Connect with us

EDUCATIE

Gata VACANȚA! Elevii se vor întoarce la cursuri miercuri, 8 ianuarie

Publicat


Transport elevi

Elevii se vor întoarce la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa de iarnă. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, următoarea vacanţă va avea o săptămână şi va avea loc în perioada 10 februarie – 2 martie, după cum vor decide Inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti.

Cursurile se vor desfăşura apoi până la vacanţa de Paşti, care este programată din 18 aprilie până pe 27 aprilie.

Anul şcolar 2024 – 2025 se va încheia pe 20 iunie, când va începe vacanţa de vară, care se va încheia pe 7 septembrie.

Gata VACANȚA! Elevii se vor întoarce la cursuri miercuri, 8 ianuarie

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, Inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar.

Aprobarea modificării structurii anului şcolar se acordă în condiţiile asigurării parcurgerii integrale a programei şcolare, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele şi evaluările naţionale.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Salvamontiștii, 44 de intervenții pe pârtiile din Cluj în vacanța de iarnă. 7 persoane au ajuns la spital

Publicat

De

Sărbători aglomertate pentru salvamontiștii clujeni.

Cele mai multe intervenții ale salvatorilor montani au fost pe pârtiile de schi de la Buscat și Mărișel.

Salvamontiștii, 44 de intervenții pe pârtiile din Cluj în vacanța de iarnă. 7 persoane au ajuns la spital

Vacanța de iarnă a elevilor și zilele libere prilejuite de sărbătorile de iarnă au adus un număr însemnat de turiști în zona montană a județului Cluj, îndeosebi în cele două zone schiabile, Mărișel și Buscat.

Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și cei ai Formației Salvamont Vlădeasa au asigurat permanența în această perioadă. Aceștia au intervenit în nu mai puțin de 44 de cazuri în care a fost nevoie de ajutorul lor.

În vacanța de Crăciun, respectiv în perioada 24-29 decembrie 2024, salvamontiștii clujeni au fost solicitați și au intervenit în 15 cazuri, 8 la domeniul Buscat și 7 în Mărișel. Două persoane rănite au fost predate ambulanței.

29 de cazuri de în perioada revelionului

De asemenea, în perioada de Revelion și Bobotează, respectiv între 30 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, salvamontiștii au avut de rezolvat și mai multe cazuti.

Astfel aceștia au intervenit în 29 de cazuri, dintre care 14 la domeniul Mărișel, 14 la Buscat și un caz în zona masivului Vlădeasa.

Alte 5 persoane care s-au accidentat au fot predate ambulanțelor și transportate la spital.

Recomandările salvamontiștilor clujeni

Reprezentanții Salvamont Salvaspeo fac și câteva recomandări pentru clujenii iubitori de schi:

  • Alegeți un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al reglajului legăturilor, greutății corporale și nivelului dvs. de pregătire.
  • Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.
  • Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.
  • Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.
  • Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.

Nu schiați în pădure

  • Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.
  • Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.
  • Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
  • Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie.
  • Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru – ușor, roșu-mediu, negru – dificil.
  • Nu folosiți mijloace de alunecare improvizate, tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile și generează accidente grave.

Anunțați echipa locală Salvamont, direct, prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0-SALVAMONT (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Gheboasă scapă de amenda primită pentru versuri vulgare pe scena Untold. Jandarmeria, bună de plată

Publicat

Judecătoria Cluj-Napoca a anulat amenda primită de cântărețul Gheboasă pentru o piesă cântată pe scena festivalului Untold în 2023. Jandarmeria, pusă să plătească cheltuielile de judecată.

Judecătoria Cluj a decis miercuri, 8 ianuarie, anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției dată de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca artistului Gheboasă (Gabriel Gavriș), la ediția din 2023 a festivalului Untold, pentru „versuri vulgare și rasiste”.

Soluția pe scurt, pronunțată astăzi de Judecătoria Cluj-Napoca: „Admite plângerea contravenţională formulată de petentul G. G.-E., în contradictoriu cu intimata M. A. I. – J. R. – G. D. J. M. „Ş. C.-P.” C.-N. Admite cererea de intervenţie voluntară accesorie formulată de A. E. Î. I. în interesul petentului. Anulează procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria GJCJ nr. 1001379/08.08.2023. Obligă intimata să achite petentului suma de 6.778,75 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Cluj-Napoca. Pronunţată azi, 08 ianuarie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Gheboasă, versuri vulgare pe scena Untold

Gheboasa a fost amendat în vara lui 2023 în urma concertului de la festivalul Untold, pentru „versuri vulgare și rasiste”. Jandarmii s-au autosesizat și i-au aplicat artistului o amendă de 1.000 de lei, sesizând în același timp și Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Amenda a fost contestată de artist.

„În data de 6 august, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la concertul susținut de trapperul Gheboasa, în timpul căruia acesta a avut versuri vulgare și rasiste, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca s-a autosesizat și a luat decizia de a analiza suportul optic pe care l-au avut la dispoziție.

În urma analizării informațiilor și verificării aspectelor semnalate, în data de 8 august a.c., a fost aplicată în acest caz o sancțiune contravențională, conform prevederilor art. 2, alin. 1) din Legea 61/1991, constând în amendă în valoare de 1.000 lei, pentru „proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora”.

Totodată, menționăm faptul că a fost sesizat Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării pentru analizarea actului artistic, a cuvintelor și expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare”, a comunicat Jandarmeria Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Val de cazuri de GRIPĂ la Cluj. Au fost peste 500 într-o singură săptămână. Nu mai sunt paturi libere la Spitalul de Infecțioase

Publicat

De

Spitalul de Boli Infecțioase, Cluj

Sute de cazuri de gripă, peste 1.000 de cazuri de pneumonie și mii de cazuri de viroză respiratorie au fost confirmate la Cluj în ultimele săptămâni.

Spitalul de Boli Infecțioase nu mai face față numărului mare de bolnavi, copii și adulți, care au forme mai grave de boală și necesită internare.

Val de cazuri de GRIPĂ la Cluj. Au fost peste 500 într-o singură săptămână. Nu mai sunt paturi libere la Spitalul de Infecțioase

În ultima săptămână, numărul pacienților cu infecții respirtatorii care s-au prezentat la camera de gardă a fost de aproape 100 zilnic, a precizat pentru Cluj24 managerul Spitalului de Boli Infecțioase Cluj, Ioan Mureșan.

“Zilnic, jumătate din aceste cazuri, deci 45-50%, au fost cazuri de gripă. Cu siguranță putem spune că tendința este de creștere”, a declarat Ioan Mureșan.

Acesta a precizat că orice pat care se eliberează este ocupat imediat, atât la secția de copii cât și la adulți.

“În jur de 20% din pacienții cu gripă au fost internați, dar dacă am fi avut paturi am fi internat în jur de 30%”, a mai spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase, care a precizat că acest episod gripal este de abia la început.

Medici: Numărul de cazuri va crește în continuare

Numărul cazurilor de gripă, dar și a altor afecțiuni respiratorii, crește de trei săptămâni, iar medicii se așteapă ca numărul persoanelor bolnave să continue să crească, având în vedere că lumea se întoarce la serviciu din concediu și copiii la școală.

Suntem în plin sezon gripal, a precizat pentru Cluj24.ro directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Mihai Moisescu. Numărul de cazuri crește de la o săptămână la alta, virusul gripal principal circulat este A.

Potrivit directorului DSP Cluj, sunt mii de cazuri de viroze înregistrate în ultimele trei săptămâni și sute de cazuri de gripă.

Cifrele pe care le prezentăm mai jos nu includ și cazurile din această săptămănă, pentru care încă nu s-a realizat raportarea.

Astfel, în ultimele trei săptămâni de raportate, la Cluj s-au înregistrat 724 de cazuri de gripă.

Potrivit medicului Mihai Moisescu, dacă în prima săptămână de raportare au fost 57 de cazuri, în ultima s-au înregistrat 515 cazuri, asta în condițiile în care în aceeași perioadă a anului trecut au fost 236 de cazuri.

Peste 1.000 de cazuri de pneumonie

De asemenea, numărul cazurilor de pneumonie este foarte mare.

În cele trei săptămâni de raportare, au fost confirmate 1.433 de cazuri de pneumonie în județul Cluj.

Potrivit datelor înregistrate la DSP, în prima săptămână s-au confirmat 548 de cazuri de pneumonie, în cea de a doua 385, ca în ultima săptămână de raportare să fie confirmare 500 de cazuri.

În ceea ce privește cazurile de viroză respiratorie raportate, acestea sunt peste 8.600. Doar în ultima săptămână de raportare au fost confirmare peste 2.500 de cazuri.

“Observăm clar o creștere a numărului de cazuri de gripă. La Cluj, debutul sezonului gripal începe întotdeauna după data de 20 decembrie, cu un vărf în primele două săptămâni ale lunii ianuarie. În peste 10% din tulpinile testate în această perioadă a fost vorba de gripă”, a declarat dr. Mihai Moisescu pentru Cluj24.

Acesta a subliniat că este foarte important ca clujenii să se vaccineze împotriva gripei, în special persoanele în vârstă care au și alte boli. Vaccinarea este recomandată chiar și acum, avțnd în vedere că persoanele imunizate nu vor face o formă gravă de boală, potrivit directorului DSP Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Nou record de preț pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca. Cât a ajuns metrul pătrat

Publicat

apartamente

Anul 2025 începe cu surprize pe piața imobiliară. Prețurile ating un nou record în cel mai scump oraș din țară, Cluj-Napoca, potrivit datelor prezentate miercuri de Imobiliare.ro, citate de Mediafax.

„Piața rezidențială demarează cu prețuri considerabil mai ridicate decât în urmă cu 12 luni, după un an 2024 care a performat peste așteptări.

Totuși, avem în fața noastră un an cu provocări: creșterea prețurilor proprietăților nu a fost susținută de evoluția chiriilor, mai ales pe segmentul rezidențial nou; modificările fiscale recent anunțate au și ele un impact important care îndeamnă la prudență; se adaugă instabilitatea politică.

Cererea pentru locuințe rămâne ridicată și în continuare ne aflăm într-o perioadă optimă pentru achiziții, cu condiția să nu ne aruncăm mai mult decât ne permitem și să ne facem propriile analize financiare temeinic. 2025 are toate ingredientele pentru a fi un an al oportunităților de moment, în care va fi important să stăm cu ochii pe piață, nu excludem să vedem campanii și promoții fulger din partea unor dezvoltatori în dinamică cu evoluția vânzărilor”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing al companiei.

Apartamente mai scumpe

Clujenii încep anul cu un nou record de preț pentru apartamentele scoase la vânzare. Pragul de 3.000 euro/mp util a fost atins chiar mai rapid decât se anticipa.

Pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafață utilă de 52 de metri pătrați un cumpărător trebuie să achite, în medie, suma de 156.000 de euro, potrivit calculelor realizate pe baza Indicelui Imobiliare.ro. Dacă ar fi făcut pasul spre achiziție în urmă cu un an ar fi plătit aproape 134.800 de euro, deci cu circa 21.200 de euro mai puțin.

Zilele trecute, la Cluj-Napoca era scos la vânzare un apartament cu o cameră la aproape 200.000 de euro.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate