Connect with us

EDUCATIE

FOTO&VIDEO/ ,,Pierdem trenul spre educație”. Mesajul studenților care au protestat la Cluj

Publicat


Studenții și reprezentanții consiliilor și organizațiilor studențești din universitățile din Cluj au protestat vineri dimineață de la ora 10.00 în fața Prefecturii din Cluj din cauza deciziilor anunțate de prim-ministrul Florin Cîțu cu privire la tăierea gratuității pe transportul feroviar.

Cei aproximativ 30 de studenți aveau bannere și afișe cu mesaje precum ,,Pierdem trenul spre educație”, ,,Voi cu trenul înainte, noi cu dreptul înapoi”, ,,Să vă fie frică, studenții se ridică!”, dar au fost și pancarte cu mesajele studenților străini ,,Die Zweite Klasse ist fur euch. Wir verspreschen, wir fahren hin #CSUBB” (Clasa a doua-i pentru voi, dar promit că mergem noi).

Protestul a fost unul pașnic, fără scandări.

Opinia studenților este că prim ministrul nu ia în calcul efectele pe care le aduce această decizie față de studenții care vin din medii defavorizate.

Gratuitatea pentru studenți este un drept câștigat în 2017

Ionuț Zbranca, președintele Consiliului Studenților Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca este de părere că studenților le este luat un drept pe care l-au câștigat prin HG 42/2017 și această decizie ar fi trebuit mai întâi supusă unei dezbateri.

,,Gratuitatea transportului studenților este o măsură adoptată la 1 februarie 2017. Premierul Florin Cîțu a decis ca studenții să nu mai beneficieze de gratuitate la CFR și să avem o reducere de 50% și să fie gratuitate doar pentru studenții din medii socio-economice defavorizate sau studenții care vin din centrele de plasament. Să beneficieze de o reducere, aducând ca argument că de multe ori în alte state europene nu există această reducere, doar în Luxemburg sau în Slovacia. Nu cred că acesta este un motiv palpabil pentru că nu a existat o dezbatere în urma acestei analize, totul a început în urma unei declarații date la televizor fără să ia în considerare ce impact are această măsură asupra studenților din România.”, a spus Zbranca.

Învățământul universitar din România nu este ca cel din alte state

Studenții consideră comparația cu state precum Franța sau Croația ca fiind nepotrivită din cauza calității lor de învățământ universitar.

,,Nu putem să comparăm studenții din România cu studenții din străinătate pentru că majoritatea studenților vin dintr-un mediu economic defavorizat, avem foarte mulți studenți din zonele rurale. Eu ca student reprezentant mă întâlnesc des cu studenții care au nevoie de o bursă socială, de un spațiu de cazare și de multe ori nu le putem oferi pentru că suntem foarte mulți și măcar gratuitatea la tren îi ajută să se poată susține și să își continue studiile. Mulți aleg să nu vină la facultate sau nu aleg centre universitare mai mari pentru că nu își permit. Astfel, gratuitatea ajută la creșterea unui număr mai mare de studenți din toate zonele țării”, a continuat liderul CSUBB.

Noua decizie afectează mobilitatea studenților

Decizia propusă de Florin Cîțu afectează mobilitatea studenților care își doresc să studieze în centre universitare mai mari sau în alte orașe. Reprezentanții studenților consideră că ar fi fost nevoie de o dezbatere înainte de a spune asta în spațiul public.

,,Așa avem și noi studenți la Cluj din Constanța de exemplu sau Giurgiu pentru că aveau această gratuitate și puteau veni să se deplaseze și în alte zone ale țării unde doreau să studieze. Nu cred că această măsură ar aduce un plus venitului de anul acesta. Dacă ne uităm la veniturile parlamentarilor aceștia au gratuități, decontări, au transport, au gratuitate la CFR, au gratuitate la masă. Noi studenții care ne dorim să învățam trebuie să plătim dreptul la educație, să investim bani, să lucrăm în timpul universității ca să ne susținem, iar alții care de multe ori iau decizii după propriile idei fără să dezbată sau să vină să ne întrebe sau să vină să ne întrebe iau deciziile din pix doar prin faptul că această decizie a fost dată de o altă coaliție de guvernare”, a concluzionat Ionuț Zbranca.

Organizatorii protestului din Cluj

La protestul de astăzi au participat studenți din cele trei Federații studențești, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Uniunea Studenților din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Uniunea Studenților din România și din toate universitățile din Cluj.

Dana Coțovanu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Seară culturală la Muzeul Mitropoliei Clujului. Sfântul Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj – de la biografie la sinaxar

Publicat

De

galaction

Arhiepiscopia Clujului organizează joi, 20 martie 2025, în cadrul Serilor culturale, un eveniment cultural la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, începând cu ora 19.00, intitulat „Sfântul Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj – de la biografie la sinaxar”.

Cu acest prilej vor fi lansate volumele: Părintele Liviu Galaction Munteanu. O biografie documentară, editor pr. Răzvan Perșa, și Slujbele Sfântului Preot Mucenic Liviu- Galaction Munteanu, editor pr. prof. Vasile Stanciu, apărute la Editura Renașterea.

De asemenea, va fi prezentat și volumul Calendarul Renașterea 2025, un anuar care continuă Calendarul Eparhiei Ortodoxe a Clujului și Calendarul creștinului de lege răsăriteană, apărute în perioada interbelică. Aparițiile editoriale își propun să readucă în atenția și conștiința contemporanilor complexitatea personalității fostului rector și vicar, martirizat de regimul comunist, prin reconstituirea traseului de la biografie la sinaxar.

Discurs al mitropolitului Clujului

La acest eveniment cultural vor lua cuvântul: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” Sibiu, dr. Dragoș Ursu de la Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia și autorii volumelor, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Evenimentul editorial va fi completat cu un recital de muzică sacră susținut de Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijate de către pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Expoziție foto

Totodată, în cadrul serii culturale va fi vernisată expoziția foto-documentară realizată de pr. Răzvan Perșa, „Sf. Pr. Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj”, ce cuprinde imagini inedite și documente din viața și activitatea părintelui martir, rector al Academiei de Teologie Ortodoxă din Cluj și vicar administrativ al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a fost prigonit și a murit în închisoarea Aiud în data de 8 martie 1961.

Sfântul Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj este unul dintre cei 16 sfinți români canonizați de Biserica Ortodoxă Română, a căror proclamare generală a avut loc la Catedrala Patriarhală din București, cu prilejul Centenarului Patriarhiei Române.

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj va avea loc marți, 25 martie a.c., la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de Praznicul Bunei Vestiri, hramul Mitropoliei Clujului.

 

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Orgă din 1778, inaugurată la Cluj-Napoca, după restaurare. Va fi folosită la Maratonul Bach de muzică barocă

Publicat

De

orgă

Iubitorii muzicii baroce sunt invitați sâmbătă, 22 martie, la cea de-a patra ediție a Maratonului Bach, serie de concerte care va avea loc, la fel ca în anii precedenți, în Biserica Evanghelică-Lutherană Pietati din Cluj-Napoca. Continuând misiunea culturală și educativă a edițiilor anterioare, evenimentul va aduce în prim-plan moștenirea muzicală și spirituală a marelui compozitor luteran.

Ziua premergătoare Maratonului va marca încheierea unui proiect de anvergură al comunității evanghelice clujene – restaurarea orgii baroce de la Chirpăr (județul Sibiu), construită în 1778 de Johannes Hahn.

Parte a patrimoniului cultural transilvănean, orga și-a recăpătat structura originală și un acordaj autentic baroc. Instrumentul cu 10 registre a trecut printr-un amplu proces de restaurare, ce a durat mai bine de opt luni, fiind salvat de la degradare datorită fondurilor puse la dispoziție de Parohia Evanghelică-Lutherană și a donațiilor făcute de publicul meloman.

Adusă la strălucirea inițială, orga Hahn a fost instalată în Biserica Pietati, iar vineri, 21 martie, de la ora 18:00, va avea loc o slujba de sfințire a instrumentului, urmată de un concert festiv.

340 de ani de la nașterea lui Bach

Separat de acest moment important, ediția din acest an a Maratonului Bach este una aparte din mai multe puncte de vedere, marcând și alte două repere: 340 de ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach și 275 de ani de la trecerea sa în eternitate.

În spiritul influenței transgeneraționale a marelui compozitor, organizatorii au inclus în programul Maratonului, pe lângă lucrările lui Bach, și creațiile fiilor săi – Carl Philip Emanuel, Johann Christoph Friedrich, Johann Christian și Wilhelm Friedemann Bach, care au marcat scena muzicală europeană.

Programul Maratonului

Concertele educative (ora 12:00) în limba română și maghiară pentru copiii din clasele I-IV, reluate după o pauză de un an. Înscrierile se fac online aici: https://tinyurl.com/3wnrhf6z. Familiile cu copii sunt invitate să participe la evenimentele de dimineață ale Maratonului Bach.
Concertul aniversar al ansamblului Baroque Transylvania, care sărbătorește 30 de ani de activitate.
Concertul extraordinar de închidere (ora 19:30) în care vor fi interpretate lucrări pe instrumente de epocă: cantata „Jauchzet Gott in allen Landen”, concertul pentru oboi în Re minor și Brandenburgicele nr. II și IV.

Muzicieni vestiți

Ediția din acesta an a Maratonului Bach reunește muzicieni vestiți, printre care:
Alina Rotaru (orgă, clavecin), Hara Fruzsina (trompetă barocă), Gebe-Fügi Renáta (soprană), Maria Petrescu (oboi baroc), Király Dóra, Kővári Arany, Szabó Mária (blockflöte), Szövérdi Csilla, Trombitás István, Gergely Róbert (vioară), Szabó Kati Kinga (harpă), Miklós Noémi (orgă), Biró Anna (soprană), Szőcs Kristóf, Czumbil Bernadette, Raluca Rad (pian), Csibi Dávid (violă), Adorjáni Réka (violoncel), Corul Unicante dirijat de Fekete Miklós, Corul Musichorum al Facultății de Teologie Reformate (UBB), membrii Orchestrei Baroce din Cluj, studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”.

Acces gratuit

Datorită sprijinului generos al partenerilor, accesul la concerte este gratuit.

Programul complet al evenimentului se găsește aici:  www.bachmaraton.ro. Toate concertele vor putea fi urmărite și online, pe pagina de Facebook a Maratonului Bach: https://www.facebook.com/bachmaraton

Organizatorii evenimentului sunt Parohia Evanghelică-Lutherană din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Episcopia Evanghelică-Lutherană și Asociația Culturală „Járosi Andor”.

Sponsorul principal al Maratonului Bach din acest an este Banca Transilvania, iar  instituțiile finanțatoare principale sunt Secretariatul de Stat pentru Culte din România și Secretariatul de Stat pentru Politici Naționale din Ungaria.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CSU Craiova – „U” Cluj, 3-0. Scor de NEPREZENTARE, după trei greșeli personale ale clujenilor

Publicat

u cluj

Universitatea Cluj a întâlnit-o, vineri seara în Bănie, pe CSU Craiova, în meciul inaugural al play-off-ului Superligii de fotbal. După un meci în care nu le-a ieșit nimic, clujenii pierd la scor de neprezentare, 3-0. Au marcat Mekvabishvili (min.38), Mora (min.61) și Lukic (min.80).

Echipele de start:

CSU CRAIOVA (4-3-3): L. Popescu – Mora, Maldonado, Badelj, Bancu (cpt.) – Mekvabishvili, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung jr, Relu Stoian – Ndong, Iago, Zajkov, Păcurar, Mogoș, Căpățînă, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi

CSU Craiova – „U” Cluj, 3-0. Scor de NEPREZENTARE, după trei greșeli personale ale clujenilor

„U” CLUJ (4-2-3-1): Șt. Lefter – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu (cpt.) – G. Simion, Artean – Macalou, Nistor, Bic – Thiam
Rezerve: Gertmonas – Boboc, B. Mitrea, Codrea, Oaidă, Rață, R. Silaghi, Fabry, Bettaieb, Miranyan, Blănuță
Absenți: Van der Werff (accidentat), Ov. Popescu (incert)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Prima repriză a fost dinamică, cu un ușor plus la capitolul incisivitate pentru clujeni. Cele mai mari ocazii au fost în min.16, când Lefter scoate șutul bun al lui Mitriță, apoi Popescu respinge șutul lui Simion, în min.23.

În min.37, Safira reia cu capul pe lângă poarta lui Lefter. În min.38, Mekvabishvili înscrie pentru 1-0, după o pasă greșită de Artean.

În minutele de prelungiri, Macalou are o incursiune bună pe dreapta, pătrunde în careu însă șutul trece peste poartă.

În repriza a doua, clujenii încearcă să egaleze și atacă susținut. Oltenii se mulțumesc să răspundă pe contre. Și așa vine golul doi, pe o alunecare a lui Chipciu din min.61, de care profită Mora și înscrie pentru 2-0.

Non ce due senza tre și în min.80, craiovenii profită de o altă pasă greșită, de această dată a lui Miranyan și fac 3-0 prin Lukic.

„U” nu reușește nimic în atac și pierde categoric un meci pe care oltenii l-au luat mai în serios. Macalou promite, este tehnic însă cam individualist.

Notele Cluj24:

Lefter 6 – Oancea 6, Masoero 6, I. Cristea 6, Chipciu (cpt.) 6 – G. Simion 6 , Artean 5 – Macalou 6, Nistor 6, Bic 6 – Thiam 7, Boboc 5, Codrea 6, Silaghi, Fabry 5, Miranyan 5

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, înaintea meciului cu Dinamo din play-off: Va fi un meci foarte greu

Publicat

Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat înaintea primului meci din play-off, cu Dinamo București de sâmbătă din Gruia, că va fi unul foarte greu, ”câinii roșii” fiind surpriza plăcută a campionatului.

”Nimeni nu se aștepta să aibă un asemenea campionat, după ce anul trecut s-a luptat la retrogradare. Cred că aufăcut foarte bine că au ținut același antrenor, care a aduc jucători foarte buni, și sunt în play-off meritat. Cred că joacă cel mai ofensiv fotbal din România, nu joacă în apărare, nu se baricadează, joacă deschis, ofensiv, agresiv, un fotbal plăcut.

Merită felicitări.

Va fi un meci foarte grei pentru noi, posibil să fie multe goluri, posbil să fie multe ocazii. Și noi am arătat că putem marca goluri, cel mai bine e să începi cu dreptul”, a spus Petrescu.

Acesta consideră meciurile din play-off ca zece finale precizând că și echipele de pe locul 1 și 6 pot ieși campioane.

”Sperăm să facem cu Dinamo un joc bun, nu avem nicio scuză, trebuie să începem play-ff-ul cu dreptul”, a mai spus Dan Petrescu care a făcut apel la fani să vină în număr cât mai mare la stadion.

Meciul CFR Cluj- Dinamo va începe la ora 21.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate