ECONOMIE
GOTO Parking anunță planurile și investițiile pentru anul 2023 la Cluj-Napoca

GOTO Parking, parcarea din proximitatea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj urmează să realizeze investiții în valoare de peste 3,6 milioane de lei în anul 2023, dar și să ia anumite măsuri care să îmbunătățească experiența utilizatorilor parcării, anunță compania care administrează parcarea.
De la preluarea GOTO Parking în anul 2019, societatea comercială a investit în parcare peste 3.000.000 lei, din care doar anul trecut 675.000 lei. Cele mai importante investiții sunt: un sistem de management integrat, sistem de iluminat și sistem de supraveghere video, digitalizare (rezervare loc de parcare prin aplicația ZenParking, plata prin aplicația yeParking, recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare), stații de încărcare a mașinilor electrice, refacerea marcajelor, amenajarea și semnalizarea locurilor de parcare pentru persoane cu dizabilități, achiziționarea și montarea unui transformator electric etc.
GOTO Parking va continua să investească anul acesta aproximativ 3.600.000 lei în modernizarea și dezvoltarea parcării. Printre viitoarele investiții se numără: reamenajarea parcării, suplimentarea automatelor de plată, implementarea sistemelor de POS la fiecare barieră. În același timp, sustenabilitatea și digitalizarea vor rămâne în centrul atenției reprezentanților parcării.
Cea mai mare sumă, circa 2.500.000 lei va merge către reconfigurarea locurilor de parcare, refacerea carosabilului în parcarea din fața terminalului vechi, din fața terminalului Sosiri și din fața accesului principal. Alte proiecte care se doresc a fi realizate anul acesta sunt: reamenajarea parcării (30.000 lei), digitalizare (59.000 lei), refacerea marcajelor (aprox. 59.000 lei), instalarea unui automat de parcare (aprox. 93.500 lei), instalarea unui sistem de sonorizare în parcare (aprox. 30.000 lei), instalarea unui sistem WI-FI gratuit în incinta parcării (aprox. 5.000 lei) și instalarea de POS-uri la bariere (aprox. 30.000 lei). În ceea ce privește planurile pe termen mediu, reprezentanții GOTO Parking vor suplimenta stațiile de încărcare a mașinilor electrice.
Asfalt la aerogara veche
Primul proiect deja finalizat anul acesta este cel prin care s-a asfaltat zona Aerogara Veche, proiect care s-a ridicat la suma de 885.000 lei.
„Desigur, digitalizarea rămâne, de asemenea, în prim plan, iar în acest sens vom veni cu o soluție prin care va fi posibilă plata cu cardul sau telefonul mobil cu ajutorul unor tablete, introducerea unui nou automat de plată, instalarea unui sistem de sonorizare și a unui sistem WI-FI, la care clienții să aibă acces gratuit. De asemenea, fiecare barieră va fi prevăzută cu câte un POS, pentru a se putea realiza plata direct din mașină. Toate acestea sunt menite să îmbunătățească experiența clienților noștri în parcare și în special să o eficientizeze.
Facem toate acestea, chiar dacă la finalul lunii februarie, după cum unii dintre voi știți, Tribunalul Specializat Cluj a hotărât ca parcarea de Vest să intre definitiv în posesia Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj. Odată aflată decizia, noi am transmis adrese către Consiliul Județean Cluj și către Aeroport, pentru a găsi împreună o modalitate de a preda amiabil și în cele mai bune condiții parcela de teren. Am hotărât să facem acest lucru pentru că scopul nostru a fost întotdeauna și este să oferim cele mai bune servicii clienților noștri.
Ne dorim să aplanăm orice conflict și să găsim căi amiabile de comunicare și colaborare care să fie în folosul pasagerilor și a clienților noștri. Ne dorim să administrăm parcarea de vest în continuare, chiar dacă nu ne mai aparține. Însă dacă există reticențe, trebuie să ne îndreptăm și spre nevoile pe care le avem ca societate comercială. GOTO Parking plătește taxe în Cluj, contribuie ca orice alt agent economic, face investiții.
Investiții care vor rămâne Consiliului Județean Cluj odată cu încheierea contractului și care rămân clujenilor, de fapt. Pentru a avea sens aceste investiții, vom lua măsuri care vor ține cont atât de obligațiile contractuale, cât și de nevoile utilizatorilor parcării”, a declarat Sanda Ardelean, administrator GOTO Parking.
Măsurile preconizate
Printre măsurile pe care GOTO Parking le va lua, se numără:
1. Respectarea prevederilor contractuale cu primire la cele 100 de locuri de parcare utilizate simultan de către angajații aeroportului
2. Acordarea de abonamente pentru instituții cu reducere de 40%
3. Continuarea demersurilor pentru exploatarea parcării de vest de către GOTO Parking
„Noi de-a lungul anilor am oferit o paletă largă de gratuități și nu am limitat accesul la 100 de locuri acordate angajaților Aeroportului Cluj, așa cum este menționat în contract și de multe ori s-a întâmplat să existe și peste 130 de mașini ale acestora parcate. Însă, odată cu restrângerea suprafeței exploatate, pentru a oferi prioritate utilizatorilor parcării, și o experiență cât mai bună, urmează să luăm aceste măsuri care nu ne fac plăcere, dar care sunt necesare.
Țin să menționez însă că dacă luăm aceste măsuri, asta nu înseamnă că instituțiile vor avea o situație mai dificilă în a găsi locuri de parcare pentru angajații lor, deoarece pot să se adreseze reprezentanților aeroportului ca să li se ofere aceste locuri. Din câte am înțeles noi, exploatarea de zonei de vest a fost acordată aeroportului pentru o funcționare mai bună și nu în scop comercial. În toți acești ani, noi am respectat clauzele contractuale, am fost proactivi și am făcut investiții considerabile, am plătit taxe și impozite în Cluj, contribuind ca orice alt agent economic.
Ne dorim să găsim căi amiabile de rezolvare a tuturor litigiilor, pentru a ne duce în continuare planurile la îndeplinire cât mai bine. După cum spuneam, ne dorim să investim în continuare, iar tot ce se realizează în incinta parcării va rămâne Consiliului Județean Cluj, prin contract, deci prin urmare va rămâne spre folosul clujenilor”, a concluzionat Sanda Ardelean, administrator GOTO Parking.
Despre GOTO Parking
GOTO Parking una dintre cele mai moderne parcări de aeroport din România, situată în proximitatea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.
Parcarea beneficiază de sistemul LPR (License Plate Recognition, pentru identificarea numerelor de înmatriculare auto) și al parcării Equinsa, dar și de un sistem modern de plată prin intermediul aplicației yeParking și de posibilitatea de rezervare din timp a locului de parcare, pentru a evita timpii lungi de așteptare. Clienții GOTO Parking se pot bucura de marcaje care au rolul de a fluidiza traficul, de un sistem de iluminare modern, dar și de siguranță în interiorul parcării, deoarece obiectivul este supravegheat cu ajutorul unui sistem video performant.
Din 2019, de la preluarea parcării aeroportului din Cluj, reprezentanții GOTO Parking au modernizat și adaptat acest obiectiv de interes dorințelor clienților, oferind servicii similare cu cele întâlnire pe orice aeroport european pentru a reduce stresul și imprevizibilitatea de a găsi un loc de parcare într-una dintre cele mai tranzitate zone din municipiul Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Fie că ne place mai mult sau mai puțin să gătim, bucătăriile noastre sunt oricum ocupate de o mulțime de aparate electrice: frigider, cuptor și plită, cuptor cu microunde, asta ca să le menționăm doar pe cele mai uzuale, fără cele de prin sertare sau debara care așteaptă să le conectăm la priză. Toate acestea ne fac viața mai ușoară, dar își cer partea lor din factura la electricitate. Una nu tocmai mică.
Consumul de energie dintr-o bucătărie* cu dotări comune reprezintă 30% din totalul energiei pe care o consumăm acasă. Iar proporția poate fi și mai mare dacă, de exemplu, pentru apa caldă este utilizat un boiler electric sau încălzitor de apă instant.
Există câteva mici obiceiuri care pot să „îmblânzească” consumul aparatelor și care vă pot aduce o economie anuală de cel puțin 170 kWh, aplicând câteva măsuri simple. Să le luăm în ordine.
Plita și cuptorul electric ocupă primele două locuri în topul aparatelor care consumă cel mai mult, circa 445 kWh pe an.
Recomandările noastre sunt:
- Alegeți întotdeauna oala potrivită pentru dimensiunea zonei de gătit;
- Folosiți întotdeauna un capac și economisiți 60 kWh pe an;
- Folosiți funcția de aer circulant, economisiți mai mult de 20 la sută energie în comparație cu funcția de încălzire de sus și de jos și cu preîncălzire;
- Folosiți căldura reziduală a cuptorului când este posibil. Dacă evitați şi preîncălzirea, puteți economisi 60 kWh pe an;
- Scoateți tăvile care nu sunt necesare, acestea consumă energie degeaba, pentru că trebuie încălzite;
- Rețineți că, pentru încălzirea unor cantități mici de alimente, cuptorul cu microunde este mai eficient. Însă, pentru cantități de peste 250 mg/ml, aragazul și cuptorul sunt mai economice decât cuptorul cu microunde.
Un exemplu: Ministerul Federal pentru Afaceri Economice și Protecția Climei din Germania a calculat că, dacă gătiți cartofii într-o oală fără capac și cu multă apă pe o plită electrică de sticlă/ceramică, veți avea nevoie de aproximativ 0,5 kWh. Dacă utilizați, în schimb, o oală cu capac, consumul scade la jumătate – adică doar în jur de 0,25 kWh.
Frigiderul și congelatorul ocupă locul 3 și 4 în topul celor mai mari consumatori de energie din gospodărie, cu un consum de aprox. 330 kWh, respectiv 415 kWh/an. Motivul: trebuie să funcționeze continuu.
Așa că, pentru a consuma mai puțin:
- Evitați să puneți frigiderul într-un loc cald;
- Verificați temperatura, cele mai multe aparate sunt setate pe temperaturi prea joase: 7 grade în frigider și -18 grade în congelator sunt suficiente;
- Deschideți ușa congelatorului pentru cât mai puțin timp posibil;
- Frigiderul este cea mai bună alegere pentru dezghețarea alimentelor congelate: alimentele congelate reduc energia necesară pentru răcire;
- Dacă frigiderul sau congelatorul nu au dezghețare automată, este recomandabil să le dezghețați periodic, acest lucru economisește 25 kWh pe an. Rețineți că, dacă frigiderul are gheață de doar cinci milimetri, consumul de energie al aparatului crește cu aproximativ 30 la sută (1).
Mașina de spălat vase ocupă locul 5 în top, cu un consum de aprox. 245 kWh/an, dar trebuie spus că oricum este mai eficientă decât spălarea manuală, pentru că are un consum de apă cu până la 30% mai mic.
Recomandările noastre sunt:
- Încărcați întotdeauna mașina complet și nu prespălați vasele;
- Folosiți programul Eco, aici apa se încălzește la maximum 50 de grade.
Foarte important, dacă trebuie să vă schimbați aparatele din bucătărie, gândiți-vă că le veți folosi ani buni și că merită să investiți în cele mai eficiente aparate din punct de vedere energetic, pentru a face economii consistente pe termen lung.
Și, în sfârșit, fiți atenți la felul în care vă iluminați bucătăria. Iluminați blaturile de lucru și nu podelele, folosiți lumini în jos și LED-uri încorporate astfel încât să iluminați doar zonele de care aveți nevoie.
*Consumurile prezentate se bazează pe datele actuale ale Asociației Federale a Industriei Energiei și Apei (BDEW) și pe studiile International Energy Agency (IEA)
(1) Sursa: Compania de consultanță energetică CO2online
Despre E.ON Energie România
E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate și soluții energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienți, atât rezidențiali, cât şi companii şi municipalități.
Grupul E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 18 ani. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3 miliarde de euro.
EVENIMENT
Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj

Târgul de haine ReClothing revine la Iulius Mall Cluj. Astfel, în perioada 23 – 26 martie 2023, peste 1.000 de articole vestimentare, în stare excelentă, vor fi disponibile în zona H&M și își așteaptă noii proprietari. Banii din vânzări sunt redirecționați în scopuri caritabile, iar anul trecut s-au strâns aproximativ 10.000 de euro ce au fost investiți în educație și campanii umanitare.
În weekend, la eveniment vor avea loc și ateliere, întâlniri interesante, dar și o tombolă, unde fiecare cumpărător poate câștiga, pe loc, premii surpriză. Detalii găsești pe pagina de Facebook ReClothing – târg de primăvară, ediția 2023.
Cumpărături accesibile, fapte bune și bună dispoziție! Asta te așteaptă la o nouă ediție a târgului ReClothing din Iulius Mall Cluj, desfășurat între 23 – 26 martie, în zona H&M, unde vei găsi peste 1.000 de articole vestimentare pe toate gusturile. De la sacouri elegante, la tricouri haioase cu mesaje, rochii deosebite sau pantaloni evazați, oricine, oricât de pretențios, își va găsi un item potrivit și îi va putea da o nouă „viață” prin integrarea sa în noi ținute.
Târgul ReClothing, organizat de JCI în parteneriat cu Iulius Mall Cluj, a ajuns la a șaptea ediție. În cadrul primelor șase ediții, voluntarii JCI Cluj au colectat aproape 3 tone de haine, au salvat mii de articole vestimentare care altfel ar fi ajuns la gunoi și au strâns aproape 10.000 de euro pe care i-au investit în proiecte educaționale, între care un hub dedicat copiilor ucraineni, dotarea unor școli din mediul rural și campanii umanitare de sărbători.
De data aceasta, ReClothing vine și cu workshop-uri, meeting-uri cu creatorii de conținut, ateliere de styling, sesiuni asistate de shopping, dar și o tombolă pe cinste, unde fiecare cumpărător poate câștiga, pe loc, premii surpriză de la cele mai îndrăgite branduri locale și nu numai.
În plus, banii strânși în urma cumpărăturilor vor fi folosiți în proiecte educaționale și sociale ale JCI Cluj.
Vino la ReClothing din Iulius Mall Cluj și ajută-ne și de această dată să ajutăm!

Clujeanul Vlad Pop, cel care a alergat 620 de km la -50 de grade în cadrul maratonului 6633 Arctic Ultra pentru copiii cu cancer, a decis să demisioneze din Asociația „Magic”.
Citește și: Clujeanul Vlad Pop începe aventura în maratonul 6633 Arctic Ultra pentru copiii cu cancer. Va alerga 620 de km la -50 de grade
Vlad Pop și-a motivat decizia prin faptul că nimeni din asociație nu l-ar fi așteptat la aeroport la întoarcere și nu s-a interesat de starea lui de sănătate.
Citește și: VIDEO. Clujeanul Vlad Pop a încheiat maratonul 6633 Arctic Ultra: „Vă mulțumesc pentru rugăciuni.”
„Servus, tuturor, in urma discuției cu Andreea și Valeriu și a celor întâmplate la 6633 Arctic Ultra și a faptului ca nimeni din Magic nu m-a așteptat la aeroport și nu m-a sunat sa ma întrebe ce s-a întâmplat si daca sunt bine. Demisionez. Va multumesc pentru tot sprijinul vostru si pentru ca, credeti in mine”, a scris pe Facebook Vlad Pop.

Un accident soldat cu decesul unei persoane a avut loc, miercuri, pe autostrada A3, la nodul rutier Nădășelu. Un autoturism s-a ciocnit frontal cu un camion.
„Din primele verificări efectuate rezultă că la ieșirea de pe autobanda A3, autoturismul, condus de un bărbat de 63 de ani, a intrat în coliziune cu ansamblul de vehicule, condus din direcția opusă, de un bărbat de 53 de ani.
Din nefericire, a fost declarat decesul bărbatului de 63 de ani.
O femeie, în vârstă de 57 de ani, pasager în autoturismul condus de acesta, a fost transportată la o unitate medicală.
Momentan circulația este blocată pe amblele sensuri”, a transmis IPJ Cluj.