Connect with us

EDUCATIE

FOTO. ZBOR și-a deschis aripile în centrul Clujului pentru tineri. Cursuri de educație financiară, antreprenorială și digitală

Publicat


zbor

Banca Comercială Română (BCR) și Federația Tinerilor din Cluj au inaugurat, luni, hub-ul ZBOR, în inima Clujului, un spațiu creativ pentru dezvoltare personală, profesională și socială.

Ce este ZBOR?

ZBOR este locul unde tinerii pot explora și valorifica potențialul lor, prin intermediul activităților de educație informală, mentorat și coaching și reprezintă o  importantă oportunitate pentru tinerii din comunitate. Aceștia pot  lua parte la diverse cursuri de educație financiară, antreprenorială și digitală, precum și la activități care promovează gândirea critică.

Tinerii pot, astfel,  să-și exprime creativitatea, dar și să colaboreze într-un mediu, unde feedback-ul lor este esențial pentru conturarea viitoarelor activități.

Deși suntem o țară cu mulți tineri, pasionați de diferite domenii, majoritatea aleg să plece în străinătate, pentru a-și putea îndeplini visurile, pentru un trai mai bun. Astfel, ZBOR vine în ajutorul lor cu un loc unde își pot pune ideile în practică, își pot găsi un rost, dar își pot face și vocea auzită.

Investiție pentru tineri

„România este țara cu cei mai mulți tineri din Europa Centrală și de Est. Și fiecare regiune are oportunități multe și diferite pentru ei.

De exemplu, Clujul s-a transformat într-un oraș de business, lider pe zona de IT&C, iar tinerii de aici pot fi inițiatorii unor clustere de R&D pe tehnologie medicală, de la chirurgie robotică la secvențiere genetică, pe industrii creative, tehnologii curate sau turism, în care vor putea nu doar să pregătească forță de muncă pentru diferitele domenii, ci să regândească în totalitate viitorul orașului și al economiei locale”, a declarat Nicoleta Deliu-Pașol, director de Comunicare & CSR al BCR.

Pentru toate acestea, tinerii au nevoie de un loc care le ofere inspirația, contextul și informația care să le pună în valoare ideile și energia, acesta fiind rolul hub-ului ZBOR.

Spațiu pentru idei

Președintele Federației Tinerilor din Cluj, Marc Paul, a declarat la rândul său că ZBOR este mai mult decât un simplu hub.

”Este un spațiu unde ideile circulă liber, fără bariere sau temeri. În cadrul ZBOR, accentul este pus pe dezvoltarea abilităților de comunicare, colaborare și implicare în comunitate, oferind totodată acces la resurse și mentori care să-i susțină pe parcursul lor de învățare și creștere”, a declarat acesta.

ZBOR – proiect la nivel național

Pe lângă hub-ul deschis în Cluj pe strada Episcop Ioan Bob nr. 12, al treilea din țară, la nivel național vor mai funcționa șase astfel de locuri unde tinerii își pot face vocea auzită: Constanța, Iași, Ploiești, Târgu Jiu, Baia Mare și Brașov.

Pe lângă acestea, inițiatorii plănuiesc ca anul viitor să deschidă alte șapte locații în întreaga țară, pentru a fi la îndemâna tinerilor din mediul urban, dar și din mediul rural.

Cum se fac înscrierile

În cadrul hub-ului clujean se regăsește și o sală unde vor urma să fie filmate podcast-uri, un loc unde pot fi ”cu capul în nori”, pentru alte idei, dar și o sală unde studenții de la arte își vor putea expune lucrările.

Pentru înscrieri, momentan, doritorii îi pot contacta pe cei de la ZBOR, online, pe rețelele de socializare locale, Instagram și Tik-Tok, iar începând cu luna noiembrie urmează să se lanseze o platformă care cuprinde toate activitățile care se desfășoară în spațiile active.

Andreea Ungur



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Ligia Deca (ministrul Educației): Părinții să nu apeleze din start la MEDITAȚII

Publicat

Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-un interviu că părinții ar trebui să le ceară cadrelor didactice de la clasă să organizeze ore de pregătire suplimentară cu elevii, nu să apeleze din start la meditații. Aceasta a explicat că nu toți elevii au nevoie de pregătire și că valorificarea oportunităților din partea școlii sunt suficiente.

„Faptul că avem copii care iau notă mare la Evaluarea Națională fără să fie meditați este o dovadă că nu avem nevoie de pregătire suplimentară întotdeauna”, a precizat ministrul, citat de Edupedu.

Ligia Deca (ministrul Educației): Părinții să nu apeleze din start la MEDITAȚII

„Nu spun că uneori nu este nevoie de o personalizare, dar aș prefera ca părinții să solicite acest lucru școlii, decât să încerce să suplinească cu costuri suplimentare. Haideți să cerem de la școală ce ne dorim de la școală și după aceea să constatăm sau nu că ea poate să ne ofere și să luăm alte măsuri, nu să începem automat să căutăm în altă parte”, a mai adăugat ea.

Ligia Deca a dat exemplul școlilor care organizează ore de pregătire suplimentară: „Majoritatea cadrelor didactice fac asta deja. Școlile s-au organizat astfel încât să ofere astfel de consolidări înainte de examenele naționale și eu cred că dacă există acest dialog sincer între familii și școală, lucrurile se vor îmbunătăți”.

În plus, ea a precizat că, dacă elevii se folosesc în mod corect de oportunitățile oferite de școală și dacă părinții mențin un dialog cu profesorii, meditațiile nu vor fi necesare.

„Nu întotdeauna supra-pregătirea ajută”

„Trebuie discutat cu profesorii de la clasă pentru a înțelege clar care este nevoia reală de pregătire suplimentară, pentru că sunt convinsă că majoritatea copiilor, dacă vin la ore, dacă folosesc oportunitățile de formare suplimentară, sau de recapitulare, sau de consolidare pe care le oferă școala și dacă există un dialog între familie și cadru didactic, nu ar avea nevoie de acest instrument”.

Aceasta a criticat părinții care își trimit copiii la mai multe sesiuni de meditații, cu profesori diferiți și a tras un semnal de alarmă cu privire la pregătirea excesivă pentru examene.

„Am văzut și multe excese: copii care au mai mulți meditatori. Mie mi se pare că nu faci altceva decât să induci o nesiguranță și o presiune suplimentară”.

„În ceea ce privește meditațiile, noi, ca părinți, trebuie să fim foarte sensibili la ce are nevoie copilul nostru. Din acest punct de vedere, aș recomanda și discuția cu consilierul școlar, pentru că nu întotdeauna supra-pregătirea ajută”, a mai adăugat ministrul.

Citește mai departe

EDUCATIE

Salonul Internaţional Pro Invent al UTCN nu va mai avea loc toamna aceasta. Evenimentul, reprogramat pentru martie 2025

Publicat

Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii Pro Invent, care urma să aibă loc toamna aceasta, s-a reprogramat pentru martie 2025, din considerente logistice, arată reprezenanții Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii Pro Invent, ajuns la a XXI-a ediție, a fost reprogramat pentru martie 2025.

Eveniment reprogramat pentru primăvara viitoare

Tradițional, salonul urma să aibă loc în luna octombrie, însă, „din considerente logistice”, ar urma să aibă loc doar în primăvara anlui viitor.

„Am amânat, din considerente logistice, pe începutul lunii martie 2025. Încă nu este fixată data, urmează să o fixăm în zilele următoare. Am mai avut și în perioada de pandemie modificări privind data. Îmi pare rău că așa s-a întâmplat, dar vom reveni cu detalii cât de curând, probabil săptămâna viitoare”, a declarat, pentru Cluj24, rectorul UTCN, Vasile Țopa.

Totodată, pe site-ul evenimentului, a fost postat un mesaj similar: „Din considerente logistice, vă aducem la cunoştinţă că ediţia din acest an a Salonului va fi reprogramată pentru luna martie a anului 2025. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente”, se arată pe pagină.

Amintim că, în contextul pandemiei de coronavirus, evenimentul a avut loc online, între 18-20 noiembrie 2020, respectiv 20-22 octombrie 2021.

Salonul Pro Invent, o tradiție de peste două decenii

Salonul PRO INVENT a debutat în primăvara anului 2002 la Complexul Expo Transilvania din Cluj-Napoca, în cadrul Târgului Internaţional „Foresta”. Din anul 2004 următoarele patru ediţii ale Salonului PRO INVENT au fost organizate în cadrul Târgului Internaţional Tehnic, tot la Expo Transilvania.

În anul 2008, Salonul PRO INVENT a fost înregistrat ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), având certificatul cu numărul 100.000, titular fiind Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2014, trei ediţii la rând, Salonul PRO INVENT a fost organizat în cadrul complexului de învăţământ aparţinând Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca situat pe Bulevardul Muncii 103-105. Între 2018 şi 2022 Salonul a fost organizat la Sala Polivalentă BT Arena, cu două ediţii online (în 2020 şi 2021). Cele 21 de ediţii trecute ale Salonului au adus în atenţia publicului invenţii din aproape toate domeniile de activitate.

Având teme care acoperă materiale, procese şi produse inovatoare în domenii precum energie, mediu, sănătate, agricultură, resurse etc., ediţia a 22-a va reuni universităţi, institute de cercetare, centre şi staţii, companii, asociaţii de inventatori, persoane fizice din România şi din străinătate.

O secţiune specială a Salonului cuprinde lucrările studenţilor sau ale grupurilor de studenţi afiliate cu structurile de inovare şi cercetare ale universităţii noastre, pe care un juriu le va evalua.

Salonul a deveni, în ultimele două decenii, o tradiție la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, aceasta fiind printre primele instituţii de învăţământ superior din Europa care organizează un salon de inventică.

Citește mai departe

EVENIMENT

2025 începe cu o MINIVACANȚĂ de 7 zile. Ce zile libere în plus au mai apărut

Publicat

closed

Noul an vine cu o minivacanță de 7 zile. Zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 vor fi zile libere în plus pentru bugetari, conform unui proiect de hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Muncii.

Angajații de la stat vor reveni la muncă în 2025 abia pe 8 ianuarie. De 1 Mai, se va face, din nou, punte cu weekendul.

2025 începe cu o MINIVACANȚĂ de 7 zile. Ce zile libere în plus au mai apărut

Zilele de 1, 2, 6 şi 7 ianuarie sunt deja zile libere prevăzute de Codul Muncii. Potrivit prevederilor proiectului, data de vineri, 3 ianuarie, va fi, de asemenea, stabilită ca zi liberă pentru personalul din sistemul bugetar.

Astfel, se va face punte între zilele de 1 și 2 ianuarie 2025 și cele de 4 și 5 ianuarie 2025, care pică în weekend. Întrucât 6 și 7 ianuarie sunt libere, bugetarii vor începe lucrul în 2025 abia miercuri, 8 ianuarie.

Ziua liberă de 2 mai 2025 ar urma să facă punte cu ziua de 1 mai și weekendul 3-4 mai.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. INCENDIU la o casă din Luna, în Cluj. O femeie găsită în stop cardio-respirator

Publicat

Casă în flăcări la Turda

Un incendiu a izbucnit, marți, la o casă din Luna, jud. Cluj. Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului. O femeie a fost găsită în stop cardio-respirator și i s-au aplicat manevre de resuscitare.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente la un incendiu care se izbucnit la o casă în localitatea Luna. Din primele date, flăcările se manifestă la o cameră de aproximativ 20 mp, iar o altă încăpere este inundată cu fum.

incendiu luna

INCENDIU la o casă din Luna, în Cluj. O femeie găsită în stop cardio-respirator

Pompierii au pătruns în interior și au evacuat o femeie, care prezintă arsuri și este în stop cardio-respirator. Se aplică manevre de resuscitare”, a transmis ISU Cluj.

Update

Incendiul a fost lichidat. Echipajul SAJ continuă manevrele de resuscitare.

Update 2

„Din păcate, a fost declarat decesul victimei. În aceste momente se cercetează cauza probabilă de izbucnire a incendiului”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax