Connect with us

ACTUALITATE

Gâşte canadiene la Cluj. Au prăbuşit un avion. Controlor de trafic: „Sunt aceleaşi gâşte. Păsările-cauză de accidente aviatice”

Publicat


gasca canadiana 1 horz

Tipul de câşte canadiene care au apărut în aceste zile pe lacul de la Chios, Cluj-Napoca, au fost cauza unui celebru caz de avion prăbuşit în SUA, în 2009. Atunci a fost considerat un miracol faptul că n-au fost morţi . Ulterior, a fost făcut un film despre eveniment, cu Tom Hanks.

Controlor de trafic: Sunt aceleaşi gâşte

Un controlor de trafic aerian clujean a declarat pentru Cluj24 că tipul de gâşte canadiene care au apărut la Chios este acelaşi cu cele care au doborât un avion în SUA, în 2009.

gasca canadiana prabusire avion

„Sunt aceleaşi gâşte care au doborât avionul care a amerizat pe Hudson River. Migrau dinspre Canada. Dupa eroarea umană şi defecţiunile mecanice, condiţiile meteo împart locul trei ca şi cauze ale accidentelor aviatice cu păsarile. Acestea din urmă rămân un pericol constant pentru aviaţie, în special la decolare şi aterizare”, a precizat controlorul clujean de trafic aerian.

gasca canadiana

Miracolul de pe râul Hudson. 155 de supravieţuitori

Zborul 1549 al US Airways din ziua de 15 ianuarie 2009 a fost un zbor comercial regulat de pasageri cu plecarea din Aeroportul LaGuardia din New York cu destinația Charlotte Douglas International Airport din Charlotte, Carolina de Nord, care s-a încheiat la aproximativ 6 minute după decolare prin aterizarea forțată pe suprafața râului Hudson.

gaste zbor avion prabusire

După ce aeronava atinsese o altitudine de aproximativ 975-1.000 metri, la circa 2 minute și 30 de secunde de la decolare, a intrat în coliziune multiplă cu un cârd de păsări (gâște canadiene), care a provocat pierderea rapidă a compresiei ambelor motoare, apoi a vitezei și a portanței, ceea ce l-a determinat pe căpitanul aeronavei, Chesley Sullenberger, să ia decizia de a ateriza forțat pe suprafață râului Hudson.

La bordul aeronavei Airbus A320 se aflau 155 de persoane, dintre care 150 de pasageri și 5 membri ai echipajului. Nu s-a înregistrat niciun deces, deși 78 dintre cei aflați la bord au fost răniți.

Pe baza evenimentului, în 2016 a fost realizat şi un film de succes, Miracolul de pe râul Hudson, cu Tom Hanks

Filmul se axează pe foarte scurtul zbor și aterizarea de urgență a aeronavei en Zborului 1549 al companiei US Airways, al cărei căpitan fusese Sullenberger. Zborul încheiat foarte repede și aterizarea de urgență pe apele râului Hudson, au constituit o acțiune remarcabil condusă de căpitanul Sullenberg, o acțiune de salvare plină de succes întrucât toți cei 155 de pasageri și toți membri echipajului au supraviețuit în foarte bune condiții, unii având doar răni minore.

Ornitologul Sandu Stermin: Nu sunt de la noi, cred că au scăpat dintr-o grădină zoologică

Pe lacul de la Chios au fost fotografiate (în imagine) gâşte canadiene, zburătoare de chiar peste 7 kilograme, care provin din America de Nord. Arealul nostru nu le este caracteristic, dar în câţiva ani s-ar putea să devină o obişnuinţă pentru clujeni. Reputatul ornitolog clujean, Sandu Stermin, a declarat pentru Cluj24, că este foarte posibil ca gâştele canadiene să fi scăpat dintr-o grădină zoologică sau dintr-o crescătorie.

„Gâştele canadiene nu sunt de la noi, arealul lor natural este în America de Nord. Au ajuns în Europa prin grădini zoologice şi prin tot felul de menajerii, au scăpat de acolo şi au făcut populaţii sălbatice şi sunt populaţii sălbatice prin ţările de nord şi prin Germania. În partea aceasta a Europei ajung foarte, foarte rar şi de obicei atunci când scapă dintr-o grădină zoologică. Din ce am văzut eu, gâsca aceasta nu are inel, deci cred că a scăpat dintr-o grădină zoologică sau dintr-o crescătorie, chiar dacă nu el.

Ce e aparte la aceste gâşte este că preferă zonele acestea antropizate, le place acolo unde este agitaţie, unde sunt oraşe, unde sunt ruine, mlaştini, le place să stea pe lângă oameni. Încet-încet, în vreo 20 de ani, o să fie o specie destul de comună, pentru că populaţiile acestea din Germania se răspândesc în toată Europa”, a spus Sandu Stermin.

Gâşte canadiene de 7 kilograme

Gâsca canadiană (Branta canadensis) este o pasăre acvatică din familia gâștelor, iar arealul ei originar de răspândire este America de Nord. Este o pasăre migratoare care în perioada de migrație zboară în stoluri în forma literei „V” – toamna zboară spre locurile de iernare iar primăvara spre locurile de cuibărire, ea fiind simbolul american al anotimpurilor. În Europa gâsca canadiană a fost introdusă în parte în Marea Britanie, Irlanda, Scandinavia și Olanda. Din anul 1970 ea a început să cuibărească și în Germania, fiind una dintre cele mai mari specii de gâște din Europa.

Capul și gâtul sunt de culoare neagră cu o pată albă care se întinde pe partea ventrală a capului și sub ochi. Lungimea corpului este între 90 și 100 de cm, iar lungimea aripilor deschise este de 160 – 175 cm. Masculul cântărește 3,5 – 6,5 kg iar femela 3 – 5,5 kg. Subspecia „Ranta canadensis maxima” atinge o greutate de 7,5 kg.

Foto:  Sergiu Răzvan

știrile Cluj24.ro pe Google News

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Grădina Botanică ”Al. Borza” Cluj-Napoca, atracție de top în anul 2024. Câți vizitatori au fost

Publicat

Botanică

Anul 2024 a consolidat poziția Grădinii Botanice ”Al. Borza” drept una dintre cele mai apreciate destinații din Cluj-Napoca, atrăgând aproape 250.000 de vizitatori din întreaga lume.

Această performanță demonstrează interesul constant al publicului pentru oferta culturală și educativă a Grădinii Botanice.

„Anul trecut ne-a reconfirmat atractivitatea pentru publicul general, lucru evidențiat de numărul impresionant de vizitatori. Cea mai intensă perioadă a fost primăvara, când luna aprilie a stabilit un record istoric de vizitatori: peste 53.000 de persoane ne-au trecut pragul.

Colecțiile de flori

În acea lună, am avut zile în care am întâmpinat peste 5.000 de vizitatori.

Această creștere s-a datorat, în mare parte, spectacolului oferit de colecțiile noastre de flori bulboase de primăvară, precum lalelele, zambilele, brândușele și narcisele. Nu doar colecțiile noastre diversificate anual au atras un public numeros, ci și evenimentele variate pe care le-am organizat și dezvoltat continuu.

Reacțiile pozitive ale vizitatorilor ne confirmă faptul că rămânem unul dintre punctele de referință cultural-educative din Transilvania”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Pușcaș, directorul instituției.

Citește mai departe

EVENIMENT

Urmează o nouă minivacanță pentru angajați. Ianuarie, luna cu cele mai multe sărbători legale

Publicat

Angajații vor avea o nouă minivacanță până la finalul lunii ianuarie. Este vorba despre 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, care anul acesta pică într-o zi de vineri.

Angajații, atât cei de la stat, cât și cei de la privat, vor avea o minivacanță de trei zile, cu ocazia zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare care anul acesta pică într-o zi de vineri.

Luna ianuarie este cea mai generoasă când vine vorba de zile libere oferite de stat, cu cinci astfel de sărbători: 1 ianuarie – Anul Nou, 2 ianuarie – Anul Nou, 6 ianuarie – Boboteaza, 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul și 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române. Următoarea zi liberă legală va fi în 18 aprilie – Vinerea Mare.

Zile libere rămase în 2025

Anul acesta, angajații beneficiază de 17 zile libere oferite de stat, dintre care patru vor fi în weekend, iar 13 vor fi în timpul săptămânii. Sărbători legale rămase în 2025:

  • 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române (vineri)
  • 18 aprilie – Vinerea Mare
  • 20 aprilie – prima zi de Paște (duminică)
  • 21 aprilie – a doua zi de Paște (luni)
  • 1 mai – Ziua Muncii (joi)
  • 1 iunie – Ziua Copilului (duminică)
  • 8 iunie – prima zi de Rusalii (duminică)
  • 9 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)
  • 25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi)
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (vineri)

În funcție de fiecare meserie, în anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu. Potrivit Codului muncii, cei care vor lucra în liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Citește mai departe

CULTURA

Rapsodul Grigore Leșe a fost EXTERNAT. El a fost diagnosticat cu GRIPĂ și se află acasă

Publicat

lese

Rapsodul popular Grigore Leșe a fost externat, după ce miercuri seara i s-a făcut rău la finalul unui  recital susținut la Botoșani. Medicii l-au diagnosticat cu gripă.

Artistul a cântat la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botoșani, la finalul cântării acuzând amețeli și temperatură. Starea lui de sănătate agravându-se ulterior, acesta a fost transportat de urgență, cu o ambulanță care l-a luat de la  hotel, la Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.

Rapsodul Grigore Leșe a fost EXTERNAT. El a fost diagnosticat cu GRIPĂ și se află acasă

După ce i s-au făcut analizele, medicii l-au diagnosticat cu gripă. Artistul a fost externat și se află acasă.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Distracție la Buscat (Băișoara – Cluj). Winter Tour revine în forță pe pârtiile de schi din țară

Publicat

De

Winter

Winter Tour, cel mai longeviv eveniment de iarnă din România, revine anul acesta cu cea de-a 12-a ediție, într-o formula nouă ce aduce iubitorilor de munte și de iarnă 5 weekenduri extinse (de la două la trei zile), pline de distracție, pe 5 pârtii de top din țară.

Caravana mobilă a pornit de la Transalpina, în 10-12 ianuarie, iar după aceasta vor urma Muntele Mic, Borșa, Azuga și Buscat (Băișoara – Cluj).

Winter Tour devine epicentrul distracției pe fiecare pârtie unde ajunge. Lounge-ul Winter Tour, ușor de recunoscut, format din corturi, zone de relaxare cu pufuri, mese, încălzitoare și o zonă de dans cu bar, DJ și MC, este amplasat la baza pârtiilor sau la stațiile intermediare. Aici, fiecare weekend se transformă într-o experiență memorabilă pentru toți: schiori, boarderi și iubitori ai muntelui și zăpezii.

Activitățile încep odată cu deschiderea instalațiilor de transport pe cablu, cu wOrm-UP the slope sesiune de încălzire pentru schi și snowboarding și se încheie cu petreceri apres-ski și concerte pe zăpadă.

Pe parcursul zilei, participanții se pot relaxa la lounge sau pot lua parte la concursuri și jocuri cu premii, organizate împreună cu partenerii Winter Tour. Accesul la lounge, activități, jocuri și petreceri este liber. Programul complet este updatat constant pe site: wintertour.ro/program/.

Program de 3 zile

Dacă până acum caravana Winter Tour anima pârtiile doar sâmbăta și duminica, ediția din acest an aduce o schimbare: mai puține pârtii per sezon, dar mai mult timp de distracție.

Programul se extinde la 3 zile: vineri, sâmbătă și duminică. Asta înseamnă încă un apres-ski party, vineri seară, pe lângă cel de sâmbătă, cu DJ sau concerte pe zăpadă, precum și o experiență intensificată pe fiecare pârtie.

Tombola Winter Tour revine

Winter

După o pauză de un an, tombola Winter Tour revine cu un super premiu pe fiecare pârtie: o excursie la Snow Fest în Alpii Francezi, la Les 2 Alpes. Participanții care ajung la lounge-ul Winter Tour pot completa un talon și îl pot introduce în urnă pentru a participa la tombolă. La finalul fiecărui eveniment, se extrage un câștigător – 5 pârtii, 5 premii!

În plus, la finalul sezonului, va avea loc o extragere specială. Din rândul participanților la tombolă vor fi selectați doi câștigători – o fată și un băiat, care vor primi câte un echipament complet de schi, oferit de Northfinder și branduit cu Winter Tour. Echipamentul va fi similar celui purtat de echipa organizatoare.

Pasiune pentru iarnă

Tiberiu Pop, fondator Winter Tour: ”Tot ceea ce facem, facem dintr-o mare pasiune pentru iarnă, munte, sporturi de iarnă și comunitatea oamenilor de munte. În cei 12 ani de Winter Tour, am construit o comunitate extraordinară – schiori, boarderi, familii, administratori de pârtii, școli de schi și snowboard, salvamontiști și oameni din zona apres-ski. Ne bucurăm să aducem împreună oameni cu aceeași pasiune pentru zăpadă și natură și să promovăm frumusețea nemaipomenită a Munților Carpați pe timp de iarnă.

Organizarea unui astfel de eveniment nu este simplă, mai ales când vorbim de un eveniment cu acces gratuit și mai puțin mainstream, dar credem în misiunea noastră. Vrem să promovăm sporturile de iarnă, timpul petrecut la munte, în natură și să oferim oamenilor momente de neuitat. Iarna nu e făcută pentru blocuri și betoane, ci pentru vârfuri de munte, aer curat și zăpadă proaspătă. Acestea sunt momentele care rămân cu noi peste ani.”

Calendar Winter Tour XII

Pentru a acoperi o arie cât mai largă și a aduce distracția cât mai aproape de iubitorii sporturilor de iarnă, Winter Tour va vizita pârtii din diferite colțuri ale țării. Calendarul poate suferi modificări, în funcție de condițiile meteo.

●       17 – 19 IANUARIE: MUNTELE MIC

●       14 – 16 FEBRUARIE: BORȘA

●       21 – 23 FEBRUARIE: AZUGA

●       28 FEBRUARIE – 2 MARTIE: BUSCAT

Winter Tour – epicentrul distracției pe pârtiile din România

Winter Tour este cel mai longeviv eveniment de iarnă din România, ajuns anul acesta la cea de-a XII-a ediție. S-a născut din dorința unor pasionați de munte de a promova pârtiile din România și de a aduce oamenii mai aproape de sporturile de iarnă și de natură.

A devenit repede un eveniment de anvergură pe pârtiile de schi, marcând parteneriate cu cele mai frumoase stațiuni de iarnă din țară. An de an, din ianuarie până în martie, gașca Winter Tour călătorește pe altă pârtie din România, cu jocuri de iarnă, distracție, muzică, și concursuri.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate