Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Trandafirul negru, pe cea mai frumoasă stradă din Cluj-Napoca, Potaissa

Publicat


tranda 2

Strada Potaissa, cea mai frumoasă stradă din Cluj-Napoca în aceste zile, oferă trecătorilor numeroase surprize florale.

Cei aflați în căutarea unei plante cu adevărat speciale, pot găsi aici trandafirul negru.

“Este o plantă subtropicală, destul de rară în România. Noi de câțiva ani o aducem în țară și a devenit o vedetă a standurilor noastre.

tranda 1

Întotdeauna pe unde am mai fost oamenii s-au întors să cumpere și pentru vecini sau prieteni, pentru că așa frumoasă crește. Se poate ține în interior sau pe o terasă pentru că îi place din plin soarele, însă nu rezistă la temperaturi scăzute”, explică Adrian Popa, reprezentantul standului unde se pot cumpăra ghivece cu aceste flori.

”Strada Potaissa – Strada cu flori altfel”, durează până luni, 5 iunie.

Sursa foto: Andreea Boros

dsc06616

dsc06578

dsc06527

dsc06534

dsc06576

dsc06487

dsc06451

dsc06515

 

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Contribuții ORDA în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe în anul 2023

Publicat

ORDA

Pentru domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, anul 2023 a reprezentat unul dintre cei mai fructuoși ani din ultimii 28 de ani de la înființarea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Sub conducerea lui Andrei-Simion Ijac, director general, colectivul Oficiului, format dintr-o echipă de oameni profesioniști și dedicați domeniului a realizat toate obiectivele propuse în planul de acțiune aferent anului 2023.

”Cu toate că ne-am propus obiective extrem de ambițioase și importante pentru anul 2023, am reușit, împreună cu colegii mei, îndeplinirea acestora, precum și alte activități și acțiuni de o mare însemnătate pentru toate categoriile de titulari de drepturi, utilizatori, societate civilă, autorități care activează în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, și nu în ultimul rând, pentru simplii cetățeni interesați de acest sector cu o contribuție majoră la dezvoltarea economică, culturală și socială a țării noastre!

Strategie națională

Aprobarea prin Hotărâre de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial a Strategiei naționale în domeniul proprietății intelectuale 2024 – 2028, care vine după o absență de 16 ani de când ultima strategie în materie și-a încheiat valabilitatea, finalizarea cu succes a proiectului “eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe” cofinanţat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, care transpune principiile bunei guvernări, a dezvoltării durabile, a eficienței și eficacității, scăderea birocrației și simplificarea procedurilor administrative, constituie realizări majore în domeniu.

Totodată, participarea ORDA la reuniunile Comitetului Național pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), reprezentarea intereselor României în domeniu la nivelul UE și în cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), precum și evenimente internaţionale organizate cu sprijinul sau sub egida OMPI, cum ar fi cea de-a 5-a ediție a Conferinței Regionale OMPI privind Proprietatea Intelectuală în Economia Digitală pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM), evenimentul de diplomație publică cu prilejul Adunării Generale ale Statelor Membre OMPI, revista în format electronic a Grupului regional CEBS din cadrul OMPI reprezintă alte repere semnificative, care au contribuit la sporirea vizibilității României pe plan internațional.

58 de controale

În ceea ce privește gestiunea colectivă, în anul 2023 au fost efectuate 58 de controale anuale și punctuale la organismele de gestiune colectivă, ORDA ajungând la zi cu desfășurarea controalelor asupra acestor organisme și am emis peste 33 de decizii de intrare în legalitate și de reglementare a activității organismelor de gestiune colectivă.

Educația și Proprietatea Intelectuală este un sector în care, și datorită eforturilor ORDA, România deține o poziție de lider și se bucură de o amplă recunoaștere internațională, fiind unul dintre puținele la nivel mondial care deține o Programă Școlară la nivel liceal pentru disciplina Educație pentru Drepturile de Proprietate Intelectuală. Formarea profesorilor care pot preda această disciplină reprezintă o prioritate, iar ORDA și OSIM, în colaborare cu OMPI, și cu sprijinul Ministerului Educației au organizat în perioada 27 septembrie – 30 decembrie 2023 un curs de formare și activități de pregătire în trei etape.

Cooperare cu Republica Moldova

Strânsa cooperare cu Republica Moldova, implicit cu Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), reprezintă o prioritate ORDA, iar în anul 2023 am semnat un Memorandum de Înțelegere între ORDA, OSIM și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) vizând oferirea sprijinului pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inclusiv prin alinierea legislației din domeniul proprietății intelectuale la acquis-ul european relevant.

De asemenea, Concursul în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, organizat anual de către AGEPI, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, ORDA și OSIM, este un excelent exemplu de bune practici și durabilă colaborare.

În luna aprilie 2023, cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, ORDA cu sprijinul SRTv a produs un spot video de 30 de secunde prin care se omagiază contribuția adusă de către proprietatea intelectuală, precum și necesitatea respectării și promovării acestor drepturi în rândul societății, videoclip ce a fost difuzat de mai multe televiziuni de largă audiență, precum și de către cele locale, și a reprezentat o premieră în acest sens.

Promovarea drepturilor de autor

Aș dori să reiterez și cu acest prilej faptul că ORDA va continua și în perioada următoare, prin transparenţă, creativitate, responsabilitate şi profesionalism, să contribuie la dezvoltarea, protejarea și promovarea domeniului dreptului de autor şi drepturilor conexe, sector vital în dezvoltarea economică, dar şi socio-culturală a societăţii!”, ne-a declarat Andrei-Simion Ijac, directorul general al Oficiului.

Menționăm faptul că Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) este organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind autoritate unică de reglementare, evidenţă prin registre naţionale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiinţifică în domeniul dreptului de autor şi al drepturilor conexe.

Atribuțiile ORDA sunt stabilite prin Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, modificată și completată, precum și prin HG 401/2006 privind organizarea, funcţionarea, structura personalului si dotările necesare îndeplinirii atribuţiilor, modificată și completată.

Întregul raportul ORDA pentru anul 2023 poate fi consultat la https://monitoruloficial.ro/e-monitor/  accesând data de 20 iunie, Partea III, fișier 227

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer cu alcoolemie uriașă, reținut de polițiștii clujeni. A fost implicat într-un eveniment rurier pe strada Traian Vuia

Publicat

alcoolemie

Polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au dispus, marți, măsura reținerii pentru 24 de ore față de un bărbat de 45 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, după ce a fost implicat într-un eveniment rutier, aflându-se sub influența alcoolului.

Evenimentul s-a produs în data 1 iulie a.c., în jurul orei 23.15, pe strada Traian Vuia, din municipiul Cluj-Napoca.

”Din primele verificări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că în evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme, respectiv un bărbat de 45 de ani din județul Bistrița-Năsăud, care, la punerea în mișcare de pe loc cu autoturismul, ar fi acroșat un autoturism ce se afla staționat, la volanul căruia se afla un alt bărbat.

În urma coliziunii au rezultat doar pagube materiale, iar conducătorul de 45 de ani a plecat de la locul evenimentului, motiv pentru care a fost solicitată intervenția unui echipaj rutier.

Recoltare de probe biologice

În acest context, bărbatul de 45 de ani a fost depistat, fiind testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 1,23 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei”, arată IPJ Cluj.

Polițiștii au emis o ordonanță de reținere a celui în cauză, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat în vederea dispunerii unei noi măsuri preventive.

În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. România pleacă acasă de la Euro2024. Pierde meciul cu Olanda, scor 3 la 0

Publicat

Echipa de fotbal a României părăsește Euro2024 în faza optimilor după ce a pierdut, marți, meciul cu Olanda cu scorul de 3-0.

Primul gol a fost marcat în prima repriză în minutul 20 de Gakpo, acesta marcând și în repriza a doya, dar golul a fost anulat pe motiv de ofsaid.

Al doilea gol a fost marcat de Malen în minutul 83, și tot el a marcat în prelungiri.

Meciul a avut loc pe Allianz Arena din Munchen.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Călători: Mai multe trenuri vor opri la Bonțida în timpul Festivalul Electric Castle. Vezi care sunt acestea

Publicat

De

CFR anubnță că mai multe trenuri vor opri în halta Bonțida

CFR Călători anunță că mai multe trenuri vor opri suplimentar în halta Bonțida în timpul Festivalul Electric Castle.

Acestea se adaugă trenurilor care au programate opriri în mod normal în comuna clujeană.

CFR Călători: Mai multe trenuri vor opri la Bonțida în timpul Festivalul Electric Castle. Vezi care sunt acestea

Trenurile vor opri în localitatea de lângă Cluj-Napoca, în perioada 16/17 – 21/22 iunie pentru preluarea traficului de călători estimat cu prilejul Festivalului Electric Castle

Trenuri cu oprire suplimentară la Bonțida Hm:

în perioada 16 -21 iulie 2024

  • IR 1830 Galați – Cluj Napoca

în perioada 16/17 -21/22 iulie 2024

  • IR 1837 Iași – Cluj Napoca
  • IR 1838 Cluj Napoca – Iași
  • IR 1765 Timișoara Nord – Iași
  • IR 1753 Iași – Timișoara Nord

Citește și: VIDEO. Electric Castle s-a mutat în gara din Bonțida. Trenul care îi aduce la Cluj pe festivalieri, întâmpinat cu aplauze

în perioada 17 -21 iulie 2024

  • IR 1832 Cluj Napoca – Galați
  • IR 1831 Timișoara Nord – Iași
  • IR 1833 Iași – Timișoara Nord

în perioada 17 -22 iulie 2024

  • R 4110 Cluj Napoca – Sighetu Marmației
  • R 4009 Dej Calatori – Cluj Napoca
  • R 4020 Baia Mare – Cluj Napoca
  • R 4022 Cluj Napoca – Baia Mare

va circula suplimentar în zilele de 20 și 21 iulie 2024

  • R 4301 Dej Călători – Cluj Napoca

Cum puteți cumpăra bilete la festival

Conform CFR Călători sunt mai multe modalități de cumpărare a biletelor de tren:

  • online, direct de pe www.cfrcalatori.ro;
  • din aplicația mobilă – „CFR Călători bilete online” (disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery);
  • de la automatele de vânzare bilete din stații– https://www.cfrcalatori.ro/cum-sa-cumperi-bilet/
  • direct de la casele de bilete din stațiile CFR;
  • de la personalul de tren, cu condiția solicitării biletului imediat după urcarea în tren din punctele unde nu sunt case de bilete/automate de vânzare bilete.

Reprezentanții CFR Călători roagă pasagerii să se asigure înainte că au bilet de călătorie, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare.

De asemenea, cei interesați pot vizualiza toate trenurile ce au oprire la Bonțida Hm, în modulul de căutare AICI.

Comuna Bonțida, străbătută de magistrala feroviară 401

Comuna Bonțida, aflată la 30 de kilometri distanță de Cluj-Napoca și la 17 kilometri de Gherla, este străbătută de magistrala feroviară 401 care asigură legătura între Cluj-Napoca și nodul feroviar Dej Călători, comuna fiind deservită de haltele CFR Bonțida și Răscruci.

Electric Castle are loc în perioada 17-21 iulie 2024 și este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică electronică din România. Concertele live se desfășoară pe scenele indoor ale Castelului Banffy din Bonțida sau în aer liber.

Informații despre circulația trenurilor pot fi obținute:

  • la telefon 0219521 – INFO CFR (trafic intern).
  • la numerele de telefon din stațiile CFR publicate pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE
  • în aplicația TRENUL MEU se introduce numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Se obțin informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.
  • pe site-ul companiei www.cfr.ro sunt funcționale și actualizate permanent camerele web din gările București Nord, Aeroport Henri Coandă, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași, Cluj Napoca și Constanța care indică ora de sosire/de plecare a trenurilor.
  • pe site-ul www.cfrcalatori.ro, la Mers tren trafic intern.
  • de la personalul CFR din staţii.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax