Connect with us

CULTURA

GENERAL clujean MORT la 102 ani. A LUPTAT pe FRONTUL din Moldova şi a fost PRIZONIER. Profesor universitar doctor

Publicat


geberal floresti

Locuitorii din Floreşti, cei din judeţul Cluj şi militarii din toată ţara îşi iau rămas bun de la un general de brigadă, Ioan M. Bota, care a murit la aproape 102 ani.

General de brigadă în retragere prof. univ. dr. Ioan M. Bota

„Drum lin către cer, venerabile veteran! 🇷🇴

Veteranul de război, general de brigadă în retragere prof. univ. dr. Ioan M. Bota, din localitatea Florești a părăsit această lume, la venerabila vârstă de 101 ani, înconjurat fiind de frumoasa sa familie care i-a ascultat de nenumărate ori poveștile adunate pe front.

Bota M. Ioan s-a născut la 16 ianuarie 1920, în comuna Rona de Jos, într-o familie numeroasă, învățând grija și iubirea față de neam și patrie încă din cuibul părintesc.

Frontul din Moldova şi prizonieratul l-au marcat fizic şi psihic 

În martie 1944, a plecat pe frontul din Moldova, începând o perioadă a vieții care l-a marcat fizic și psihic mai întâi în vâltoarea celui de-Al Doilea Război Mondial și ulterior în pribegia prizonieratului.

Bota M. Ioan s-a remarcat ca o personalitate distinsă a urbei floreştene, printr-o prodigioasă activitate publicistică, de peste 700 de lucrări.

Pentru frumoasa sa activitate a primit numeroase distincții militare și civile printre care amintim „Virtutea Militară de Război”, clasa a II-a și „Veteran de Război” 1944, fiind cetățean de onoare al comunei Rona de Jos și Florești, iar începând cu anul 2019 acestuia i-a fost acordat gradul de general de brigadă în retragere prin decretul președintelui României nr. 412 din 25 aprilie 2019.
Rămas bun, domnule general!”, arată Ministerul Apararii Naţionale.

(MaAv)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. danisclaud

    noiembrie 22, 2021 la 4:42 pm

    In primul rând a fost preot greco-catolic. Mai mult, preot profesor universitar la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca. Și mai mult, a fost onorat de Papa Ioan Paul II cu titlul de prelat papal. Păcat că nu a fost menționat ceea ce a fost mai important în viața Părintelui Ioan M. Bota.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

O universitate din România va organiza cursuri de blogger, vlogger și influencer

Publicat

De

Universitatea Dunărea de Jos din Galați este prima din țară care va organiza cursuri de blogger, vlogger sau influencer.

Cursurile se adresează oricui și vor costa 300 de lei. Profesorii de la Facultatea de Litere vor preda retorica, iar la ore vor fi și invitaţi influenceri cunoscuți de la noi.

Cursurile vor începe din ianuarie, odată cu semestrul al doilea. Tot în încercarea de a ţine pasul cu piaţa muncii, la Universitatea Dunărea de Jos se mai organizează cursuri de somelier, dar şi de antreprenoriat în industria alimentară.

sursa: stirileprotv.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Videoclipurile flash-mob-ului CityRocks din Bonțida, acum și online

Publicat

De

O incintă cu atmosferă istorică deosebită, muzicanți copii și pensionari, din toate generațiile, amatori și profesioniști, îndrăgostiți demuzica rock au cântat împreună iar impactul muzicii live a contribuit la senzația vibrantă care a fost simțită în 11 septembrie la Castelul Bánffy din Bonțida.

Fundația pentru Școală din Cluj-Napoca a contactat în anul 2019 agenția CityRocks Production din Ungaria care a organizat deja numeroase evenimente importante de muzică în masă.

”Organizarea, desigur, a avut suișuri și coborâșuri, dar și bucurii. Pandemia a avut efect de domino asupra planurilor noastre. De trei ori am stabilit data evenimentului, până când am reușit să găsim ziua în care s-a putut organiza programul în condiții de siguranță. Nu-i ușor să recrutezi o orchestră uriașă, mai ales că o astfel de producție muzicală n-a mai avut loc niciodatăîn România, cu artiști profesioniști și amatori care să cânte împreună.

Dorim să ne exprimăm mulțumirile în primul rând muzicanților participanți, fără ei nu s-ar fi putut realiza evenimentul și totodată mulțumim și pe această cale pentru sprijinul acordat de Guvernul Ungariei”, a declarat Nagy Zoltán-Levente, președintele Fundației.

Bilete pentru o cauză nobilă

La rândul său, Kinizsi Zoltán, organizator din partea Fundației pentru Școală, a spus că distracția, destinderea nu au fost singurele meniri ale acestui program, care a servit și un scop nobil.

„Inițial concertul era programat la Cluj, dar mai târziu am ales, totuși, Bonțida deoarece această locație conferă o atmosferă specială unui astfel de eveniment.

Deși programele din cadrul CityRocks până acum au fost gratuite pentru public, cu această ocazie am avut în vedere o cauză nobilă și am cerut o sumă modică pentru biletele de intrare. Banii proveniți din vânzarea biletelor a fost oferiță în întregime pentru continuarea renovării Castelului Bánffyde la Bonțida”, a mai adăugat Kinizsi Zoltán.

Această producție inițiată în Ungaria a fost organizată pentru prima dată în străinătate, iar faptul că locația se află tocmai în Transilvania a reprezentat un mediu special din mai multe puncte de vedere.

Echipa CityRocks a adus echipamentele necesare organizării cu camioane și autobuze, însoțite de zeci de oameni care au participat la desfășurarea întregului eveniment.

Experiență de neuitat

Organizatorul principal, Gajda Ferenc consideră că efortul lor nu a fost în zadar,a declarat că a avut parte de o experiență pe care nu o va uita niciodată.

„A fost minunat să cântăm în grădina Castelului Bánffy de la Bonțida. Am știut deja de dimineață că vom avea o zi specială. Muzicienii s-au ajutat reciproc la descărcarea instrumentelor, pentru ca mai târziu să cânte și sădanseze îmbrățișându-se cu toții. S-a dovedit și de această dată că muzica demoleazăzidurile dintre oameni”, iată cea mai importantă concluzie a evenimentului, formulată de Gajda Ferenc.

Înregistrările video ale edițiilor anterioare CityRocks au ajuns la peste 140 de milioane de vizualizări, acum se alătură acestora și cele mai noi imagini înregistrate la evenimentul din septembrie la Castelul Banffy.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO Un perete de 81 de metri pătrați al podului Aurel Vlaicu din Mărăști, „predat” artiștilor stradali

Publicat

De

perete5

Cluj-Napoca are un perete „legal” pentru artă stradală. Acesta este un proiect ales în cadrul procesului de bugetare participativă.

Proiectul „Legal Wall – perete legal pentru exersarea artei stradale” a presupus amenajarea unui perete cu suprafața de 81 de metri pătrați la podul Aurel Vlaicu din cartierul Mărăști.

perete2

Primăria Cluj-Napoca a amenajat acest perete pentru a oferi artiștilor locali posibilitatea de a-și exprima creativitatea, exersând astfel diferite tehnici de realizare a artei stradale.

perete4

Această zonă artistică poate fi utilizată în baza regulamentului amplasat la locație, cu respect față de ceilalți artiști stradali.

perete3

De asemenea, arartă reprezentanții Primăriei, iluminatul din zonă a fost îmbunătățit pentru a permite artiștilor să deseneze și pe timp de noapte, până la ora 22.00, conform regulamentului.

perete1

Acest tip de pereți legali sunt amenajați și în alte orașe europene, cum ar fi Paris, Bruxelles, Barcelona, Hamburg, Skopje, sau Varșovia.

Citește mai departe

Clujul de altădată

„POLITICA e ceva GRAV de tot. Ai în MÂNA ta VIAŢA şi viitorul ŢĂRII tale”. Ionel Brătianu, 94 de ani de la moarte

Publicat

“Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale”, spunea Ion IC Brătianu.

“În chestiunile mari, în acelea de ordin moral care stăpânesc viitorul unei neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare şi naţionalitate, nu pot fi preţuri de tocmeală, nu pot fi motive de oportunitate care să te hotărască a te compromite, coborându-te de pe tărâmul înalt şi sigur al principiilor”, mai spunea Ionel Brătianu.

Oare ce ar spune despre politica românească şi despre oamenii noştri politici de acum? Se împlinesc 94 de ani de la dispariţia fulgerătoare a lui Ionel Brătianu. Oare tot aici ar fi fost România dacă mai trăia probabil cel mai mare om de stat pe care l-a avut ţara noastră?

De 5 ori premier

În imagine, două documente semnate de Ionel Brătianu (când era premier şi ministru de război, arhiva Cluj24) şi Ionel Brătianu, alături de ceilalţi membri ai delegaţiilor participante la Tratatul de la Paris, într-o prezentare din revista L Illustration din 10 mai 1919 (arhiva Cluj24). Brătianu este prezentat în imagine la poziţia 25. Ion IC Brătianu i-a cedat locul, în acelaşi an 1919, lui Alexandru Vaida-Voevod. Atât în fruntea delegaţiei române de la Paris, cât şi ca şef al guvernului.

bratianu decret 1

Ion I.C. Brătianu (20 august 1864, 24 noiembrie 1927) a jucat un rol determinant în Marea Unire din 1918, a fost de cinci ori premier, mai mult decât oricine, de trei ori ministru de interne, de două ori ministrul apărării naționale, de două ori ministru al afacerilor externe, preşedinte al Partidului Național Liberal. fost unul dintre cei trei băieţi ai lui Ion C. Brătianu.

bratianu decret 2

Este considerat de mulţi cel mai mare om de stat pe care l-a avut România.

Pace, pace…

În urmă cu 102 ani avea loc la Paris Conferinţa de pace care a urmat Primului Război Mondial. În urma conferinţei, România a primit noile granite. Delegaţia României la Paris a fost formată din Ion IC Brătianu, Alexandru Vaida Voevod, Victor Antonescu şi Constantin Angelescu.

Primul a fost şeful delegaţiei, în calitate de prim ministru. Iar Alexandru Vaida Voevod a încheiat misiunea României la Paris. Tot în calitate de premier, după demisia lui Ionel Brătianu, pe 12 septembrie 1919.

Conferința de Pace de la Paris, începută pe 18 ianuarie 1919, a avut ca obiectiv stabilirea noii configurații politico-teritoriale. Au participat 27 de state. România s-a prezentat cu o serie de revendicări care au urmărit, în principal, consacrarea actelor de unire din anul 1918. Dar şi eliminarea tuturor consecințelor războiului, determinate de ocuparea unei părți importante a teritoriului național de către inamic.

Pe 19 ianuarie/1 februarie 1919 șeful delegației române, Ionel Brătianu, a prezentat memoriul „România în fața Conferinței de la Paris. Revendicările sale teritoriale” în care a făcut un larg expozeu asupra conduitei țării în război și a împrejurărilor în care s-a încheiat pacea separată cu Puterile Centrale. Premierul a cerut recunoașterea internațională a actelor de unire din anul 1918, exprimate în hotărârile de la Chişinău, Alba Iulia şi Cermăuţi.

Delegația română condusă de Ion I. C. Brătianu nu a avut o atmosferă foarte favorabilă. Premierul a adoptat o atitudine intransigentă în ceea ce privește recunoașterea integrală a Tratatului din 4-17 august 1916, prin care Banatul urma să revină în întregime României.

Au existat divergențe privind minoritățile, România neacceptând controlul internaţional. De altfel, la 2 iulie 1919, Ionel Brătianu a părăsit lucrările Conferinței. Pe 30 noiembrie se constituie un guvern parlamentar sub președinția lui Alexandru Vaida-Voevod.
(MaAv)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate