Connect with us

ACTUALITATE

Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului, vrea PENSIE specială

Publicat


Fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, în vârstă de 72 de ani a dat recent în judecată Parlamentul, solicitând acordarea pensiei speciale. Ultima candidatură a politicianului a fost în 2019, la europarlamentare.

Timp de trei mandate, între 1992 și 2004, Gheorghe Funar a fost primar al Clujului, devenind un personaj cunoscut în viața politică a țării. Dacă în intervalul 1992-1997, Funar a fost președintele P.U.N.R., din 1998 până în 2015 a activat în echipa Partidului România Mare, unde a ajuns chiar în vârful ierarhiei.

Funar a lucrat ca economist la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate Cluj, între 1973 și 1977. Apoi a fost asistent universitar la Institutul Agronomic ”Dr. Petru Groza”, pentru ca între 1990-1992 să ocupe funcția de prodecan al Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole din Cluj.

„A fost ales de trei ori la rând primarul Clujului”

După trei mandate consecutive ca primar al Clujului, Funar a fost învins în 2004 de Emil Boc. La alegerile locale din 2008, politicianul a încercat din nou să devină edilul orașului de pe Someș, dar nu a obținut decât 4,2% din voturile electoratului.

Senator PRM de Cluj în legislatura 2004-2008, Gheorghe Funar a bifat și două încercări eșuate la alegerile prezidențiale din 1996 și 2014. La ultimul scrutin, Funar a strâns 45.505 voturi, echivalentul a 0,47% din voturile exprimate.

Dat în judecată pentru abuz în serviciu, în dosarul „Alimentara”, instrumentat de procurorul Daniel Morar, Funar a ajuns în instanță în 1998, dar până la urmă Tribunalul Brașov l-a achitat. Fostul primar al Clujului a fost achitat în 2009 de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul privind dizolvarea abuzivă a Consiliului Local Cluj, din 2002.

În primăvara lui 2021, Funar și mai mulți fosți parlamentari din tot spectrul politic autohton au intentat un proces Parlamentului României, solicitând acordarea indemnizaţiei speciale de parlamentar, eliminată la începutul acestui an de forul legislativ.

Acţiunea în justiție a fost înregistrată la mijlocul lunii aprilie la secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă si asigurări sociale a Tribunalului Cluj. Gheorghe Funar susţine că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale este neconstituţională şi discriminatorie.

„Funar a manifestat în Sibiu, nemulțumit de dezvelirea statuii baronului Samuel von Brukenthal”

„Această lege vizează doar indemnizaţiile speciale ale foştilor parlamentari în timp ce restul pensiilor speciale au rămas neatinse. Totodată, această lege sfidează prevederile Uniunii Europene şi din toate celelalte ţări membre unde foştii europarlamentari şi membri ai parlamentelor naţionale au beneficiat şi beneficiază de astfel de indemnizaţii pentru limită de vârstă”, a afirmat Funar pentru „Făclia”.

Pe 18 septembrie 2021, alături de alți 200 de oameni, printre care și solista de muzică populară Veta Biriș, Gheorghe Funar a manifestat în Sibiu, nemulțumit de dezvelirea statuii baronului Samuel von Brukenthal, amplasată chiar în centrul orașului.

Potrivit ultimei declarații de avere, completată de politician înaintea participării la alegerile europarlamentare din 2019, Gheorghe Funar primește o pensie anuală de 36.000 lei, la care se adaugă o indemnizație de senator în valoare de 27.600 lei pe an.

Fostul primar al Clujului deține 3 terenuri agricole cu o suprafață totală de 6,5 hectare, dar și două suprafețe de pădure, întinse pe 1,5 hectare. Gheorghe Funar are un apartament în Cluj și este proprietarul unei case de vacanță la Muntele Băișorii.

Sursa: Fanatik.ro

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. TRAGEDIE. Trei MORȚI într-un grav accident la Câțcău, între un microbuz și un camion

Publicat

De

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin luni dimineață la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Câțcău, soldat cu 3 morți.

Din primele date, în accident au fost implicate un microbuz și un autocamion. În microbuz se află trei victime încarcerate, inconștiente. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, trei ambulanțe SAJ și o ambulanță SMURD.

”Echipajele au descarcerat trei victime aflate în microbuz, mai exact o femeie și doi bărbați. Din păcate, cu toții prezintă leziuni incompatibile cu viața. Până acum, alte patru persoane primesc îngrijiri medicale”, arată ISU.

Microbuzul era înmatriculat în Republica Moldova.

Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cauza accidentului.

UPDATE. Alte persoane, la spital

”Au mai fost transportați la spital o femeie și un copil de aproximativ un an, respectiv trei bărbați. Cu toții au fost în permanență conștienți și cooperanți”, precizează pompierii clujeni.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial. Perspective nesigure, inclusiv pentru SUA

Publicat

De

Prețul dolarului

Politica protecţionistă a administrației americane, replică a măsurilor luate în urmă cu 100 de ani, care au condus apoi la marea criză, poate afecta economia mondială, inclusiv pe cea americană.

Președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a atras atenția asupra riscurilor, care afecta rolul Fed de a reduce șomajul și inflația la 2%, arată analistul economic Radu Georgescu.

Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial

Jerome Powell a declarat că noile tarife sunt „mai mari decât era de aşteptat” și economia americană se va confrunta „cu o perspectivă extrem de nesigură, cu riscuri ridicate atât în privinţa şomajului cât şi a inflaţiei”.

Șeful Fed, arată economistul cujean, a afirmat că își va duce mandatul până la capăt, rezistând astfel presiunilor republicanilor, și a avertizat asupra faptului că va menţine rata de referință în culoarul 4,25 – 4,5%, până când va exista mai multă claritate cu privire la consecinţele economice, chiar dacă preşedintele Trump a sugerat o reducere a dobânzilor.

Oficialii băncii centrale americane au arătat că încă speră că vor opera cel puțin două reduceri ale costurilor de împrumut, de câte un sfert de punct procentual fiecare.

Cum au reacționat piețele după anunțul lui Donald Trump

Piețele au reacționat instantaneu la anunțul făcut de Donald Trump, arată Radu Georgescu. Astfel, euro a crescut de la 1,0778 dolari, miercuri, la 1,1109 dolari, vineri, cel mai ridicat nivel de la începutul lui octombrie trecut, și s-a retras la închiderea pieței americane la 1,0955 dolari, după ce s-a anunțat că economia SUA a creat 228.000 de locuri de muncă în luna martie.

Prețul aurului a fluctuat

În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,6187 lei, la sfârșitul lui martie, la 4,5116 lei, în ședința de joi, pentru ca vineri să urce ușor la 4,5295 lei. Deprecierea monedei americane, spune Radu Georgescu, a avut drept replică o majorare a cererii de aur, investitorii dorind să se protejeze față de creștere a inflației.

Astfel, uncia de aur a atins joi al treilea record săptămânii trecute de 3.169,60 dolari, după care s-a retras vineri la 3.014 – 3.138,70 dolari. În piața locală, prețul gramului de aur a atins miercuri un maxim istoric de 463,3913 lei, însă a scăzut vineri la 450,1929 lei.

Cursul euro s-a mișcat între 4,9770 și 4,9774 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,9770 lei, în timp ce tranzacțiile s-au realizat la nivel săptămânal între 4,9740 și 4,978 lei.

ROBOR la trei luni a stagnat

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Finanţele au redeschis joi o emisiune de certificate de trezorerie scadentă în octombrie şi au atras 561 milioane lei, sub valoarea programată de 800 milioane lei, la o dobândă medie anuală de 6,36%. Se observă că după o lungă perioadă Trezoreria s-a împrumutat sub nivelul dobânzii de politică monetară a BNR, care este de 6,5%, arată analistul econimic clujean.

Tot joi a fost redeschisă o emisiune de obligațiuni cu scadența în mai 2029, cu o valoare programată de 600 milioane lei. Statul a atras 875 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,22%, sumă care a fost suplimentată vineri cu 90 milioane lei.

Cursul francului elvețian a crescut în prima săptămână din aprilie de la 5,2151 la 5,2969 lei, efect al majorării cererii de monedă helvetă, considerată drept un refugiu în perioadele tulburi. Lira sterlină a scăzut de la 5,9774 lei, la jumătatea săptămânii, la 5,8826 lei, la sfârșitul ei.

Piața cripto a fost afectată și ea de reducerea apetitului pentru risc. Bitcoin a scăzut la sfârșitul săptămânii la 82.725 – 83.704 dolari iar ethereum la 1.784 – 1.815 dolari.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Veste proastă de la meteorologi. Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte

Publicat

De

Vreme deosebit de rece la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizările de vreme rea, inclusiv la Cluj.

Vremea va fi deosebit de rece, va fi brumă și îngheț la sol, se vor înregistra precipitații mixte și intensificări ale vântului, până în 10 aprilie.

Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte

Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade.

Local se va produce brumă și îngheț la sol. Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte și în jumătatea de nord a țării și mixte în sud. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 – 50 de kilometri pe oră în cea mai mare parte a țării.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.

Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.

Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.

Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.

Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate