Connect with us

EVENIMENT

Galațiul mutat la Florești. Cine sunt frații de la Toflea, o comunitate cu ”sevă evreiască”

Publicat


Floreștenii s-au obișnuit cu imaginea unor unor familii numeroase, bine-îmbrăcate, care merg duminică de duminică la biserică. Conduc mașini bune, iar copiii lor vorbesc la perfecție cel puțin o limbă străină. Sunt peste 400 de suflete unite, mutate în masă la Cluj. Nimeni nu știe exact de unde vin și de ce, cu toate că sunt vizibili și despre ei se vorbește pe străzi.

O comunitate cu ”sevă evreiască”

Ei sunt frații de la Toflea – după numele unei localități din Galați, comuna Brăhășești. Nevoia a făcut ca în anii 90 să-și caute rostul prin toată România, în căutarea unui loc de muncă. Cel mai apropiat oraș de această zonă rurală este Tecuci, la 35 de kilometri, însă această soluție nu le oferă prea multe oportunități.

Interesant este că oriunde s-au dus, au făcut în așa fel încât să se relocheze împreună cu toată familia, chiar și cu vecinii. Mai mult, și-au construit biserici ”Rugul aprins”, un cult protestant care a preluat numele unei mișcări ortodoxe interzise în România pe vremea comunismului.

Ei sunt atât penticostali, cât și ortodocși, însă se înțeleg bine oriunde s-ar afla.

Biserica Rugul Aprins, Floresti, 2016. Foto: facebook

Comunitatea noastră de romi provine din Toflea. Fiecare ne-am ales un anumit oraș unde să ne facem traiul: București, Pitești, Brașov ș.a.m.d. La noi este doar un sat de fundătură, o pădure, nu avem unde să lucrăm. Așa că am început să ne descurcăm prin țară, munceam la distanțe foarte mari. Ca să nu mai facem naveta 500-600 de km, să nu mai stăm în chirii, ne-am stabilit aici, la Cluj. Așa am plecat din biserica-mamă de la Toflea, Rugul Aprins. Unii au plecat apoi în diaspora și au revenit în țară. Avem 28 de biserici în țară și străinătate.

Ne-a ajutat faptul că ne cunoaștem, eram casă lângă casă, ne tragem dintr-o sevă evreiască și avem anumite obiceiuri și tradiții din Scriptură. Ca și romi țigani suntem oameni școliți. Dacă am venit aici, am venit câte cinci prieteni, am găsit o chirie bună am muncit și apoi am ajuns să și deținem proprietăți”, a declarat dl Avram, unul dintre liderii bisericii Rugul Aprins din Florești, pentru Cluj24.

”Deja copiii sunt înscriși la școală, avem un locaș de închinare, suntem o comunitate liniștită de romi, iar cuvântul lui Dumnezeu ne-a schimbat”, a adăugat acesta.

Unii mai dețin case în Galați și mai vizitează locurile natale, participă la unele evenimente organizate de biserică.

Ei văd Floreștiul drept o comună liniștită, o comună prosperă, cu oameni primitori și călduroși.

De la școala străzii la studii teologice în Londra

Și Ciprian Jecheanu este toflean, stabilit la Florești. El este presbiterul bisericii Rugul Aprins.

Dumnezeu a hotărât să fiu slujitor, ca să ajut pe oameni. E importnat să fii acolo unde este nevoie de tine. Nu e important unde slujesc, lucrul acesta îl fac înaintea lui Dumnezeu. Trebuie să simți că ai făcut ceva pentru cineva.

Chiar dacă înainte de a mă întoarce la Dumenzeu am terminat 7 clase, la Cluj am continuat studiile, iar anul acesta  vreau să dau Bacul, să nu fiu doar un rom care trece repede prin viață. Vreau să ajut și oamenii, să slujesc cât mai bine lui Dumnezeu”, a spus Ciprian Jecheanu pentru Cluj24.

Acesta s-a format ca lider spiritual la Cluj, la Galați, și a absolvit și un seminar teologic în Londra.

”Sunt întors la Domnul de la 16 ani. Inima mea este aplicată spre ajutorarea romilor, după cum spunea și Sfântul Pavel: pentru neamnul meu sunt gata să fiu anatema.

La 16 ani m-a învățat strada să fac anumite lucruri. Procuram bani foarte ușor, prin manevre necreștine. Când m-am întors la Dumnezeu am văzut că multe dintre ele erau păcat. Dar a trebuit să fac ceva și ca să câștig prin bani, cinstit, traiul. Am început să comercializez diferite produse. În 2009-2010 m-am tras la Ardeal că oamenii au fost de cuvânt.

Mi-am dezvoltat aici un business. Fratele păstor de la seminar mi-a spus că pentru ca să fiu eficient în lucrare, să mă las de business, și asta am făcut. Au venit cu mine și alții, cu proprietăți”, mai spune presbiterul bisericii Rugul Aprins.

Infrastructura din Florești s-ar putea îmbunătăți – o spun și toflenii, pentru că este greu să circuli în ore de vârf.

Majoritatea floreștenilor știu că această comunitate gravitează în jurul bisericii din preajma fostei ferme de pui, însă acum sunt două biserici Rugul Aprins în localitate, cea mai nouă fiind situată pe strada Avram Iancu.

Funcționăm acuma cu un cor, lucrăm să dezvoltăm partea aceasta pentru a implica copiii și tinerii. Colaborăm cu mai mulți păstori, avem proiecte precum cele 21 de zile de post și rugăciune. Au fost invitați la noi și păstori din Toflea și Vasile Bojor, liderul comunității penticostale din Cluj. Vrem să și ajutăm oamenii, care sunt speriați mai ales în situația aceasta de COVID”, a declarat Ciprian Jecheanu.

Fostul primar al Floreștiului, Horea Șulea, menționează că nu a avut vreodată probleme cu frații de la Toflea, cu toate că ”unii copii sunt mai gălăgioși”. De remarcat este și că biserica Rugul Aprins nu a cerut niciodată ajutoare financiare din partea Primăriei Florești, cum fac alte culte.

Cum e ”acasă” la Galați

Primarul comunei Brăhășești, Mircea Dumitru, este unul dintre cei mai tineri primari din România. A fost ales la vârsta de doar 25 de ani, în anul 2012. De atunci e sprijinit mereu de către cetățeni. Pe vremea comunismului Toflea avea un profil specializat pe prelucrarea fierului, dar lucrurile s-au schimbat mult în democrație.

Zona pe care o administrează nu oferă prea multe oportunități pentru dezvoltare personală, iar mai nou primarul are de furcă și cu pandemia. Însă despre Toflea nu se poate spune că este un loc uitat de lume.

”Trebuie să recunoaștem că nu putem sta lipiți de o zonă care ne oferă minimul, dar nu ceea ce am vrea. E și zonă rurală, nu ne putem compara cu un oraș, avem resurse limitate. Cu toate acestea, am reușit să asigurăm niște condiții de trai decente. Există alimentare cu apă, 80% din străzi sunt asfaltate, școlile sunt modernizate, suntem printre primele comune care au inițiat programe de antreprenoriat social”, a declarat primarul Mircea Dumitru, pentru Cluj24.

Din totalul celor 5500 de locuitori înregistrați în 2011, au rămas la Toflea doar 2500. Însă și ceilalți mai vin acasă de sărbători sau vara.

Fenomene similare se înregistrează peste tot în țară, în special în zonele rurale.

Pentru cei care au rămas la Toflea a fost organizat recent și un târg de locuri de muncă, cu 20 de angajatori, tocmai pentru a-i atrage să rămână în localitate. ”Am organizat și cursuri de calificare pentru meserii precum cea de electrician sau instalator, pentru că asta se cere”, adaugă Mircea Dumitru.

Localitatea are și o fundație, Fundația Toflea, fondată de miliardarul Gruia Stoica, prin care din anul 2008 tinerii sunt ajutați să-și continue studiile. În tot acest timp peste 1400 de persoane au fost susținute de către fundație. Chiar și primarul Mircea Dumitru a fost unul dintre bursierii fundației.

”Avem familii cu studii superioare. Sigur că orice pădure are și uscături, dar nu trebuie să generalizăm. Au existat și scandaluri legate de comunitățile din afară, dar s-a menționat greșit că ar fi vorba despre oameni din Toflea. Erau comunități din alte părți ale României. De exemplu tot mai mulți cetățeni de la noi își au oficial reședința în Germania, aprobată de autoritățile de acolo. Au toate actele în regulă.

Au venit și aici din Germania să facă anchete sociale, și au realizat că într-adevăr ei doresc doar să muncească. Așa că împreună cu efortul autorităților de acolo, cetățenii sunt tot mai bine integrați și afară”, mai spune primarul comunei Brăhășești.

 

Marius Mureșan



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Anonim

    februarie 9, 2021 la 11:32 pm

    Inainte sa scrieti acest articol v-ati interesat cine sunt cu adevarat acesti oameni? Cei care locuim in preajma lor va putem spune ca acest articol este doar din minciuni si sunt exact opusul a ceea ce ati redactat : 0 educatie, nu vorbesc bine nici limba romana (daca le-ati luat interviul nu stiu cum nu ati remarcat acest aspect),ce sa vorbim de studii si limbi straine,fara loc de munca, vand haine si parfumuri, scandalagii, isi „educa” sotiile prin bataie, vine politia la ei la usa pt galagie mai des decat mergem unii la magazin…nu va puteti imagina ce articol bazat pe minciuni ati putut scrie, fara alte surse de informare sau confirmare.(acest comentariu l-am scris in cunostinta de cauza si cu dovezi). Daca jurnalismul ar consta doar in asemenea articole scrise am ajunge „vai de noi”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

O mașină a luat FOC pe Bdul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca. Nimeni nu a fost rănit

Publicat

pompieri incendiu bun bun

O mașină a luat foc, miercuri, pe Bdul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca. Incendiul a pornit de la motor. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu izbucnit la compartimentul motor al unui autoturism ce se deplasa pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiul Cluj-Napoca.

O mașină a luat FOC pe Bdul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca. Nimeni nu a fost rănit

La fața locului acționează o autospecială pentru stingerea incendiilor. În momentul sosirii echipajului operativ focul se manifesta la compartimentul motor.

Incendiul este localizat, nu sunt înregistrate până acum persoane care să solicite consult medical”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Peste 250 de muncitori și 161 de utilaje pe șantierul drumului care leagă A3 de DN1 pe la Tureni. Stadiul lucrărilor

Publicat

De

Muncitori

Se lucrează în ritm alert la drumul expres care leagă Autostrada Transilvania de DN1 în zona localității Tureni, iar șantierul e plin de muncitori.

Potrivit reprezentanților DRDP Cluj, lucrările vor fi finalizate la termen.

Peste 250 de muncitori și 161 de utilaje pe șantierul drumului care leagă A3 de DN1 pe la Tureni. Stadiul lucrărilor

161 de utilaje și echipamente, dar și 253 de muncitori sunt mobilizați pe șantier.

La această oră sunt în desfășurare lucrări la toate categoriile specificate în contract, se prelevează probe și se efectuează teste de calitate pentru toate lucrarile executate.

 

„Mobilizarea este bună, motiv pentru care avem încredere că lucrările vor fi finalizate conform termenului prevăzut în contract. Antreprenorul se concentrează în mod deosebit asupra terasamentelor, consolidărilor și structurilor.

Vom continua să lucrăm în strânsă colaborare cu toate părțile implicate pentru a asigura finalizarea cu succes a acestui proiect atât de important pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din regiune”, a declarat reprezentantul legal al DRDP Cluj, ing. Mihai Iuga.

Investiția se ridică la peste 560 de milioane de lei

Antreprenor este Asocierea DIMEX 2000 COMPANY SRL (Lider) – AUTOTEHNOROM SRL – OPR ASFALT SRL – OBRAS PUBLICAS Y REGADIOS SA – CON-A OPERATIONS SRL.

Drumul expres care va face legătura dintre A3 și DN1 pe la Tureni va avea o lungime de 5 kilometri.

Lungimea bretelelor la nodul cu A3 vor avea 5,025 de kilometri, iar cele de la nodul cu DN1, 2,748 kilometri.

Valoare contractului este de peste 562 de milioane de lei, fără TVA.

 

Data Ordinului de începere a lucrărilor a fost 21 august 2023, iar durata de execuție este de 18 luni.

La această oră, stadiul fizic al lucrărilor este de 25%.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Reținut la Cluj pentru înșelăciune. Demonta GPS-ul de pe utilaje de construcții și le închiria. Prejudiciu de sute de mii de lei

Publicat

De

Bărbat reținut pentru înșelăciune

Un bărbat din Maramureș a fost reținut de polițiștii clujeni, sub acuzația de înșelăciune.

Acesta închiria utilaje de construcții, le demonta sistemele GPS și le „dădea mai departe”, încasând bani buni.

Reținut la Cluj pentru înșelăciune. Demonta GPS-ul de pe utilaje de construcții și le închiria. Prejudiciu de sute de mii de lei

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigații Criminale au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 32 de ani, din județul Maramureș, după ce au documentat activitatea infracțională a acestuia.

Acesta este cercetat pentru înșelăciune.

Potrivit polițiștilor, în cursul lunii martie 2023, acesta ar fi încheiat contracte de închiriere a unor utilaje destinate construcțiilor.

Este vorba de buldoexcavator, miniexcavator, stivuitor telescopic și pompe de beton.

După aceea, în nume propriu sau în alte forme și prin mijloace frauduloase, prin semnarea unor contracte de închiriere, le-ar fi înstrăinat în perioada martie 2023 – martie 2024.

Înainte să le închirieze mai departe, bărbatul  a demontat sistemele de tip GPS de pe acestea.

Polițiștii au recuperat doar jumătate din prejudiciul produs

În cauză a fost produs un prejudiciu în valoare de peste 360.000 de lei, recuperat de polițiști în procent de aproximativ 50%.

Activitățile au fost derulate cu sprijinul efectivelor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș și suportul Direcției Operațiuni Speciale.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Actorul Dorel Vișan (Gr 33 1/2) a primit titlul de Mare Maestru de Onoare al Ordinului Masonic Umaniterra Cluj-Napoca

Publicat

De

Visan mason

Actorul clujean Dorel Vișan (Gr 33 ½) a primit titlul de Mare Maestru de Onoare al Ordinului Masonic Umaniterra Cluj-Napoca în cadrul unei ceremonii în prezența a peste 30 de membri ai ordinului, eveniment înregistrat video.

Marele Maestru și fondatorul Ordinului Masonic Umaniterra, dr. Adrian Toader Williams (Gr 33), care este mason din 1980 din perioada când locuia în Los Angeles, SUA, a declarat pentru Cluj24 că maestrul Dorel Vișan a primit titlul de onoare din partea Ordinului Umaniterra pentru meritele sale și pentru faptul că este un patriot desăvârșit.

Patriot desăvârșit

”Munca sa aduce plus valori pe toate căile și în apropierea Zilei Internaționale a Munci ne exprimăm prin aces gest alături de sloganul <<Glorie muncii ce aduce plus valori>>.

Ne cunoaștem de mulți ani cu Dorel Vișan și am văzut în activitatea sa spirituală că este un om extrem de pozitiv, un patriot desăvârșit, care ține la pământul neamului său și și-l lucrează singur, având grijă de albinele  sale. În loja noastră, albinele sunt simbolul Gradului 3, a Gradului de Maestru Mason care este maxim”, a explicat Adrian Toader Williams.

Dumnezeu este un principiu energetic

Dorel Vișan a declarat în cadrul ceremoniei, vorbind despre Dumnezeu și om, că Iisus nu a fost urmat de lume, pentru că dacă oamenii îl urmau, nu-l băteau în cuie pe cruce.

”Dumnezeu este un principiu energetic, substanța universală a gândirii. Deci noi suntem formați din <<substanța>> lui Dumnezeu. Numai că am uitat că suntem Dumnezei și ne comportăm ca și cum nu am fi. Și atunci nu demonstrăm nimic.

Dumnezeu este Adevărul Unic și singur.

Cine nu crede în nemurirea sufletului și în Dumnezeu nu există nici el. Deci dacă Dumnezeu nu există nu existăm nici noi”, a spus actorul.
Acesta a subliniat că masoneria este un sistem de cunoaștere și de educație și trebuie să urmeze regulile fundamentale.

Nu se poate uni PSD cu PNL

Visan mason

”Toate religiile, în ultimă instanță, au acelaș scop, viața morală pe diferite căi. Nu este bine să forțezi pe cineva să ia religia ta. Fiecare om trebuie să trăiască în religia lui, a părinților lui.

Nu se poate uni PSD-ul cu PNL-ul pentru că au două ideologii diferite.

Astăzi nu se dă dreptul omului la căință și nu i se dă dreptul la pedeapsă. Iertarea trece prin Golgota pedepsei. Dacă pedeapsa este mare și aspră omul se va îndrepta”, a menționat Dorel Vișan.

Acesta a precizat că a ajuns la Gradul masonic 33 ½ fiind în mijlocul problemelor, dar și-a dat seama că masoneria devenise o afacere și atunci i s-a propus să intre la Cavalerii de Malta.

”Conducerea masonică era consultată de Stat.

Masoneria trebuie să devină din nou școală pentru că școala noastră, în loc să scoată oameni educați, scoate analfabeți”, a mai spus Dorel Vișan.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax