Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Update. ACCIDENT pe Traian Vuia, în Cluj. Două persoane ÎNCARCERATE

Publicat


accident 3

Un accident rutier a avut loc, vineri, pe str. Traian Vuia din Cluj-Napoca. Au fost implicate două mașini. Un cuplu de aproximativ 60 de ani a fost găsit încarcerat. Persoanele au fost extrase și duse la spital.

accident 2

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit la un accident rutier petrecut pe str. Traian Vuia din municipiul Cluj-Napoca.

La fața locului s-au dislocat două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță și o motocicletă SMURD, precum și un echipaj SAJ.

accident 1

Echipajele operative au găsit două autoturisme avariate, iar într-unul dintre acestea două persoane încarcerate. Astfel, au fost descarcerați și extrași din autoturism un bărbat, în stare de inconștiență, și o femeie, în stare de conștiență. Ambii prezentau multiple traumatisme și erau în vârstă de aproximativ 60 de ani. Aceștia au fost preluați de către echipajele SMURD și SAJ, bărbatul fiind ventilat mecanic, pentru tranport la spital în vederea acordării îngrijirilor de specialitate.

Alți doi bărbați au primit primul ajutor calificat la locul accidentului fără a fi transportați la spital”, a transmis ISU Cluj.

UPDATE

Din primele cercetări efectuate, polițiștii au constatat că un bărbat în vârstă de 68 de ani, din județul Mehedinți, care circula cu autoturismul dinspre strada Vlad Țepeș, ar fi pătruns pe strada Traian Vuia, intrând în coliziune cu un autoturism, care circula înspre localitatea Sânnicoara, condus de un bărbat, în vârstă de 33 de ani, din municipiul Turda.

În urma evenimentului, bărbatul de 68 de ani și o femeie aflată în autoturismul acestuia au necesitat îngrijiri medicale, fiind transportați la spital.

Bărbatul de 33 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Traficul a fost restricționat pe un singur sens pentru aproximativ o oră.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mai puțini turiști la Cluj decât în urmă cu un an. 1 din 5 vizitatori vine din străinătate

Publicat

Mai puțini turiști au vizitat Clujul în luna mai decât în acceași lună a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor sunt din România, însă procentul turiștilor străini este în creștere.

Activitatea turistică a crescut notabil în județul Cluj, în luna mai 2024, anunță Direcția Județeană de Statistică Cluj. Conform datelor colectate, sosirile în structurile de primire turistică au însumat 58.526, în creștere cu 15,8% față de luna aprilie, însă cu 9,6% mai puțin comparativ cu luna mai 2023.

Mai puțini turiști la Cluj decât în urmă cu un an

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna mai au însumat 99.722, fiind cu 13,3% mai multe decât înnoptările lunii aprilie și cu 7,6% mai puține decât în luna mai 2023.

Durata medie a șederii a fost de 1,7 zile pe turist, iar indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 26,5%, în scădere cu 2,7 puncte procentuale față de luna mai 2023.

1 din 5 turiști vine din străinătate

În ceea ce privește distribuția turiștilor, 77,7% din sosiri au fost ale turiștilor români, în timp ce turiștii străini au reprezentat 22,3%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, numărul turiștilor străini a crescut cu 0,3%.

În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024, județul Cluj a găzduit 230.647 de turiști, în scădere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.

Dintre aceștia, 43.806 au fost turiști străini, reprezentând 19% din totalul turiștilor. Majoritatea turiștilor străini provin din Europa, aceștia deținând 86,5% din total.

Citește mai departe

ECONOMIE

Clujenii, printre românii cu cele mai mari rate pentru creditele ipotecare. Rata lunară pentru un apartament, mult peste chirie

Publicat

Pentru a obține un credit ipotecar pentru un apartament cu două camere, clujenii au nevoie de venituri substanțial mai mari decât câștigul mediu salarial din oraș, potrivit unei analize recente.

Apartamentele din marile oraşe sunt, de cele mai multe ori, uşor de cumpărat cu ajutorul unui credit ipotecar, în ciuda preţurilor tot mai piperate solicitate de proprietari şi dezvoltatori. Nu este însă cazul apartamentelor din Cluj-Napoca, cea mai scumpă piață imobiliară din țară.

Creditele ipotecare sunt mai greu de obținut la Cluj-Napoca

Pentru un credit ipotecar pe 30 de ani, luat pentru achiziționarea unui apartament cu două camere, cu un avans de 20%, ai nevoie de venituri de cel puţin 7.000 de lei, arată o analiză Imobiliare.ro Finance, citată de Agerpres.

Suma este cu aproape 1.100 de lei mai mare decât câştigul mediu salarial net obţinut de angajaţii din Cluj şi cu circa 570 de lei mai mare ca cea necesară anul trecut pentru accesarea unui împrumut în vederea cumpărării unei locuinţe similare.

Rata pentru un apartament cu două camere, mai mare decât chiria

Rata s-a majorat şi ea cu aproape 260 de lei, astfel încât clujenii plătesc lunar 3.166 de lei, în condiţiile în care chiria aferentă unui apartament cu două camere este de 550 de euro, echivalentul a circa 2.700 de lei, mai relevă analiza.

Pentru un apartament cu două camere în Cluj-Napoca, un cumpărător plătește cu 15.550 de euro în plus faţă de preţul pe care l-ar fi achitat în luna iunie a anului trecut. O astfel de proprietate a ajuns să coste 138.850 de euro în iunie 2024.

Preţul solicitat pentru locuinţele din Cluj-Napoca, acesta depăşeşte cu mult media înregistrată la nivel naţional.

Rate mai mari decât vara trecută

Scumpirile din ultimul an îi pot pune în dificultate pe cumpărătorii din Cluj-Napoca, varianta unei achiziţii fiind mai degrabă viabilă prin cash sau cu economii consistente care permit achitarea unui avans de cel puţin 33% pentru creditul ipotecar dorit.

Atât veniturile necesare obţinerii unui credit ipotecar pentru un apartament cu două camere, cât şi ratele lunare pe care cumpărătorii le achită sunt mai mari decât cele de la începutul verii trecute. Cele mai mari rate sunt achitate de clujeni şi de braşoveni.

București, Timișoara și Iași, la polul opus

La polul opus, în topul oraşelor unde este cel mai uşor să iei un împrumut pentru achiziţia unui apartament cu două camere, pe primul loc se situează Capitala, urmată de Timişoara, Iaşi şi Constanţa.

Astfel, în Bucureşti, câştigul salarial mediu net obţinut de angajaţi este cu aproape 2.300 de lei mai mare decât venitul minim necesar obţinerii unui împrumut, cu avans 20%, pentru achiziţia unui apartament cu două camere, conform calculelor Imobiliare.ro Finance.

Citește mai departe

EVENIMENT

Jandarmeria Cluj scoate la concurs zeci de posturi pentru recrutare externă

Publicat

Jandarmeria Cluj face recrutări

Jandarmeria Cluj a demarat o campanie de recrutare din sursă externă pentru 26 de posturi vacante din cadrul inspectoratului județean.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj a scos la concurs 26 de funcții de subofițer, prin recrutare din sursă externă. Termenul limită pentru înscrieri este 31 iulie 2024, ora 23.59.

Jandarmeria Cluj scoate la concurs zeci de posturi pentru recrutare externă

Este vorba despre:

Cum se fac înscrierile?

Dosarul pentru înscrierea la concurs se transmite scanat lizibil, integral, în format PDF, la adresa de e-mail resurseumane@jandarmeriaardeleana.ro .

Mai multe informații AICI.

Citește mai departe

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): Burduja vrea REEDUCAREA românilor

Publicat

claudiu tarziu

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie electrică în orele considerate de vârf.

„După ce au pus pe butuci sistemul energetic din România, prin închiderea a 15 grupuri de producție energetică pe cărbune în ultimii cinci ani fără să pună niciun alt sistem în loc, țara noastră a ajuns dependentă de importuri.

Claudiu Târziu (AUR): Burduja vrea REEDUCAREA românilor

România nu mai reușește să-și acopere necesarul de energie electrică din producția proprie și importă exact în vârful de consum, când toată Europa consumă mai multă energie. Partea dureroasă este că numărul zilelor dintr-o lună, în care importăm energie, se află într-o continuă creștere.

Iar acum, ministrul Burduja vine cu soluția „salvatoare” de a ne întoarce în epoca comunistă, unde nu neapărat că se va tăia curentul, dar dacă alegem să-l folosim, ne vom asuma să plătim mai mult. Speră că, în felul acesta, va reuși să „reeduce” cetățenii, cărora să le schimbe obiceiurile de consum. Adică, în loc să folosească românul energie electrică când ajunge acasă de la serviciu, să facă cumva să consume în timpul zilei, că…atunci nu este vârf de consum.”

Liderul AUR atrage atenția că prețurile sunt crescute artificial, iar ceea ce se prezintă ca fiind o piață reglementată, este, de fapt, o piață în beneficiul celor care tranzacționează energia.

„Este necesară o politică energetică nouă, națională”

„Ce se întâmplă la noi, acum, este un mecanism de furt, ai cărui principali beneficiari sunt TRADERII (majoritatea din afara țării, care scot miliarde de euro pe an din România).

Vă dau un exemplu în acest sens: pe data de 1 iulie, pentru intervalul 18.15 – 18.30, un MWh de energie, pe piața de echilibrare, costa peste 16 mii de lei (record european), aceasta fiind o piață de penalizare. Dar, la aceeași oră, pe piața de echilibrare din Polonia prețul era de 23 de ori mai mic, iar pe cea din Spania echilibrarea era de 108 ori mai ieftină.”

„Este necesară o politică energetică nouă, națională, fundamentată în primul rând pe resursele și în interesul României. Strategia energetică a României 2024 (aflată pe circuitul de avizare interministerial) ne va afunda și mai mult în această problemă, cu costuri uriașe pentru utilizatorii finali și mai ales cu efecte deosebit de grave în ceea ce privește dezvoltarea economică a României.” – a concluzionat președintele CNC al AUR, europarlamentarul Claudiu Târziu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax