Connect with us

ECONOMIE

FOTO-VIDEO: Cea mai înaltă clădire rezidențială din România se construiește la Cluj Napoca. Cum se vede orașul de pe West City Tower

Publicat


West City Tower este cel mai înalt bloc din Cluj-Napoca, pe locul 8 în topul celor mai înalte clădiri din România și, în același timp, cea mai înaltă clădire rezidențială din țară.

Clădirea are o înălțime de 95 metri, 25 de etaje și este este aproape finalizată.

Citește și TOP cele mai înalte clădiri din România. Un zgârie nori din Timișoara, pe primul loc, iar la Cluj Napoca un bloc cu 25 de etaje este aproape finalizat

Povestea construcției a început în 2007, înainte de boomul imobiliar, pe vremea când arhitectul Sorin Scripcariu lucra, în parteneriat cu o firmă americană, la două blocuri de 35-39 de etaje.

Tot în acea perioadă, cineva l-a contactat pentru a-i cere ajutorul referitor la un teren aflat pe strada Bucium. Și așa a început povestea West City Tower. 

Priveliștea din vârful turnului

Imaginile vorbesc de la sine. Clujul este un oraș frumos privit și de la nivelul străzii, dar atunci când îl vezi dintr-un capăt în altul, trezește un altfel de sentiment în clujeni.

Vârful turnului se află la 95 de metri distanță de sol, iar terasa oferă o priveliște ce te face să îți ții respirația. În imaginea de mai jos se poate vedea Cluj Arena, inima Untold, dar și centrul orașului. Turnul bisericii Sfântul Mihail este unul dintre cele mai importante puncte de reper din Cluj-Napoca. Acesta se vede clar din vârful West City Tower.

Priveliștea din vârful West City Tower

Detalii tehnice interesante

West City Tower în infrastructură are 5 nivele de parcări. Pe lângă asta, clădirea are un parter și 25 de etaje. Cel mai înalt punct al clădirii  se află la 95 de metri distanță de sol. Toată clădirea a fost construită cu materiale de cea mai bună calitate. În pilonii de rezistență s-a folosit același tip de beton ca în barajul de la Vidraru.

Referitor la izolație, se va folosi vată bazaltică de 10 centimetri, iar geamurile sunt tripan. Adică, în loc de două fâșii de sticlă, cât are un termopan normal, geamurile din West City Tower au trei. Toate materialele folosite sunt rezistente la foc. Clădirea are trei lifturi, două interioare și unul panoramic.

Fiecare apartament va avea încălzire în pardoseală. Centrala de pe bloc va oferi fiecărui locatar exact atâta căldură cât acesta dorește. Referitor la facturi, toți locatarii sunt contorizați separat, deci nu se păstrează modelul comunist de încălzire.

În imaginea de mai jos se vede unul dintre pilonii de susținere. Betonul din respectivul pilon este din același tip cu cel de la barajul Vidraru. Pe lângă asta, cu volumul de beton care e în acel pilon s-ar fi putut construi un etaj la un bloc cu 5 etaje.

Pilonul din care s-ar fi putut construi un etaj la un bloc de 5 niveluri

Primii pași ai celei mai mari clădiri rezidențiale din România

Investitorul care l-a contactat pe Sorin Scripcariu „nu înțelegea de ce primise un certificat de urbanism ce îl limita la maxim P+4E (n.r. parter plus 4 etaje). În jur erau blocuri de P+10E”. După un timp de analiză, Sorin Scripcariu a găsit problema din actele primăriei și, totodată, rezolvarea problemei investitorului.

„Am solicitat un răgaz pentru analiză și verificarea situației. Astfel am constatat că de fapt exista o neconcordanță între regulamentul P.U.G. și planul de reglementări. De fapt zona era reglementată pentru construcții mixte cu regim înalt de niveluri”, povestește Sorin Scripcariu.

West City Tower după ce fațada îi va fi finalizată

„Profitând de această situație, de momentul imobiliar și de mica experiență dobândită în colaborarea de la Sigma, am propus beneficiarului să solicităm o clădire mai înaltă de tradiționalul P+10E. Totodată am ținut cont și de poziția avantajoasă ce reprezenta un cap de perspectivă. Un semnal la intrarea în oraș dinspre vestul țării. Nu în ultimul rând a contat și situarea la nord de blocurile învecinate neafectând însorirea acestora”, mai spune Sorin Scripcariu.

Așadar, de aici a început construirea turnului. West Tower, botezat în așa manieră de echipă. A început prin discuții cu vecinii, dobândirea de autorizații peste autorizații și, în final, cu primul ciocan dat de primul muncitor. Construcția efectivă a început doar în 2016.

West City Tower în prezent

Prețul unui metru pătrat de construcție începe de la de la 1550 € +TVA. Ansamblul locativ „West City Tower” apare pe piața imobiliarelor noi din Cluj – Napoca cu un număr total de 182 apartamente cu confort sporit, printre care sunt: garsoniere cu o cameră, apartamente cu 2 și 3 camere și sunt patru locuințe luxoase de tip – Penthouse, acestea dispun de 5 camere, au 3 băi, câteva terase și dispun de suprafața totală construită între 212,82 mp și 229,87 mp.

Apartamentele cu o cameră sunt proiectate cu suprafețe mari, care încep de la 50,09 mp până la 53,07 mp și se predau beneficiarilor semifinisate.

Locuințele decomandate cu 2 odăi dispun de suprafețe cuprinse între 58,11 mp și 87,99 mp, iar pentru unitățile locative cu 3 camere suprafața este de la 106,97 mp și ajunge până la 107,03 mp.

Un penthouse de 212,82 mp în blocul din Cluj Napoca se vinde cu 457.563 euro la care se adaugă TVA.

Ștefan Chețan



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. ”Copiii din România nu merg cu plăcere la școală”. Concluzia unui psihoterapeut din Cluj, care spune care e motivația

Publicat

copiii

Copiii din România nu merg cu plăcere la școală, este concluzia personală a unui psihoterapeut din Cluj, Roxana Petre, care a spus și de unde ar putea veni motivația în cadrul podcastului Human Hub de pe Cluj24 realizat de Cristina Pintilie Șendrea. În ceea ce privește respectul elevilor față de profesori, aceasta subliniază că fiecare profesor ar trebui să se respecte pe el însuși, să-i placă să fie dascăl, să meargă cu plăcere la școală.

Apoi, atunci când soliciți respectul cuiva, trebuie să îl acorzi înainte, asta înseamnă că el va trebui să respecte copiii, urmare a celor două condiții de mai sus, elevii îl vor respecta pe profesor. ”Este o relație în trei, dacă doriți!”, precizează Petre.

Noile generații sunt mai puțin respectuoase, într-adevăr, dar dacă văd că profesorul de la clasă este implicat și îi pasă de tot ceea ce se întâmplă, aprecierea lor nu întârzie să apară, mai spune psihoterapeutul clujean.

Ne uităm unii la alții, da nu ne ”vedem”

Roxana Petre este specialist în psihoterapie pozitivă și a lucrat în centre de adolescenți cu probleme sociale, apoi a absolvit cursurile unui program de parenting, intitulat Cercul Siguranței. În prezent, lucrează atât cu părinții, dar și cu tineri și adolescenți.

Ea ne atrage atenția, că, probabil, din cauza vitezei cu care ne trăim viața, deși ne uităm unii la alții, în realitate, nu ne vedem.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Un fotbalist de la U Cluj, convocat de Mircea Lucescu la Națională. VEZI lotul pentru partidele cu Cipru și Lituania

Publicat

De

Mircea Lucescu

Un singur fotbalist de la cele două echipe clujene, U Cluj și CFR Cluj, care evoluează în Superligă, a fost convovat de Mircrea Lucescu la Naționala României.

Selecționerul a anunțat lotul pentru următoarele două partide ale Naționalei în grupa C2 a Ligii Națiunilor.

Un fotbalist de la U Cluj, convocat de Mircea Lucescu la Națională. VEZI lotul pentru partidele cu Cipru și Lituania

Mircea Lucescu a convocat la Naționala României 25 fotbaliști. 16 dintre aceștia evoluează în străinătate și 9 de la formații din SuperLigă, iar unul singur este de la Cluj.

Este vorba de Alexandru Chipciu de la Universitatea Cluj.

Lista fotbaliștilor convocați la Națională

Reunirea lotului are loc duminică, 6 octombrie, la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia.

Lotul făcut de Mircea Lucescu pentru partidele cu Cipru și Lituania este următorul.

Portari:

  • Florin Niță (Damac | Arabia Saudită, 26/0),
  • Horațiu Moldovan (Sassuolo | Italia, 11/0),
  • Ștefan Târnovanu (FCSB, 2/0)

Fundași:

  • Andrei Rațiu (Rayo Vallecano | Spania, 23/1),
  • Cristian Manea (FC Rapid 1923, 25/2),
  • Andrei Burcă (Baniyas | EAU, 33/1),
  • Radu Drăgușin (Tottenham | Anglia, 23/0),
  • Virgil Ghiță (Cracovia | Polonia, 1/0),
  • Alexandru Pașcanu (FC Rapid 1923, 0/0),
  • Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 41/2),
  • Alexandru Chipciu (Universitatea Cluj, 45/6)

Mijlocași:

  • Deian Sorescu (Gaziantep | Turcia, 19/0),
  • Dennis Man (Parma | Italia, 30/8),
  • Nicolae Stanciu (Damac | Arabia Saudită, 76/15),
  • Răzvan Marin (Cagliari | Italia, 61/7),
  • Marius Marin (Pisa | Italia, 24/0),
  • Darius Olaru (FCSB, 22/0),
  • Adrian Șut (FCSB, 2/0),
  • Ianis Hagi (Rangers | Scoția, 41/5),
  • Florinel Coman (Al-Gharafa | Qatar, 18/1),
  • Valentin Mihăilă (Parma | Italia, 26/5),
  • Alexandru Mitriță (Universitatea Craiova, 20/4)

Atacanți:

  • George Pușcaș (Bodrum | Turcia, 45/11),
  • Denis Alibec (Farul Constanța, 40/5),
  • Denis Drăguș (Trabzonspor | Turcia, 17/4).

Naționala de fotbal a România va juca sâmbătă, 12 octombrie, la Larnaca, împotriva naționalei din Cipru, și marți, 15 octombrie, în deplsare, cu Lituania.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

300 de femei beneficiază de screening mamar GRATUIT la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. NU este necesar să fie asigurate

Publicat

De

Spitalul Municipal Cluj-Napoca

O campanie de screening gratuit pentru cancerul mamar va avea loc la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca.

Campania, care are loc în octombrie, luna internațională de conștientizare a cancerului mamar, se adresează femeilor de peste 50 de ani.

Înscrierile încep luni, 7 octombrie.

300 de femei beneficiază de screening mamar GRATUIT la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. NU este necesar să fie asigurate

Campania este dedicată femeilor de peste 50 de ani, indiferent de statutul de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

300 de femei vor beneficia de teste de screening gratuite, prin contribuția Laboratorului de Radiologie Imagistică Medicală, Secției de Chirurgie și Compartimentului de Oncologie, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Aproximativ 12.000 de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual în România

Cancerul mamar reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, iar
detectarea timpurie este esențială pentru succesul tratamentului.

Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, aproximativ 12.000 de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual în România, motiv pentru care este vital ca femeile să fie informate și să își prioritizeze sănătatea.

După vârsta de 40 de ani, arată specialiștii, mamografia devine prima investigație recomandată pentru screening, o practică ce poate salva vieți.

Campania care se desfășoară la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca își propune să ajute femeile cu vârsta peste 50 ani care în ultimii doi ani nu au efectuat o mamografie, pentru că începând cu această vârstă incidența cancerului este cea mai mare.

Astfel, acest screening nu este doar o oportunitate de a face o investigație medicală, ci și un apel la conștientizare asupra importanței îngrijirii sănătății sânilor.

Mamografia generează doar un disconfort ușor

În cadrul campaniei, femeile vor beneficia de un consult clinic mamar, o examinare mamografică și consiliere de specialitate, pentru a le sprijini în procesul de înțelegere a importanței screening-ului.

Medicii de la spitalul clujean arată că în rândul multor femei, există temeri legate de efectuarea mamografiei.

Unele doamne pot fi îngrijorate că această examinare cauzează durere sau că iradierea la care sunt expuse ar putea fi periculoasă.

Cu toate acestea, studiile au arătat că mamografia generează doar un disconfort ușor, iar doza de iradiere este nesemnificativă.

Este esențial ca femeile să fie informate și să conștientizeze că beneficiile depistării precoce depășesc cu mult riscurile potențiale.

Cum vă puteți înscrie

Înscrierile pentru campania de screening vor începe în data de 7 octombrie 2024, la ora 8.00.

Femeile care întrunesc criteriile de eligibilitate, respectiv vârsta peste 50 ani și absența efectuării unei mamografii în ultimii doi ani, se pot programa folosind formularul de contact AICI sau la telefon 0735.406.292 – de luni până vineri, între orele 9.00-14.00.

Fiecare mamografie este un pas important în protejarea sănătății

„Prin această campanie vrem să ajutăm la detecția precoce a cancerului mamar, în faza sa curabilă. Totodată acționăm pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul femeilor despre importanța screening-ului. Ne dorim ca fiecare femeie să înțeleagă că sănătatea ei este o prioritate și că fiecare mamografie este un pas important în protejarea acesteia.

Nu sunteți singure în această călătorie. Suntem aici să vă oferim suportul necesar,” a declarat dr. Tamas-Szora Attila, medic primar radiologie imagistică, de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Potrivit reprezentanților spitalului, aceasta nu este doar o campanie medicală, este un apel la acțiune pentru toate femeile să se implice activ în propriul lor proces de menținere a sănătății.

Campanii de screening și conștientizare

Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca are o echipă de medici specializați și tehnologie de vârf și sprijină inclusiv prevenția și diagnosticul precoce, prin campanii de screening și conștientizare.

Spitalul ate 748 de angajați și o capacitate de 368 de paturi.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. 4 DEALERI de droguri, care avea mandate de execurate a pedepsei, prinși de polițiștii clujeni

Publicat

De

Dealeri de droguri prinși la Cluj

Patru bărbați condamnați pentru infracțiuni de efectuarea de operațiuni cu substanțe interzise și trafic de droguri de mare risc, au fost depistați, vineri, de polițiștii clujeni.

Aceștia au fost duși direct la Penitenciarul Gherla.

4 DEALERI de droguri, care avea mandate de execurate a pedepsei, prinși de polițiștii clujeni

Dealerii au fost găsiți în urma unei acțiuni a polițiștilor de la Secției 6 Rurală Florești, care au colaborat cu Serviciul de Investigații Criminale. fiind sprijiniți de Serviciul pentru Acțiuni Speciale și Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

Astfel potrivit IPJ Cluj, au fost depistați patru bărbați cu vârste între 35 și 56 de ani, pe numele cărora Tribunalul Cluj a emis, la data de 4 octombrie 2024, mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.

Cei în cauză au fost condamnați la pedepse cuprinse între 2 și 5 ani, în regim de detenție, pentru comiterea infracțiunilor de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc, ambele infracțiuni fiind săvârșite în formă continuată.

După depistare, aceștia au fost conduși și predați reprezenanților Penitenciarului Gherla, în vederea executării pedepselor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax