ACTUALITATE
Grevă a gunoierilor. „Ne-au desfăcut contractul de muncă”. Firma clujeană Brantner Veres SA face mizerie socială în Târgu Mureş

Aproximativ 150 de angajaţi ai noului operator de salubritate din Târgu Mureş au protestat, miercuri, în faţa Instituţiei Prefectului pe motiv că nu au încasat salariile negociate şi că unora li s-au desfăcut contractele de muncă după declanşarea grevei.
„Ne-au desfăcut contractul de muncă”
„Un muncitor trebuie să aibă cinci zile nemotivate pentru a i se desface contractul de muncă. Noi suntem în a patra zi. Noi nu ne-am dus acolo să cerem lichidarea şi ei deja ne-au desfăcut contractul de muncă (…) În plus, dacă am avut nevoie de un act, ne-au trimis la Cluj. Trei săptămâni am cerut o adeverinţă de la Resurse umane, să avem pentru ajutor de lemne”, a declarat unul dintre liderii greviştilor, Geza Todor.
Un alt lider al protestatarilor, Petre Dicu, a declarat presei că muncitorii din salubritate doresc un salariu de 2.500 de lei lunar, plus tichete de masă, dar că oamenii au primit 1.600 de lei, unii chiar mult mai puţin.
„Când au început activitatea de protest, firma a început să le desfacă contractul de muncă în mod abuziv. Pentru noi nu contează ce firmă este. Atâta timp cât oamenii sunt plătiţi, oraşul este în curăţenie. Toate problemele cu criza gunoaielor au început atunci când oamenii nu au fost plătiţi. Dacă erau plătiţi, mergeau la muncă. Sunt afectaţi 150 de angajaţi. Sunt oameni care toată viaţa lor au lucrat la curăţenia oraşului, acum însă refuză să mai adune deşeurile. Sunt muncitori care din vară au primit doar câteva sute de lei”, a spus Petre Dicu.
Firma clujeană Brantner Veres SA face mizerie socială în Târgu Mureş
Angajaţii din salubritate spun că sunt foarte îngrijoraţi deoarece noul operator de salubritate nu i-a plătit conform înţelegerilor anterioare şi cu salariile care li se oferă nu îşi vor putea întreţine familiile şi nu îşi vor putea plăti încălzirea la iarnă.
Începând din data de 4 noiembrie, după schimbarea operatorului în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Mureş, în Târgu Mureş şi în celelalte 18 UAT-uri incluse în zona 2, s-au înregistrat disfuncţionalităţi în ridicarea gunoiului, municipiul reşedinţă de judeţ fiind sufocat.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a declarat că, în urma consultării cu primarii din zona 2 a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Solide din judeţ, s-a decis începerea procesului de reziliere a contractului recent atribuit prin licitaţie companiei de salubritate Brantner Veres SA, după ce s-au constatat sincope în ridicarea gunoiului.
„După notificarea de reziliere, compania are dreptul ca în 30 de zile să remedieze deficienţele semnalate, iar în cazul în care nu poate, atunci va fi reziliat de drept (…) În cazul în care această situaţie va persista, voi cere convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca să încercăm să analizăm şi din perspectiva unei situaţii de urgenţă deoarece aceste mormane de deşeuri care sunt în aceste cartiere şi în acele localităţi nu pot fi acceptate. Să nu uităm că vine perioada sărbătorilor şi cantităţile vor creşte”, a declarat Peter Ferenc, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele CJ Mureş a precizat că a primit asigurări de la companie că problema gunoiului din Târgu Mureş şi din comunele din zona 2 va fi rezolvată într-o săptămână.
Până atunci, a spus Peter Ferenc, activitatea firmei de colectare a deşeurilor este monitorizată în permanenţă de către personalul ADI Ecolect şi că din 4 noiembrie s-au întocmit 9 procese-verbale pe baza cărora compania de colectare a deşeurilor va fi sancţionată.
Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a arătat că municipiul reşedinţă de judeţ se confruntă cu o situaţie gravă, care trebuie rezolvată cât mai repede.
Reprezentanţii firmei de salubritate nu au prezentat, deocamdată, un punct oficial de vedere. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători

În vara anului 2022, fostul patron al clubului CFR Cluj, Paszkany Arpad, împreună cu fostul președinte Iuliu Mureșan și cumnatul lui Paszkany, Szekernyes Karoly, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală, în formă agravată şi continuată și instigare la spălarea banilor, în formă continuată.
După 26 de amânări a pronunțării unei soluții, judecătorii Tribunalului Cluj au decis, în decembrie 2024, trimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj „în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”.
Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători
La doi ani și jumătate de la trimiterea în judecată, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj a confirmat, vineri, rechizitoriul lui Paszkany, Mureșan și Szekernyes.
„Se constată că rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj emis la data de 29.07.2022 (…) şi remediat la data de 17.01.2025, conform dispoziţiilor Judecătorului de cameră preliminară date prin încheierea penală din data de 23.12.2024, prin care s-au soluţionat cererile şi excepţiile invocate de către inculpaţii P.A.Z., M.I.P. şi S,K, şi de către partea responsabilă civilmente SC FCC SA, cu privire la obiectul camerei preliminare, îndeplineşte condiţiile necesare unei legale sesizări a instanţei, şi în consecinţă dispune începerea judecăţii”, se arată în motivare, conform Clujust.
La rămânerea definitivă a prezentului rechizitoriu, urmează să se fixeze termen de judecată.
ECONOMIE
Noi concedieri în IT la Cluj. Compania SITA a dat afară jumătate din angajați. Întârzieri cu salariile

Compania europeană SITA, liderul global în tehnologia transportului aerian, a anunțat în octombrie 2024, deschiderea unui nou hub tehnologic la Cluj-Napoca, România, care avea ca scop ”promovarea viitorului călătoriilor aeriene prin inovație de ultimă oră”.
”Acest nou hub întărește rețeaua globală de centre tehnologice a SITA și urmează să joace un rol esențial în abordarea celor mai presante provocări cu care se confruntă industria aviației în prezent — îmbunătățirea eficienței operaționale, reducerea impactului asupra mediului și oferirea de experiențe fără probleme pentru pasageri”, arăta compania, care a angajat în primă fază, 50 de persoane.
Centru de cercetare
Asta după ce, cu doi ani înainte, în decembrie 2022, SITA și TechTalent Software au anunțat un parteneriat strategic pentru lansarea unui centru de cercetare și dezvoltare la Cluj-Napoca.
”Noul centru va sprijini concentrarea SITA pe accelerarea dezvoltării de noi soluții guvernamentale și de procesare a pasagerilor.
Pe măsură ce redresarea călătoriilor aeriene crește, există o cerere puternică pentru mai multă automatizare din partea aeroporturilor, guvernelor și companiilor aeriene, ceea ce generează investiții substanțiale în tehnologia oferită de SITA”, precizau reprezentanții companiei.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit luni dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Bonțida.
Echipajele operative de la Punctul de Lucru Jucu au găsit la fața locului un autoturism și un stâlp de electricitate avariate.
”Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un tânăr de aproximativ 25 de ani, conștient și cooperant, a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD. În cele din urmă, acesta a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, au precizat pompierii.
EVENIMENT
Poliția Cluj, despre tragedia de la Câțcău: Șoferul microbuzului a pierdut controlul volanului intrând pe contrasens în camion

Polițiștii clujeni au oferit detalii despre accidentul rutier care a avut loc luni dimineață pe DN1 C, în comuna Câțcău, soldat cu trei morți.
”Din primele cercetări efectuate la fața locului polițiștii au constatat că, un microbuz condus de un bărbat, care circula din direcția Baia Mare înspre Dej, într-o curbă periculoasă la dreapta, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând pe sensul opus de mers, ulterior intrând în coliziune cu o autoutilitară la volanul căreia se afla un bărbat de 52 de ani din județul Mureș.
Echipajul medical aflat la fața locului a constatat decesul bărbatului care se afla la volanul microbuzului, precum și a două persoane, pasagere în microbuz.
În urma evenimentului rutier, 3 persoane adulte și un minor, pasageri în microbuz, au fost transportați la spital.
Testarea conducătorului autoutilitarei cu aparatul etilotest, a indicat rezultat negativ”, arată IPJ Cluj.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.