Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

FOTO. UMF Cluj a deschis un muzeu. Incursiune în istoria învățământului medical și un tribut adus lui Iuliu Hațieganu

Publicat


muzeu umf (5)

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a inaugurat vineri Muzeul Școlii Medicale Clujene, un proiect realizat din dorința de a conserva și promova moștenirea academică a universității.

La ceremonia de inaugurare au participat membri ai comunității academice și ai comunității clujene, precum și acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române și prof. dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române.

FOTO. UMF Cluj a deschis un muzeu. Incursiune în istoria învățământului medical și un tribut adus lui Iuliu Hațieganu

Potrivit reprezentanților UMF Cluj, muzeul propune vizitatorilor săi o incursiune în istoria învățământului medical din Cluj-Napoca, cu o tradiție de două secole și jumătate și este conceput în spiritul unor proiecte inițiate în urmă cu mai bine de un veac.

muzeu umf (1)

„Muzeul Școlii Medicale Clujene reprezintă nu doar o colecție de exponate și documente, ci și o punte între trecut și prezent, între tradiție și inovație. Este un tribut adus celor care au contribuit la dezvoltarea învățământului medical și cercetării în această regiune și, în același timp, un testament al angajamentului nostru de a păstra și transmite această bogată moștenire către generațiile viitoare”, a transmis rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Ideea înființării unui muzeu dedicat evoluției științei medicale s-a creionat în perioada interbelică. Prin strădaniile profesorului Jules Guiart și ale asistentului său, Valeriu L. Bologa, fondatori ai Școlii de Istoria Medicinei din Cluj, au fost colecționate diverse obiecte, documente, cărți etc. legate de trecutul medicinei românești.

„Vicisitudinile vremii (refugiul Facultății de Medicină la Sibiu în anii celui de Al Doilea Război Mondial, incendiul din anii ’80 care a cuprins clădirea unde erau adăpostite diverse exponate și documente) au afectat colecțiile de istoria medicinei și farmaciei.

Muzeul Școlii Medicale Clujene se află într-o clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu profundă semnificație istorică. Aici s-au desfășurat o parte din ședințele Consiliului Dirigent (decembrie 1919 – aprilie 1920)”, au mai precizat reprezentanții Universității.

Colecțiile muzeului sunt valorificate în cadrul a două secțiuni: expoziția permanentă, respectiv expoziția temporară.

muzeu umf (3)

Expoziția permanentă ocupă cea mai însemnată parte a spațiului vizitabil de către public, fiind organizată în baza criteriului cronologic și tematic. Primele două săli pun în lumină etapele istorice traversate de școala medicală clujeană începând cu secolul al XVIII-lea și până în zilele noastre. Diverse exponate, în original sau facsimil, precum fotografii, documente, medalii, cărți poștale, publicații științifice etc. au menirea de a ilustra evoluția învățământului clujean.

O altă sală găzduiește colecția de aparatură, instrumente medicale, farmaceutice și de laborator utilizate în diferite ramuri ale medicinei pentru diagnostic, tratament sau în scop didactic. Aceasta are rolul de a evidenția practica medicală în perioada secolelor XIX-XX.

„Jupuitul” lui Constantin Brâncuși și o sală dedicată memoriei lui Iuliu Hațieganu

De asemenea, muzeul adăpostește un exemplar al „Ecorșeului” realizat de Constantin Brâncuși la începutul secolului XX, exponat de mare valoare, prima lucrare de acest gen din România.

Statuia din ghips este cunoscută și sub numele „Jupuitul”.

muzeu umf (2)

În muzeu este amenajată, de asemenea, o prețioasă bibliotecă, cu lucrări de istoria medicinei românești și universale (sec. XVII-XX), respectiv cărți din sfera istoriei științelor sau științelor auxiliare istoriei medicinei. Cele mai multe dintre ele au intrat în patrimoniul Facultății de Medicină în perioada interbelică prin grija profesorului Valeriu L. Bologa.

O sală specială, menită să aducă un omagiu celui al cărui nume îl poartă astăzi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, este dedicată memoriei profesorului Iuliu Hațieganu (1885-1959).

Obiecte de mobilier, documente, fotografii, cărți, recompun crâmpeie din biografia acestei distinse personalități. Primul decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității românești din Cluj (1919-1920), rector în două mandate (1930-1931; 1941-1944), Iuliu Hațieganu s-a remarcat printr-o prodigioasă activitate medicală, didactică și socială, impunându-se drept unul dintre cei mai însemnați diagnosticieni ai timpului.

muzeu umf (4)

Pe lângă expoziția permanentă, în spațiul dedicat expozițiilor temporare, se organizează evenimente cu tematică diversă, realizate în parteneriat cu alte muzee, universități și instituții culturale.

Muzeul Școlii Medicale Clujene se află pe Str. Emil Isac nr. 13 din Cluj-Napoca și poate fi vizitat de luni până vineri, între orele 9:00 – 15:00, în baza unei programări prealabile.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

De duminică a intrat în vigoare noul MERS al trenurilor. Care sunt NOUTĂȚILE

Publicat

tren gara bun 1

De duminică, 10 decembrie, intră în vigoare noul Mers al trenurilor 2023-2024, care va fi valabil până la data de 14 decembrie 2024, anunță CFR Călători.

Compania susține că oferta de transport feroviar de pasageri este adaptată cererii de piaţă atât prin optimizarea duratelor de parcurs, cât şi a programului şi capacităţii de transport, în limita resurselor disponibile.

De duminică a intrat în vigoare noul MERS al trenurilor. Care sunt NOUTĂȚILE

În noul plan de Mers al Trenurilor 2023-2024 vor circula zilnic în medie 1.100 trenuri operate de CFR Călători.

CFR Călători informează că s-au asigurat încă două relații noi pentru trenurile Intercity pe rutele pe care viteza și condițiile tehnice permit acest serviciu.

Au fost proiectate pentru circulația în acest mers de tren nou un număr de 16 trenuri IC:

„Avram Iancu” Bucureşti Nord – Cluj Napoca,

„Avram Iancu” Teiuş – Arad,

„Avram Iancu” Cluj Napoca – Bucureşti Nord,

„Avram Iancu” Arad – Teiuş,

„Tomis Expres” Constanţa – Braşov,

„Tomis Expres” Braşov – Constanţa,

„Ștefan cel Mare” Bucureşti Nord – Suceava,

„Ștefan cel Mare” Bacău – Piatra Neamț,

„Ștefan cel Mare” Paşcani – Iaşi,

„Ștefan cel Mare” Suceava – Bucureşti Nord,

„Ștefan cel Mare” Iaşi – Paşcani,

„Ștefan cel Mare” Piatra Neamț – Bacău,

„Dunărea” București Nord – Galați,

„Dunărea” Galați – București Nord,

IC 581 Bucureşti Nord – Constanţa,

IC 582 Constanţa – Bucureşti Nord.

Trenuri pe rute modificate

În condițiile demarării lucrărilor de „Electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”, pentru a răspunde mai bine cerințelor și pentru menținerea relațiilor internaționale ce leagă principalele orașe din România cu Europa, CFR Călători a planificat trenuri pe rute modificate, astfel:

Trenul internațional IR 75 „Claudiopolis”, va circula în relația Budapesta Keleti – Cluj Napoca, având ramură trenul IR 76 în relația Simeria – Brașov;
Trenul internațional IR 74 „Claudiopolis”, va circula în relația Cluj Napoca – Budapesta Keleti, având ramură trenul IR 77 în relația Brașov – Simeria;
Trenul internațional IR 346 „Dacia” în relația București Nord – Viena Hbf, va avea ramură trenul IR 404 în relația Cluj Napoca – Simeria;
Trenul internațional IR 347 „Dacia” în relația Viena Hbf – București Nord, va avea ramură trenul IR 405 în relația Simeria – Cluj Napoca;
Trenul internațional IR 366 „Harghita” Brașov – Budapesta Keleti, va circula pe ruta Brașov – Deda – Jibou – Carei – Valea Lui Mihai;
Trenul internațional IR 367 „Harghita” Budapesta Keleti – Brașov, va circula pe ruta Valea Lui Mihai – Carei – Jibou – Deda – Brașov;
Trenul internațional IR 406 „Corona” Brasov – Budapesta Keleti, va circula pe ruta Brașov – Deda – Jibou – Carei – Valea Lui Mihai;
Trenul internațional IR 407 „Corona” Budapesta Keleti – Brașov, va circula pe ruta Valea Lui Mihai – Carei – Jibou – Deda – Brașov;
Trenul internațional IR 686 „Someș” Viena – Baia Mare, va avea ramură trenul IR 1842 în relația Valea lui Mihai – Oradea;
Trenul internațional IR 687 „Someș” Baia Mare – Viena, va avea ramură trenul IR 1841 în relația Oradea – Valea lui Mihai.

Legăturile Clujului cu Bucureștiul și litoralul

Orașele Oradea, Cluj-Napoca și Satu Mare vor avea în continuare legătură feroviară pe timp de noapte cu Bucureștiul, respectiv litoralul românesc, prin introducerea unor trenuri/noi ramuri la trenurile IR 78, IR 79, IR 472, IR 1641, IR 1642 și anume prin prelungirea trenurilor IR 1641, IR 1642 la și de la Satu Mare și IR 1920, IR 1922 la și de la Oradea, astfel:

Trenul internațional IR 78 „Muntenia” București Nord – Budapesta Keleti, va avea ramură trenul IR 1741 în relația Arad – Oradea;
Trenul internațional IR 79 „Muntenia” Budapesta Keleti – București Nord, va avea ramură trenul IR 1744 în relația Oradea – Arad;
Trenurile sezoniere IR 1920 și IR 1922 vor circula pe relația Constanța – București Nord – Arad – Oradea și retur;
Trenurile IR 1641 și IR 1642 vor circula pe relația București Nord – Baia Mare – Satu Mare și retur și vor avea ramuri trenurile IR 1643 și IR 1644 în relația Brașov – Sighișoara – Cluj Napoca și retur, ramuri R 4112 și R 4116 în relația Beclean pe Someș – Sighetu Marmației și retur, ramuri R 4008 și R 4007 în relația Sărățel – Bistrița Nord și retur.

În sezonul estival între principalele orașe din țară și litoral se asigură legătura cu trenuri directe, cu mențiunea că pe distanța Constanța – Mangalia și retur trenurile circulă în regim de tren Regio și la tarifele aferente acestui rang de tren.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. CFR Cluj-FCSB, 1-1. Deși n-au jucat la EGAL, clujenii se mulțumesc cu el

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit liderul Superligii de fotbal, FCSB, duminică seara, în Gruia. Bucureștenii aveau 37p. înaintea partidei, în timp ce clujenii ocupau locul 3 cu 32p. Mandorlini spunea înaintea partidei că nu va juca la egal dar dacă jocul nu va merge cum vrea el, se va mulțumi cu unul. Se pare că așa s-a și întâmplat. Cele două echipe și-au împărțit reprizele, CFR a luat-o pe prima, FCSB pe cea de-a doua. Au marcat Tachtsidis (min.7) respectiv Olaru (min.26). Se păstrează, astfel, distanța de 5 puncte între cele două echipe.

Echipe de start:

CFR Cluj: Sava – Kresic, M. Ilie, Morgan – Mogoș, Muhar, Tachtsidis, Camora – Avounou, Bîrligea, Otele
Rezerve: Hindrich – Cr. Manea, Boben, Cvek, R. Filip, Fică, Krasniqi, C. Deac, Juricic
Antrenor: Andrea Mandorlini

FOTO. CFR Cluj-FCSB, 1-1. Deși n-au jucat la EGAL, clujenii se mulțumesc cu el

FCSB: Târnovanu – Pantea, Ngezana, Dawa, Radunovic – Ov. Popescu, Ad. Șut, Olaru – Al. Băluță, Compagno, Fl. Coman
Rezerve: A. Vlad – V. Crețu, Haruț, Oct. Popescu, Lixandru, Cr. Ganea, D. Rotariu, Radaslavescu, Djokovic
Antrenor: Elias Charalambous

Stadion: Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca)
Arbitru: Sebastian Colțescu // Asistenți: Radu Ghinguleac, Daniel Mitruți
Arbitru VAR: George Găman // Asistent VAR: Adrian Popescu

Înainte de fluierul de start, spectatorii au aruncat în teren jucării de pluș care vor fi donate copiilor defavorizați din Cluj-Napoca.

Meciul începe cu ocazia mare a lui Avounou din min.1, care anunță și primul gol. În min.7, Tachtsidis înscrie pentru 1-0 cu un șut plasat din careu. Otele ratează apoi două mari ocazii de a face 2-0. Clujenii supun careul bucureștenilor la o presiune constantă până prin min.20, după care fac pasul înapoi și FCSB începe să atace periculos.

În min.26, Olaru, scăpat de Morgan, restabilește egalitatea după o pasă excelentă a lui Coman. CFR revine în atac dar lovitura de cap a lui Bîrligea trece de puțin peste poarta lui Târnovanu. Și Șut are o ocazie mare dar Sava respinge spectaculos.

Repriza a doua a fost dominată de FCSB. CFR a încercat să facă pressing, însă bucureștenii au fost mai incisivi. Coman reușește un gol extraordinar, cu un șut de la 25m, însă acesta este anulat cu VAR pentru un fault anterior la Otele.

CFR nu mai reușește nimic pe atac, schimbările făcute de Mandorlini nu împrospătează jocul, ca atare, deși n-a jucat la egal, echipa clujeană trebuie să se mulțumească cu el.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dacă-i MUSAI, cu plăcere. Primarul Clujului vrea trei PUNCTE de la București, după partida Dinamo-„U”

Publicat

boc u cluj (2)

Primarul Clujului, Emil Boc, își dorește toate cele trei puncte în partida Dinamo-„U” Cluj ce se va desfășura luni seara, scrie GSP.

În plină ascensiune, pe loc de play-off și calificată în „sferturile” Cupei României, „U” Cluj are următoarea oprire în Capitală, pe terenul penultimei clasate, Dinamo, într-o reeditare a „barajului” din 2022. Apropiat de echipă, primarul Clujului a setat obiectivul ardelenilor pentru meciul de luni seara.

Dacă-i MUSAI, cu plăcere. Primarul Clujului vrea trei PUNCTE de la București, după partida Dinamo-„U”

„Trebuie să venim cu puncte de la Dinamo! În meciul cu Rapid a fost o singură echipă pe teren din minutul 27. Asta arată că Universitatea Cluj poate juca de la egal la egal cu oricine. (…) Asta arată capacitatea echipei.

Avem mai mulți jucători buni pe același post și există competiție. Atunci când ai jucători buni și ai concurență, apare performanța.

Nu știu cum au reușit Radu Constantea și Neluțu Sabău să construiască o echipă care să aibă și această atmosferă. Universitatea Cluj este o familie, dar există și o competiție atât de necesară. Echipa are un statut consolidat, venim cu puncte de la București”, a afirmat edilul Clujului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Din Cluj în lume. Ce poți vizita ca turist în Valencia

Publicat

Cea mai rapidă modalitate de ajunge din Cluj-Napoca în Valencia este cu avionul. Compania Wizz Air pune la dispoziție doritorilor zboruri către această destinație din Spania de trei ori pe săptămână, direct de pe Aeroportul „Avram Iancu”.

Din Cluj în lume. Ce poți vizita ca turist în Valencia

Prețurile unui bilet încep de la 119 de lei pe sens și variază în funcție de perioada anului și ziua zborului.

Pentru a ajunge în centrul orașului de la aeroportul din Valencia, este nevoie să călătoriți fie cu metroul, sau cu un taxi, în funcție de buget.

Orașul Artelor și Științei

Orașul Artelor și a Științei este unul dintre cele mai populare atracții turistice din Valencia. Acesta este un complex care găzduiește printre altele, un muzeu interactiv de știință, potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți de toate vârstele. Prețul unui bilet este de aproximativ 43 de lei, însă o variantă mai profitabilă ar fi un bilet care să includă intrări la mai multe atracții turistice.

Un exemplu pentru un astfel de bilet ar fi unul care include intrarea la Orașul Artelor și a Științelor, la Emisferic și la Oceanograf.

Emisfericul este una dintre primele clădiri construite în Orașul Artelor și a Științei din Valencia și este locul în care se proiectează diferite filme în format 3D.

Oceanograful este cel mai mare acvariu din Europa, care găzduiește diferite specii de animale, precum delfini, meduze sau țestoase. Zilnic au loc spectacole cu delfini, la care vizitatorii por participa gratuit.

Girafe, elefanți și hipopotami văzuți de aproape

O altă activitate care nu poate fi ratată, atunci când plănuiți o vizită în Valencia este Bioparcul. În cei 100.000 de metri pătrați pe care se întinde parcul, există specii de animale din diferite colțuri ale lumii, precum pădurea ecuatorială sau Madagascar.

Prețul unui bilet pentru adulți este de 27 de euro, pentru copii până în 12 ani 21 de euro, iar pentru cei sub 4 ani este gratuit.

Plajă și baie în Marea Balearelor

25 de km ai Valenciei se află pe coastă, din care 19,6 km sunt plaje, iar către majoritatea dintre ele circulă mijloacele de transport în comun.

Una dintre acestea este plaja El Cabañal – Las Arenas, care se află în apropierea portului și la care se poate ajunge cu autobuzele EMT 92, 19, 32, 95, 18, N1, N9.

Valencia este al treilea oraș ca mărime din Spania. Acesta este un centru universitar important, care găzduiește pe lângă studenți și peste 2 milioane de turiști pe an.

Nikki Buburuz

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax