Connect with us

EVENIMENT

FOTO & VIDEO Zeci de clujeni la ”Marșul Recunoștinței” în pandemie. Au marcat Ziua Eliberării Clujului

Publicat


Peste 80 de persoane cu măști pe față, cu steaguri și îmbrăcate în costume populare au participat duminică la Marșul Recunoștinței în memoria militarilor Armatei Române care au eliberat Clujului în 11 octombrie 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Marșul a fost organizat de Societatea Cultural Patriotică ”Avram Iancu” și s-a desfășurat pe traseul Piața Mărăști- B-dul 21 Decembrie 1989- Monumentul Eroilor – Cimitirul Eroilor, cu participarea membrilor și simpatizanților acesteia dar și a unui pluton militar.

Președintele Societății ”Avram Iancu”, Tiberiu Groza, a spus pentru Cluj24.ro că marșul a dorit să omagieze sacrificiul ostașilor români care au eliberat Clujul în 11 octombrie 1944.

”Dorim să fixăm acest eveniment în memoria locuitorilor Clujului pentru că este un moment memorabil în urma căruia Clujul a revenit la patria mamă, iar clujenii trebuie să cinstească acest lucru mulți ani de acum încolo”, a spus Groza.

Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai unor ansambluri folclorice formate din tineri și adulți.

La finalul marșului s-au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor si la Cimitirul Eroilor.

Cum a avut loc eliberarea Clujului?

În octombrie 1944, eliberarea  Clujului, cel mai important centru urban al Transilvaniei, reprezenta nu  doar un obiectiv militar propriu-zis, ci, mai ales, un indicator al înclinării definitive a balanței în favoarea forțelor românești în lupta  justă de eliberare a teritoriului național împotriva celor  germano-ungare, din ultima parte a celui de-Al Doilea Război Mondial.

În „Operațiunea Cluj” au participat 7 divizii ale armatei române și două  divizii sovietice.

Potrivit istoricilor, eliberarea Clujului s-a făcut printr-o largă acţiune de învăluire, pe dreapta pe direcţia satului Gheorgheni – Someşeni şi pe direcţia Apahida – Chinteni, iar pe stânga, pe direcţia Buru – Băişoara – Gilău şi Iara – Sălicea – Floreşti. Divizia 18, subordonată Corpului 104 Sovietic, a dus lupte grele pe aeroportul Someşeni şi la Sînnicoară, cucerind podul de peste Someş. Alte două divizii, D9 şi 21, au ocupat comunicaţia Apahida – Cluj şi au cucerit înălţimile de la nord de Cluj.

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Atunci când IUBIREA depășește orice birocrație. Benjamin și Larisa s-au căsătorit, în sfârșit

Publicat

Acum câteva luni, Cluj24.ro vă prezenta cazul unui american venit în România ca să se însoare cu iubita lui pe care o cunoscuse online și care nu era lăsat să intre în țară.

Din cauza stării de alertă, Benjamin, căci acesta este numele lui, a fost blocat pe aeroportul din Cluj de către autorități.

Citește și: Dragoste interzisă în Aeroportul Cluj: Un american a venit să se însoare cu o clujeancă, dar nu a fost lăsat să intre în țară

„El şi-a vândut casa să vină aici, să mă ajute pe mine şi pe copilul meu. Asta era prima dată când ne puteam vedea”, a povestit Larisa, românca de care s-a îndrăgostit americanul.

Iată însă că, la trei luni de la eveniment, cei doi au reușit să-și unească destinele, dovadă că nimic nu poate sta în calea fericirii unor oameni care se iubesc. Cererea în căsătorie a fost făcută chiar pe Aeroportul din Cluj, în luna martie.

După tradiționala birocrație românească, acte traduse, copiate, avizate, semnate, contrasemnate și plimbate de la un birou la altul, vineri dimineață, la Casa Căsătoriilor din Dej, în fața primarului care le-a fost ofițer de stare civilă, dar și în fața celor doi nași, care le-au devenit părinți spirituali încă de la începutul aventurii, Larisa și Benjamin au spus „DA” și au devenit o familie.

Citește mai departe

CULTURA

Începe Cluj Folk Fest. Cântă Emeric Imre, Fără Zahăr sau Cosmin Vaman&Spam 

Publicat

De

,,Acum sunt mai pustiu ca totdeauna/De când mă simt tot mai bogat de tine..”, recunoști aceste versuri? Weekend-ul acesta le poți asculta îndeaproape la Cluj Folk Fest. Ediția de anul acesta debutează de astăzi, 18 iunie până pe 20 iunie, pe scena sălii spectacole „Dumitru Fărcaș” a Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca.

Clujenii care vor veni în acest weekend la festival vor avea ocazia să îi asculte live, pe Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Emeric Imre, Magda Pușkaș, Dinu Olărașu, Daniel Iancu, Marius Bațu, Adrian Ivanițchi, Ducu Bertzi, Cristi Dumitrașcu, Florin Săsărman, Cosmin Vaman&SPAM, OCRU, Fără Zahăr și Țapinarii.

Accesul la eveniment începe de la ora 17.00, iar concertul începe la 18.30 cu respectarea tuturor normelor de protecție sanitară. Rugămintea organizatorilor este ca publicul să vină din timp la Casa de Cultură a Studenților pentru a se evita aglomerația.

Bilete și abonamentele, în număr limitat, pot fi achiziționate de pe site-ul de ticketing Ambilet.ro

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Vezi PROGRAMUL de Rusalii al mijloacelor de transport în comun din Cluj-Napoca

Publicat

„Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului calator programul de transport urban si metropolitan pentru perioada 19 – 21 iunie 2021:

19.06.2021 – circulatia se va desfasura între orele 5,30–23,00, conform programului de transport pentru zilele de sâmbata ;

20.06 – 21.06.2021 – circulatia se va desfasura între orele 6,00–23,00, conform programului pentru zilele de duminica ;

Pe aceasta cale uram publicului calator “Sarbatori fericite! ”

Citește mai departe

EVENIMENT

Întreruperi de curent în județul Cluj

Publicat

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA, Sucursala Cluj-Napoca, anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică, astfel:

Data întreruperii: 22.06.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Cluj-Napoca, str. Dimitrie Bolintineanu nr. 16-41, str. Endre Ady nr.  1-22, str. Nicolae Iorga, str. Calea Turzii nr.53
Intervalul orar: 09:00-11:00

Data întreruperii: 23.06.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Tureni, localitatea Mărtineşti, str. Principală
Intervalul orar: 10:00-13:00

Data întreruperii: 24.06.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Tureni, localitatea Mărtineşti, str. Principală
Intervalul orar: 09:00-15:00

Data întreruperii: 28.06.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Poieni, localitatea Valea Drăganului, str. Principală, Abonat Eurocip, Rovafer, Eurogater SRL,str. Principală, Cabinet medical Dumitraş, str. Principală, integral, localitatea Bologa, str. Principala, integral, localitatea Poieni, str. Principală nr. 65-265, str. Principală, Orange, Mobilis, RDS RCS, Giftrans. Comuna Ciucea, localitatea Ciucea, str. Principală, Cabinet Medical, str. Principală nr. 1-176, 187-272, str. Principală, SN CFR
Intervalul orar: 09:00-13:00

Data întreruperii: 28.06.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Ciucea, localitatea Ciucea, str. Principală nr.177-186, 273-350, localitatea Vânători, str. Principală, integral, localitatea Calea Lată, str. Principală, integral. Comuna Negreni, localitatea Negreni, str. Principală nr.1-105, 179-420, str. Principală, Telekom, localitatea Prelucele, str. Principală. Comuna Poieni, localitatea Poieni,str. Principală, Radiocomunicaţii, Vodafone SA, RCS RDS, Orange SA, Telekom, str. Principală, Zona Greabăn
Intervalul orar: 13:00-17:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate