ACTUALITATE
Guvernarea Orban este supusă intereselor străine (PE)
Practic fiecare decizie luată de acest guvern antinațional este un atac la viața și siguranța cetățenilor și la viitorul națiunii române.
„Începerea noului an școlar este un haos total”
Niciodată prostia guvernului n-a lovit mai tare ca în acest an, deopotrivă în copii, părinți și bunici. După neplata pensiilor mărite cu 40% și a alocațiilor pentru copii dublate, haosul din învățământ, legat de începerea noului an școlar, este dovada faptului că obiectivul guvernului Orban este să-și bată joc de toți cetățenii României. Acum a venit rândul părinților și a dascălilor.
Începerea noului an școlar este un haos total. Ca să se spele pe mâini, guvernul a descentralizat brusc decizia către „autoritățile locale”, zic guvernanții, deși politizarea învățământului nu a fost eliminată ci dimpotrivă, a ajuns la un nivel foarte nociv pentru societate. Numirile în funcții de conducere din învățământ sunt făcute aproape exclusiv prin obedienţa faţǎ de factorul politic aflat ȋn acel moment la putere, mai exact față de baronii locali, iar în lipsa unor reguli clare și unitare, fiecare face ce-l taie capul.
Autoritățile locale nu au primit fonduri pentru cheltuieli suplimentare.Decontarea va fi făcută în decembrie pentru materialele achiziționate în septembrie (promite Orban). Multe localități nu au însă bani să cumpere nici măcar materiale de protecție. Guvernul aruncă responsabilitatea pe umerii școlilor solicitându-le să decidă singure modalitatea de desfăsurare a actului de învățământ. Să decidă ce? Și pe ce bani?
„Cetățeanul cinstit ajunge bătaia de joc a celor aflați la putere”
La Cluj-Napoca, în loc să vină cu soluții proprii de rezolvare a problemelor generate de către șeful lui de partid, primarul Boc recomandă școlilor să mai taie din cheltuieli, fiecare de pe unde poate, respectiv să apeleze la părinți pentru asigurarea celor necesare respectării condițiilor impuse de colegii lui liberali, datorate pandemiei.
Un primar responsabil și un lider puternic poate și trebuie să găsească soluții și să asigure finanțarea complementară din surse locale, dacă ține cu adevărat la concitadinii săi, mai ales atunci când este evidentă incompetența și reaua credință a colegilor lui de partid care „conduc” destinele țării. Atunci când promovezi oameni doar pe criteriul apartenenței politice sau a gradului de rudenie ori de cumetrie, rezultatul este unul singur – crearea unor structuri de interese de tip mafiot, atât la nivel local cât și național. Ori, în această situație, competența și bunul simț nu-și au locul iar cetățeanul cinstit ajunge bătaia de joc a celor aflați la putere.
„Regulile generale” stabilite de guvern pentru desfășurarea orelor în unitățile de învățământ sunt apă de ploaie, multe dintre ele neputând fi respectate și nici controlate. De exemplu: „Pauzele dintre ore vor fi de 5 minute, numai pentru schimbarea claselor, de către cadrele didactice, iar orele vor fi de 55 de minute. În pauzele comune, de 5 minute, este permisă numai circulația profesorilor pe holuri, de la o clasă la alta. Elevii rămân în sălile proprii de clasă.” Cum se va reuși acest lucru și să asiguri și distanțarea socială în sălile de clasă? Îi legi pe copii cu cătușe de bănci și-i închizi cu cheia pe dinafară?
„În 16 ani de mandat Emil Boc nu a considerat necesar să construiască nici măcar o școală nouă”
Sau: „Pauzele vor fi organizate astfel încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite și folosirea toaletelor să fie făcută în condiții de distanțare”. Este evident că ministrul educației naționale, doamna Anisie Monica, este lipsită de orice simț al realității și de orice logică minimă necesară ocupării unei astfel de funcții. De fapt, promovarea incompetenței a devenit doctrină de partid la PNL. De la primul-ministru până la ultimul candidat pentru alegerile locale, criteriul de bază este „incompetența”.
Pe de altă parte fenomenul corupției va cunoaște o amploare nemaivăzută. Vom asista din nou la tot felul de achiziții de „produse de protecție” atât pentru copii cât și pentru dascăli, de soluții de șters parbrizul pe post de dezinfectant, etc., în timp ce calitatea educației va fi din ce în ce mai proastă.
Trebuie sǎ investim ȋn unitǎţi noi de ȋnvǎţǎmânt, neaglomerate, care sǎ ofere elevilor toate condiţiile de dezvoltare nerestricţionatǎ a identitǎţii personale, a aptitudinilor, a dorinţelor și viselor la care aspirǎ fiecare tânǎr.
„Viitorul unei națiuni depinde de calitatea sistemului educațional”
Este responsabilitatea primarului și a consiliului local de a reface din temelii infrastructura de învățământ din municipiul Cluj-Napoca, de a investi în noi unități de învățământ, la toate nivelurile. În 16 ani de mandat Emil Boc nu a considerat necesar să construiască nici măcar o școală nouă, modernă, care acum ar fi fost un exemplu de continuare a actului de învățământ, chiar și în condiții de pandemie. De ce? Pentru că, la fel ca și pe Ludovic Orban, nu-l interesează viitorul națiunii.
Viitorul unei națiuni depinde de calitatea sistemului educațional, iar pentru un învățământ de calitate este nevoie de investiții.
Nu-i mai lăsați să-și bată joc de copiii și de părinții voștri!
Aveți cea mai eficientă armă cu care puteți înlătura această bătaie de joc a celor aflați la putere: VOTUL!
Folosiți această armă pe 27 septembrie!
Naş Sorin-Valeriu
Candidat la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca din partea partidului FORŢA NAŢIONALĂ
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Termenul de plată pentru a beneficia de amnistia fiscală, prelungit. Anunțul ministrului de Finanțe
Peste 120.000 de contribuabili și-au prezentat deja intenția de a beneficia de amnistia fiscală, anunță ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, care a decis prelungirea termenului de plată. Termenul inițial era 25 noiembrie.
Acesta a mai precizat că va propune permanentizarea acordării bonificației de 3% pentru contribuabilii care și-au achitat la timp taxele și impozitele.
Termenul de plată pentru a beneficia de amnistia fiscală, prelungit. Anunțul ministrului de Finanțe
„Pentru a veni în sprijinul contribuabililor care vor să-și clarifice situația fiscală, am decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024”, a declarat Marcel Boloș, potrivit Mediafax.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, dar se prelungește termenul pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală și plată până la 20 decembrie, conform precizărilor ministrului de Finanțe.
Decizie a fost luată pentru că amnistia fiscală din 2024 a fost diferită față de cele de până acum.
“Fiind mai aproape de contribuabili și mult mai ușor de accesat, a atras peste 120.000 de contribuabili care și-au prezentat intenția să beneficieze”, a explicat Marcel Boloș.
De amnistia fiscală beneficiază atât persoanele fizice cât și cele juridice.
Peroanele fizice care accesează această amnistia fiscală beneficiază de anularea dobânzilor și penalităților, dar și de anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă acestea sunt mai mici de 5.000 de lei.
Cei care au datorii mai mari de 5.000 de lei vor beneficia de o reducere 25% a acestora.
Cerere simplificată
Informarea contribuabililor cu privire la măsurile fiscale adoptate, prin intermediul Poștei Romane și a SPV, a determinat contribuabilii să fie interesați să-și achite obligațiile fiscale, mai spune ministrul de Finanțe.
Totodată, formularele care s-au depus de către contribuabili, notificarea și cererea de anulare au fost simplificate, astfel încat pentru contribuabili accesarea acestor măsuri fiscale să fie o formalitate prin care să își manifeste intenția de a beneficia de aceste anulări de obligații, iar pe de altă parte, să aibă timpul necesar pentru a-și asigura lichiditățile financiare pentru achitarea obligațiilor bugetare, a adăugat Boloș.
Acesta a mai spus că Ministerul Finanţelor va propune permanentizarea acordării bonificației de 3% pentru contribuabilii care și-au achitat la timp taxele și impozitele.
Un accident de circulație, soldat cu rănirea unei persoane a avut loc la Coplean în județul Cluj.
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervinit la accident.
Un tânăr “a zburat” cu mașina de pe drum la Coplean. A ajuns la spital
În accident a fost implicat un autoturism, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
Un bărbat de aproximativ 30 de ani a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ la locul accidentului și apoi a fost transportat la spital.
La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare.
Foto: ISU Cluj
CFR Cluj este una dintre echipele de fotbal care, fie că juca spectaculos, fie că juca inestetic, la rezultat, făcea ce făcea și era, an de an în ultima perioadă, acolo sus în clasament. Însă suporterii echipei sunt împărțiți: unii vor spectacol cu goluri multe, alții doresc rezultate, indiferent de joc.
Mulți fani își amintesc de jocul frumos practicat de echipă în era Paszkany, în special în 2008-2010. Dacă stai să analizezi lotul vei găsi nume ca Dubarbier, Cadu, Culio, Toni, Fabiani, Kone sau Trică. No name-uri pe atunci (mai puțin Trică), cumpărați pe bani puțini comparativ cu sumele care se vehiculează în ziua de azi, cu Andone, Trombeta sau Mandorlini antrenori. Joc spectaculos, rezultate pe măsură.
OPINIE. Cum vă PLACE? Suporterii CFR Cluj, indeciși: joc spectaculos sau la REZULTAT
Ei, aceea era perioada ideală… A urmat, după un timp, zodia „Bursucului”, aducătoare de titluri și de joc urât. Fanii făceau abstracție de partea inestetică și se bucurau de eternul 1-0 care, la final de campionat, le mai aducea câte un titlu. Chiar 5 la rând.
Pauza coreeană a lui Dan Petrescu a făcut ca jocul echipei să înflorească din punct de vedere al calității, dându-le suporterilor speranțe. A fost un foc de paie. Jocul spectaculos nu aducea și rezultate, ceea ce a dus la schimbarea antrenorilor ca ciorapii. A venit Șumudică, a plecat Șumudică, a venit Mandorlini, a plecat Mandorlini, a venit Mutu, a plecat Mutu…
Unii fani și-au dat cu părerea, cum că echipa juca mai bine cu interimarii Minteuan sau Dican. Dacă stai să analizezi rezultatele, se pare că au dreptate. Jucătorii aduși în ultimul timp nu se ridică nici până la genunchiul celor amintiți mai sus. Se fac experimente, se aruncă bani în stânga și dreapta, se încearcă implanturi de imagine cu fotbaliști foste vedete, actualmente expirați. Departe însă de rezultatele dorite. Să fie scouterii de vină? Conducerea? Impresarii jucătorilor? Subțirimea bazei de selecție? Arbitri? Jucătorii sau antrenorii?
„În acest campionat, CFR Cluj bate recordurile”
Chiar și în perioada în care lua titluri pe bandă rulantă, jocul echipei îi nemulțumea pe majoritatea suporterilor. Mulți și-ar dori și joc frumos și rezultat bun ceea ce este din ce în ce mai greu. Mai mult, fanii au și pretenții de continuitate. Doleanțe îndreptățite, dacă stai să le analizezi. Atâta doar că jucătorii nu sunt de acord cu asta. Obosiți prematur încă din cantonamente, sunt mai inconstanți decât alianțele politice. Și mai „de porțelan”, am completa, dacă ținem cont de numărul mare de accidentări.
Cert este că în acest campionat, CFR Cluj bate recordurile. Are 27 de goluri marcate, prima la capitolul ăsta dar și 19 primite, ceea ce e foarte mult pentru o echipă antrenată de Dan Petrescu. Din păcate, meciurile clujenilor au ajuns uneori de neprivit. Mingi bubuite, pase greșite, de-a latul sau înapoi, că de înainte nici nu pooate fi vorba, tăvăleli și văicăreli, control deficitar al balonului… Cu toate astea, echipa este acolo unde este, adică pe locul 2, la 3 puncte în spatele rivalei din oraș.
Dacă stai să analizezi paginile de Facebook ale suporterilor, ai fi uimit câți antrenori are echipa. „Să vină Dan Petrescu, să plece Dan Petrescu, ce ne-am face fără Deac și Camora, să plece Deac și Camora, afară cu Bîrligea ratalăul, ia uite ce bine joacă, nenorocitul, la FCSB”, sunt doar câteva enunțuri…
„Ce-și dorește suporterul frânar?”
Aceiași suporteri spun că „amendează” jocul echipei prin neprezentarea la stadion. Dar dacă mai aruncăm o privire în aceeași perioadă fastă, cu joc frumos și rezultate, vom descoperi aceleași tribune goale. Stadionul se umple doar la derby-uri, fie ele cu „U”, fie cu FCSB și la meciuri internaționale, și-atunci câteodată… Și cam atât. Ce concluzie să tragem de aici? CFR-ul are doar suporteri de rezultat? De fapt, nu, că nici când aveau rezultate nu se înghesuiau. Sunt prea comozi și preferă să urmărească meciul la televizor pentru a avea un avantaj pe grupuri când fac analiza meciului? O fi și asta. Sunt prea săraci sau zgârciți? Nu cred…
Sigur, acel banal „CFR! CFR!” nu este foarte generos ca încurajare. Poate că mini-galeriei îi lipsește un repertoriu. N-or fi ei chiar ultrași, dar sunt inimoși.
Cu siguranță „Haide CFR, și de mere și de nu”, nu s-ar putea translata și în Gruia, metaforic vorbind. Și atunci întrebarea din titlu devine pertinentă: ce-și dorește suporterul frânar? Scandările din tribune sunt mai mult inhibatoare decât stimulatoare și nu te mai miri că echipa joacă mai bine în deplasare… Am spus „mai bine”, nu „mai frumos”. Chiar dacă antrenorul susține altceva…
CLUJ24 TV
VIDEO. Ciprian Mihali, candidat REPER la Senat: Oamenii, dispuși să renunțe la orice adevăr al lor de dragul unei trăiri intense
Profesorul de filosofie de la UBB, Ciprian Mihali, e o specie rară de intelectual desăvîrșit printre politicieni. A fost patru ani și diplomat, ambasador al României in Senegal și alte șapte țări africane. Experiența audierii în comisiile de politică externă ale Parlamentului, pe care o povestește savuros în podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu, este relevantă pentru diagnoza clasei politice.
Membrii comisiilor își dădeau coate întrebîndu-se al cui om, al cărui partid este Ciprian Mihali! Erau derutați că trebuie să voteze după propriile evaluări și nu după indicația de la partid/partide. Acum profesorul Mihali este omul de la REPER. Ca l-a mînat în luptă, și nu numai, aflați din podcast.
Televiziunile, canale de propagandă pentru partide
„Trump e neliniștitor puțin în ce privește democrația pentru că are majoritatea în Congres, iar majoritățile acestea mari sunt foarte periculoase pentru democrație. Sigur, nici instabilitatea de tip italian nu e bună. Uitați-vă la vecinii noștri maghiari, au un partid care a acaparat complet politica și economia maghiare și societatea maghiară nu o duce deloc bine!”
„Televiziunile au devenit mai degrabă canale de promovare și de propagandă pentru partide. Și vedeți bine, media independentă a fost izolată și s-a tot divizat.”
„Toată structura învățământului din România este politizată până la nivel de director de școală. Structura sănătății. Vedeți cum se pun managerii de spital!”
Schimbare fără implicare?
„Noi înșine nu avem acest exercițiu foarte bine dezvoltat al reacției publice. E adevărat, el nu vine spontan. Nu poți înfrunta societatea. Și atunci, din partea noastră a intervenit un soi de conformism. Din partea oamenilor de rând. Conformismul ăsta care spune dom’le, îmi reduc la minim atât cât pot, cât depinde de mine interacțiunea cu statul.
Și încerc să mă îmi aranjez copiii la școală, încerc să aranjez dacă mama e bolnavă, să o duc la medic, știu eu pe cineva care mă ajută etc. Concediul mă duc și mi-l fac de bine de rău în Grecia sau în Italia, 10 zile. Și atunci suntem mai toți cu spatele la societate.”
„Am prieteni foarte apropiați, care nu sunt universitari, și cu care stăm la o poveste și zic, dom’le, haideți cu mine, hai să facem ceva! Eu i-am chemat să intre în partid la început, că așa te ia entuziasmul. Și zici, dom’le, poate e contagios. Și ei îmi răspund: Ciprian, du-te de aici, fii serios, lasă-ne pe noi în pace. Zic, bun, dar atunci cum să ne implicăm, cum să schimbăm lucrurile?”
Electoratul de dreapta, mai pretențios
„Cioloș a fost de acord cu absorbția PLUS de către USR, mizând pe bună credința celor din USR. În momentul în care USR-ul s-a văzut cu sacii în căruță, s-a zis că nu mai există PLUS. Prima măsură a fost la congres, atunci în toamnă în toamna lui 2021 cred că a fost deja fuziunea, prima măsură ni se spune, de pe siglă scoatem cuvântul PLUS. Pentru că e un singur partid. Renunțăm la culoarea portocaliu, că era culoarea noastră. Pentru noi a fost un șoc. Noi am fost naivi.”
„Alegătorii dreptei sînt sofisticați. Fiecare vede altfel. E un electorat mai pretențios, știți ca publicul la echipele de fotbal. Ca la CFR Cluj, cu care eu țin de când în cînd și care are un public de victorie. Atunci când câștigă e lume la stadion, când nu, nu e nimeni. Așa se întâmplă și în politică cu electoratul de dreapta.”
Oamenii renunță la adevăr
„Putem să discutăm asta filozofic dar post-adevărul de fapt, ca să spunem rapid între noi, este minciună. Oamenii sunt dispuși să renunțe la orice adevăr a lor de dragul unui trăiri intense. Nu-ți mai pasă care e adevărul cîtă vreme ceea ce ți se spune te încântă, te farmecă, te seduce, te provoacă. Deci toate aceste lucruri au această perioadă de naștere în anii 2010 cu momentul de explozie la Brexit, în 2016. Aduceți-vă aminte că a existat o campanie în Anglia înainte de Brexit în care se spunea că UK pierde în fiecare zi, nu știu, 300 de milioane de lire.”
„Personal, eu n-aș putea să vă manipulez de dragul unui vot sau de dragul unei povești pe care să vă fac să o credeți. E o chestie de responsabilitate intelectuală pe care o am. Și vă spun asta din momentul în care am devenit ceea ce se cheamă intelectual public pe Facebook.”
„Sunt cazuri de intelectual publici care au virat în direcția asta și care astăzi sunt în AUR. Sunt oameni care n-au ezitat nicio clipă să manipuleze. Deci aia spun, industriile manipulării sunt mecanisme sofisticate, foarte întinse și cu foarte multe resurse financiare.”
„Decalajele acestea economice și de bogăție sunt uriașe. Acum, capitalismul a fost mereu în criză cu el însuși. Pentru că el s-a construit pe ideea de criză și pe provocarea permanentă a ideii de criză. Cum răspunde la criză? Cerînd o criză și mai mare.”
Forme masive de nedreptate socială la corporatiști
„Să dăm un singur element concret al acestei evoluții și a ceea ce e numit postcapitalism, este regimul muncii. De la munca oțelarului sau textilistei din secolul al XIX sau a copilului în mină, până la munca corporatistului de acasă sau din birou de astăzi, e o evoluție extraordinar de lungă și care nu a schimbat fundamental raporturile de putere în domeniul economic.
Pentru că și corporatistul, care sigur că are mai mulți bani decât avea amărâtul ăla de la siderurgie acum 50 de ani, dintr-un combinat siderurgic, dar în același timp, persoanele care sunt astăzi în noul regim al muncii, care se numește muncă imaterială, cunoaște forme masive de nedreptate socială. Și ați văzut, au fost cazuri la noi cu două persoane care au murit, una a murit la locul de muncă, cealaltă s-a sinucis.”
„Ceea ce s-a schimbat foarte mult în regimul muncii este că a intervenit așa un soi de pozitivitate exacerbată. Adică poți mai mult, ești mai bun, fii cea mai bună versiunea ta.
Aici este capcana și dacă vreți ticăloșia acestui sistem post-capitalist, anume faptul că tu trebuie să te repari singur. Că e terapie, că e consiliere, că e medicație, că e yoga, că e pilates, că e nu știu ce…”
Populismul economic al lui Trump
„Este un articol al unei autoare americane, Wendy Brown, care spune că sunt trei cauze ale victoriei lui Trump. Primul, spune ea, este populismul economic. Populismul economic înseamnă exploatarea acestor mari decalaje care există între oameni, dând vina pe bogați. Ceea ce nu e fals, dar nu e Trump cel mai potrivit să o spună.
A doilea simptom este vlăguirea democrației reprezentative. Faptul că mecanismele democratice au obosit. E ca o mașină care s-a uzat.
Și al treilea, e un temen pe care mă fascinează și pe care o să scriu la un moment dat, dezeducarea. Dezeducarea, dar care nu e analfabetism funcțional, ci este felul în care noi renunțăm la ceea ce am învățat de dragul unor certitudini sau de dragul unor succese. E felul în care eu sau dumneavoastră, școliți cu facultate, nu știu ce, nu ne mai interesează povestea asta.
Pentru că avem o soluție bună de făcut bani împreună. Dezeducarea înseamnă faptul că, dacă vreți, armăturile noastre educaționale devin irelevante. Pentru că ce ai învățat tu nu era suficient de ferm, de așezat în mintea ta ca să te ferească de mișcările astea, de vânturile și de furtunile sociale. Și felul în care a crescut astăzi toate discursurile populiste, manipulatorii și așa mai departe, dovedește că foarte multe țigle erau foarte slab prinse.”
„Adică foarte multă lume este slab educată și că au reușit să intre sub stratul acesta de educație și să folosească, să exploateze din noi fricile, nevoia de narațiuni, nevoia de socializare. Pentru că asta fac rețelele sociale. Când ai un milion de pensionari singuri și suferinzi din țară se refugiază în grupuri, acolo unde sînt cu de-ai lor.”
Clujul, democrație sănătoasă
„Clujul a reușit să rămână și este, din ce văd eu, un loc de democrație sănătoasă. Au fost rare excesele aici și ați văzut că nici extrema dreaptă n-a trecut foarte bine. La fel cum nici cei din PSD n-au dus-o foarte bine la Cluj niciodată și PNL-ul s-a mai domolit așa un pic. E un echilibru democratic.”
„Cu domnul Sărmaș am avut discuții. Acum pentru parlamentare nu, dar pentru locale am avut foarte multe. Nu ne-am înțeles, ca să zic așa. Dar nici n-aș putea să vă spun de ce nu ne-am înțeles! La alegerile locale dacă luam toate voturile de la Sărmaș, de la USR, Reper făceam de o majoritate. Dar problema este și aici a orgoliilor, cîte bordeie, atîtea obicee!”