EVENIMENT
Hoață prinsă de polițiștii clujeni în flagrant delict. Femeia de 45 de ani a ajuns după gratii

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Câmpia Turzii au reținut pentru 24 de ore o femeie de 45 de ani, din județul Cluj, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.
Miercuri, în jurul orei 15.00, aceasta a pătruns în curtea unui imobil din municipiul Câmpia Turzii și a fost oprită de polițiști când a ieșit.
Femeia avea la ea 305 euro, 30 de lire sterline și 260 de lei, bani furați din imobil.
Ca urmare a probatoriului administrat, aceasta a fost reținută pentru 24 de ore, fiind condusă și predată reprezentanților unui Centru de Reținere și Arestare Preventivă.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Incendiu la o casă din Recea-Cristur. Femeie de 85 de ani, găsită carbonizată în bucătăria de vară

O intervenție a pompierilor din Dej este în desfășurare în localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur, joi seară. Două echipaje acționează pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit într-o gospodărie. Din păcate, o femeie de 85 de ani a fost găsită carbonizată în interiorul unei bucătării de vară.
„Două echipaje din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur. Din primele date, flăcările au distrus o bucătărie de vară de aproximativ 20 de metri pătrați și o altă anexă gospodărească de aproximativ 70 de metri pătrați. În interiorul bucătăriei de vară, forțele noastre au găsit, din nefericire, o femeie de aproximativ 85 de ani carbonizată. Pompierii lucrează în continuare pentru stingerea incendiului”, a transmis ISU Cluj.
FOTO: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Echipa Knights Cheerleaders a CCS Cluj-Napoca, în finala Campionatului Mondial de Cheerleading din SUA

Cluj-Napoca are din nou motive de mândrie pe scena internațională. Echipa Knights Cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților s-a calificat în finala Campionatului Mondial de Cheerleading, desfășurat la Orlando, în Statele Unite ale Americii.
Finala va avea loc vineri, 25 aprilie, iar Knights Cheerleaders se numără printre cele 10 echipe finaliste, selectate dintr-un număr impresionant de participanți din întreaga lume.
Evenimentul, găzduit de ESPN Wide World of Sports din Orlando, reunește anual mii de majorete și sute de echipe din toate colțurile lumii, într-o competiție intensă, plină de energie și spectacol. Knights Cheerleaders a deschis programul competiției de joi, impresionând juriul prin prestația lor.
Aceasta este o reușită deosebită pentru echipa clujeană, prima formație de cheerleading din oraș, înființată în 2014 și care numără astăzi peste 100 de sportive, organizate pe patru categorii de vârstă: Tiny (5–7 ani), Mini (8–12 ani), Juniori (13–16 ani) și Seniori (16+ ani).
Calificarea în finală la unul dintre cele mai prestigioase campionate din lume vine ca o recunoaștere a profesionalismului, pasiunii și efortului depus de echipă, dar și a contribuției continue la promovarea cheerleadingului ca sport de performanță și stil de viață activ pentru tineri.

CFR Cluj a întâlnit, joi seara în Gruia, Farul, în cea de-a doua semifinală a Cupei României la fotbal. Miercuri, în prima semifinală, Hermannstadt a învins Rapidul cu 2-1. După un meci controlat autoritar, CFR Cluj câștigă cu 4-1, goluri marcate de Grahovac (min.1), Abeid (min.42), Louis Munteanu (min.45) și Emmerlahu (min.50), respectiv Alibec (min.38). Clujenii ajung din nou, după 9 ani, în finală.
Echipe de start:
CFR Cluj: Hindrich – Abeid, Sinyan, Grahovac, Camora – Emmerlahu, Djokovic, Korenica – Nkololo, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: Popa, Ilie Țîrlea, Bolgado, Deac, Fică, Păun, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – Farul, 4-1. Clujenii, din nou în FINALĂ, după 9 ani
Farul: Ducan – Sîrbu, Bălașa, Țîru, Buta – N. Popescu, Dican, Vînă – Grigoryan, Alibec, Radaslavescu
Rezerve: Buzbuchi, Fabinho, Larie, Ciobanu, Iancu, Ganea, Banu, Doicaru, Avrămescu.
Antrenor: Gheorghe Hagi
Arbitru: Radu Petrescu // Asistenți: Radu Ghinguleac, Mircea Grigoriu
Arbitru VAR: Cătălin Popa // Asistent VAR: Valentin Porumbel
Meciul începe de la 1-0 pentru CFR. Munteanu profită de o ieșire hazardată la un corner a lui Ducan și recentrează la Grahovac care înscrie cu capul.
Urmează o serie de ratări la poarta Farului: în min.9, Louis Munteanu, lansat în adâncime, înscrie însă era în offside, apoi în min.12, Kamara șutează peste poartă, în min.23, centrarea lui Nkololo cade pe bară, pentru ca în min.26, Kamara, bine lansat pe culoar de Korenica, șutează singur cu portarul însă Ducan respinge în corner.
Contrar cursului jocului, în min.38, Alibec, care până atunci avusese câteva tentative de decolare, dând ca de obicei din aripi, înscrie spectaculos din semifoarfecă, sub ochii adormiților întru fotbal Camora și Sinyan.
Noroc cu Abeid care, în min.42, ia o acțiune pe buzunarul lui și înscrie cu un șut puternic cu stângul, de la 19m, pentru 2-1. În min.45, Emmerlahu îl lansează excelent pe Louis Munteanu care repetă faza din min.9 și înscrie pentru 3-1.
În repriza a doua, clujenii au continuat jocul bun din prima parte. În min.47, dublă-ocazie uriașă pentru CFR Cluj. Kamara a tras în capul lui Ducan, din apropiere, apoi Abeid a trimis peste poartă, din centrul careului.
În min.50, înscrie și Emmerlahu pentru 4-1. În min.82 înscrie și Deac după o recuperare a lui Postolachi, însă golul e anulat de VAR pentru un fault.
Meciul se încheie cu victoria CFR-ului, mai clară decât o arată scorul, 4-1. Clujenii sunt din nou, după 9 ani, în finala Cupei României. Meciul cu Hermannstadt se va juca pe 14 mai, la Arad.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Abeid 8, Sinyan 6, Grahovac 7, Camora 8 – Emmerlahu 9, Djokovic 7, Korenica 8 – Nkololo 6, L. Munteanu 9, Kamara 6, Bolgado 7, Deac 7, Păun 6, Postolachi 6, Juric
EDUCATIE
Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, cea mai nouă facultate a UBB. Daniel David: Nu țintim competiția cu UMF Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de Științe Medicale și ale Sănătății, a cărei înființare a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în data de 24 aprilie 2025.
Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, aprobată prin Hotărâre de Guvern
Lansarea formală a noii facultăți a UBB va avea loc în data de 26 mai 2025, la ora 13, la sediul acesteia de pe str. Clinicilor nr. 9, luna mai fiind și luna sărbătoririi Zilei Universității și a împlinirii a 444 de ani de la fondarea, în 12 mai 1581, a instituției academice clujene.
„În lume nu prea există universități comprehensive de referință care să nu să aibă o componentă biomedicală – unde se publică și se citează mult -, lucru exprimat apoi în vizibilitate și impact, inclusiv în clasamentele internaționale. Prin acest demers, UBB intră în normalitatea academică internațională, acoperind acum toate domeniile academice majore, așa cum am gândit din anul 2020”, afirmă rectorul ales (și autosuspendat) al UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, ministrul Educației și Cercetării.
Daniel David: „Nu țintim competiția cu UMF din Cluj”
Acesta subliniază că, „în ciuda unor speculații care uneori doresc să genereze animozități în domeniu, ambiția noastră în zona educațională de licență este mai limitată – ex. nu țintim competiția cu UMF din Cluj, un reper academic național cu masă critică în domeniu, ci vizăm programe cu număr mai redus de studenți, în limba engleză și gândite în paradigme educaționale inovative alternative (ex. problem/solution/case-based) – și focalizată mai mult pe componente educaționale avansate (master/doctorat-postdoctorat/postuniversitar). De asemenea, în zona de cercetare-dezvoltare-inovare țintim colaborări și coordonări, nu suprapuneri, cu alți actori în domeniu, din Cluj-Napoca și din țară, pentru a poziția mai bine în medicină/sănătate orașul și țara în diverse competiții internaționale”.
Rectorul interimar al UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, adaugă că „acum, că avem și acest cadru formal, vom dezvolta programe academice noi, accentul fiind pe cele avansate de tip master/doctorat-postdoctorat/postuniversitar. UBB are deja un corp consistent de specialiști în medicină și sănătate – titulari, angajați pe perioadă determinată sau colaboratori -, ceea ce ne asigură o platformă bună de start.”
O istorie medicală care începe în secolul al XVIII-lea și se reîntregește acum
Tradiția medicală la UBB a început în 1775/1776 în Universitas Claudiopolitana (Universitatea din Cluj) și a continuat în universitatea maghiară și apoi românească din Cluj până în 1948, când, prin reforma comunistă, componenta biomedicală a fost organizată separat de UBB (care se numea atunci Universitatea Victor Babeș). Pentru a se ancora în prezent și viitor și pentru a-și recupera tradiția în domeniu – UBB este succesoarea legală a Universității românești din Cluj și astfel a tradiției acesteia -, în anul 2020 UBB a creat Școala de Sănătate (School of Health), care a evoluat în 2022 în UBB School of Health – UBBMed (https://ubbmed.ubbcluj.ro/). Noua Facultate de Științe Medicale și ale Sănătății, înființată în 2025, devine astfel componenta centrală a UBBMed.