Connect with us

ACTUALITATE

Fundația „Doina Cornea” susține activitățile arheologice pentru identificarea și dezhumarea victimelor comunismului

Publicat


Ca urmare a apelului istoricului şi cercetătorului Marius Oprea dar şi datorită importanței proiectelor acestuia, Fundația Doina Cornea, împreună cu societatea de avocați Iordăchescu & Asociaţii va susține, începând din acest an, programul de cercetări arheologice pentru descoperirea mormintelor şi deshumarea victimelor regimului comunist.

„Nu putem avea un viitor fără să ne cunoaștem trecutul, fără să ne asumăm greșelile trecutului. Și ar mai trebui ceva: să ne cerem iertare! Noi cetățenii, în numele nostru, că am lăsat să se întâmple astfel de orori, că, poate, am stat indiferenți în timp ce semenii noștri erau arestaţi, torturaţi, uciși mișelește.

Statul, în numele statului român şi a succesiunii de conduceri ale acestuia – conduceri care au provocat crimele, care poartă vina acestor crime.” afirmă Leontin Horaţiu Iuhas, membru fondator al fundației “Doina Cornea”.

„Marius Oprea este omul care face ceea ce trebuie, spune ceea ce gândește, indiferent de conjuncturi politice sau de orgolii şi vanități rănite. Datorită curajului său a fost îndepărtat din Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – institut care nu ar fi existat fără aportul lui.” afirmă Av. Eugen Iordăchescu.

„Cei care mai credeţi în adevăr azi, ne veți fi aproape”

„Nu e pentru prima oară când plătesc pentru vina de a spune ce gândesc şi a acționa în consecință. Dar suferă de astă dată şi morții de la Periprava, Târgu Ocna ori Balta Brăilei şi din alte locuri, pe care nu îi mai pot aduce la lumină în acest an, alături de colegul meu Gheorghe Petrov, care e pe cale de a fi scos pe făraș şi el de la IICCMER. Va fi, după toate probabilitățile, primul an fără arheologia crimelor comunismului, din 2006 încoace.‟ a declarat Marius Oprea.

“Noi, fundația Doina Cornea împreună cu societatea de avocați “Iordăchescu & Asociații” suntem hotărâți să-i răspundem: Nu, Marius, nu va fi primul an fără ca tu şi echipa ta să puteţi scoate la lumină atât victimele comunismului cât şi adevărul despre ororile petrecute în „anii luminoşi‟ ai comunismului în România. Suntem siguri că şi voi, cei care mai credeţi în adevăr azi, ne veți fi aproape!” continuă Leontin Horaţiu Iuhas.

Următorul proiect vizează căutarea, descoperirea şi recuperarea mormintelor deținuților politici care au murit în Colonia de Muncă de la Periprava. Aşa cum s-a procedat şi în cele şase campanii de cercetări arheologice anterioare – în cimitirul lipovenesc din satul Periprava – toate osemintele ce se vor găsi vor fi predate pentru investigații medicale la Serviciul de Medicină Legală din Tulcea, iar apoi la Institutul Național de Medicină Legală din București, unde se vor realiza şi testele ADN în vederea identificării persoanelor decedate.

Când se vor desfășura cercetările arheologice

Cercetările arheologice se vor desfășura, în luna august a acestui an, în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, care în anul 2015 a deschis un dosar de cercetare penală în cazul deținuților politici morţi în lagărul de la Periprava. Necesarul financiar pentru a face posibilă acțiunea de la Periprava este de aproximativ 25.000 lei.

Persoanele care doresc să susțină financiar această acțiune pot face donații în conturile colectoare RO78BRDE130SV17115061300 (Lei) sau RO20BRDE130SV17128831300 (Euro), ambele deschise la BRD Cluj pe numele: Leontin Horatiu IUHAS sau în contul PayPal leontin.iuhas@yahoo.com.

Informații despre activitatea lui Marius Oprea în cadrul campaniei de cercetări arheologice de la Periprava pot fi accesate pe website-ul www.fundatia-doinacornea.ro sau prin abonarea la buletinul informativ al fundației, care va apărea în curând.

“Vă mulțumim că sunteți aproape de noi şi susțineți aflarea adevărului ascuns o atât de lungă perioadă”. Leontin Horaţiu Iuhas.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Ziua Imnului Național, sărbătorită la Cluj-Napoca. Ce pregătesc militarii?

Publicat

De

Ziua Imnului Național va fi sărbătorită joi, 29 iulie, începând cu ora 10.00, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central. În cadrul ceremoniei, Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” va interpreta imnurile naționale din istoria statului român modern.

Evenimentul se va încheia cu intonarea Imnului Național „Deșteaptă-te române!”, în interpretarea instrumentiștilor militari și a mezzosopranei Lavinia Bocu.
Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 Cercetare „Vlădeasa” și ai Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”.
Ziua Imnului Național va fi sărbătorită în toate garnizoanele din aria de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie. „Deșteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîţu: Nu voi mai ÎNCHIDE pieţele şi mall-urile în caz de continuare a pandemiei

Publicat

Premierul Florin Cîţu a susţinut, marţi seara, că, în cazul unor noi restricţii provocate de pandemie, nu vor mai fi închise pieţele agroalimentare şi nici mall-urile.

 

Ministerul Sănătăţii să fie pregătit

‘Ceea ce pot să vă spun foarte clar este următorul lucru: nu vom mai închide, eu nu voi închide pieţele agroalimentare. Asta trebuie să fie foarte clar. Nu voi închide mall-urile. Asta, iarăşi, trebuie să fie foarte clar. Deci sunt chestii pe care nu le voi face. Nu voi închide economia. Asta este iarăşi foarte clar’, a declarat Florin Cîţu la Digi 24.

Întrebat despre scenariul cu 1.500 de cazuri de infectare pe zi la finele lui septembrie, premierul a spus că speră ca ‘Ministerul Sănătăţii să fie pregătit de aceste cifre, dacă deja le ştie’.

El a subliniat că se va face tot ceea ce ţine de autorităţi pentru a nu ajunge acolo.

‘Acum avem un vaccin, un vaccin care poate opri această pandemie. Trebuie doar să ne vaccinăm. (…) Este singura soluţie. (…) Acest val patru nu ar trebui să se întâmple (…). Aş vrea să ajungem cumva la toţi românii să le spunem că soluţia este vaccinarea. (…) Dacă ne vaccinăm nu ajungem acolo’, a afirmat Cîţu.

În ceea ce priveşte propunerea prezentată de ministrul Sănătăţii ca persoanele nevaccinate să aibă acces restricţionat în locurile neesenţiale în weekend, premierul a precizat că va vorbi mai întâi cu specialiştii.

‘Au venit multe propuneri şi data trecută de la Ministerul Sănătăţii, unele dintre ele le-am acceptat, pe altele nu le-am acceptat (…). Să văd ce spun şi specialiştii şi apoi vom lua o decizie în cunoştinţă de cauză’, a subliniat Cîţu.

În cazul în care se va ajunge iar la o rată de infectare mai mare de 1 la mie, se va reveni la condiţiile existente pentru acest scenariu, a adăugat premierul.

 

Mâhnit de Orban

În altă ordine de idei, Florin Cîţu a spus că l-a ‘mâhnit’ declaraţia lui Ludovic Orban referitoare la stabilirea ţintelor campaniei de vaccinare.

‘Aş fi vrut, de fapt, mai mult să aud despre ceea de a făcut domnul Ludovic Orban pentru campania de vaccinare (…). Mă aşteptam de la preşedintele celui mai mare partid din coaliţia de guvernare să vină şi să susţină campania de vaccinare şi să spună că ‘uite, am făcut şi facem mai departe şi vrem să avem această campanie de vaccinare”, a spus premierul.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, declarat marţi că cine a stabilit ţintele campaniei de vaccinare trebuie să le urmărească.

‘Cine a stabilit ţintele trebuie să le urmărească. În ce mă priveşte, ştiţi că eu m-am ferit întotdeauna să stabilesc nişte ţinte, atât timp cât nu au existat nişte evaluări foarte serioase şi, pe de altă parte, activitatea de vaccinare continuă, nu s-a oprit în niciun moment şi tocmai asta am discutat astăzi, să găsim soluţii de a creşte numărul persoanelor vaccinate, inclusiv stimulente, de genul bonuri de masă sau alte instrumente care au fost folosite cu succes în alte ţări’, a declarat Orban după şedinţa coaliţiei de la Parlament. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii lucrează 40 de ore pe săptămână, cel mai mult din UE

Publicat

De

Paradoxul statisticii: românii lucrează 40 de ore pe săptămână, cel mai mult din UE, iar olandezii doar 30 de ore pe săptămână.

Angajaţii din România au fost pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.

Astfel, angajaţii români au lucrat, în medie, 40,4 ore pe săptămână anul trecut, fiind urmaţi în clasament de cei din Bulgaria, cu 40,2 ore şi cei din Croaţia, Cipru şi Polonia, cu 39,5 ore de lucru pe săptâmână.

Alte ţări din Europa Centrală şi de Est respectiv Cehia, Ungaria şi Slovacia, au avut şi ele o săptămână medie de lucru relativ lungă, respectiv de 39,3 ore, scrie Ziarul Financiar.

La polul opus, Germania (34,3 ore), Danemarca (32,7 ore) şi Olanda (29,5 ore) au avut cele mai scurte săptămâni medii de lucru pentru angajaţi dintre ţările membre ale UE.

La nivelul Uniunii Europene, în ceea ce priveşte statutul profesional, antreprenorii au avut cea mai lungă săptămână obişnuită de lucru la nivelul UE în 2020, lucrând în medie cu 47,1 ore pe săptămână.

Această valoare este cu peste 10 ore mai mult decât media de lucru săptămânală a angajaţilor, respectiv 36,2 ore. Dintre angajaţii români, circa 5,8% au spus că au lucrat mai puţine ore în 2020 faţă de 2019, cea mai mică valoare din UE, conform sursei citate.

În aproape toate statele membre ale UE, cea mai accentuată scădere a orelor de lucru a fost înregistrată în sectorul HoReCa. Singura excepţie a fost Luxemburg, unde scăderile din acest sector au fost pe locul al doilea din rândul celor mai accentuate.

Cele mai mari scăderi ale numărului de ore lucrate în sectorul de HoReCa au fost în Cipru (-71,3%), Irlanda (-61,6%), Slovenia (-61,0%), Spania (-59,2%) şi Grecia (-54,9%).

La polul opus, cele mai uşoare scăderi au fost în Danemarca (-35,1%), România (-34,9%), Letonia (-34,6%), Luxemburg (-33,5%) şi Ungaria (-25,8%).

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ Romii din Cluj, ajutoare pentru sinistrații din Roșia Montană

Publicat

De

Reprezentanții Partidei Romilor Pro Europa Cluj au colectat ajutoare, constând în îmbrăcăminte,  alimente și dezinfectant, pe care le-au dus sinistraților din Roșia Montană, afectați de inundațiile din ultima perioadă.
”Am descărcat si distribuit membrilor din comunitatea Roșia Montană un transport cu ajutoare umanitare constând în îmbrăcăminte, încălțăminte, dezinfectante, bunuri casnice, jucării și dulciuri pentru copii.
Am rămas surprins de ceea ce am găsit acolo, și felul în care au reacționat membrii comunității rome, spre exemplu ca în orice comunitate găsești amabilitate, voința ori nepăsare, aroganță și prostie…. am plecat de acolo cu un sentiment de nedescris, dar în suflet cu o pace privind o faptă bună făcută în fața Lui Dumnezeu. Săptămâna aceasta vom fi prezenți în aceiași zona cu un transport de alimente!”, a spus liderul organizației de tineret a Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Dragoș Roșianu.
Acesta a mulțumit colegilor pentru implicare dar și președintelui Partidei Romilor Pro Europa, Nicolae Păun, deputatului Cătălin Manea cât și partenerilor de la Prison Fellowship Romania.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate