răspundem la întrebările tale”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei bătăuși din satul Tritenii de Sus, arestați. Ce spun procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda

Publicat

catuse

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda a formulat, marți, propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii S.D., S.D.A. şi S.F.R. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe.

”În fapt, la data de 03.03.2025, în loc public, pe raza localitatea Tritenii de Sus, comuna Tritenii de Jos, inculpaţii le-au agresat cu pumnii, picioarele, bâte şi bolovani pe persoanele vătămate D.M., care a suferit leziuni traumatice ce necesită un număr de 55-60 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, şi D.A., care a suferit leziuni traumatice ce necesită un număr de 7-8 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Turda a dispus admiterea propunerii şi arestarea preventivă a celor 3 inculpaţi pe o perioadă de 30 de zile”, arată procurorii.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Moment istoric la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Escadrila 48 Vânătoare, complet echipată cu aeronave F-16

Publicat

Marți, 11 martie, a avut loc ceremonia oficială de finalizare a înzestrării Escadrilei 48 Vânătoare cu aeronave F-16 Fighting Falcon. Toate cele 16 aeronave au ajuns la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Forțele Aeriene Române au finalizat înzestrarea Escadrilei 48 Vânătoare cu aeronave F-16 Fighting Falcon. Ceremonia oficială s-a desfășurat la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, marcând integrarea completă a celor 16 aeronave F-16 achiziționate din Norvegia.

La ceremonie au participat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ambasadoarea Regatului Norvegiei la București, E.S. Hilde Svartdal Lunde, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Leonard-Gabriel Baraboi. De asemenea, au fost prezenți oficiali militari și reprezentanți ai industriei naționale de apărare.

Rezultatele eforturilor ultimilor doi ani

Generalul de flotilă aeriană Cătălin-Eugen Micloș, comandantul Bazei 71 Aeriene, a evidențiat importanța acestui moment pentru aviația de vânătoare românească.

„Ceremonia de azi reprezintă încununarea eforturilor ultimilor doi ani din Baza 71 Aeriană, în ceea ce privește aviația de vânătoare. Este o onoare și o bucurie să fiu martorul nașterii celei de-a doua escadrile de F-16 Escadrila 48 Vânătoare, aici, la Câmpia Turzii. În mai 2023, cu mai puțin de doi ani în urmă, MIG-ul 21 Lancer decola pentru ultima dată din Baza 71 Aeriană. A urmat apoi o perioadă de pregătire intensă, o pregătire a celor ce urmau să exploateze F-16, atât la sol, cât și în aer, dar și o reînnoire a facilităților bazei pentru primirea noilor aeronave.

„Militarii acestei baze pot fi mândri de ceea ce au realizat”

La aproape un an de la decolarea ultimelor MIG-uri, în aprilie 2024, la Câmpia Turzii aterizau primele șase F-16 și o mână de oameni care puneau bazele Escadrilei 48 Vânătoare și operării F-16 în Baza 71 Aeriană. În septembrie 2024, Escadrila 48 Vânătoare primește primii piloți produși de centrul de instruire EFTC – European F-16 Training Center, iar în decembrie 2024 Escadrila are în dotare numărul complet de 16 aeronave F-16. Tot în decembrie, s-au executat și primele zboruri de noapte.

Azi, la nici un an de la primirea primelor aeronave F-16, militarii acestei baze pot fi mândri de ceea ce au realizat, însă pe cât de frumoase sunt realizările ultimului an, pe atât de provocatoare sunt obiective viitoare: continuarea operaționalizării Escadrilei 48 în vederea asigurării apărării spațiului aerian al României, asumarea misiunilor de poliție aeriană în țările Baltice, începând cu 2026 și continuarea dezvoltării infrastructurii bazei pentru a opera eficient F-16, dar și pentru pregătirea aeronavei de generație 5”, a declarat generalul.

„Suntem onorați să ne aducem contribuția la continuarea istoriei aviației române”

Pilotul Octavian Palferent a subliniat la rândul său impactul noilor aeronave asupra Bazei 71 Aeriene și a aviației românești.

„Acestea aeronave au început încă de acum câteva luni să completeze un loc gol lăsat cerului transilvănean, și anume felul de a vibra a unei escadrile de vânătoare. Un loc privit cu admirație și invidie de mulți, Baza 71 Aeriană reușește, prin Escadrila 48 Vânătoare, să își continue drumul în era aviației supersonice, începând încă de acum 48 de ani. Atât eu, cât și colegii mei, suntem onorați că ne putem aduce contribuția la această continuare a istoriei aviației române, dar și la sporirea nivelului de securitate al României”, a arătat pilotul de F-16.

Trei escadrile înzestrate cu avioane de luptă F-16

Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat importanța acestui moment pentru securitatea României și a flancului estic al NATO, evidențiind succesul contractului de achiziție a celor 32 de avioane F-16 din excedentul Forțelor Aeriene Norvegiene.

„Finalizarea acestei etape de modernizare va permite, în curând, Forțelor Aeriene Române să execute misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat cu trei escadrile înzestrate cu avioane de luptă F-16 dispuse pe trei baze aeriene”, a declarat ministrul.

Ministrul Tîlvăr a reafirmat angajamentul României pentru continuarea procesului de modernizare a forțelor aeriene, precizând că, până la sfârșitul anului, vor fi recepționate și celelalte 16 aeronave F-16 din Norvegia. În plus, modernizarea tuturor avioanelor F-16 la standardul M6.6 va fi realizată în România, la Aerostar Bacău.

„Aceasta este o oportunitate importantă pentru industria națională de apărare, nu doar la nivel național, ci și în regiune”, a precizat ministrul.

Tranziția către aeronave F-35

În încheiere, ministrul a reafirmat angajamentul României pentru consolidarea apărării aeriene, cu obiectivul final de a face tranziția către aeronavele de generația a V-a, F-35, consolidând astfel poziția strategică a țării în cadrul NATO.

„Ținând seama și de contextul de securitate, evident că orice minister își dorește o alocare bugetară care să satisfacă nevoile pe care le avem. Din acest punct de vedere, anul acesta, bugetul de apărare conține o sumă pe care noi o considerăm bună pentru prioritățile și pentru programele pe care le avem în derulare. România este la nivel european una din țările care, de mai multă vreme, a alocat resurse bugetare semnificative pentru a avea o armată dotată cu echipamente necesare și de nivel înalt din punct de vedere tehnologic. (…)

Continuăm procesele de înzestrare și modernizare pe care le avem. Sunt în jur de 70 de programe, dintre care 30 sunt într-o fază bună, încă 40 sunt în așteptare. Și execuția bugetară de anul trecut a fost de aproape 100%, ceea ce înseamnă că Armata României, colegii mei din Ministerul Apărării Naționale au făcut în așa fel încât efortul pe care statul român îl face pentru a avea o armată bine înzestrată a fost satisfăcut”, a mai arătat oficialul.

„Spectacol” pe cer, la Baza 71 Aeriană

Ministrul Apărării Naționale, aflat la Baza 71 Aeriană, a efectuat de asemenea o vizită de informare pe șantierul de construcție a unor obiective de infrastructură, ca parte a proiectului de extindere și modernizare a Bazei.

La finalul activităţii, avut loc un exerciţiu tactic cu formaţii de aeronave F-16 Fighting Falcon.

Încă 16 avioane F-16, așteptate până la finalul anului

Amintim că, la finalul lunii ianuarie, o aeronavă F-16 Fighting Falcon, achiziționată de România de la Regatul Norvegiei, a aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, completând astfel Escadrila 48 Vânătoare cu toate cele 16 aeronave.

Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent asigură creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă națională și aliată.

Până la finalul acestui an, este preconizată recepția și a restului de 16 aeronave F-16, care vor intra în înzestrarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare, înființată în organica Bazei 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate