Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Un polițist local din Cluj-Napoca a salvat viața unui bărbat în stop cardio-respirator

Publicat


Un tânăr polițist local a resuscitat un bărbat căzut pe trotuar în Piața Gării din Cluj-Napoca, aflat în stop cardio-respirator.

Paul Teglas, un polițist local din Cluj-Napoca, a salvat viața unui bărbat căzut la pământ, fără semne vitale. Acesta se afla întins pe trotuar, în Piața Gării, la intersecția cu strada Horea. Incidentul a avut loc marți după-amiază.

Un polițist local din Cluj-Napoca a salvat viața unui bărbat

Polițistul l-a sesizat pe bărbatul în vârstă de circa 35 de ani în timpul unei acțiuni comune desfășurate de Poliția locală, Secția 1 Poliție și Jandarmeria.

Polițistul a sărit imediat în ajutorul bărbatului și, constatând că acesta nu mai avea puls, a efectuat manevrele de resuscitare, până când bărbatului i-au revenit semnele vitale.

Ulterior, individul a fost preluat de un echipaj de la Ambulanță.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

România – Olanda, în optimile de finală la Euro 2024

Publicat

Selecționata României va înfrunta echipa națională a Olandei pentru un loc în sferturile de finală, la Euro 2024.

România va juca cu Olanda meciul din optimile de finală la Euro 2024. Astfel, naționala României va juca cu cel mai greu adversar care s-a calificat de pe locul 3.

„Tricolorii” au câştigat grupa, obținând o calificare istorică în urma meciului cu Slovacia de miercuri seară, încheiat cu scorul 1-1.

România-Olanda, pe Allianz Arena din Munchen

Portugalia a pierdut cu Georgia, scor 0-2, şi va juca cu Slovenia. În cazul în care Georgia nu câştiga cu Portugalia, România juca cu Slovenia pentru un loc în sferturile de finală de la EURO 2024.

Optimea de finală România – Olanda se va juca marți, 2 iulie, pe Allianz Arena din Munchen. Stadionul are o capacitate de 66.000 de locuri, și cu siguranța va fi dominat de români, care au susținut.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Castelul Banffy din Răscruci va putea fi vizitat zilnic. CJ Cluj aprobă REGULAMENTUL de funcționare

Publicat

De

Consiliul Județean Cluj se pregătește să deschidă porțile Castelului Banffy din Răscruci, cea mai nouă atracție turistică din județ. Acesta va putea fi vizitat zilnic în curând.

Consilierii județeni vor aproba, în ședința de joi, 27 iunie, regulamentul de funcționare a Castelului Banffy din Răscruci, inaugurat la finalul anului trecut. Documentul  stabilește regulamentulde acces, programul de funcționare, dar și sancțiuni pentru nerespectarea acestora.

Sute de vizitatori au trecut deja pragul castelului

Astfel, obiectivul restaurat cu peste 11,5 milioane de euro va putea fi vizitat de clujeni și de turiști zilnic, între orale 9 și 22.

Castelul este cel mai nou punct de atracție al județului Cluj. A găzduit recent o petrecere în cadrul TIFF.23, dar și Săptămâna Porților Deschise, evenimente care au atras sute de vizitatori.

Clădirea castelului a fost supusă unor ample lucrări de restaurare și recondiționare, iar parcul care îl înconjoară a fost amenajat cu spații verzi și alei.

Atât clădirea, cât și parcul castelului vor fi deschise pentru vizitarea turiștilor, dar și pentru organizarea de evenimente culturale. Castelul va funcționa sub formă de centru de evenimente culturale.

Regulamentul de funcționare

Vizitarea obiectivului turistic se face individual sau în grupuri, cu respectarea orarului de vizitare și a condițiilor impuse de regulament, în baza unei cereri prealabile adresate președintelui consiliului județean și aprobată de către acesta. Capacitatea maximă a obiectivului este de: 100 persoane în clădirea Castelului Bánffy, 50 persoane în clădirea administrativă C3 și 200 persoane în curtea obiectivului.

Orarul de funcționare al obiectivului turistic este de luni până duminică între orele 09:00 – 22:00.  Accesul ultimului vizitator individual sau grup poate avea loc cu cel puțin 45 de minute înainte de ora de închidere anunțată.

Regulamentul integral poate fi consultat aici.

Amenzi pentru nerespectarea regulamentului

Nerespectarea regulamentului constituie contravenție și se sancționează după cum urmează:

a) nerespectarea dispoziţiilor art. 8 alin.(1) lit. a), b), c), d), e) și f), cu amendă de la 200 lei la 1000 lei.

b) nerespectarea dispoziţiilor art. 8 alin.(1) lit. g), h) și i) și alin. (2) lit. a), b) și c) cu amendă de la 500 lei la 2.000 lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Clujenii au sărbătorit calificarea României în optimi la statuia lui Avram Iancu. Au intonat imnul național

Publicat

Mai mulți clujeni au sărbătorit calificarea României în optimi la Euro 2024 în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, miercuri seară.

Clujenii au sărbătorit în centrul orașului calificarea României în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal Euro 2024.

Aceștia au intonat imnul național.

În Capitală, mii de persoane s-au adunat în Piața Universității pentru a sărbători calificarea echipei naționale.

România, calificare de pe locul 1 în optimi

Selecţionata României s-a calificat în optimile de finală la Euro 2024, din postura de câştigătoare a Grupei E. Meciul România-Slovacia, găzduit de Germania miercuri seara, s-a terminat cu scorul 1-1.

Atât pe Frankfurt Arena, cât și pe străzile orașului, suporterii români au făcut atmosferă și au sărbătorit calificarea României.

Tricolorii au trecut pentru a doua oară de faza grupelor, după ediţia din 2000, însă acum au reuşit să termine pe primul loc.

România va juca în optimi pe 2 iulie, cu a treia clasată din Grupa A, B, C sau D.

Citește mai departe

CULTURA

Cifrele TIFF.23: cele mai POPULARE filme și evenimente din festival, INVITAȚI speciali și momente surpriză

Publicat

tiff

După 11 zile, care au marcat cea mai lungă ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14 – 24 iunie, Cluj-Napoca), organizatorii anunță cifrele evenimentului. În al 23-lea an de TIFF, care a debutat spectaculos în Piața Unirii, 125.000 de clujeni, turiști și invitați au participat la evenimentele festivalului: sute de proiecții de film, cine-concerte și concerte, expoziții, proiecții speciale și întâlniri cu cineaști români și internaționali.

tiff

Cinefilii au avut ocazia să cunoască vedete precum actrița americană Jojo T. Gibbs (Dogman), actrița germană Sibel Kekilli (Game of Thrones, Cu capul înainte), regizorul italian Daniele Luchetti (care a primit un Premiu Special, pentru contribuția adusă la cinematografia mondială), dar și actori și regizori români, prezenți în număr mare la Cluj-Napoca: Catrinel Dumitrescu (care a primit Premiul de Excelență), Bogdan Dumitrache, Horațiu Mălăele, Stere Gulea, Emanuel Pârvu, Mara Bugarin, Rodica Lazăr, Andreea Vasile sau Nae Caranfil.

tiff

Cifrele TIFF.23: cele mai POPULARE filme și evenimente din festival, INVITAȚI speciali și momente surpriză

O apariție surpriză a avut și tenismenul Ilie Năstase, care a urmărit documentarul Nasty în Piața Unirii, alături de peste 2500 de spectatori. Creatoarea de modă Doina Levintza și-a prezentat la Cluj-Napoca cea mai nouă expoziție, 44 Women, creată în colaborare cu stilistul Ovidiu Buta. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a urcat pe scena Galei de Închidere TIFF, unde i-a oferit lui Tudor Giurgiu (președintele TIFF) Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta Spectacolului”.

tiff

„Este prima dată când sunt în România și în Cluj. Este foarte frumos. Am văzut o mulțime de filme minunate și m-a surprins publicul. Acest festival are un public superb. Oamenii sunt iubitori de film și asta se simte în atmosfera festivalului” a spus la Gala de Închidere TIFF actrița Sibel Kekilli, membră a juriului Competiției Oficiale.

Un moment apreciat și facilitat de TIFF a fost proiecția meciului România – Belgia pe cel mai mare ecran din festival, în Piața Unirii. 8.000 de suporteri s-au strâns în piață, într-o atmosferă incredibilă.

tiff

„Evenimentul Garden Party (…) a fost unul dintre primele evenimente sold-out ale aceste ediții”

Printre filmele care au avut proiecții sold out în cele mai mari spații ale festivalului se numără producțiile românești Moromeții 3 (r. Stere Gulea), Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu), fiecare urmărite de peste 3000 de spectatori, Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu), care a adunat 2500 de spectatori, dar și producțiile internaționale Dogman (r. Luc Besson), 4500 de spectatori, Forme de bunătate (r. Yorgos Lanthimos), Mai Decembrie (r. Tod Haynes), Bestia (r. Bertrand Bonello), Frate de-o vară (r. Joren Molter, câștigător al Premiului Publicului), sau filmul indian Fetele tot fete (r. Shuchi Talati), care a câștigat Trofeul Transilvania. Publicul a umplut sălile și la serialele proiectate în secțiunea Va Urma: primul episod al serialului fenomen produs de MAX – Casa Dragonului, dar și producția românească Tovarășu’: facerea, gloria și desfacerea unui dictator au fost urmărite de sute de spectatori.

tiff

Evenimentul Garden Party, care a deschis porțile Castelului Bánffy din Răscruci, monument istoric renovat recent, a fost unul dintre primele evenimente sold-out ale aceste ediții. Pe listă intră și cine-concertul Metropolis (r. Fritz Lang, 1927) pe muzica italienilor de la Edison Studio, care a avut loc la Castelul Banffy din Bonțida, dar și evenimentele Film Food, care îmbină cinemaul cu gastronomia.

tiff

tiff

„Organizatorii au anunțat și datele celei de-a 24-a ediții TIFF”

Peste 1000 de invitați români și internaționali – cineaști, scenariști, producători sau actori – au participat la proiecții, dar și la programele RO Days | Industry Events dedicate profesioniștilor din industrie.

Organizatorii au anunțat și datele celei de-a 24-a ediții TIFF, care va avea loc între 13 – 22 iunie 2025 la Cluj-Napoca. Până atunci, filmele TIFF vor putea fi urmărite în alte festivaluri din țară și din Moldova: la București (27 – 30 iunie, Cinema Elvire Popesco), la TIFF Chișinău (28 – 30 iunie), la Sunscreen Film & Arts Festival în Constanța (29 august – 1 septembrie) și TIFF Oradea (27 – 29 septembrie).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax