Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Viorel Timiș, ”mascatul” de la Poliția Cluj, campion național la atletism la probele de 5 și 10 km

Publicat


timis 9

Viorel Timiș este polițist în cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS) al IPJ Cluj și, când nu aleargă după infractori, aleargă după medalii. De 5 ani a descoperit atletismul, pasiune care i-a adus mari satisfacții. Este campion național la semifond, 5 km și 10 km, și se pregătește să își încerce șansele și la un concurs de maraton.

”Dacă aș fugi după un infractor, nu mi-aș face probleme că ar scăpa”, a spus Viorel Timiș într-un interviu pentru Cluj24.

Rep. De unde această pasiune pentru alergare, când ați descoperit-o?

V.T: De mic cochetez cu sportul, am făcut tenis de masă, baschet, sporturi de contact, dar pe la jumătatea anului 2016, doi prieteni, care mai cochetau cu alergarea, mi-au propus să particip la un concurs care se ținea în Parcul Mare.

Era o probă scurtă, de patru kilometri. Am participat la concurs fără antrenament, nu m-am descurcat foarte bine, dar rezultatul m-a motivat să merg mai departe și la alte competiții.

Treptat, am participat la alte concursuri și am observat că am început să progresez. E o pasiune pentru mine și nu alerg pentru bani sau faimă.

timis 1

Rep: Cum vă antrenați, cu cât timp înainte de o competiție?

V.T: În primă fază, cam un an de zile, am făcut de capul meu, citind de pe internet. Făceam alergări ca un amator, nu știam mare lucru, după care am cunoscut niște prieteni legitimați la CSM Cluj și cu ei am început să mă pregătesc la antrenamente. Și de-acolo începând am început să progresez chiar foarte mult. Practic, în 2017, am început alergarea oficială și mă antrenez și până în ziua de azi.

Rep: Ce presupune un antrenament pentru un atlet ca dvs? Cam câți kilometri pe zi?

V.T: Antrenamentele sunt cele care mă ajută la progres, iar acestea diferă foarte mult în funcție de tipul de concurs, depinde pe ce ne axăm. Eu mă pregătesc pentru probele de semifond, de la 1.500 de metri la 10.000 de metri, la care mă încadrez. Antrenamentele sunt de volum, sunt și ușoare,  în care se fac 15-20 km la o alergare, apoi sunt antrenamente de intervale mai mici, de 300 – 500 de metri, foarte intense, cu pauză scurtă, dar mai multe. Este și un minut de alergare ușoară, apoi un minut de alergare intensă.

Pe podium la o mulțime de concursuri

timis 7

Rep: Ce rezultate sportive ați obținut până acum?

V.T. Eu sunt la nivel de amator. Am început alergarea la 33 de ani, de 5 ani, dar mă lupt acolo cu profesioniștii și nu mă las. Vârsta este doar un număr. Dacă mă apucam de mic de atletism, poate ajungeam chiar campion european. Am talent la alergat, mă ajută și fizicul. Când eram mic alergam și nu simțeam oboseala.

M-am clasat pe podium la foarte mult concursuri, sunt legitimat la CSM Cluj-Napoca și particip la concursuri de Masters, categoria +35 de ani unde mă încadrez.

Am participat și la concursuri de triatlon, care înseamnă înot, bicicletă, alergare, dar și la curse de obstacole. Este vorba de concursuri în cadrul MAI unde, de câteva ori, am și câștigat titlul de campion național pe minister, dar și locul doi sau trei.

De asemenea, am câștigat locul 1 la un concurs de cros pe MAI în 2020, dar și locul 1 cu echipa CSM Cluj-Napoca la Campionatul Național de seniori, unde erau profesioniști.

Și la Maratonul Internațional Wizz Air de la Cluj-Napoca am participat iar la ediția de acum 2 ani, la proba de 10 km, am obținut locul 3, după un campion național și un alt alergător extrem de bun, de care m-a despărțit o secundă.

Anul acesta au fost naționalele de Masters de sală la București la 1.500 de metri și 800 de metri și am obținut titlul de campion național la ambele probe.

Cel mai bun rezultat al meu, la 5 km, este puțin peste 16 minute, iar la 10 km, 34 de minute, ceea ce, pentru un nivel de amator, este foarte bine. Sunt la nivel de vârf de amator, exact sub categoria de profesioniști.

Rep: Ce efecte benefice asupra organismului ați observat că v-a adus alergarea?

V.T: Având în vedere că am tot timpul o stare de bine, am tot timpul energie, am încredere mai mare în mine, cam acestea sunt efectele pe care le-am observat.

timis 5

Pregătiri de maraton

Rep: Cum vă ajută atletismul în activitatea profesională, de polițist?

V. T: Mă ajută chiar foarte mult. Bineînțeles, în activitatea pe care o desfășor ca polițist nu fac doar atletism, facem și altfel de antrenamente specific, de forță sau tactice. Dar toate acestea acumulate clar ajută.

Rep: Ce planuri de viitor aveți în legătură cu atletismul, ce competiții aveți de bifat în acest an? Și până la ce vârstă vă vedeți practicând atletismul?

V.T:  În primul rând să fiu sănătos, asta în primul rând, pentru că la Masters participă alergători și la 85 sau la 90 de ani.

Într-un an de zile poate particip și la 30 de competiții dar nu toate sunt la nivel maxim. Luăm patru-cinci competiții la care trebuie să fim în vârf de formă.

Urmează în acest an un concurs internațional foarte important, prin poliție, în luna mai în Muntenegru, unde voi concura la proba de 5.000 de metri, iar în iulie este Campionatul Mondial de pompieri și polițiști la Rotterdam, în Olanda. Ar mai fi naționalele de Masters de la sfârșitul lui august la 5.000 și 10.000 de metri.

Am în plan și m-ar tenta ca, până împlinesc 40 de ani, să concurez la o competiție Iron Man, care înseamnă înot – 3,8 km, bicicletă – 180 de km și alergare 42 de km, iar ca să ajung aici trebuie să trec, înainte, și printr-o cursă de maraton.

Rep: Aveți o țintă stabilită pentru aceste competiții, să ajungeți pe podium, sau în primii zece?

V.T: Sunt concursuri foarte puternice în care nu mă interesează podiumul, ci să scot un timp foarte bun pentru mine.

timis 6

Rep: Este vreun secret în atletism? Mișcarea brațelor, respirația, stilul de alergare?

V.T. Cel mai important lucru este ne cunoaștem corpul, pentru că ceea ce funcționează la cel mai bun alergător din lume, poate să nu meargă deloc la mine. E important să ne cunoaștem corpul, să știm la ce reacționează cel mai bine, ce ne ajută să creștem în antrenamente.

De multe ori, poate, diferența la un concurs, de la locul unu la doi sau trei o poate face faptul că, dacă au fost afară minus 10 grade, eu am ieșit la antrenament iar un alt atlet nu. Deci nu există vreme rea, ci doar îmbrăcat necorespunzător.

Rep: Aveți concurenți printre polițiștii din țară, cu care vă întâlniți la concursuri?

V.T: Da, e Nicolae Bălan de la Bistrița, Daniel Scrob de la Sibiu, Ionuț Timofte de la Ploiești, care sunt concurenții mei. Este o rivalitate sportivă între noi și luptăm pentru fiecare loc pe podium. Am câștigat un concurs la 3 miimi, la foto-finish, o cursă extrem de strânsă cu unul dintre ei.

Rep: Ce spun colegii dumneavoastră de pasiunea pentru atletism și rezultatele obținute?

V.T. Mă încurajează, dar oricum colegii mei cam toți fac câte un sport.

Cine este Viorel Timiș

timis 4

Agentul șef adjunct Viorel Timiș are 38 de ani și a absolvit UTCN. A  profesat doi ani ca inginer, iar în 2009 a intrat la Școala de agenți de poliție din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o după 2 ani.

A fost încadrat abia în 2012 la Poliția Câmpia Turzii, unde a stat trei ani, apoi la Postul de Poliție Frata după care a luat un examen pentru un post la arestul IPJ Cluj.

Ulterior, a câștigat și concursul pentru un post în cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS) unde lucrează din 2017, exact anul în care s-a apucat serios de atletism.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

timis 3

timis 10

timis 11Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Vine PRIMĂVARA! Atenție la INCENDIILE de vegetație uscată. Sfaturile ISU Cluj

Publicat

Odată cu venirea primăverii, gospodarii dau startul lucrărilor pământului. ISU Cluj sfătuiește cetățenii să acorde mai multă atenție la incendiile de vegetație uscată.

„Suntem nevoiți să tragem un nou semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul reprezentat de incendiile de vegetație uscată atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru bunurile și chiar viețile oamenilor. În plus, din cauza acestor intervenții, echipajele de pompieri sunt dislocate în zone greu accesibile, riscând să ajungă cu dificultate înapoi în orașe, în cazul producerii unei situații de amploare.

VIDEO FOTO. Vine PRIMĂVARA! Atenție la INCENDIILE de vegetație uscată. Sfaturile ISU Cluj

Până la ora remiterii acestei informări, pompierii clujeni au intervenit, numai pe parcursul zilei de 2 martie 2024, la 16 intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată. Cu alte cuvinte, s-au primit solicitări din localitățile Sântejude, Bunești, Jichișu de Jos, Fizeșu Gherlii, Iara, Copăceni, Șaula, precum și din apropierea orașelor Cluj-Napoca sau Gherla.

O misiune de amploare, care a durat mai multe ore, a avut loc în localitatea Fizeșu Gherlii. Ajutați de către SVSU Gherla, pompierii de la Detașamentul Dej au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe o suprafață de aproximativ 35 de hectare. Un alt echipaj, de la Punctul de Lucru Gherla, a luat parte la o intervenție similară în localitatea Sântejude.

Practic, forțe de la toate subunitățile ISU Cluj s-au aflat astăzi pe teren. Chiar și în aceste momente se intervine în apropiere de strada Lombului din Cluj-Napoca, respectiv în localitatea Livada.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate!

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Prima prelevare de organe din acest an a fost realizată cu succes la Spitalul de Urgență Cluj. Donatorul era în moarte cerebrală

Publicat

De

În noaptea de sâmbătă pe duminică a avut loc prima prelevare de organe din acest an la Spitalul Clinic de Urgență din Cluj-Napoca.

Au fost preșevați ficatul și rinichii unui pacient aflat în moarte cerebrală, care vor aduce o șansă la viață altor pacienți.

Prima prelevare de organe din acest an a fost realizată cu succes la Spitalul de Urgență Cluj. Donatorul era în moarte cerebrală

Prelevarea de organe din acest an a avut loc în cadrul a Secțiilor ATI I și II ale SCJU Cluj.

O echipă multidisciplinară coordonată de Dr. Dumitru Patraș, medic primar ATI și Dr. Elena Ștefănescu, medicul KDP, responsabil cu identificarea și susținerea donatorului, au prelevat în deplină siguranță ficatul și rinichii unui pacient de 63 de ani, nerecuperabil, victimă a unui atac vascular cerebral.

Alături de cei doi medici, din echipă au mai făcut parte specialiști ai Institutului Clinic Fundeni și din ICUTR Cluj.

Rinichii au ajuns la un pacient de pe lista de transplant a Institutului de Urologie din Cluj

Rinichii prelevați au fost preluați de ICUTR Cluj, în timp ce ficatul a fost transportat la Institutul Clinic Fundeni.

Medicii au mulțumit familiei donatorului pentru gestul nobil care dă o nouă șansa la viață altor oameni aflați în suferință.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Echipa de majorete Eclipse Cluj, multiple titluri de campioană la Campionatului Național de Majorete

Publicat

Echipa de majorete

Echipa de majorete Eclipse din cadrul Clubului Sportiv Vointa, antrenată de Virgilia Cezara Maria Nona, a dominat scena Campionatului Național de Majorete care a avut loc duminică, la Cluj-Napoca.

”Într-o demonstrație strălucitoare de eleganță, sincronizare și pasiune pentru dans, echipa de majorete Eclipse a cucerit inimile și trofeele din cadrul campionatului, obținând multiple titluri de campioană în diverse categorii.

Echipa de majorete Eclipse Cluj, multiple titluri de campioană la Campionatului Național de Majorete

Cu o tehnică coregrafică deosebită și o dedicare neclintită, echipa de majorete Eclipse a demonstrat un nivel remarcabil de talent și muncă în echipă.

Fiecare mișcare a fost executată cu precizie și grandoare, captivând publicul și juriul deopotrivă.

echipa de majorete

Totodată, mulțumirile se îndreaptă către antrenoarea Virgilia Nona pentru pasiunea și dedicarea cu care antrenează echipa de majorete, părinților care se implica necontenit și care dau dovada de răbdare în ciuda orelor extenuante de antrenamente, dar și celor care au pus la dispoziție sălile de sport pentru ca fetele să aibă parte de cele mai bune condiții și spațiul necesar antrenamentelor”, arată părinții fetițelor.

Aceștia adresează mulțumiri și conducerii Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu”, Liceului Teologic Ortodox ,,Mitropolit Nicolae Colan, Colegiului Tehnic de constructii ,,Anghel Saligny”.

Echipa de majorete Eclipse, rezultate in cadrul campionatului

echipa de majorete

Locul 1, Boariu Erika, Balazs Karina si Olah Beatrisz   – Open pom pom duo/trio cadete
Locul 1, Larisa Nyerges – Open pom pom solo junioare
Locul 1, Borz Sonia și Vajas Patrisia – Open pom pom duo/trio senioare
Locul 1, Balazs Karina  – pom pom solo cadete

Locul 1, Borz Sonia  – pom pom solo junioare

Locul 1, Pop Sandra, Melian Iris și Tescar Rania  –  pom pom duo/trio cadete
Locul 1, Borz Sonia și Vajas Jasmina –  pom pom duo/trio junioare
Locul 1, Balazs Karina – baton solo cadete
Locul 1, Pop Sandra  – Open baton solo cadete
Locul 1, Raluca Radanta  – baton solo junioare
Locul 1, Borz Sonia  – Open baton solo junioare
Locul 1, Borz Sonia și Vajas Jasmina – baton duo/trio junioare
Locul 1, pom pom precadete formație

Locul 1, mini formatie junioare – open pom pom
Locul 1, mini formatie cadete tradiționale
Locul 1, cadete level 0  – baton formație
Locul 1, junioare- open baton formație
Locul 1, cadete level 1-  open baton formație
Locul 1, cadete level 0 – pom pom formație
Locul 1, cadete level 1- pom pom formație
Locul 1  echipa de grandseniori- pom pom formație
Locul 2, Rus Alexandra și Nyerges Larisa – Open pom pom duo/trio junioare

Locul 2, Boariu Erika – Open pom pom solo cadete
Locul 2, junioare – pom pom formație

Locul 2, cadete tradiționale cu pom pom
Locul 2  senioare- open pom pom formație
Locul 3, junioare- tradiționale cu pom pom

echipa de majorete

echipa de majorete

echipa de majorete

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Deputatul Viorel Băltărețu, candidat OFICIAL al USR la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

De

Viorel Băltărețu

Președintele USR Cluj-Napoca, deputatul Viorel Băltărețu, a fost ales candidat al partidului la Primăria Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Rezultatul votului

Alegerea sa a avut loc, duminică, în cadrul adunării generale a USR Cluj-Napoca desfășurată după o campanie internă în cadrul căreia au rămas în finală Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif.

Astfel, deputatul Viorel Băltărețu a obținut 126 de voturi, pe locul 2 s-a clasat George Trif, cu 61 de voturi, iar pe 3 Mihaela Nia, cu 48 de voturi.

Pregătiri pentru Conferința Județeană a USR Cluj

În cadrul ședinței s-a mai votat și lista USR pentru Consiliul Local Cluj-Napoca, precum și delegații la Conferința Județeană din 10 martie.

Duminica viitoare, în 10 martie, va avea loc Conferința Județeană a USR Cluj în cadrul căreia se va desemna candidatul la președinția Consiliului Județean Cluj și lista de consilieri județeni.

Vom reveni cu detalii.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax