Connect with us

ACTUALITATE

Ghid pentru redeschiderea în siguranță a școlilor, elaborat de Transylvania College

Publicat


O școală privată din Cluj-Napoca a elaborat în colaborare cu specialiști în programe de Sănătate Publică un ghid pentru redeschiderea în siguranță a școlilor, bazat pe scenarii, care poate fi adaptat în orice unitate de învățământ din România.

„Transylvania College – The International Cambridge School in Cluj și-a deschis porțile pe 1 septembrie și funcționează după regulile ghidului pe care vrea să-l pună la dispoziția tuturor instituțiilor de învățământ interesate.

„Încurajăm toți profesorii și părinții să privească cu optimism această perioadă dificilă”

„Știm cât de important este ca elevii să se întoarcă în siguranță la școală, dar și cât de importantă este prezența fizică la școală pentru dezvoltarea lor, așa că suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar tuturor celor care ni-l cer, fie că vorbim despre directori de școli, profesori sau părinți.

Vom pune la dispoziția tuturor Ghidul pentru redeschiderea în siguranță a școlilor. Încurajăm toți profesorii și părinții să privească cu optimism această perioadă dificilă și să le fie alături copiilor, pentru că ei au nevoie să continue să învețe și să interacționeze cu ceilalți. Urmând câteva reguli simple acest lucru nu este imposibil, chiar dacă avem de-a face cu o pandemie”, a explicat Ruxandra Mercea, director general Transylvania College.

„Cuprinde reguli simple de urmat pentru copii, părinți și cadre didactice”

Ghidul școlii private din Cluj Napoca este bazat pe scenarii, astfel încât fiecare persoană implicată în activitatea școlii să știe ce are de făcut în cazul în care apar cazuri de infectare cu noul coronavirus, și cuprinde reguli simple de urmat pentru copii, părinți și cadre didactice, menite să diminueze pericolul de răspândire a virusului.

1. Purtarea măștii este obligatorie pentru întregul personal al școlii, de la profesori la
personalul de curățenie, dar și pentru toti elevii, de la ciclul primar și până la liceu, atât în
interior, cât și în exterior. Elevii vor schimba masca în pauza de masă, care se va servi, pe cât posibil, în exterior, atât de către elevi, cât și de către profesori. În timpul mesei nu se va vorbi, iar masca va fi scoasă de tot, nu ținută sub bărbie. Măștile folosite vor fi aruncate în coșurile dedicate amplasate în școală și în afara școlii.

2. Dezinfectarea mâinilor și a spațiilor comune și responsabilizarea copiilor să facă aceste
lucruri fără a fi împinși de la spate.

3. Respectarea distanțării de cel puțin 1 metru între elevi poate fi posibilă și în cazul claselor cu un număr mai mare de elevi, dacă se renunță la piesele de mobilier din sălile de clasă, iar copiii sunt așezați pe perne sau pe covor, cu distanța impusă între ei.

„Este nevoie doar de mai multă comunicare la nivelul personalului didactic”

„Copiii și bunăstarea lor sunt mult mai importante decât mobilierul. În această perioadă dificilă trebuie să fim cât mai inventivi cu putință, să regândim modul de predare și organizarea orelor. Nu trebuie să pierdem din vedere obiectivele fiecărei ore în parte, însă putem găsi alternative la modalitățile de predare clasice, care să ne ajute să respectăm regulile de distanțare socială.

Este nevoie doar de mai multă comunicare la nivelul personalului didactic, pentru că doar împreună putem să construim această nouă realitate în școală, fără a uita că scopul final este ca elevul să asimileze cât mai mult și cât mai bine posibil”, a explicat Ciprian Ghișa, directorul liniei românești de studii din cadrul Transylvania College și fondator al Asociației Wellbeing Institute.

Triajul este extrem de important. Tuturor celor care intră în școală le va fi măsurată temperatura în fiecare dimineață, iar părinții trebuie să acționeze responsabil și să țină copilul acasă dacă acesta prezintă chiar și cele mai mici simptome asociate infecției cu noul coronavirus.

„Școala se angajează să faciliteze învățarea online”

În cazul în care apar suspiciuni de infectare cu noul coronavirus, există expunere la persoane bolnave sau se confirmă infecția, Ghidul elaborat de Transylvania College și Departamentul de Sănătate Publică din cadrul UBB vine cu 12 scenarii și căi de acțiune, structurate pe trei categorii: (1) suspect,(2) expus și (3) confirmat.

În cazul în care o persoană – elev sau angajat al școlii – prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus înainte să vină la școală, persoana rămâne acasă, informează școala și medicul de familie, solicită testarea pentru COVID-19 și va rămâne în carantină timp de 14 zile. În tot acest timp, școala se angajează să faciliteze învățarea online sau munca de la distanță, după caz.

Dacă elevul/angajatul a fost expus în propria gospodărie la o persoană care s-a confirmat că era infectată cu COVID-19, dar nu are simptome, persoana va sta în carantină acasă timp de 14 zile sau mai mult. Școala va trimite imediat persoana acasă în cazul în care aceasta se află în unitatea de învățământ.

„Fiecare unitate de învățământ ar trebui să dispună de o cameră de izolare”

În situația în care în școală există un caz confirmat, se impune carantină timp de 14 zile alături de toate persoanele din gospodărie. Școala va trimite elevul/angajatul acasă, în cazul în care nu este izolat deja, va verifica dacă s-a menținut distanța de 1 metru și va identifica toate contactele directe.

Fiecare unitate de învățământ ar trebui să dispună de o cameră de izolare. În cazul în care un copil prezintă pe parcursul zilei, la școală, simptome specifice COVID-19, profesorii vor anunța echipa medicală a școlii, care va verifica și va muta copilul în izolator. Părinții vor fi anunțați și vor veni să preia copilul în cel mult o oră.

Comunicarea dintre părinți și cabinetul medical al școlii / învățător / diriginte / alți reprezentanți trebuie stabilită clar încă din prima zi de școală și trebuie să continue pe tot parcursul acestei perioade în care școlile vor funcționa în regim de pandemie.

„Personalul unităților de învățământ trebuie să trateze cu responsabilitate aplicarea măsurilor de siguranță”

Toate scenariile elaborate de Transylvania College și Răzvan Cherecheș, Director Programe de Sănătate Publică sunt disponibile AICI.

Întreg personalul unităților de învățământ trebuie să trateze cu responsabilitate aplicarea măsurilor de siguranță pe tot parcursul zilei. Deasemenea trebuie să asigure curățenia și dezinfecția spațiilor și suprafețelor de contact. Informarea corectă și continuă și comunicarea cu toți actorii implicați în funcționarea unității de învățământ, precum și triajul tuturor persoanelor care intră în școală, sunt importante. Toate regulile de funcționare a unităților de învățământ pot fi și trebuie revizuite în funcție de evoluția situației la nivel local sau național.

Ghidul pentru redeschiderea în siguranță a școlilor a fost prezentat și în cadrul unui webinar oferit gratuit de Transylvania College la care au participat 1300 de părinți și profesori din întreaga țară.

Webinarul a fost organizat în colaborare cu Domnica Petrovai, Psiholog clinician pr. și psihoterapeut, fondatoare a Mind Education Health si Răzvan Cherecheș, Director Programe de Sănătate Publică.

Ghidul poate fi consultat AICI”, se arată în comunicatul Transylvania College.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz. Obiceiuri din satele Clujului

Publicat

De

Tradiții de Sângeorz în satele clujene

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz era un obicei întâlnit la sate, și nu doar în Cluj sau în Transilvania, ci în tot spațiul românesc.

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, sau Sângeorzul cum este numită în calendarul popular, era marcată în vechime în lumea satului prin diverse rituri, practici și gesturi, care aveau menirea să asigure protecția oamenilor, a casei, a animalelor, dar și rodul pământului.

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz. Obiceiuri din satele Clujului

Acum, la Sângeorz, era momentul când se formau turmele de oi și urcau la munte, așadar, în această zi începea anul pastoral, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPTC).

Se aprindea și focul viu, care era dus la stânile din munte și era păstrat nestins până la coborârea oilor, toamna, în vatra satului.

Ritual de îndepărtare a spiritelor rele

Tot acum, în unele zone, se obișnuia să se pună „brazdă de glie înverzită” pe pragul porții și al ușilor casei, iar pe la „colțurile ștreșinilor” ramuri verzi.

Acest lucru se făcea pentru a fi îndepărtate toate spiritele rele care se credea că vin în noaptea premergătoare sărbătorii să ia mana vitelor și laptele turmelor de oi.

Tot în acest scop se puneau pe la ferestre plante cu valențe magice și vindecătoare, precum: rostopască, leuștean, usturoi, de care să se teamă „străjile luătoare de mana laptelui”, arată cei de la CJCPTC.

Spălatul cu rouă

Un alt obicei general întâlnit în tot spațiul românesc era purificarea prin rouă și prin apă.

Tinerii, în special, în dimineața zilei de Sângeorz, se tăvăleau prin iarbă și se spălau cu rouă pe față și pe ochi, pentru a scăpa de boli și de dureri tot anul.

Tot așa, în zori de zi, femeile luau „apă neîncepută” din izvoare și fântâni, apoi stropeau cu această apă casele, pe membrii familiei, animalele din gospodărie, oile în staul, trecătorii pe drum și livezile, pentru a fi feriți de tot răul, conform specialiștilor clujeni.

„Împroratul” sau udatul fetelor de Sângeorz

În lumea satului clujean exista și un obicei intitulat „împroratul” sau udatul fetelor de Sângeorz.

Era o purificare prin apă, menită să le aducă noroc, sănătate, fertilitate, să le meargă toate de-a lungul anului și în viață așa cum curge apa limpede și ploaia roditoare.

Așa că, în dimineața acestei zile, feciorii mergeau pe ulițele satului și prindeau fetele, după care le duceau la fântână sau la râu și le stropeau cu apă, totul într-o stare de bucurie și de voie bună, arată specialiștii CJCPTC.
Nu se supăra nimeni, dimpotrivă, era mare supărare și îngrijorare în casa fetei dacă a rămas „neîmprorată”, după cum se arată în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, al cercetătorului etnolog Maria Bocșe.

Fetele semănau „floarea lui Dumnezeu”

Legat de fete, mai exista un obicei ca în dimineața zilei de Sângeorz să semene busuioc pe care-l grăpau cu mânecile cămășii, ca să fie plăcute și mirositoare ca floarea de busuioc, numită și „floarea lui Dumnezeu”, conform specialiștilor clujeni.

Foto: Sfântul Gheorghe – icoană pe sticlă, autor Marcel Muntean/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Armament militar, tiroliană și atelier de pictură: Ziua Porților Deschise la Divizia 4 Infanterie „Gemina”

Publicat

gemina

Sediul Comandamentului Diviziei 4 de Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, și-a deschis marți, 23 aprilie, porțile pentru sute de vizitatori, dornici de a pătrunde, pentru o zi, în universul forțelor armate.

Evenimentul, ce a avut loc în intervalul orar 10:30- 14:30, a fost unul dinte cele încadrate în celebrarea „Zilei Forțelor Terestre Române”. Acesta le-a oferit vizitatorilor o experiență captivantă, inclusiv expoziții statice cu tehnică militară, armament și echipament de infanterie, dar și interacțiuni directe cu militari experimentați.

gemina

VIDEO FOTO. Armament militar, tiroliană și atelier de pictură: Ziua Porților Deschise la Divizia 4 Infanterie „Gemina”

„Este o oportunitate de a fi alături de populația civilă, de a da ocazia celor interesați sau curioși, să ne cunoască, să vadă tehnică militară și armament, expuse la standurile noastre de prezentare. Avem specialiști de la forțele terestre speciale, reprezentați ai centrului militar zonal, avem și o tiroliană pentru cei mai curajoși”, spune căpitan Oana Boier, șef compartiment Informare și Relații Publice la Comandamentul Diviziei 4 Infanteriei Gemina.

gemina

De la artilerie și medicină militară, la parașutism și instalații de tiroliană, evenimentul a cuprins o mulțime de expoziții și activități, menite să ofere o perspectivă cât mai amplă asupra rolului și pregătirii forțelor terestre.

De asemenea, vizitatorii au avut ocazia de a explora Muzeul „Mareșal Constantin Prezan”, filiala din Cluj-Napoca a Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I”, situat în incinta comandamentului diviziei.

gemina

„Cel mai mult mi-a plăcut că am ținut singură un pistol mare în mână”

O mare parte dintre vizitatori a fost reprezentată de copiii de la școlile și grădinițele din împrejurimi. Aceștia, însoțiți de cadrele didactice, au avut șansa nu doar de a afla informații noi, ci și de a lua parte la diverse activități, precum pictura pe față, tiroliana, încercarea diverselor echipamente militare, urcarea la bordul mașinilor de serviciu, și chiar dirijarea Fanfarei Militare.

gemina

„Mi-au plăcut militarii, armele și că m-am pictat pe față. Cel mai mult mi-a plăcut că am ținut singură un pistol mare în mână”, spune Anastasia, elevă în clasa a doua.

gemina

„Mulți copii de vârste mici și medii s-au prezentat astăzi. Această zi coincide și cu săptămâna altfel din cadrul școlilor. Ca și activități pentru ei avem o tiroliană, la care sunt colegii noștri de la Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”. Ei sunt foarte interesați, de asemenea, și de militarii din forțele pentru operații speciale. Acolo au oportunitatea de a-și picta un mic drapel pe obraz, iar la final am pregătit și niște gogoși pentru aceștia”, sunt cuvintele căpitanului Oana Boier.

gemina

„În această zi, se rememorează istoria bogată a Forțelor Terestre Române”

Cei prezenți au luat parte, de asemenea, și la un curs de prim ajutor, realizat de către personalul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, Cluj-Napoca.

La final, cei mici au primit drept răsplată pentru răbdarea și implicarea lor, câte o gustare dulce.

gemina

Ziua Forțelor Terestre, sărbătorită pe 23 aprilie, reprezintă o ocazie pentru cinstirea și recunoașterea meritelor acestui segment al armatei în apărarea țării.

gemina

Avându-l pe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință” ca patron spiritual și ocrotitor, ziua este marcată prin diverse ceremonii, parade militare și evenimente speciale desfășurate în întreaga țară.

gemina

În această zi, se rememorează istoria bogată a Forțelor Terestre Române și contribuția lor la apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României. De asemenea, se aduc omagii celor care și-au dedicat viața serviciului militar și se comemorează sacrificiul și devotamentul acestora pentru țară.

gemina

Evenimentele de Ziua Forțelor Terestre oferă oportunitatea de a evidenția capacitățile și pregătirea profesională a soldaților, precum și de a consolida legăturile dintre armată și comunitatea civilă.

Daria-Leontina Mustea

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO. Carbochim Cluj-Napoca aniversează 75 de ani de la înființare. Investiții, 7 milioane de euro. Producția, mai mare cu 20%

Publicat

Carbochim

SC Carbochim S.A. Cluj-napoca, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, aniversează la începutul lunii mai 75 de ani de la înființare, perioadă în care a funcționat fără întrerupere.

Recent, fabrica a trecut printr-un proces amplu de relocare și retehnologizare, cu scopul de a eficientiza activitatea de producție și pentru a diminua costurile de operare.

Investiția s-a ridicat la peste 5 milioane de euro și a cuprins atât achiziționarea de utilaje și echipamente de ultimă generație, cât și implementarea de panouri fotovoltaice pentru susținerea consumului de energie din resurse regenerabile.

Planurile de viitor includ continuarea investițiilor în eficientizarea liniilor tehnologice și o creștere a valorii producției la peste 9 milioane de euro.

Povestea Carbochim, la aniversarea a 75 de ani

carbochim

Parcursul fabricii clujene, început în 1949, a fost unul cu multe provocări, însă, în timp, a devenit un model de bune practici prin modul în care s-a dezvoltat.

În special pentru că, astăzi, Carbochim S.A. este printre puținele fabrici care au rezistat privatizării și tranziției societății la capitalism, ba chiar reprezintă un reper industrial performant pentru Cluj-Napoca și pentru România.

Până în 2023, fabrica a funcționat pe fosta platformă industrială situată în Piața 1 Mai, un areal mult prea mare pentru nevoile actuale ale fabricii și care însemna o presiune financiară și de operare dificil de gestionat. Asta pentru că vechea platformă era utilizată doar în proporție de 30% din suprafața totală, restul fiind spații reziduale, care generau pierderi auxiliare.

Secții relocate

carbochim

„Relocarea într-un spațiu adaptat nevoilor actuale și pentru un flux tehnologic modern și eficient ca și costuri a fost un obiectiv de-al nostru de foarte multă vreme.

Este o mare bucurie că, la aniversarea a 75 de ani de la înființare, producem materiale abrazive de o calitate și mai bună, în locații cu un mediu de lucru propice și echipate cu utilaje performate, mult mai eficiente raportat la costuri. Privim și mai încrezători viitorul fabricii, păstrând Carbochim un nume de mândrie locală și, de ce nu, națională.

Suntem un simbol pentru industria clujeană și suntem recunoscători că ne putem aduce în continuare contribuția pentru dezvoltarea acestui sector al economiei, dar și la realizarea unor proiecte viitoare de anvergură.

Este o reușită pe care am putut-o realiza cu sprijinul companiei IULIUS, care a devenit acționar majoritar în 2020, moment în care au început și planurile de dezvoltare”, a declarat Viorel Popoviciu, directorul general al Carbochim S.A.

În prezent, secțiile de corpuri abrazive cu liant ceramic și corpuri abrazive cu liant organic și discuri de debitat funcționează în noua locație din Bulevardul Muncii nr. 18, în timp ce secția de abrazivi pe suport este în strada Orăștiei.

Instalații moderne

În ambele locații au fost instalate utilaje moderne, precum cuptoare pentru uscare și ardere automatizate, mult mai eficiente atât din punct de vedere al productivității, cât și al consumului de energie (consum redus cu până la 50%), instalații de dozare automată a granulelor abrazive și o presă de 300 de tone (înlocuiește patru prese vechi de peste 50 ani).

Datorită utilajelor automatizate și semi automatizate, activitatea celor aproape 160 de angajați, din care 40% femei, este optimizată, iar condițiile de muncă sunt mult mai bune, temperatura și umiditatea pot fi controlate și există un aport crescut de lumină naturală. ,

,Suntem într-un moment important pentru Carbochim S.A., în care am reușit să implementăm un proces de dezvoltare care ne era necesar pentru a ne menține relevanța pe o piață a cărei competitivitate este acum de nivel internațional.

Pe lângă investiția inițială de 5 milioane de euro, care ne-a permis să optimizăm întregul flux de producție, ceea ce înseamnă în primul rând produse mai performante, dar și o reducere semnificativă a costurilor de operare, ne vom continua planul de dezvoltare, iar alte două milioane de euro vor fi alocate în următorii ani spre eficientizarea liniilor de producție.

Suntem încrezători că performanțele fabricii vor evolua, rezultatele estimate pentru următorii doi ani vizând o creștere chiar și cu 20% a afacerii, până la o valoare de peste 9 milioane de euro”, a explicat Viorel Popoviciu.

Producție industrială clujeană, alimentată cu energie verde

Carbochim S.A. este printre primele fabrici clujene care au recurs la instalarea de panouri fotovoltaice pentru diminuarea consumului și costurilor, dar și pentru a implementa noi parametri de sustenabilitate.

Pe clădirea de pe Bulevardul Muncii au fost instalate aproximativ 920 de panouri, cu o producție anuală estimată de 448 MWh, care ar urma să ducă la o economie de energie de aproximativ 18%. Un alt aspect important este că aceste panouri vor duce la eliminarea din circuit a 230.000 kg de CO2 în fiecare an.

Despre Carbochim S.A.

Carbochim S.A. este o fabrică românească, fondată în anul 1949, care produce corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic și elastic, discuri abrazive de debitare și debavurare, dar și abrazivi pe suport de hârtie, pânză, și nețesut.

După 1990, producătorul clujean a trecut printr-un proces de modernizare și privatizare, iar în 2020 a fost preluat de Grupul IULIUS.

Momente importante în povestea de 75 de ani a Carbochim S.A.

1952 – în cadrul secţiei Electrozi, a început experimentarea şi fabricarea pe scară industrială a masei carbonice

1953 – a început producţia pe scară industrială a electrozilor grafitaţi

1957 – s-a dat în exploatare o nouă secţie de Corpuri Abrazive

1973 – s-a înfiinţat secţia nouă de Abrazivi pe Suport

1979 – s-a extins şi s-a retehnologizat secţia de Corpuri Abrazive

1996 – s-a închis Secția Electrocorindon, fiind puternic poluantă

1999 – compania a fost cuprinsă în Programul de Privatizare iniţiat de Guvernul Român

2001- s-a dezvoltat o nouă capacitate de producție în cadrul secției de Abrazivi pe Suport

2002 – 2020 – perioadă de retehnologizare a fabricii

2020 – pachetul majoritar de acțiuni (77,67%) a fost preluat de către Grupul IULIUS, prin Carbo Europe SRL

2023 – s-a finalizat procesul de relocare și retehnologizare a fabricii, o investiție de 5 milioane de euro

În prezent, Carbochim este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, cu o rețea de distribuție extinsă atât pe plan intern, cât și extern, în țări precum Elveția, Germania, Anglia, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Israel, Irlanda, Canada. 12% din producția anuală merge spre export.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Atenție, ȘOFERI! De miercuri se dau în folosință noi SEMAFOARE în cartierul Gheorgheni

Publicat

semafor

Primăria Cluj anunță că începând de miercuri, 24.04.2024, vor fi puse în funcțiune instalațiile de semaforizare din următoarele locații:

– strada Constantin Brâncuși – zona nr. 202 (intersecție cu strada Horticultorilor);

– strada Constantin Brâncuși – zona nr. 36 (Grădinița ELF);

Atenție, ȘOFERI! De miercuri se dau în folosință noi SEMAFOARE în cartierul Gheorgheni

Pentru a traversa, pietonii trebuie să acționeze butoanele pietonale prin care solicită culoarea verde a semaforului.

Recomandăm conducatorilor auto și pietonilor să circule cu prudență în zonele menționate și să respecte noile reglementări de circulație.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax