EVENIMENT
Greva din educație CONTINUĂ. Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la STINGEREA conflictului

Greva din educație continuă. Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului, spun reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, după oferta Guvernului, scrie Mediafax.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest.
„După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim- ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului. Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar”, arată Sindicatul.
Sindicaliștii spun că faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, „Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ”.
„Menționăm că, la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările noastre au fost clare: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice; emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%”, arată Sindicatul.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. UPDATE. Accident cu un microbuz școlar în centrul Clujului. Polițistă locală, RĂNITĂ

Un accident rutier în care a fost implicat un microbuz școlar a avut loc, miercuri, pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca , la fața locului intervenit polițiștii și echipaje medicale.
Accidentul a avut loc pe prima bandă, în fața Rectoratului UTCN în timp ce mașinile erau în coloană la semafor.
Din primele informații, se pare că șoferul microbuzului nu a păstrat distanța față de autoturismul din fața sa.
UPDATE. Polițiștii au constatat că un microbuz care transporta elevi, condus de un bărbat de circa 50 de ani, ar fi intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, la volanul căruia se afla un cetățean italian.
”În urma impactului a rezultat rănirea unei femei, polițist local aflat în microbuzul școlar. Testările cu aparatul etilotest au avut rezultate negative”, au precizat polițiștii clujeni.
EDUCATIE
FOTO. Noaptea Cercetătorilor Europeni pe platoul Sălii Sporturilor Cluj-Napoca. Experimente științifice în aer liber

Vineri, 29 septembrie, între orele 13 – 24, pe platoul din fața Sălii Sporturilor ”Horia Demian” din Cluj-Napoca va avea loc evenimentul în aer liber Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023.
Anul acesta, Cluj-Napoca, împreună cu Bistrița, Iași, Sighetu Marmației și Gheorgheni, aderă la cele peste 400 de orașe europene ale științei și inovării. Astfel, municipiul de pe Someș devine parte a celei mai renumite inițiative de popularizare a științei la nivel european, care, în istoria sa de 15 ani, s-a dezvoltat ca una din cele mai potrivite oportunități de o zi în care tinerele generații de elevi și studenți, alături de întreaga comunitate, pot pătrunde altfel în universul cercetării și inovării tehnologice.
”O multitudine de activități interactive vor fi organizate de către partenerii noștri (prezentări, expoziții, experimente, interviuri, concursuri, ateliere și jocuri).
Acest eveniment este organizat ca activitate principală în cadrul proiectului SCIENCE4FUTURE-II, finanțat prin Horizon Europe Framework Programme (HORIZON).
Obiectivul principal al proiectului SCIENCE4FUTURE-II constă în prezentarea rezultatelor și metodelor de cercetare publicului larg, în vederea creșterii gradului de conștientizare a importanței activităților de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic și obținerii recunoașterii publice a cercetătorilor, dar și pentru înțelegerea impactului activității lor asupra vieții de zi cu zi a comunității.
De asemenea, proiectul include și prezentarea activităților, serviciilor și produselor actorilor locali și regionali cu scopul popularizării contribuției pe care o are procesul de dezvoltare continuă, bazat pe cercetare, inovare și transfer tehnologic, la creșterea calității vieții și a sustenabilității mediului socio-economic”, au spus organizatorii evenimentului.
Pentru copii și adulți
Timp de o zi, copiii de toate vârstele, adolescenții, dar și adulții vor avea oportunitatea să participe activ la desfășurarea experimentelor științifice, să comunice cu cercetători, dar și să facă cunoștință cu rezultatele cercetării științifice și modul lor de implementare.
Partenerii prezenți la eveniment sunt diverși, își desfășoară activitatea specifică într-o gamă largă de domenii și se încadrează la cel puțin una din următoarele trei secțiuni tematice:
Secțiunea I – Viitor prin trecut
Ne propunem să creștem gradul de conștientizare cu privire la valoarea patrimoniului cultural, natural și istoric și la efortul depus de specialiști în analiza și conservarea acestuia.
Secțiunea II – Sănătate și bunăstare printr-un mediu înconjurător curat
Ne propunem să scoatem în evidență posibilul impact al activităților umane asupra mediului și să diseminăm cât mai multe informații cu privire la riscurile naturale și antropice, tehnologiile prietenoase cu mediul, producerea și utilizarea energiei verzi, managementul responsabil al deșeurilor și reciclarea
Secțiunea III – Dezvoltarea economică prin tehnologie și inovație
Dorim să demonstrăm că dezvoltarea durabilă este posibilă doar prin utilizarea tehnologiilor moderne și inovare. Pe baza bunelor practici, ne propunem să ilustrăm cum sunt implementate rezultatele cercetării în toate sectoarele economiei și cum sunt parte a produselor și serviciilor oferite populației în viața de zi cu zi.
Cine sunt inițiatorii evenimentului
Acest proiect este inițiat și implementat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca (Extensia universitară Bistrița – lider de proiect, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism și extensiile universitare ale Facultății de Geografie din Sighetu Marmației și Gheorgheni), în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
”Partenerii proiectului sunt reprezentați de instituții de învățământ superior și de cercetare, la care se alătură și unități economice, asociații și ONG-uri. Împreună, dorim să împărtășim comunității locale, în special tinerilor – elevi și studenți, cele mai valoroase realizări, rezultate, activități, produse și servicii care sunt rezultatul eforturilor susținute prin cercetare și tehnologii innovative”, precizează organizatorii.
Pentru mai multe detalii despre eveniment, vă invităm să accesați pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilorEuropeniBistrita/?ref=page_internal
și pagina web a proiectului: https://noaptea-cercetatorilor.eu/
Oferta USAMV pentru Noaptea Cercetătorilor Europeni
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va fi reprezentată de cadre didactice și studenți de la toate facultățile la evenimentul Noaptea cercetătorilor europeni.
Între orele 13 – 24, pasionații de știință și inovare sunt invitați să participle la atelierele, expozițiile și experimentele susținute la standurile USAMV Cluj-Napoca, în cadrul unui program foarte bogat și diversificat, potrivit pentru toate vârstele participanților.
Astfel, la standurile USAMV Cluj-Napoca vor fi prezentate, între altele: oferta educațională și proiecte de cercetare; demonstrații cu echipamente de monitorizare a parametrilor mediului; expoziție de plante aromatice și uleiuri esențiale; demonstrații de microscopie; exerciții interactive și sesiuni Quiz pe diverse teme; expoziție tehnici cultivare plante în laborator și de plante la ghiveci – kokedama, shiakusa, kusamono, terrarii închise și deschise; modelare 3D a construcțiilor cu tehnologie scanare laser; expoziție de plante silvice; prezentări centre cercetări și ateliere în apicultură și sericicultură; demonstrații și expoziție produse inovative și proiecte de cercetare ale Laboratorului de Gastronomie moleculară; expoziție echipamente de analiză din MedicinaVeterinară.
De asemenea, vor avea loc degustări de produse provenite de la fermele și stațiunile USAMV Cluj-Napoca, precum și prezentarea unei selecții de vinuri de la Stațiunea Vinea Apoldia Maior.
Și în acest an, Cluj-Napoca s-a alăturat celor peste 400 de orașe europene înscrise în circuitul științei și inovării, devenind parte a celei mai renumite inițiative de popularizare a științei la nivel european.
ECONOMIE
Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost OPRIT, după ce un instalator de panouri a dat AFM în JUDECATĂ și a câștigat

Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curții de Apel Oradea, anunță Administrația Fondului pentru Mediu. Un instalator de panouri, care nu a fost validat, a acționat AFM în instanță și a avut câștig de cauză.
Astfel, a fost suspendată întreaga procedură de publicare a listei instalatorilor validați, ceea ce a dus la oprirea acestui program.
Administrația Fondului pentru Mediu a mai anunțat că va depune toate eforturile pentru a clarifica situația și pentru a debloca și relua Programul Casa Verde Fotovoltaice în cel mai scurt timp.
Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost OPRIT, după ce un instalator de panouri a dat AFM în JUDECATĂ și a câștigat
„Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a Hotărârii Curții de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023 prin care se admite cererea formulată de reclamanta DHELECTRIC SYSTEMS SRL, în contradictoriu cu pârâta Administrația Fondului pentru Mediu.
Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluționare a contestației privind respingerea dosarului de validare al reclamantei DHELECTRIC SYSTEMS SRL ca și instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 și suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați, de alegere a acestora de către beneficiari și de încheiere a contractelor de participare și de finanțare până la soluționarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3167/111/2023”, au transmis reprezentanții AFM.
Aceștia au mai anunțat că vor depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării și reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp.
„Administrația Fondului pentru Mediu a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanțare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de DHELECTRIC SYSTEMS SRL.
Astfel, în data de 12 mai 2023, Administrația Fondului pentru Mediu a solicitat prin intermediul aplicației informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice, în conformitate cu art. 12, alin. (2) din Ghidul de finanțare, instalatorului DHELECTRIC SYSTEMS SRL să încarce în aplicație în termen de 5 zile lucrătoare, atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competențele de tip B, fiind un document care lipsea din dosarul depus în vederea participării în program. Conform art. 12, alin. (3) din ghid, lipsa acestui document atrage respingerea cererii de validare dacă nu se transmite instituției prin intermediul aplicației informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice în termen de 5 zile lucrătoare.
Ca urmare a neîncărcării documentului lipsă în aplicația informatică în termen de 5 zile lucrătoare, dosarul instalatorului DHELECTRIC SYSTEMS SRL a fost respins. Decizia de respingere a dosarului a fost contestată de instalatorul DHELECTRIC SYSTEMS SRL. De asemenea, în urma reanalizei în cadrul Comisiei de soluționare a contestațiilor, s-a confirmat motivul de respingere, decizie ce a fost postată în data de 28 august 2023 pe site-ul AFM”, au mai transmis reprezentanții AFM.
Foto: Arhivă
ECONOMIE
Un clujean care trăiește de 25 de ani la Bruxelles, consilier onorific al ministrului Economiei

Dan Luca, un clujean care trăiește de peste 25 de ani la Bruxelles, a fost numit în funcția de consilier onorific al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea.
”Cu mare placer vã anunţ cã am onoarea de a lucra direct cu Guvernul României în calitate de consilier onorific al Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, domnul Radu Oprea.
Sper ca experiența mea de 25 de ani în lumea afacerilor europene să fie benefică României. Obiectivul declarat al cooperării este de a găsi metode pentru dezvoltarea economică a țării, în special printr-o implicare mai mare la nivelul politicilor sectoriale. Dorim să avem o abordare inclusivă și să lucrăm împreună cu sectorul de afaceri”, a spus Luca.
Acesta a menționat că funcția este onorifică, neremunerată, astfel că activitatea sa principal rămâne la platform Euractiv, în calitate de vicepreședinte pentru Inovații Strategice.
”Voi continua, în parallel, să conferenţiez la diverse universități europene pe subiectele preferate: comunicarea europeană și inovația în media. Desigur, îmi voi prezenta opiniile despre dinamica politicilor europene prin materiale găzduite de media românească, blogul Casei Europei sau cărți de specialitate”, a completat acesta.