CULTURA
VIDEO FOTO. Genocidul armean, comemorat la Cluj-Napoca. ,,Unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei secolului XX”
Un eveniment menit să comemoreze 109 ani de la genocidul armean a avut loc, miercuri seara, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în organizarea comunității armene. Scopul a fost de a onora memoria celor care au suferit în această tragedie, subliniind, totodată, importanța educării publicului și a păstrării memoriei istorice.
,,Privitorule, aș vrea să să te poti împărtăși în și cu durerea noastră, a armenilor, să iei o bucățică din ea, pentru seara aceasta cu tine. Nu pentru că noi armenii să nu mai avem durere, ci ca să o alungăm împreună”, sunt cuvintele care au deschis ochii publicul către atrocitățile secolului XX. ,,Dar ia aminte, privitorule, că durerea nu se seamană prin durere, ci prin speranță, prin speranța că lumina îngenunchează întunericul și că iubirea răzbește ura”.
De ce trebuie comemorate astfel de evenimente
Directorul muzeului, Tudor Sălăgean, și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, au purtat publicul prin lupta pentru supraviețuire a armenilor de la 1915. Alături de Ruxandra Cesereanu, Călina Părău, Teodora Tămaș și Diana Huțanu, vorbitorii au oferit un răspuns la întrebarea: ,,De ce ar trebui comemorate astfel de evenimente?”
Așa cum subliniază Vakar Istvan, „mortul piere doar după ce este uitat”, iar prin comemorarea de miercuri s-a urmărit să fie păstrată vie amintirea a ceea ce a fost.
Scopul, însă, nu a fost întotdeauna ușor de atins, având în vedere faptul că autoritățiile politice din România evită să recunoască ”armenocidul”, procedând ,,asemenea struțului care își bagă capul în pământ”.
Astfel, rămâne în responsabilitatea oamenilor să nu permită ca astfel de orori să fie șterse din memoria colectivă.
Moment de reculegere
De asemenea, s-au făcut trimiteri la concepte spirituale, informații istorice și perspective politice, menite să educe publicul și să respingă ,,orice fel de idee naționalistă și xenofobă”.
Participanții au avut, așadar, ocazia să afle mai multe despre istoria și cultura armeană, iar momentele muzicale ținute de Cosmin Rafel Bălean, Norbert Dumitresc și Karen Sebesi au adus în prim-plan melodiile și instrumentele tradiționale ale poporului armean, amplificând astfel mesajul de comemorare și solidaritate.
La finalul evenimentului, participanții au ținut un moment de reculegere pentru victimele genocidului și au audiat rugăciunea „Tatăl nostru” în limba armeană.
Despre genocidul armean
24 aprilie 1915, este ziua declanșatoare a uneia dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității: genocidul armean.
În această zi, sute de lideri ai comunității armenilor din Constantinopol au fost arestați și deportați, marcând începutul unei campanii de exterminare în masă a populației armene din Imperiul Otoman.
Genocidul armean a fost o tragedie enormă, soldată cu pierderea a peste un milion de vieți nevinovate și cu suferințe inimaginabile pentru supraviețuitori și urmașii acestora.
Așadar, cu acest prilej, comunitatea armeană comemorează această zi pentru a onora memoria victimelor și pentru a ne angaja să prevenim astfel de atrocități în viitor.
Bianca Matei
Daria Mustea
Alexandru Mocan
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
FOTO. Viceprimarul Dan Tarcea: „Hub-ul Educațional din Borhanci prinde contur”. Stadiul lucrărilor pentru fiecare obiectiv

De la școală și liceu, până la creșă și grădiniță, componentele viitorului hub educațional din Borhanci se dezvoltă într-un ritm alert, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea.
La școală, partea de zidărie este finalizată, iar în acest moment se execută tencuielile interioare.
„Aproximativ 90% din șape și pardoselile finite au fost deja turnate, iar lucrările la instalațiile electrice și sanitare sunt în plină desfășurare. De asemenea, a început montarea tâmplăriei, iar la terenul de sport se lucrează intens”, a transmis viceprimarul municipiului.
De asemenea, la liceu, s-au turnat șapele și pardoselile, inclusiv în sala de sport.
„În acest moment se lucrează la tencuieli, iar stadiul instalațiilor electrice este estimat la 50-60%. Tencuielile sunt realizate în proporție de aproximativ 40%, iar șapele și pardoselile finite la aproximativ 30%”, a mai arătat Tarcea.
Lucrările la creșă, în stadiu incipient
În ceea ce privește creșa, lucrările sunt într-un stadiu incipient.
„S-a turnat radierul pentru corpurile 4 și 5, iar în prezent se lucrează la armarea corpurilor 2 și 3. De asemenea, ieri au fost turnați stâlpii pentru corpul 5. Proiectarea acestei zone este mai simplă, având doar un nivel, ceea ce va permite o execuție mai rapidă”, a mai spus viceprimarul.
La grădiniță, lucrările urmează să înceapă.
EVENIMENT
Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători

În vara anului 2022, fostul patron al clubului CFR Cluj, Paszkany Arpad, împreună cu fostul președinte Iuliu Mureșan și cumnatul lui Paszkany, Szekernyes Karoly, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală, în formă agravată şi continuată și instigare la spălarea banilor, în formă continuată.
După 26 de amânări a pronunțării unei soluții, judecătorii Tribunalului Cluj au decis, în decembrie 2024, trimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj „în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”.
Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători
La doi ani și jumătate de la trimiterea în judecată, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj a confirmat, vineri, rechizitoriul lui Paszkany, Mureșan și Szekernyes.
„Se constată că rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj emis la data de 29.07.2022 (…) şi remediat la data de 17.01.2025, conform dispoziţiilor Judecătorului de cameră preliminară date prin încheierea penală din data de 23.12.2024, prin care s-au soluţionat cererile şi excepţiile invocate de către inculpaţii P.A.Z., M.I.P. şi S,K, şi de către partea responsabilă civilmente SC FCC SA, cu privire la obiectul camerei preliminare, îndeplineşte condiţiile necesare unei legale sesizări a instanţei, şi în consecinţă dispune începerea judecăţii”, se arată în motivare, conform Clujust.
La rămânerea definitivă a prezentului rechizitoriu, urmează să se fixeze termen de judecată.
ECONOMIE
Noi concedieri în IT la Cluj. Compania SITA a dat afară jumătate din angajați. Întârzieri cu salariile

Compania europeană SITA, liderul global în tehnologia transportului aerian, a anunțat în octombrie 2024, deschiderea unui nou hub tehnologic la Cluj-Napoca, România, care avea ca scop ”promovarea viitorului călătoriilor aeriene prin inovație de ultimă oră”.
”Acest nou hub întărește rețeaua globală de centre tehnologice a SITA și urmează să joace un rol esențial în abordarea celor mai presante provocări cu care se confruntă industria aviației în prezent — îmbunătățirea eficienței operaționale, reducerea impactului asupra mediului și oferirea de experiențe fără probleme pentru pasageri”, arăta compania, care a angajat în primă fază, 50 de persoane.
Centru de cercetare
Asta după ce, cu doi ani înainte, în decembrie 2022, SITA și TechTalent Software au anunțat un parteneriat strategic pentru lansarea unui centru de cercetare și dezvoltare la Cluj-Napoca.
”Noul centru va sprijini concentrarea SITA pe accelerarea dezvoltării de noi soluții guvernamentale și de procesare a pasagerilor.
Pe măsură ce redresarea călătoriilor aeriene crește, există o cerere puternică pentru mai multă automatizare din partea aeroporturilor, guvernelor și companiilor aeriene, ceea ce generează investiții substanțiale în tehnologia oferită de SITA”, precizau reprezentanții companiei.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit luni dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Bonțida.
Echipajele operative de la Punctul de Lucru Jucu au găsit la fața locului un autoturism și un stâlp de electricitate avariate.
”Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un tânăr de aproximativ 25 de ani, conștient și cooperant, a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD. În cele din urmă, acesta a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, au precizat pompierii.