Connect with us

EVENIMENT

Galațiul mutat la Florești. Cine sunt frații de la Toflea, o comunitate cu ”sevă evreiască”

Publicat


Floreștenii s-au obișnuit cu imaginea unor unor familii numeroase, bine-îmbrăcate, care merg duminică de duminică la biserică. Conduc mașini bune, iar copiii lor vorbesc la perfecție cel puțin o limbă străină. Sunt peste 400 de suflete unite, mutate în masă la Cluj. Nimeni nu știe exact de unde vin și de ce, cu toate că sunt vizibili și despre ei se vorbește pe străzi.

O comunitate cu ”sevă evreiască”

Ei sunt frații de la Toflea – după numele unei localități din Galați, comuna Brăhășești. Nevoia a făcut ca în anii 90 să-și caute rostul prin toată România, în căutarea unui loc de muncă. Cel mai apropiat oraș de această zonă rurală este Tecuci, la 35 de kilometri, însă această soluție nu le oferă prea multe oportunități.

Interesant este că oriunde s-au dus, au făcut în așa fel încât să se relocheze împreună cu toată familia, chiar și cu vecinii. Mai mult, și-au construit biserici ”Rugul aprins”, un cult protestant care a preluat numele unei mișcări ortodoxe interzise în România pe vremea comunismului.

Ei sunt atât penticostali, cât și ortodocși, însă se înțeleg bine oriunde s-ar afla.

Biserica Rugul Aprins, Floresti, 2016. Foto: facebook

Comunitatea noastră de romi provine din Toflea. Fiecare ne-am ales un anumit oraș unde să ne facem traiul: București, Pitești, Brașov ș.a.m.d. La noi este doar un sat de fundătură, o pădure, nu avem unde să lucrăm. Așa că am început să ne descurcăm prin țară, munceam la distanțe foarte mari. Ca să nu mai facem naveta 500-600 de km, să nu mai stăm în chirii, ne-am stabilit aici, la Cluj. Așa am plecat din biserica-mamă de la Toflea, Rugul Aprins. Unii au plecat apoi în diaspora și au revenit în țară. Avem 28 de biserici în țară și străinătate.

Ne-a ajutat faptul că ne cunoaștem, eram casă lângă casă, ne tragem dintr-o sevă evreiască și avem anumite obiceiuri și tradiții din Scriptură. Ca și romi țigani suntem oameni școliți. Dacă am venit aici, am venit câte cinci prieteni, am găsit o chirie bună am muncit și apoi am ajuns să și deținem proprietăți”, a declarat dl Avram, unul dintre liderii bisericii Rugul Aprins din Florești, pentru Cluj24.

”Deja copiii sunt înscriși la școală, avem un locaș de închinare, suntem o comunitate liniștită de romi, iar cuvântul lui Dumnezeu ne-a schimbat”, a adăugat acesta.

Unii mai dețin case în Galați și mai vizitează locurile natale, participă la unele evenimente organizate de biserică.

Ei văd Floreștiul drept o comună liniștită, o comună prosperă, cu oameni primitori și călduroși.

De la școala străzii la studii teologice în Londra

Și Ciprian Jecheanu este toflean, stabilit la Florești. El este presbiterul bisericii Rugul Aprins.

Dumnezeu a hotărât să fiu slujitor, ca să ajut pe oameni. E importnat să fii acolo unde este nevoie de tine. Nu e important unde slujesc, lucrul acesta îl fac înaintea lui Dumnezeu. Trebuie să simți că ai făcut ceva pentru cineva.

Chiar dacă înainte de a mă întoarce la Dumenzeu am terminat 7 clase, la Cluj am continuat studiile, iar anul acesta  vreau să dau Bacul, să nu fiu doar un rom care trece repede prin viață. Vreau să ajut și oamenii, să slujesc cât mai bine lui Dumnezeu”, a spus Ciprian Jecheanu pentru Cluj24.

Acesta s-a format ca lider spiritual la Cluj, la Galați, și a absolvit și un seminar teologic în Londra.

”Sunt întors la Domnul de la 16 ani. Inima mea este aplicată spre ajutorarea romilor, după cum spunea și Sfântul Pavel: pentru neamnul meu sunt gata să fiu anatema.

La 16 ani m-a învățat strada să fac anumite lucruri. Procuram bani foarte ușor, prin manevre necreștine. Când m-am întors la Dumnezeu am văzut că multe dintre ele erau păcat. Dar a trebuit să fac ceva și ca să câștig prin bani, cinstit, traiul. Am început să comercializez diferite produse. În 2009-2010 m-am tras la Ardeal că oamenii au fost de cuvânt.

Mi-am dezvoltat aici un business. Fratele păstor de la seminar mi-a spus că pentru ca să fiu eficient în lucrare, să mă las de business, și asta am făcut. Au venit cu mine și alții, cu proprietăți”, mai spune presbiterul bisericii Rugul Aprins.

Infrastructura din Florești s-ar putea îmbunătăți – o spun și toflenii, pentru că este greu să circuli în ore de vârf.

Majoritatea floreștenilor știu că această comunitate gravitează în jurul bisericii din preajma fostei ferme de pui, însă acum sunt două biserici Rugul Aprins în localitate, cea mai nouă fiind situată pe strada Avram Iancu.

Funcționăm acuma cu un cor, lucrăm să dezvoltăm partea aceasta pentru a implica copiii și tinerii. Colaborăm cu mai mulți păstori, avem proiecte precum cele 21 de zile de post și rugăciune. Au fost invitați la noi și păstori din Toflea și Vasile Bojor, liderul comunității penticostale din Cluj. Vrem să și ajutăm oamenii, care sunt speriați mai ales în situația aceasta de COVID”, a declarat Ciprian Jecheanu.

Fostul primar al Floreștiului, Horea Șulea, menționează că nu a avut vreodată probleme cu frații de la Toflea, cu toate că ”unii copii sunt mai gălăgioși”. De remarcat este și că biserica Rugul Aprins nu a cerut niciodată ajutoare financiare din partea Primăriei Florești, cum fac alte culte.

Cum e ”acasă” la Galați

Primarul comunei Brăhășești, Mircea Dumitru, este unul dintre cei mai tineri primari din România. A fost ales la vârsta de doar 25 de ani, în anul 2012. De atunci e sprijinit mereu de către cetățeni. Pe vremea comunismului Toflea avea un profil specializat pe prelucrarea fierului, dar lucrurile s-au schimbat mult în democrație.

Zona pe care o administrează nu oferă prea multe oportunități pentru dezvoltare personală, iar mai nou primarul are de furcă și cu pandemia. Însă despre Toflea nu se poate spune că este un loc uitat de lume.

”Trebuie să recunoaștem că nu putem sta lipiți de o zonă care ne oferă minimul, dar nu ceea ce am vrea. E și zonă rurală, nu ne putem compara cu un oraș, avem resurse limitate. Cu toate acestea, am reușit să asigurăm niște condiții de trai decente. Există alimentare cu apă, 80% din străzi sunt asfaltate, școlile sunt modernizate, suntem printre primele comune care au inițiat programe de antreprenoriat social”, a declarat primarul Mircea Dumitru, pentru Cluj24.

Din totalul celor 5500 de locuitori înregistrați în 2011, au rămas la Toflea doar 2500. Însă și ceilalți mai vin acasă de sărbători sau vara.

Fenomene similare se înregistrează peste tot în țară, în special în zonele rurale.

Pentru cei care au rămas la Toflea a fost organizat recent și un târg de locuri de muncă, cu 20 de angajatori, tocmai pentru a-i atrage să rămână în localitate. ”Am organizat și cursuri de calificare pentru meserii precum cea de electrician sau instalator, pentru că asta se cere”, adaugă Mircea Dumitru.

Localitatea are și o fundație, Fundația Toflea, fondată de miliardarul Gruia Stoica, prin care din anul 2008 tinerii sunt ajutați să-și continue studiile. În tot acest timp peste 1400 de persoane au fost susținute de către fundație. Chiar și primarul Mircea Dumitru a fost unul dintre bursierii fundației.

”Avem familii cu studii superioare. Sigur că orice pădure are și uscături, dar nu trebuie să generalizăm. Au existat și scandaluri legate de comunitățile din afară, dar s-a menționat greșit că ar fi vorba despre oameni din Toflea. Erau comunități din alte părți ale României. De exemplu tot mai mulți cetățeni de la noi își au oficial reședința în Germania, aprobată de autoritățile de acolo. Au toate actele în regulă.

Au venit și aici din Germania să facă anchete sociale, și au realizat că într-adevăr ei doresc doar să muncească. Așa că împreună cu efortul autorităților de acolo, cetățenii sunt tot mai bine integrați și afară”, mai spune primarul comunei Brăhășești.

 

Marius Mureșan


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Anonim

    februarie 9, 2021 la 11:32 pm

    Inainte sa scrieti acest articol v-ati interesat cine sunt cu adevarat acesti oameni? Cei care locuim in preajma lor va putem spune ca acest articol este doar din minciuni si sunt exact opusul a ceea ce ati redactat : 0 educatie, nu vorbesc bine nici limba romana (daca le-ati luat interviul nu stiu cum nu ati remarcat acest aspect),ce sa vorbim de studii si limbi straine,fara loc de munca, vand haine si parfumuri, scandalagii, isi „educa” sotiile prin bataie, vine politia la ei la usa pt galagie mai des decat mergem unii la magazin…nu va puteti imagina ce articol bazat pe minciuni ati putut scrie, fara alte surse de informare sau confirmare.(acest comentariu l-am scris in cunostinta de cauza si cu dovezi). Daca jurnalismul ar consta doar in asemenea articole scrise am ajunge „vai de noi”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *EVENIMENT

Turistă din Cluj, salvată de salvamontiști în Munții Făgăraș

Publicat

De

salva sibiu

Salvatorii montani de la Bâlea Lac au reuşit să îi coboare în siguranţă pe doi turişti care au rămas blocaţi în Munţii Făgăraş, în Şaua Capra, a anunţat, duminică seara, şeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu.

„Acţiune încheiată. Două persoane, sex masculin vârsta 53 ani, sex feminin 32 ani, au rămas blocate pe coborârea din Şaua Caprei din cauza condiţiilor (gheaţă şi tehnica slabă); echipament aveau la ei, colţari, 30 de metri de coardă etc. Colegii au mers la ei. I-au asigurat şi i-au dat jos”, a declarat Dan Popescu.

Cei doi turişti sunt un bărbat din Braşov şi o femeie din Cluj, potrivit Salvamont Sibiu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. UPDATE. Doi copii MORȚI. Mașina în care se aflau, lovită de TREN în Bistrița

Publicat

De

mures

Un autoturism în care se aflau un adult şi doi copii a fost lovit, duminică seara, de un tren, pe raza localităţii Miceştii de Câmpie, fiind activat Planul roşu de intervenţie, potrivit datelor comunicate de Prefectura Bistriţa-Năsăud. Cei doi minori au murit. 

În tren se aflau aproximativ 20 de călători.

‘În această seară, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Mica Oprea, a declanşat Planul roşu de intervenţie ca urmare a unui accident feroviar în localitatea Miceştii de Câmpie.

Din primele informaţii primite, în autoturism se aflau 3 persoane – un adult şi doi copii, iar în tren se aflau aproximativ 20 de călători. Spre locul accidentului s-au deplasat de urgenţă modulul SMURD şi un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă SMURD, un echipaj de prim ajutor de la Secţia Sărmaşu şi SVSU Miceştii de Câmpie. În acest moment, intervenţia este în dinamică’, a transmis Prefectura.

Cei doi subprefecţi de Bistriţa-Năsăud, Ioan Zăgrean şi Decsei Atilla, s-au deplasat la locul accidentului.

murse 2

Cei doi minori aflaţi în autoturismul lovit de un tren, duminică seara, pe raza localităţii Miceştii de Câmpie au fost găsiţi cu leziuni incompatibile cu viaţa, fiind declaraţi decedaţi, potrivit datelor transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud.

În maşină se mai aflau doi adulţi, care au scăpat doar cu excoriaţii la nivelul capului.

‘În autoturism se aflau patru victime. Doi bărbaţi conştienţi, cooperanţi, care s-au autoevacuat din autoturism, prezentau atac de panică şi excoriaţii la nivelul capului. Aceştia sunt evacuaţi către UPU SMURD Bistriţa. Doi minori în vârstă de aproximativ 13 şi 16 ani, din nefericire, prezentau leziuni incompatibile cu viaţa’, a informat ISU.

În ceea ce priveşte cele aproximativ 20 de persoane aflate în tren, acestea au fost evaluate din punct de vedere medical şi s-a constatat că niciuna nu avea nevoie de îngrijiri medicale.

Potrivit ISU, Planul roşu de intervenţie declanşat în urma producerii acestui accident feroviar a fost dezactivat.

La caz s-a intervenit cu o autospecială de stingere, cu modul de descarcerare, o autospecială de descarcerare, două ambulanţe SMURD, o ambulanţă de terapie intensivă mobilă şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

UPDATE.  Cei doi minori morți duminică seara într-un accident feroviar produs pe raza localităţii Miceştii de Câmpie aveau 13, respectiv 15 ani şi erau din satul Tuşinu din judeţul Mureş, potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud.

În maşină se mai afla tatăl celor doi copii, un bărbat de 41 de ani, care stătea pe locul din dreapta şoferului, şi conducătorul auto, un bărbat de 32 de ani, din localitatea mureşeană Sânpetru de Câmpie.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. INTERVIU Cătălin Chelemen, de la trupa COMA, după concertul din Cluj-Napoca: Pregătim două albume noi în acest an

Publicat

whatsapp image 2022 01 16 at 7.37.31 pm

Coma, formația românească de rock, a susținut sâmbătă un concert la FORM Space, la sfârșitul căruia vocalistul Cătălin Chelemen a acordat un interviu pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 01 16 at 7.37.57 pm (1)

Cum v-ați simțit în seara aceasta?

Ne-am simțit foarte bine, ca întotdeauna.

Din punct de vedere al activității muzicale, cum v-ați descurcat în pandemie?

N-au prea fost concerte, a fost neplăcut din punctul ăsta de vedere. Să te oprești din ceva care îți face plăcere e nasol, dar am încercat să compensăm cu repetiții. N-au prea mers, în schimb, am reușit să revenim un pic la noi ca persoane, în sensul în care, până în pandemie, lucram ca un colectiv. Acum că nu am mai putut să ne întâlnim, au apărut lucruri făcute personal, a fost o altfel de implicare.

Ai vreo piesă preferată pe care îți place să o cânți la concerte?

Există piese pe care nu îmi place să le cânt. Pot să le spun pe acelea, mai degrabă. „Culori” e o piesă care îmi place foarte mult dar să o cânt este îngrozitor.

În ce sens, mai exact?

E o piesă care mi-aș dori să fie altfel, să sune altfel, dar nu am avut timp să o aprofundăm, iar dacă obosesc prea tare sau mă implic prea tare până la ea, mi-e greu să o cânt pentru că e foarte sus.

Pot, dar mă chinui și nu-mi place deloc. Mă gândesc „Aoleu, să treacă și asta că…”. Pe parcursul timpului, au mai fost piese pe care le cântam pentru că nu aveam altele. „Delicii” îmi e ciudă că nu o cântăm pentru că îmi place foarte mult, dar ea nu a fost făcută la sala de repetiții, ci acasă.

Tot acasă am și înregistrat-o. Acasă cânți într-un fel și, când ajungi la sală, realizezi că ce ai cântat acolo sună diferit, și ar trebui să faci altfel, că nu e pentru vocea ta ce făceai acolo, că nu-ți iese. În sensul ăsta mă refer, nu că sunt piese nasoale, ci că sunt piese care nu au ieșit cum trebuie.

Pregătiți ceva nou pentru anul acesta?

O să apară două albume diferite, dar și complementare. „Aurora” e de pe primul album care urmează și se numește „Acordul părinților”. E diferit de tot ce am făcut până acum, în sensul că va avea piese scurte, fără o structură clasică de tip strofă-refren-strofă-refren.

E o structură liniară, progresivă. Sunt atipice pentru noi, având în vedere că nu prea foloseam până acum elemente electrice. Vor fi mult mai intime, comerciale cred că deloc. Sunt de ascultat reflexiv. După care, o să vină „Petrecerea copiilor”, cu care balansăm.

Atmosfera de la concert

Trupa Coma a încântat publicul cu piesele dinamice, între care au strecurat pe alocuri, melodii mai liniștite, precum „Un semn” și „Cântă-mi povestea”.

La un moment dat, în timpul concertului, Dan Costea a invitat spectatorii să se așeze pe vine, pentru ca, ulterior, la refren, să sară, creând o atmosferă unică.

whatsapp image 2022 01 16 at 7.37.57 pm

Aceasta fost animată și de unele schimburi de replici amuzante ale membrilor trupei, precum „Ați mâncat în același loc cu noi?”, „De ce? Râgâim la fel?”, dialog ce a stârnit hohote de râs în club.

Un alt moment amuzant a fost când Dan a vrut să facă o introducere a piesei „Un semn”, jucând Fazan: „Spune un film cu <<U>>. Cu <<Un semn>>, nu știu, habar n-am ce vreau să zic, nici ce vreau de la tine nu știu”, a zis el către Cătălin, amândoi căzând de acord asupra faptului că e o discuție care nu duce nicăieri.

„Faci chestia asta foarte des”, a răspuns Cătălin, întrerupt de Dan care a precizat „Ai F!”, semn că a pierdut runda de Fazan.

Piesa „Cântă-mi povestea” a marcat finalul concertului. Întregul public a cântat-o, aspect ce l-a emoționat pe Chelemen, care a susținut că îi este ușor să asculte, dar îi e foarte greu să deschidă ochii.

Acesta a aplaudat publicul pentru implicarea sa, după care formația și-a făcut ieșirea, în aplauzele publicului.

Coma este o formație de nu metal, înființată în anul 1999, în București. Piese precum „Nu vreau fetițo casă”, „Un semn”, „Vezi”, „Chip”, „Document”, „Cântă-mi povestea”, „Bine” și „Cel mai frumos loc de pe pământ” sunt printre cele mai cunoscute, consacrând formația în industria muzicală.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașini RĂSTURNATE în Cluj. Una pe calea ferată, la Poieni. Șoferul are16 ani și nu avea PERMIS

Publicat

De

valea frag

O autospecială din cadrul Detașamentului de Pompieri Huedin și un echipaj SAJ Cluj au intervenit duminică în urma răsturnării unui autoturism pe calea ferată, în zona localității Valea Draganului, între localitățile Poieni și Ciucea.
Potrivit ISU Cluj, solicitarea pentru intervenția pompierilor a fost înregistrată în jurul orei 18.30, iar la fața locului au găsit un autoturism răsturnat pe calea ferată și ocupantul ieșit din aceasta.
”Un tânăr a fost consultat la fața locului de la echipajul SAJ și a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate. Acesta era în stare de conștiență și cooperant.
Traficul feroviar a fost oprit pe linia respectivă”, au spus pompierii.

Șoferul minor era din localitatea Fildu de Jos, județul Sălaj.

valea frag 4

Șofer minor

Polițiștii au precizat că accidentul s-a produs pe DN1E60, în localitatea Poieni, unde un tânăr de 16 ani, care se deplasa în direcția localității Ciucea, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, autoturismul părăsind partea carosabilă, ulterior răsturnându-se pe sinele căii ferate.
”Testarea cu aparatul etilotest nu a indicat prezența alcoolului. șoferul din Fildu de Jos județul Sălaj.

În cadrul cercetărilor urmează a fi stabilite circumstanțele conducerii autoturismului de către tânărul de 16 ani, transportat la o unitate medicală pentru primirea îngrijirilor de specialitate”, au precizat polițiștii.

valea frag 2

Anterior, aceștia au intervenit cu o autospecială și un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej n urma răsturnării unui autoturism pe raza localității Coplean.
”Pompierii au primit solicitarea pentru a interveni în jurul orei 15.10, iar la fața locului au găsit un autoturism răsturnat și ocupanții ieșiți din acesta.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical la fața locului, fiind asigurate măsuri de protecție a persoanelor implicate în accident și măsuri de prevenire a incendiilor prin deconectare bateriilor autovehiculului”, au spus reprezentanții ISU Cluj.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate