Connect with us

ACTUALITATE

FOTO / Muzeul hoștezenilor: un colț din viața unei comunități prigonite de comuniști

Publicat


Un avocat și un preot au amenajat un muzeu într-unul dintre cele două turnuri ale Bisericii Reformate, situată peste drum de Regionala CFR Cluj. 

Avocatul se numește Bányai József, preotul este Szekely József, iar micul muzeu este dedicat comunității de hoștezeni din care fac parte.

Citește și acest text în care afli cine au fost hoștezenii, de unde au venit, cu ce se ocupau, câți mai trăiesc acum la Cluj.

Hoștezenii au ridicat Biserica Reformată 

De altfel, Biserica Reformată din Orașul de Jos a fost construită chiar din banii hoştezenilor, în secolul al XIX-lea. Ea e o copie a celui mai mare lăcaș de cult reformat din Ungaria, cel din Debrecen.

Imagine din interiorul Bisericii Reformate. Foto: Tudor Știrbu

Muzeul hoștezenilor

Ideea amenajării muzeului a apărut în 2009, când Bányai József a văzut un documentar de 30 de minute despre destinul hoştezenilor.

Micul muzeu este amenajat pe trei etaje în turnul din partea dreaptă cum intri pe poarta bisericii.

Hainele și celelalte obiecte sau unelte au fost strânse din poduri, din dulapuri, de prin cămări şi atelierele care au mai supraviețuit.

„La primul nivel, găsim o combinație de bucătărie hoștezenească. Spun asta pentru că hoștezenii aveau cel puțin două, dacă nu chiar trei bucătării într-o gospodărie.

O bucătărie obișnuită, pentru prepararea hranei familiei, o bucătărie de vară, unde se prepara hrana pentru animale și depozitau diferite produse.

Plus o bucătărie mare unde își primeau oaspeții sau organizau evenimente”, povestește inițiatorul muzeului.

Kredenc, dulapul verde

În această încăpere dai de un dulap verde de bucătărie clasic. E cam ca acela de pe vremea bunicilor ori străbunicilor, numit kredenc, unde se ţineau vesela, tacâmurile şi farfuriile.

Lângă kredenc, soba, la fel de clasică, pe patru picioare, tipică unei mici bucătării de hoştezean.

Imaginea este completată de un dulap mare, verde, numit kaszten, în care hoștezeanul își ținea hainele bune, de mers la biserică ori la evenimentele de peste an.

De altfel, sertarele foarte încăpătoare erau folosite la depozitarea hainelor bune şi a vaselor care nu se foloseau prea des.

O măsuță cu două scaune, verzi, o ladă mare în care hoștezenii păstrau diverse obiecte și hainele de casă, completează tabloul din această încăpere.

Aici mai sunt expuse unelte folosite în agricultură sau în gospodărie, care sunt „afișate” pe ladă, în coșuri ori pe pereți.

„La nivelul doi, avem amenajată o cameră dintr-o gospodărie hoștezenască. Mai mult seamănă cu o cameră principală. Hoștezenii nu aveau case cu multe camere, nu trăiau în lux.

Accentul îl puneau pe păstrarea bunurilor câștigate în urma muncii câmpului și pe creșterea animalelor.

Cu aceste ustensile, se sacrifica porcul înainte de Crăciun. Foto: Tudor Știrbu

Cam o treime din gospodărie era dedicată familiei, iar restul pentru păstrarea unor produse și bunuri, respectiv pentru creșterea animalelor”, detaliază Bányai József.

Mobilierul din această încăpere este combinat, e atât pentru familie, cât și pentru oaspeți.

Aici se află un pat, un dulap mare pentru haine, un cuier în care sunt puse hainele de zi ale hoștenezilor.

Într-un colț, mai multe perechi de cizme, grele și cam butucănoase, care numai comode nu par a fi.

Două păpuși întregesc tabloul din acest spațiu. Sigur, alături de o serie de fotografii și tablouri, precum și celebrele broderii cu mesaje puse pe pereți.

La nivelul trei sunt expuse mai multe fotografii realizate de un profesionist (prof. univ. dr. Feleki Karoly).

Ele ilustrează viaţa hoştezenilor, dar şi şocul suferit în anii în care au fost expropriaţi de regimul comunist, mai ales în ultima parte a sa.

Îmbrăcămintea hoștezenilor

În broșura făcută de Tünde Gál pentru muzeu, se arată că „îmbrăcămintea vechilor agricultori clujeni era asemănătoare cu a populației de agricultori maghiari din celelalte orașe din Transilvania.

Pe o piatră hoștezeană de acum 100 de ani, putem vedea aceeiași nădragi largi încrețiți, același mintean cu două rânduri de butoane și rever.

Mintean cu talie scurtă, cizme cu carâmb larg și pălărie cu borul răsucit ca la <orășenii> agricultori din Turda, Aiud, Dej, Zalău sau la populația altor târguri și sate nobile din provincie din aceeași perioadă.

Cioareci cu clapă

Portul tradițional al agricultorului clujean: cămașa cu mâneci largi, fără guler, pe timpul verii nădragi largi încrețițiți.

În rest cioareci cu clapă gri sau albastră, decorați cu găitane, vestă cu nasturi de aramă, peste care iarna îmbrăcau și un mintean albastru. Bărbații însurați purtau un suman alb.

Pe cap purtau pălărie neagră

Peste cioareci, purtau cizme negre. Capul și-l acopereau cu pălărie neagră din păr, cu borul răsucit.

În zilele de sărbătoare, cămașa era purtată de obicei cu o panglică roșie.

Respectiv – la bărbații mai vârstnici sau la înmormântări, neagră legată la gât, iar la lucru, pentru a proteja nădragii, purtau șorț.

Port tradițional

Acest port tradițional s-a modificat sub influența portului național maghiar de nuanță neagră, decorat cu găitane, aflat în vogă în rândul clasei mijlocii din 1848.

S-a răspândit cămașa cu manșeta și guler, vesta neagră cu nasturi din os tăiați ascuțit.

Cioarecii negri sunt decorați cu găitane și împletitura numită vitézkötés, respectiv cizme cu carâmb rigid.

Găitane subțiate

Spre începutul secolului XX, găitanele s-au subțiat, s-a „demodat” decorarea cu broderie a vestei.

Pe cizmă s-a adăugat un tiv din piele împletită și nasture, s-a răspândit pălăria din material mai moale, iar panglica de la gât a devenit formalitate”.

Muzeul funcționează din 2012 și poate fi vizitat, conform programului afișat la intrarea în biserică, marțea și joia, între orele 10.00-12.00 şi 16.00-18.00.

În prealabil, trebuie să vă faceți o programare telefonică, dată fiind și situația sanitară în care ne aflăm.

Intrarea este liberă, dar dacă ți-a plăcut ce ai văzut, poți lăsa la ieșire o sumă, cât te lasă inima, în cutia bisericii.

 

 

 

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO Clujenii reclamă că AVON are ”pile” la Primărie. A instalat un stand în Piața Mărăști unde tarabele s-au desființat

Publicat

De

avon 1

Cititorii Cluj24 au reclamat prezența unui stand al companiei de cosmetice AVON în Piața Mărăști, zonă din care au fost desființate toate chioșcurile și tarabele.

Aceștia susțin că nu e normal să fie autorizat un astfel de stand câtă vreme nu sunt permise alte activități comerciale în spațiul respectiv.

avon 2

”Am avut pe trotuar un chioșc  cu legume/ fructe, ne-au desființat. Tot au curățat acolo, nu mai este nicio tarabă. Dar se vede că AVON are pile la Primărie că le-au permis să își instaleze un stand. Ei nu vând produse acolo, dar își fac reclamă, prezintă produse, până la urmă tot își vând marfa, iar noi a trebuit să fim alungați din zona Pieței Mărăști”, a reclamat un clujean.

Primăria Cluj-Napoca a transmis că standul AVON amplasat în zona Piața Mărăști a fost autorizat pentru a efectua acțiuni de ,,sampling” până în data de 30 septembrie, timp de 14 zile.

avon 3

Citește mai departe

ACTUALITATE

OMS recomandă o COMBINAȚIE de medicamente pentru pacienții infectați cu Covid-19 din categoriile cu RISC crescut

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, pentru prima dată, o combinaţie de medicamente pentru a preveni formele severe de COVID-19 la pacienţi infectaţi din categoriile cu risc crescut, informează vineri DPA.

OMS a făcut referire la studii care demonstrează că o combinaţie de casirivimab şi de imdevimab, produse de compania americană Regeneron şi de compania elveţiană Roche, pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă acum administrarea casirivimab şi a imdevimab în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care prezintă afecţiuni preexistente, care riscă să dezvolte o formă severă de COVID-19 şi să aibă nevoie de tratament în unităţile de terapie intensivă. OMS a publicat noile recomandări în British Medical Journal.

Pacienţii cu un risc crescut de spitalizare şi cei care nu au dezvoltat anticorpi naturali împotriva COVID-19 sunt cele două grupe pentru care această combinaţie de medicamente va fi cea mai benefică, a precizat OMS într-un comunicat.

OMS a îndemnat companiile producătoare şi guvernele să abordeze problema preţului ridicat şi producţia limitată a combinaţiei de anticorpi Regeneron şi a precizat că au loc negocieri cu Roche cu privire la preţuri mai mici, o posibilă donaţie şi o distribuţie echitabilă în întreaga lume.

Organizaţia Doctors Without Borders a semnalat că Regeneron a făcut deja solicitări de brevete în cel puţin 11 ţări sărace şi a făcut apel la companie să se abţină de la impunerea brevetelor în ţările cu venituri mici.

Nu este echitabil ca oamenii care trăiesc în ţări mai sărace să nu aibă acces la medicamente anti-COVID-19, care reduc riscul de deces, doar pentru că grupurile farmaceutice deţin monopol şi urmăresc un profit ridicat, a declarat Elin Hoffmann Dahl, din partea Doctors Without Borders.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliția Română scoate la concurs peste 1800 de posturi. 23 sunt la IPJ Cluj. Cum se pot înscrie doritorii

Publicat

De

politia
Poliția Română scoate la concurs 1.828 de posturi de agenți și ofițeri de poliție, precum și de personal contractual, prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs.
Sunt scoase la concurs, prin încadrare directă, 645 de posturi de ofițeri de poliție, 647 de posturi de agenți de poliție și 536 de posturi de personal contractual.
Pentru posturile de ofițer și agent de poliție, înscrierile se fac on-line, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.
Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile acțiuni speciale, cazier judiciar, statistică și evidențe operative, analiza informațiilor și implementare date, comunicații și informatică, logistică, operațiuni speciale, ordine publică, pregătire profesională, reținere și arestare preventivă, rutieră, secretariat, documente clasificate și arhivă, cercetarea și prevenirea criminalității, investigații criminale, investigarea criminalității economice, financiar, implementarea proiectelor, psihosociologie și siguranță școlară, relații internaționale, informare și relații publice, structura de securitate, poliție canină și cabinet sanitar veterinar, criminalistică, combaterea criminalității organizate, resurse umane și administrativ.

Detalii despre posturi

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc, începând de astăzi, pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs: https://www.politiaromana.ro/…/posturi-scoase-la-concurs, precum și pe site-urile unităților teritoriale de poliție: https://www.politiaromana.ro/…/poli…/unitati-teritoriale

Calendarul probelor

În perioada 21 – 29 octombrie a.c., se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, în funcție de posturile pe care candidează, dacă este prevăzută o astfel de probă.
La data de 6 noiembrie a.c., va fi desfășurată proba scrisă, de tip test grilă.
Posturile de personal contractul vor fi scoase la concurs, în perioada următoare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 286 din 23 martie 2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.

23 de posturi la Cluj

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj scoate la concurs 23 de posturi de agenți și ofițeri de poliție prin încadrare directă.

Înscrierile se fac online, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.

Posturile scoase sunt în specialitățile rutier, ordine publică, investigarea criminalității economice, investigații criminale, criminalistică, secretariat, financiar, comunicații și informatică, implementare proiecte, pregătire profesională și logistică.

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul unității teritoriale de poliție:

https://cj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs  , precum și pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs:

https://dj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs .

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eye in the SKY. Raliul Clujului, SUPRAVEGHEAT din aer

Publicat

foto ijj cluj raliul clujului

În acest weekend are loc Raliul Clujului, competiție așteptată cu nerăbdare de iubitorii acestui sport. Competiția va fi monitorizată de forțele de ordine inclusiv prin supraveghere aeriană.

„Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a Raliului Clujului, în perioada 24-26 septembrie 2021, măsurile de ordine publică sunt asigurate de efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Inspectoratului General de Aviație, Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Salvamont Salvaspeo Cluj și ale Poliției Locale Cluj-Napoca.

De asemenea, pentru etapa montană din 26 septembrie 2021, pentru derularea în condiții optime a competiției sportive, personalul din Centrul Operațional al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca va asigura suportul tehnic al aeronavei Inspectoratului General de Aviație pe toată durata misiunii.

Scopul acestei misiuni este de a monitoriza și transmite rapid datele din teren astfel încât evenimentul sportiv să se desfășoare în condiții de siguranță.

În situația în care veți participa la această competiție, vă recomandăm:

– manifestați înțelegere față de măsurile luate;

– evitați implicarea în incidente;

– respectați regulile stabilite de către organizatori;

– solicitați imediat intervenţia autorităților atunci când situaţia o impune”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate