Connect with us

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Prima zi de pelerinaj la Mănăstirea Nicula. Trasee speciale pentru evitarea aglomerării, dezinfectanți, masca obligatorie

Publicat


Hramul Mănăstirii Nicula a început să se celebreze în cursul zilei de miercuri, 12 august. Jandarmii, polițiștii și pompierii ISU au împânzit zona lăcașului de cult, astfel încât să se asigure toate măsurile de combatere a infectării cu virusul SARS-COV-2.

vezi şi:

Bomba biologică de la Nicula. Spitalele clujene sunt pline. Explozia de coronavirus poate afecta grav Clujul şi Transilvania. Avertisment de medic infecţionist

Cea mai mare schimbare față de anii precedenți ar fi obligativitatea purtării măștii atât în spațiul deschis al perimetrului bisericii, cât și în momentul în care enoriașii intră în mănăstire. La intrarea și la ieșirea din mănăstire s-au introdus trasee specifice pentru evitarea aglomerării, dar și dezinfectanți pentru mâini.

Citește și Sfânta Maria Mare: Cele mai cunoscute mănăstiri din România care poartă hramul Adormirea Maicii Domnului

Credincioșii pot să-și așeze scaunele pliante sau păturile pe pajiștea din jurul lăcășului de cult, cu condiția respectării distanțării sociale.

Pajiștea dimprejurul mănăstirii Nicula

Eforturile Prefecturii Cluj de a asigura desfășurarea în siguranță a pelerinajului la Nicula s-au concretizat prin instalarea unui spital de campanie cu circuite separate pentru zona COVID-19 și zona non-COVID-19. Persoanele care prezintă simptome vor fi în atenția ISU și vor fi duse de urgență în zona spitalului dedicată COVID-19.

vezi şi:

Mesajul dr. Alexandru Rafila pentru credincioşii de la Nicula. Să fim siguri că ne întoarcem sănătoşi, că nu ducem coronavirusul în familiile noastre

Spitalul de campanie, sursa foto: Prefectura Cluj

În plus, forțele de ordine prezente la fața locului vor utiliza inclusiv drone pentru a preveni apariția blocajelor sau a aglomerației în perimetrul lăcașului de cult.

De ce este cunoscută Mănăstirea Nicula?

„Mănăstirea Nicula este foarte cunoscută în Transilvania și în toată România datorită faptului că aici se află o icoană a Maicii Domnului care în urmă cu 300 de ani a plâns timp de 26 de zile. Lumea vine în pelerinaj de la începutul lăcrimării până în prezent, să se roage, să primească ajutor. Mulți au primit ajutor prin icoana ei!

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula

Nicula mai este cunoscută și prin faptul că aici a fost prima școală de pictură pe sticlă din România, în urma cu aproximativ 200 de ani. Biserica din lemn din spatele meu este muzeu, găsindu-se multe icoane de patrimoniu atât pe sticlă, cât și pe lemn.”, a declarat Protosinghel Pantelimon Mocan.

 

Biserica din lemn de la Nicula

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

VIDEO gafă/ Când sportul nu e IT. Ionuț Stroe la Cluj: ,,Putem organiza evenimente care să pună România pe harta atletismului românesc”

Publicat

Ionuț Stroe, Ministrul Tineretului și Sportului, aflat în vizită la Cluj pentru a vorbi despre a 73-a ediție a Campionatului Balcanic de Atletism pentru seniori, a făcut o afirmație pe care nici nu știm cum să o catalogăm. ,,Sunt încrezător că putem organiza în viitor numeroase evenimente care să pună România pe harta atletismului românesc”, a spus fostul IT-ist.

Citește și FOTO/ Cluj Arena găzduiește Campionatul Balcanic de atletism destinat seniorilor. Ministrul Sportului la Cluj: „Sunt încrezător că putem organiza în viitor numeroase evenimente care să pună România pe harta atletismului românesc”

Ministrul Sportului nu este la prima gafă pe care o face în mandatul său. Aflat într-o intervenție live de acasă la o televiziune din România în perioada stării de urgență, acesta a fost surprins în lenjerie intimă în momentul în care camera pe care îl filma a alunecat. Momentul poate fi văzut AICI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Protest anti ,,școală în cușcă și cu botniță” în centrul Clujului. Se cântă ,,Hristos a Înviat” și ,,Veșnica pomenire”

Publicat

Un protest anti ,,școală în cușcă și cu botniță” are loc în aceste momente în centrul Clujului. Aproximativ 30 de persoane protestează împotriva obligativității purtării măștilor de protecție în unitățile de învățământ de către elevi. Potrivit primelor informații trimise de reporterul Cluj24, protestatarii nu au autorizație de la primărie, fiind legitimați de Jandarmerie. 

La protest participă și doi preoți care au inițiat o rugăciune în mijlocul străzii. Pe lângă rugăciuni, protestatarii au intonat și imnul de stat al României.

În aceste momente se cântă și ,,Hristos a Înviat” și ,,Veșnica Pomenire”.

UPDATE:

UPDATE 2:

Mesajul prin care au fost chemați oamenii la protest:

,,Pe 19 septembrie copiii noștri vor fi deja în cușcă și cu botniță.

Aceasta NU este educație liberă. Este o reeducare forțată a tinerelor generații. Reeducare de tip comunist sau nazist. Copiii sunt dresați și condiționați ca animalele.
Acesta este noul program ȘCOALA ALTFEL: ÎN CUȘCĂ ȘI CU BOTNIȚĂ!

Practic se reînființează ȘCOLILE DE CORECȚIE, unde copiii sunt tratați ca delincvenți minori.

Cum poți să înveți la materia ”Educație civică” despre drepturile și libertățile cetățenești când te afli într-o cușcă școlară?

Cum poți să înveți la Istorie despre Revoluția Franceză sau Declarația de Independență a SUA, când ai masca de figură, ca sclavii pe plantație?

Ce vor înțelege acești copii despre valorile libertății și dreptății, când ei vor fi îngrădiți îngrozitor, în timp ce le învață?

CEREM ANULAREA RESTRICȚIILOR ABERANTE ȘI A EDUCAȚIEI ONLINE!

Nu există studii sau probe științifice privind riscurile SarsCov2 asupra copiilor, nici privind transmiterea, nici privind efectele letale. Dimpotrivă, după 6 luni de așa zisă pandemie se constată că impactul Covid la copii este insignifiant.

AUTORITĂȚILE SĂ ARATE CARE E BAZA ȘTIINȚIFICĂ A RESTRICȚIILOR DIN ȘCOLI!

Autoritățile nu au nicio justificare medicală ca să închidă educația în cuști de plexiglas și să impună măști copiilor, 5-6 ore pe zi. Cele câteva cazuri grave de copii bolnavi, extrase din context și prezentate de presă, sunt manipulări ordinare.

PROFESORII SUNT EDUCATORI, NU GARDIENI DE LA ȘCOALA DE CORECȚIE!

Mișcarea și exercițiile cu mingea de la Educație Fizică nu transmit viruși, ci aduc sănătate. Părinții nu pot răspunde ca medici sau juriști pentru starea de sănătate a copiilor, pe baza unei declarații semnate. Ne opunem ferm acestui program de alienare și traumatizare a copiilor, pe care noi îl numim: ȘCOALA ALTFEL – ÎN CUȘCĂ ȘI CU BOTNIȚĂ!

Gata cu mascarada! Opriți detenția din școli! Stop traumatizării și alienării copiilor!

VREM EDUCAȚIE LIBERĂ, NU REEDUCARE FORȚATĂ!”

Oamenii protestează în mai multe orașe din România, nu doar la Cluj-Napoca.

Reamintim faptul că au fost depistați nouă elevi și trei profesori cu COVID-19 în Cluj în prima săptămână de școală.

Citește și Nouă elevi și trei profesori infectați cu COVID la Cluj

Știre în curs de actualizare.

Reporter: Cristian LUNGU

Editor: Răzvan DAN

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/ Cluj Arena găzduiește Campionatul Balcanic de atletism destinat seniorilor. Ministrul Sportului la Cluj: „Sunt încrezător că putem organiza în viitor numeroase evenimente care să pună România pe harta atletismului românesc” 

Publicat

Cluj-Napoca găzduiește cea de a 73-a ediție a Campionatului Balcanic de Atletism pentru seniori, în perioada 19-20 septembrie. 300 de sportivi din 12 țări vor lua startul în cadrul competiției ce are loc pe Cluj Arena. Echipa României este reprezentată de 64 de atleți (24 la feminin și 36 la masculin), în frunte cu patru din cei cinci sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo Alin Firfirică (disc), Florentina Iusco (lungime), Claudia Bobocea (1500 m) și Daniela Stanciu (înălțime). Printre țările participante se numără Bulgaria, Ucraina, Armenia, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia, Turcia, Bosnia Herțegovina, România și Croația. 

În cadrul conferinței de presă din acestă dimineață, au participat doi invitați speciali: lordul Sebastian Coe, președintele World Athelics și Dobromir Karamarinov- președintele Asociației Balcanice a Federațiilor de Atletism, prim-vicepreședintele al European Atheltics, actualmente, președinte al acestui for. De asemenea, Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, a venit la Cluj pentru a-i susține pe sportivii români.

Clujul va organiza Campionatele Europene pe echipe în 2021 și Campionatele Europene de Juniori U20 în 2023, anunță ministrul Sportului

„Mă bucur nespus că putem continua tradiția atletimului românesc. Mă bucur că oaspeți de onoare din afară ne onorează cu prezența și certifică faptul că în România putem organiza evenimente importante, relevante în raport cu ce se întâmplă în Europa și la nivel internațional în domeniul atletismului.

Sunt încrezător că putem organiza în viitor numeroase evenimente care să pună România pe harta atletismului românesc.  Aș vrea să subliniez că orașul Cluj  și-a câștigat statutul de capitală nedeclarată a sportului românesc, ca urmare a eforturilor pe care le fac să găzduiască aceste competiții, a eforturilor financiare de a susține federațiile care-și doresc să organizeze competițiile respective aici și a infrastructurii pe care o au.

Ne angajăm ferm să organizăm la Cluj, în primul rând, Campionatele Europene pe echipe în 2021, iar, în al doilea rând,  Campionatele Europene de Juniori U20 în 2023”, a concluzionat Ionuț Stroe.

Declarația Lordului Sebastian Coe, președintele Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism

„Vreau să salut cele 11 federații sportive din Balcani care au venit la Cluj-Napoca. Ei au arătat că sportul poate continua chiar și în aceste luni grele. Atleții au fost cei mai afectați de acestă pandemie și este de datoria noastră să-i readucem înapoi la antrenamente. Mulți dintre ei au reușit acest lucru. Ei se pregătesc pentru a deveni cei mai buni din lume și pentru a participa în competiții de anvergură. S-ar putea să fie foarte puține evenimente care să aducă împreună 11 țări care să participe la o competiție regională.

Vreau să mulțumesc domnului ministru Stroe care a reușit să vină la Cluj. Știu că este foarte ocupat, fiindcă și eu am fost Ministru al Sportului pentru o scurtă perioadă”, a declarat Lord Sebastian Coe, președintele Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism și membru al Comitetului Internațional Olimpic.

De-a lungul carierei sportive, britanicul a cucerit o medalie de aur la 1500 de metri și una de argint de la 800 de metri la Jocurile Olimpice de la Moscova (1980). Aceeași performanță a repetat-o și la Jocurile Olimpice din Los Angeles (1984).

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Nouă elevi și trei profesori infectați cu COVID la Cluj

Publicat

Nouă elevi și trei profesori de la școli din județul Cluj sunt infectați cu COVID – 19 după prima săptămâna de la începutul noului an școlar.

Potrivit prefectului Mircea Abrudean elevii și profesorii confirmați pozitiv sunt internați în spital. DSP Cluj a declanșat anchete epidemiologice în toate cazurile.

Totalul cazurilor de COVID-19 la nivel național a ajuns la 111.550, în timp ce în județul Cluj au fost confirmate pozitiv 2800 de persoane de la începutul pandemiei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate