Connect with us

EDUCATIE

FOTO&VIDEO/ ,,Pierdem trenul spre educație”. Mesajul studenților care au protestat la Cluj

Publicat


Studenții și reprezentanții consiliilor și organizațiilor studențești din universitățile din Cluj au protestat vineri dimineață de la ora 10.00 în fața Prefecturii din Cluj din cauza deciziilor anunțate de prim-ministrul Florin Cîțu cu privire la tăierea gratuității pe transportul feroviar.

Cei aproximativ 30 de studenți aveau bannere și afișe cu mesaje precum ,,Pierdem trenul spre educație”, ,,Voi cu trenul înainte, noi cu dreptul înapoi”, ,,Să vă fie frică, studenții se ridică!”, dar au fost și pancarte cu mesajele studenților străini ,,Die Zweite Klasse ist fur euch. Wir verspreschen, wir fahren hin #CSUBB” (Clasa a doua-i pentru voi, dar promit că mergem noi).

Protestul a fost unul pașnic, fără scandări.

Opinia studenților este că prim ministrul nu ia în calcul efectele pe care le aduce această decizie față de studenții care vin din medii defavorizate.

Gratuitatea pentru studenți este un drept câștigat în 2017

Ionuț Zbranca, președintele Consiliului Studenților Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca este de părere că studenților le este luat un drept pe care l-au câștigat prin HG 42/2017 și această decizie ar fi trebuit mai întâi supusă unei dezbateri.

,,Gratuitatea transportului studenților este o măsură adoptată la 1 februarie 2017. Premierul Florin Cîțu a decis ca studenții să nu mai beneficieze de gratuitate la CFR și să avem o reducere de 50% și să fie gratuitate doar pentru studenții din medii socio-economice defavorizate sau studenții care vin din centrele de plasament. Să beneficieze de o reducere, aducând ca argument că de multe ori în alte state europene nu există această reducere, doar în Luxemburg sau în Slovacia. Nu cred că acesta este un motiv palpabil pentru că nu a existat o dezbatere în urma acestei analize, totul a început în urma unei declarații date la televizor fără să ia în considerare ce impact are această măsură asupra studenților din România.”, a spus Zbranca.

Învățământul universitar din România nu este ca cel din alte state

Studenții consideră comparația cu state precum Franța sau Croația ca fiind nepotrivită din cauza calității lor de învățământ universitar.

,,Nu putem să comparăm studenții din România cu studenții din străinătate pentru că majoritatea studenților vin dintr-un mediu economic defavorizat, avem foarte mulți studenți din zonele rurale. Eu ca student reprezentant mă întâlnesc des cu studenții care au nevoie de o bursă socială, de un spațiu de cazare și de multe ori nu le putem oferi pentru că suntem foarte mulți și măcar gratuitatea la tren îi ajută să se poată susține și să își continue studiile. Mulți aleg să nu vină la facultate sau nu aleg centre universitare mai mari pentru că nu își permit. Astfel, gratuitatea ajută la creșterea unui număr mai mare de studenți din toate zonele țării”, a continuat liderul CSUBB.

Noua decizie afectează mobilitatea studenților

Decizia propusă de Florin Cîțu afectează mobilitatea studenților care își doresc să studieze în centre universitare mai mari sau în alte orașe. Reprezentanții studenților consideră că ar fi fost nevoie de o dezbatere înainte de a spune asta în spațiul public.

,,Așa avem și noi studenți la Cluj din Constanța de exemplu sau Giurgiu pentru că aveau această gratuitate și puteau veni să se deplaseze și în alte zone ale țării unde doreau să studieze. Nu cred că această măsură ar aduce un plus venitului de anul acesta. Dacă ne uităm la veniturile parlamentarilor aceștia au gratuități, decontări, au transport, au gratuitate la CFR, au gratuitate la masă. Noi studenții care ne dorim să învățam trebuie să plătim dreptul la educație, să investim bani, să lucrăm în timpul universității ca să ne susținem, iar alții care de multe ori iau decizii după propriile idei fără să dezbată sau să vină să ne întrebe sau să vină să ne întrebe iau deciziile din pix doar prin faptul că această decizie a fost dată de o altă coaliție de guvernare”, a concluzionat Ionuț Zbranca.

Organizatorii protestului din Cluj

La protestul de astăzi au participat studenți din cele trei Federații studențești, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Uniunea Studenților din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Uniunea Studenților din România și din toate universitățile din Cluj.

Dana Coțovanu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. De cealaltă parte a baricadei Revoluției din Cluj-Napoca: Miliția a fost de partea oamenilor, nu a tras, nu i-a bătut

Publicat

De

Miliția

Foști comandanți ai Miliției, participanți la Revoluția din Decembrie 1989 de la Cluj-Napoca, susțin că milițienii au fraternizat cu populația și că aceștia nu au tras în oamenii care au ieșit în stradă împotriva regimului comunist și nici nu i-au bătut.

Aceștia au participat, miercuri seară, la BCU, la o masă rotundă cu tema ”De cealaltă parte a baricadei. Forțele M.I. în evenimentele din Decembrie 1989 în Cluj-Napoca”.

Istoricul Adrian Boda a făcut o prezentare a dispozitivelor de Miliție și Securitate dislocate în 21 decembrie 1989 în mai multe zone Cluj-Napoca, pentru a bloca manifestanții de la CUG care voiau să se îndrepte spre centrul orașului.

Acesta a precizat că, după evenimentele din acea zi, armele din structurile Ministerului de Interne, dar și muniția au fost luate la puricat, rezultatul fiind că trupele de Securitate nu au tras împotriva manifestanților, ci doar focuri de avertisment, fiind consumate 61 de cartușe de către 5 soldați.

”Eram convinși că este sfârșitul lui Ceaușescu”

Generalul-maior (r) Stoian Rusu, fostul comandant al Miliției județene Cluj, a declarat că, după 35 de ani, foștilor milițieni nu le este rușine pentru faptele lor.

”Nu i-am bătut pe revoluționari, nu au existat reclamații din partea cetățenilor că cineva a fost bătut.

Ordinul primit a fost să nu avem milițieni dezarmați, să nu se lase provocați și să se poarte cu tact față de oameni, iar după 21 decembrie agenții de Miliție au fost retrași în unitate.

Eram convinși că este sfârșitul lui Ceaușescu pentru că în toate țările din jurul nostru s-au produs schimbări”, a povestit Rusu.

Acesta a precizat că în 21 decembrie, a fost la CUG de unde s-au îndreptat oamenii spre centrul Clujului, strada fiind blocată de trupele de Securitate.

”Le-am spus să nu meargă spre centru că acolo este dispozitiv de armată și să nu fie împușcați. (…) Dacă au fost oameni bruscați, loviți, eu îmi cer iertare și scuze, probabil au făcut-o din prea mult zel”, a precizat fostul comandant al Miliției Cluj.

Cadavre pe Calea Moților și în Mărăști

Generalul-maior (r) Victor Mărincaș, fost adjunct al șefului Miliției Cluj, a declarat la rândul său că a rămas la sediu, unde ordinele erau ca milițienii să nu facă uz de armă, să nu provoace, să discută civilizat cu oamenii.

”În 21 decembrie la ora 14 am fost trimis în zona centrală, acolo se trăsese, erau cadavre pe caldarâm și am cerut intervenția procurorului. Pe strada Universității am primit ordin să merg să văd ce era la Fabrica de Bere și pe Calea Moților erau cadavre. Am ajuns și în Piața Mărăști și erau militari, dar era un mort, împușcat”, a rememorat Mărincaș.

A salvat un bărbat împușcat

De asemenea, colonelul (r) Grigore Blaga, fost comandant al Miliției Cluj-Napoca, a afirmat că a preluat comanda plutonului de intervenție și a fost trimis în Piața Mihai Viteazu.

”Mi s-a ordonat să plec în Piața Libertății unde s-a tras, strada Universității și Napoca erau blocate de soldați, Eram în civil, singurul care eram în picioare, și m-a strigat cineva care era căzut după gardul viu. Era Vasile Jascău, fost agent de la Circulație, care mi-a spus că fusese împușcat în picior. Am oprit o Salvare, care era plină, apoi am oprit a doua, care l-a dus pe Jascău la spital.

A doua zi, în 22 decembrie, eram la birou am fist chemat jos de revoluțioari, erau câteva sute și era și o tanchetă militară cu țeava spre clădire. Am coborât în cămașă, iar oamenii mi-au cerut să eliberăm deținuții politici, dar nu aveam. Au dat năvală, au verificat și au văzut că nu erau deținuți, după care ne-au cerut să aruncăm tablourile cu Ceaușescu. Le-am ordonat colegilor mei să arunce tablourile, iar primul a fost chiar cel de la mine din birou, iar oamenii au strigat <<Miliția e cu noi>>.

Apoi mi-au cerut să merg cu ei spre fostul Comitet Județean de Partid, dar pe drum m-am întors la sediul Miliției și am stat până noaptea acolo

Din 22 decembrie, timp de câteva luni, la mine în birou a stat un militar tot timpul, fiind atent ce fac, ce vorbesc, ce ordine dau, dar nu aveam nimic de ascuns”, și-a amintit Blaga.

Cordoane pentru blocarea demonstranților

Colonelul (r) Gheorghe Dejeu, fost comandant al unei subunități din trupele de Securitate, a explicat că nu știa de ce a fost trimis în stradă.

”Ne-au dus la zona Terapia, și am primit ordin să blochez strada, astfel că am executat un cordon, dar am lăsat liber trotuarul. Cei care demonstrau, erau cam 1000, erau oameni pașnici, au trecut pe lângă noi trotuare. Atunci am fost trimiși în Piața Karl Liebknecht unde am blocat și trotuarele. A fost un cordon de militari și le-am spus să scoară baionetele de la armă, să nu se rănească cineva.

Când au ajuns manifestanții, erau cam 2500 de oameni, au fost față în față cu noi, au fost dialoguri, au venit cei de la partid care au fost huiduiți.

La un moment dat, a venit o femeie cu un copil în brațe și am lăsat-o să treacă, apoi l-am lăsat și pe soțul ei, moment în care un puhoi de demonstranți a trecut de cordon după ce militarii noștri s-au dat la o parte ca să treacă soțul femeii”, a spus Dejeu.

La masa rotundă au fost prezenți și reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari din Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. CS Sănătatea Cluj – CS Unirea Ungheni, 1-1. REMIZĂ neașteptată cu două autogoluri

Publicat

sanatatea

CS Sănătatea Servicii Publice Cluj s-a confruntat miercuri cu CS Unirea Ungheni, într-un meci din etapa a treia a Cupei României. Partida a avut loc pe Cluj Arena, iar intrarea a fost liberă. Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1, ambele fiind autogoluri.

Start cu ghinion pentru Sănătatea

Meciul a început neașteptat, în minutul 1, când Cimpoeșu, căpitanul Sănătății, a marcat în propria poartă. Un început destul de greu pentru echipa gazdă, care a încercat să revină în joc, dar fără să găsească soluții în ofensivă. Portarul Unirii a blocat un șut bine plasat de cei de la Sănătatea, în minutul 22. Primul cartonaș galben al meciului a fost acordat în minutul 24 lui Laley Fofana, fundașul gazdelor.

sanatatea

VIDEO FOTO. CS Sănătatea Cluj – CS Unirea Ungheni, 1-1. REMIZĂ neașteptată cu două autogoluri

Joseph Aidoo a încercat să-și puna echipa în avantaj cu șut frumos, însă fară succes. Înainte de pauză, Lazăr de la Sănătatea a văzut și el un cartonaș galben.

sanatatea

Autogolul portarului de la Unirea a decis soarta meciului

Repriza secundă aduce o altă greșeală, care decide soarta partidei și închide scorul. În minutul 64, portarul oaspeților a trimis mingea în propria poartă, aducând scorul la egalitate.

Sănătatea a continuat să preseze, dar mingea a ajuns în brațele portarului advers. Eric Vinău, jucătorul Unirii Ungheni a fost avertizat cu cartonaș galben în ultimele minute ale partidei, iar fluierul final a anunțat un rezultat de egalitate, obținut din două autogoluri.

„A fost un meci important pentru noi, din păcate nu am reușit să câștigăm. Eram conștienți că era destul de greu să ne calificăm, însă am sperat până în ultimul moment. Chiar dacă a fost un moment dificil pentru noi, trebuia să avem o atitudine pozitivă și să revenim”, a declarat Tudor Cociș, jucătorul Sănătății Cluj.

sanatatea

Echipele de start:

CS Sănătatea Cluj
Chindriș (GK)- Pop, Lazăr, Cimpoeșu (C), Creț, Fofana, Yuh, Aidoo, Cociș, Baciu, Paul.

CS Unirea Ungheni
Ganea (GK)- Chinteș, Popa, Vînău, Pop, Ioniță, Șerban, Barstan (C), Magyari, Vlad, Haiduc.

Morocoj Timeea
Matei Bianca

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Legea junglei în Florești: câțiva locatari au ÎNCHIS cu barieră un drum public

Publicat

drum inchis

Țara lui Papură Vodă! În Florești, fiecare face ce vrea. Exemplu clar, un grup de locatari a închis cu barieră un drum public.

Este vorba de str. Urușagului nr.107, la capătul căreia s-a montat, ilegal, spun vecinii, o barieră. Aceasta limitează accesul și circulația pe și dinspre alte străzi de legătură.

drum inchis

Legea junglei în Florești: câțiva locatari au ÎNCHIS cu barieră un drum public

„Ce tare! La mine la blocul vecin din Florești au decis unii să închidă cu barieră o stradă, respectiv au amplasat bariera pe Str. Urușagului 107 în condițiile în care Urușagului 109 e cu sens unic, practic intri pe str. Urușagului 109 și ieși invers pe str. Urușagului 107.

S-a reclamat azi și s-a făcut ședința de consiliu local pe tema asta. După finalizarea ședinței s-a trimis Poliția acolo, care a constatat că bariera a fost amplasată ilegal”, scrie în mesajul primit la redacție.

drum inchis

În urma deplasării organelor de poliție la fața locului, care au constatat ilegalitatea amplasării barierei respective, strada a fost redeschisă.

drum inchis

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe Brâncuși, în Cluj-Napoca. Cinci mașini avariate, dintre care una RĂSTURNATĂ

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri, pe str. Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. Au fost avariate 5 mașini, dintre care una era răsturnată. Din fericire, nimeni nu a fost grav rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. Ajunse la fața locului, forțele noastre au găsit 5 autoturisme avariate, dintre care unul răsturnat. Celelalte 4 erau parcate.

FOTO. ACCIDENT pe Brâncuși, în Cluj-Napoca. Cinci mașini avariate, dintre care una RĂSTURNATĂ

Nu au existat victime încarcerate, iar o femeie a fost preluată de echipajul SAJ, care i-a acordat îngrijiri medicale. La o primă evaluare, aceasta nu suferise leziuni grave. La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare și două ambulanțe SAJ”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax