Connect with us

EVENIMENT

Guvernul deblochează 140 de posturi la Spitalul Județean de Urgență Cluj

Publicat


spital urgenta facebook

Guvernul a aprobat organizarea concursurilor pentru ocuparea a 140 de posturi vacante de la Spitalul Județean de Urgență Cluj. La nivel național, au fost deblocate circa 2.700 de posturi din sistemul sanitar.

Guvernul a aprobat, prin memorandum, organizarea concursurilor pentru circa 2.700 de posturi vacante din sistemul sanitar, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, scrie Agerpres.

140 de posturi, deblocate la SCJU Cluj

Circa 140 de posturi vacante de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca au fost deblocate.

„Printr-un memorandum, Executivul a aprobat organizarea concursurilor pentru circa 2.700 de posturi vacante sau temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii. Măsura este necesară în vederea desfăşurării activităţii curente, a asigurării urgenţelor medicale, precum şi a celorlalte servicii medicale”, a precizat Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ce posturi sunt deblocate?

El a arătat că, din totalul de 2.702 de posturi, 310 sunt pentru medici, 1.221 pentru asistenţi medicali, 629 pentru personal auxiliar sanitar, brancardieri, infirmiere, iar restul reprezintă personal de specialitate medico-sanitar, adică farmacişti, biologi, biochimişti, fizicieni, personal TESA, registratori medicali, statisticieni, personal de cercetare, personal de deservire şi muncitori.

„Ocuparea acestor posturi nu generează un impact bugetar suplimentar, întrucât aceste posturi sunt deja finanţate”, a punctat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Semnal de alarmă, tras la Cluj

Amintim că, recent, managerul Spitalului de Urgență Cluj avertiza cu privire la pericolul unei crize acute de personal.

Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca are un rol vital în regiunea de Nord-Vest a țării. Deși nu are probleme de personal ca alte unități spitalicești din țară, în viitor va fi tot mai greu să atragă oameni de valoare și să-i și păstreze.

Potrivit managerului spitalului, prof. dr. Claudia Gherman, în prezent sunt 438 de medici angajați pe perioadă nedeterminată, iar numărul personalului mediu sanitar ajunge la 1.527.

„Noi observăm o tendință de îmbătrânire a angajaților. Asta pentru că mediul este mult mai atractiv în alte părți. Dacă nu schimbăm lucrurile, vom ajunge la o criză acută de personal. Încercăm să fim atractivi, dar e greu”, preciza ptof. dr. Claudia Gherman.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO. Sute de chitariști de toate vârstele au cântat la Cluj-Napoca, alături de cei mai iubiți folkiști

Publicat

De

Sute de chitariști au cântat în centrul Clujului

Centrul Clujului a răsunat sâmbătă de sunet de chitară. Peste 500 de chitariști i-au acompaniat pe cei mai iubiți cântăreți de folk și au făcut o atmosferă incredibilă.

Chitariștii se întorc și duminică ca să îi încânte pe clujeni și pe turiști cu alte piese îndrăgite.

Sute de chitariști de toate vârstele au cântat la Cluj-Napoca, alături de cei mai iubiți folkiști

Chitariștii au cântat la Cluj , în Piața Unirii, în cadrul evenimentului „Pune Mâna pe Chitară – Folk & More”.

Este vorba de un program educațional și este organizat pentru al treilea an în Cluj-Napoca.

Chitariștii, veniți din toate colțurile țării au cântat pentru început „Adio, deci pe curând”, dar a fost doar încălzirea.

Pentru că au urmat apoi „Noapte de unul singur” de Emeric Imre.

Seara s-a încheiat magic, cu o piesă a faimoasei trupe Pink Floyd.

Mâine iubitorii de chitară și de muzică, în general, vor fi răsfățați din nou, duminică, alături de trupe ca Bosquito și Semnal M.

Sursa video: Facebook/Pune mâna pe chitara

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Percheziții la Cluj, într-un caz de furt de BIJUTERII. Hoții, doi tineri de 16 și 19 ani

Publicat

De

Percheziții la Cluj

3 percheziții domiciliare au avut loc la Cluj, într-un caz de furt de bijuterii dintr-un un magazin din Florești.

Hoții sunt, practic, doi copii, o fată și un băiat.

Percheziții la Cluj, într-un caz de furt de BIJUTERII. Hoții, doi tineri de 16 și 19 ani

Polițiștii din Cluj-Napoca, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, au pus în aplicare 3 mandate de perchiziție, la imobile situate în municipiul Cluj, într-un dosar penal care vizează infracțiunea de furt.

Potrivit polițiștilor clujeni, la data de 30 iunie, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești au fost sesizați cu privire la faptul că la aceiași data, în jurul orei 20.30, două persoane ar fi sustras dintr-o societate bijuterii în valoare de 15.230 de lei.

Astfel, în cadrul activităților investigativ-operative derulate de polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului de Investigații Criminale Cluj, cele două persoane bǎnuite de comitetea infracțiunii, o minoră de 16 ani și un tânăr de 19 ani, ambii din municipiul Cluj-Napoca, au fost identificați.

Bijuteriile, recuperate de polițiști

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate bunuri provenite din comiterea infracțiunilor cercetate, fiind astfel recuperat în totalitate prejudiciul cauzat.

Activitățile au fost sprijinite de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Cluj și de efectivele din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

Cercetările au fost derulate sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Băiat ARESTAT la Cluj pentru tâlhărie. Are 16 ani și a furat bani sub amenințarea cuțitului

Publicat

De

Băiat arestat la Cluj pentru tâlhărie cu cuțitul

Un băiat de 16 ani a fost arestat pentru 30 de zile la Cluj-Napoca. Acesta a scos cuțitul și a amenițat doi tineri cărora a vrut să le fure banii.

Nu a reușit cu ei, dar a luat bani de la o altă persoană, pe care, de asemenea, a amenințat-o cu cuțitul.

Băiat ARESTAT la Cluj pentru tâlhărie. Are 16 ani și a furat bani sub amenințarea cuțitului

Poliția municipiului Cluj-Napoca are în instrumentare un dosar penal care are ca obiect infracțiunea de tâlhărie în formă continuată, în cadrul căruia a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 16 de ani.

Potrivit polițiștilor, la data de 5 iulie, în jurul orei 17.10, oamenii legii au fost sesizați despre faptul că un tânăr de 16 ani, din Cluj-Napoca, ar fi încercat să obțină bani de la doi tineri, prin amenințare cu un obiect tăietor-înțepător.

La aceeași dată, în jurul orei 17.30, și-ar fi continuat rezoluția infracțională și ar fi reușit să obțină, prin aceeași metodă, de la o altă persoană, 100 de lei.

A ajuns 30 de zile după gratii

Astfel, în cadrul activităților investigativ-operative derulate de polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca – Secția 1 Poliție, Secția 4 Poliție și cu sprijinul efectivelor din cadrul Biroului de Investigații Criminale, tânărul a fost depistat în Cluj-Napoca.

În baza probatoriului administrat, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de sțmbătă a fost prezentat instanței, care a emis un mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, pentru 30 de zile.

Citește mai departe

ECONOMIE

Dragoș Damian, CEO Terapia: Intră 75 de milioane de euro în infrastructura de învățământ. Ne vor rămâne copiii și nepoții acasă?

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

6 iulie 2024. Multa lume bună la Cluj-Napoca, la semnarea de contracte de investiții în valoare de 75 milioane de euro pentru infrastructura de învățământ, o primă tranșa din 1 miliard de euro alocați prin PNRR.

Mulți rectori prezenți la eveniment, am mai spus-o, rectorii universităților sunt cei mai puternici oameni din România.

Dragoș Damian, CEO Terapia: Intră 75 de milioane de euro în infrastructura de învățământ. Foarte bine. Ne vor rămâne copiii și nepoții acasă?

Este bine că intră mulți bani în sistemul de învățământ, însă ne temem că doar banii nu vor reuși să ne țină copiii și nepoții în țară.

Atâta vreme cât angajabilitatea nu reprezintă principalul indicator de performanță, cât sistemul de învățământ nu este sincronizat cu nevoile din piața muncii, degeaba băgăm 1 miliard de euro în învățământ, tinerii nu vor rămâne în România.

Atâta vreme cât profesorii tineri nu sunt motivați ei înșiși să rămână în țară, prin dezoligarhizarea sistemului, nu putem avea pretenția să ne oprim copiii și nepoții să rămână în țară.

Atâta vreme cât sistemul de învățământ nu funcționează pe principii de meritocrație, competență și performanță degeaba avem săli de clasa luminoase, calculatoare performante și spații de recreere.

„Sistemul de învățământ rămâne un formator de resursă umană pentru Uniunea Europeană”

Cu sau fără cele 75 de milioane de Euro, pentru care s-au semnat contracte pe 6 iulie la Cluj-Napoca, sistemul de învățământ rămâne un formator de resursă umană pentru Uniunea Europeană și, după visa waiver, pentru Statele Unite.

Dacă în următorii 5 ani seturile de cifre de mai jos vor deveni amintire atunci cei 75 de milioane de Euro aduși în infrastructura sistemului de educație la 6 iulie 2024 vor fi fost bani bine folosiți.

  • 10.000 de căutări / luna in 2022 pe site-urile de specialitate pentru job-uri în străinătate. Nu exista date statistice exacte privind numărul românilor din străinătate, sursele guvernamentale estimează că între 5,7 și 8,1 milioane de români trăiesc și muncesc în afara țării.
  • Conform unui studiu efectuat in 2021 de think-tank-ul ReThink Romania circa 700 de mii de romani – aproximativ 3% din populația tării – își doreau să plece din țară în 2022, tentația pentru a emigra fiind mai mare în rândul tinerilor între 16 și 24 de ani.
  • Procentul de NEET în rândul tinerilor între 15 și 29 de ani era în 2022 al doilea cel mai mare din Uniunea Europeană de 19,3% și mult peste media europeană de 12%. Informație din 2023, doar 40% din copiii care au început școala în 2011 au reușit să promoveze bacalaureatul.
  • România are nevoie de 600 de mii de ingineri în următorii 10 ani, pentru a ține pasul cu Industria 4.0, conform analizelor Universității Politehnice din București. Facultățile pot produce maximum 10 mii pe an, dintre care mulți aleg să plece din țară.
  • Datele dintr-o analiza a PwC efectuată în 2022 arată că România pierde anual, din cauza deficitului de personal, echivalentul a 10% din creșterea PIB-ului nominal, circa 4,4 miliarde de euro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax