Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Hărțile de ZGOMOT pentru Aeroportul Cluj. Peste 1.600 de persoane, AFECTATE de traficul aerian pe timpul nopții în 2021

Publicat


philip myrtorp iiqpxcg2gd4 unsplash

Consiliul Județean Cluj a aprobat, luni, în ședință, hărțile de zgomot pentru Aeroportul ”Avram Iancu” aferente anului 2021, din care rezultă depășiri ale nivelurilor de zgomot care afectează peste 1600 de persoane din zona aeroportului.

Evaluarea rezultatelor obţinute în urma cartografierii zgomotului pentru Aeroportul Internaţional ,,Avram Iancu” Cluj (hărţile strategice de zgomot şi rapoartelor aferente acestora), la nivelul anului 2021, prin raportare la valorile limită prevăzute conform Ordinului 2328/2021, relevă că pentru indicatorul Lzsn (pe timp de zi) datele indică faptul că există un număr de 1.113 de persoane expuse la valori ale nivelului de zgomot ce depășește valoarea maxim permisă de 56 dB (A) și un număr de cca. 503 locuințe expuse unui nivel de zgomot ce depășește 56 dB (A), fără a se identifica expuneri ale clădirilor de tipul: școli, spitale și grădinițe.

De asemenea, pentru indicatorul Lnoapte rezultatele indică un număr de cca. 1.600 persoane, (între care 1355 de persoane din interiorul aglomerării Cluj-Napoca), expuse la valori ale nivelului de zgomot peste valoarea maxim permisă, respectiv 613 locuințe expuse unui nivel de zgomot ce depășește 50 dB (A) pentru indicatorul Lnoapte.

„Trebuie menționat faptul că, deși, în anul 2021 apare un număr de persoane și un număr de ‎locuințe expuse unor valori ce depășesc valorile-limită mai mare comparativ cu anul 2017, acest ‎fapt se datorează înlocuirii ordinului OM MMDD 152/2008 ce prevedea ca valoare maxim ‎permisă pentru indicatorul Lzsn = 70 dB (A), iar pentru indicatorul Lnoapte, valoarea maxim ‎permisă era de 60 dB (A).‎

În aceste condiții, ale depășirilor valorilor maxim permise ale indicatorilor de zgomot Lzsn și Lnoapte şi pentru a dispune de un instrument de analiză, în vederea reducerii și menținerii la minimum a impactului produs de zgomot asupra populației a fost realizată o prognoză traficului aerian pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, conform datelor furnizate de către direcția comercială a acestuia”, se arată în documentele proiectului de hotărâre.

Programe de reducere a zgomotului

Elaborarea documentației hărților de zgomot decurge atât din obligațiile ce îi revin Aeroportului „Avram Iancu” de a determina expunerea la zgomotul ambiant, cât și din necesitatea fundamentării unui set de măsuri programe și acțiuni pentru reducerea și menținerea la minimum a impactului produs de zgomot și a expunerii populației, inclusiv pentru reducerea zgomotului sub valorile limită prevăzute pentru indicatorii Lzsn și Lnoapte, care să stea, în etapa următoare, la baza elaborării unui Plan de Acțiune.

Mișcări de aeronave

În anul 2021, pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu” Cluj RA, conform datelor furnizate de către aeroport, au fost efectuate un număr de 17.540 de mișcări aeronave ( aterizări + decolări), dintre care, un număr de:
– 573 de mișcări au fost reprezentate de aterizări/decolări ale unor aeronave de mici dimensiuni din Categoria A ( anvergura aripilor mai mică de 15 m);
– 932 de mișcări au fost reprezentate de aterizări/decolări ale unor aeronave de mici dimensiuni din Categoria B ( anvergura aripilor cuprinsă între 15 și 24 m);
– 15.413 de mișcări au fost reprezentate de aterizări/decolări ale unor aeronave din Categoria C ( anvergura aripilor cuprinsă între 24 și 36 m);
– 622 de mișcări au fost realizate de elicoptere (majoritatea deservind serviciile SMURD).

Astfel, din punct de vedere statistic, pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj 62,6 % dintre zboruri sunt operate pe timp de zi. 20,8 % dintre zboruri sunt operate pe timp de seară, 16,6 % dintre zboruri sunt operate pe timp de noapte.

Măsuri de reducere a zgomotului

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj va continua implementarea tuturor măsurilor propuse prin Planul de Acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului aeroportuar aprobat prin HCJ Cluj în anul 2018.

Astfel, atunci s-a propus actualizarea procedurilor operaționale aferente mișcărilor pe Aeroportul Internațional”Avram Iancu” Cluj astfel încât să se evite survolul municipiului Cluj-Napoca – respectiv, utilizarea cu precădere pentru aterizare a direcției RWY25, iar pentru decolare a direcției RWY07, urmărindu-se respectarea procentelor de utilizare a celor două direcții de mișcare recomandate în Planul de Acțiune.

„Utilizarea, în special pe timp de noapte, cu precădere a direcțiilor de zbor deservite de radiorelee (la aterizare, direcția RWY25), fapt ce va reduce la minimum survolul municipiului Cluj-Napoca pe timp de noapte”, se arăta în planul de acțiune.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Sorin

    iulie 31, 2023 la 12:32 pm

    plus inca vreo 150.000 in plin oras…da cine mai tine cont

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Sute de copii au vizitat Aeroportul din Cluj în „Săptămâna Altfel”

Publicat

Peste 600 de copii din Cluj au vizitat Aeroportul Internațional „Avram Iancu” în „Săptămâna Altfel”. 

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a organizat tururi de vizitare, cu ocazia „Săptămânii Altfel”. Astfel, peste 600 de copii au vizitat Aeroportul din Cluj, în perioada 15-26 aprilie.

În cadrul viztelor, cei mici au asistat la aterizările și decolările aeronavelor și și-au îmbogățit cunoștințele în domeniul aviației.

„Tururi de vizitare la  Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj! În perioada 15-26 aprilie 2024, peste 600 de copii au vizitat Aeroportul Internațional Cluj, în cadrul programului «Săptămâna Altfel».

Cei mici au asistat la aterizările și decolările avioanelor, au primit informații interesante cu privire la activitățile specifice unui aeroport și și-au îmbogățit cunoștințele din domeniul aviației civile”, au transmis reprezentanții Aeroportului Internațional Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Se redeschide restaurantul McDonald’s din Mănăștur. A fost renovat și modernizat

Publicat

Luni, prima zi din Săptămâna Mare, aduce cu sine și redeschiderea restaurantului McDonald’s din Mănăștur, zona Minerva, care a fost renovat și modernizat în ultimele 3 luni.

Restaurantul are o nouă înfățișare, o nouă arhitectură, fiind reamenajată și dotată cu mobilier nou și terasa din față.

În plus, localul dispune de facilități tehnologice noi, cum sunt ecranele cu atingere pentru plasarea comenzilor.

Lucrările de moernizare au durat circa 3 luni.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj-Sepsi OSK, 2-1. Avem doi oameni în PLUS, ce facem cu ei

Publicat

CFR Cluj

CFR Cluj a întâlnit, duminică seara, pe Sepsi OSK, într-un meci care încheia etapa a 7-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Clujenii, cu evoluții oscilante, erau pe locul 3 înaintea meciului, având 34p., în timp ce covăsnenii erau pe 6, cu 28p. După o partidă în care a avut dublă superioritate numerică mai mult de o repriză, CFR câștigă cu 2-1, goluri marcate de Muhar (min.6 și 97), respectiv Alimi (min.20, pen.).

cfr-sepsi

Echipe de start:

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Boben, Kresic, Camora – Muhar, Keita, Tachtsidis – Deac, Michael, Fica
Rezerve: Hindrich, Bălgrădean, Manea, Abeid, A. Radu, Aussi, R. Filip, El Kaddouri, Avonou, Otele, Serebe, Bîrligea
Antrenor: Francisc Dican

CFR Cluj-Sepsi OSK, 2-1. Avem doi oameni în PLUS, ce facem cu ei

Sepsi: Niczuly – Oroian, D. Ciobotariu, Ninaj, A. Dumitrescu – M. Ștefănescu, Alimi, Kallaku, Fl. Ștefan – Safranko, K. Varga
Rezerve: D. Moldovan, Gedo, Aganovic, Rența, R. Varga, C. Matei, Popsa, Batzula, Debeljuh
Antrenor: Bernd Storck

Arbitru: Marcel Bîrsan, A1: Valentin Avram, A2: Sebastian Gheorghe, VAR: Sorin Costreie, AVAR: Raul Ghiciulescu

cfr-sepsi

Început bun de partidă, cu CFR având 2 mari ocazii, prin Mogoș și Tachtsidis, după care vine și golul lui Muhar din min.6, pentru 1-0.

Contrar cursului jocului, în min.20 Alimi egalează dintr-un penalty acordat cu VAR, după un fault al lui Fică asupra lui Ștefănescu. Oroian este eliminat pentru al doilea galben iar spre finalul reprizei și Ștefan vede roșu după un fault din postură de ultim apărător asupra lui Michael.

cfr-sepsi

Repriza a doua a însemnat un asalt continuu asupra porții lui Niczuly. Cu doi oameni în plus, CFR n-a știu gestiona meciul. A avut aproape 30 de șuturi la poartă, două bare, prin Otele și Bîrligea și un singur gol în superioritate. Din ciclu: avem doi oameni în plus, ce facem cu ei?

Mai mult de-atât, în minutele de prelungiri, Sepsi a fost aproape să dea lovitura însă Aganovici pierde mingea.

După câteva ratări incredibile, vine și minutul 97, când Muhar face 2-1, după o pasă excelentă a lui El Kaddouri și salvează o partidă mai mult decât dificilă, cu un adversar care, în 9 oameni, le-a făcut viața grea clujenilor.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Fotolii de masaj pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Licitație pentru închirierea spațiilor

Publicat

fotoliu masaj

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj organizează la jumătatea lunii mai o licitație publică pentru închirierea de spații comerciale destinate amplasării unor fotolii pentru masaj.

Reprezentanții aeroportului au arătat că, în total, este nevoie de 5 astfel de fotolii de masaj pentru relaxarea pasagerilor.

Două fotolii ar trebui amplasate în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, parter, zona restricționată, salon VIP , spațiul având o suprafață de 2 mp, unul în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale Schengen parter, zona restricționată, al patrulea în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Schengen etaj, zona restricționată, lângă Business Lounge, iar ultimul tot în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Non-Schnegen etaj, zona restricționată, lângă camera tehnică.

Deschiderea ofertelor la licitație va avea loc în 15 mai la ora 9, la sediul Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj,

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax