Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Titanii snooker-ului, Luca Brecel și Jimmy White, se înfruntă la Cluj-Napoca

Publicat


snooker

Doi dintre cei mai cunoscuți campioni de snooker se vor înfrunta la Cluj-Napoca, într-un eveniment rafinat, organizat de Oberjin Private Members Club powered by Da Pino.

La masa de joc se vor afla campionul mondial en-titre, Luca Brecel, și campionul mondial al seniorilor, Jimmy White.

Demonstrația de snooker se va desfășura în 10 iunie de la 19,30 în Grădina Da Pino și va fi însoțită de o experiență culinară rafinată, orchestrată de apreciatul restaurant.

”Cultura gastronomică pe care o promovăm în cadrul Oberjin Privat Members Club și în restaurantul Da Pino înseamnă mai mult decât mâncare de cea mai bună calitate. Înseamnă și un itinerariu care se adresează spiritului și care le oferă membrilor clubului nostru experințe inedite, inclusiv aceea de a urmări demonstrația de măiestrie a unor campioni mondiali, care au ridicat snooker-ul la nivel artă”, spune managerul PR al clubului Oberjin, organizatorul evenimentului.

Brecel și White

Luca Brecel, un belgian de 28 de ani, cu origini italiene, este primul jucător din Europa continentală care a reușit să pună capăt supremației britanice în snooker. El a devenit campion mondial în acest an, după o carieră construită cu temeinicie, care a început la vârsta de 9 ani.

luca snooker

Jimmy White este un britanic de 61 de ani care a devenit campionul mondial al seniorilor, o categorie care îi grupează pe jucătorii experimentați care au cel puțin 40 de ani. Jimmy White a adunat în carieră șase finale ale competiției mondiale și a câștigat titlul de patru ori. Jimmy White joacă snooker de la vârsta de 8 ani.

jimmy

Da Pino este un hub gastronomic renumit prin experiențele de calitate pe care le oferă pasionaților de gastronomie. Restaurantul i-a avut ca oaspeți de-a lungul timpului pe: Ronnie O’Sullivan, Marc Selby, Steve Davis, Nicholas Cage, Alain Delon, Radu Mihăileanu sau Armand Assante, Loredana Groza, Inna, Pavel Bartoș, Smiley sau Codin Maticiuc.

Prețul biletelor pentru show-ul de snooker din 10 iunie începe de la 500 de lei, iar numărul locurilor este limitat.

Detaliile despre acces vor fi afișate pe platformele Oberjin Club & Da Pino din social media.

Sursa foto. Facebook

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Criza din Orientul Mijlociu a apreciat dolarul și aurul

Publicat

De

Dolarul și gramul de aur s-au apreciat

Creșterea în martie a prețurilor din Statele Unite cu 3,5% a redus semnificativ pariurile pe o scădere a dobânzilor de către Rezerva Federală iar moneda americană s-a apreciat cu rapiditate, ea fiind considerată drept un „refugiu” în perioadele complicate pe plan internațional.

Investitorii și-au restrâns plasamentele pe activele considerate riscante, cum sunt euro și monedele de la marginea zonei, fiind influențați și de creșterea tensiunilor militare din Orientul Mijlociu care au drept combatanți Israelul și Iranul, cât și aliații celui din urmă.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Criza din Orientul Mijlociu a apreciat dolarul și aurul

Moneda unică s-a depreciat vineri până la 1,0623 dolari, cu închiderea pieței de peste Ocean la 1,0640 dolari, față de 1,0871 dolari în ședința de marți, ceea ce a ridicat media monedei americane de la 4,6322 la 4,6645 lei, o medie mai mare fiind atinsă la începutul lui noiembrie trecut. Creșterea dolarului din ultimele două ședințe este de aproape 9 bani.

Nou record la prețul aurului

Aprecierea monedei americane și a metalului galben, care a atins un maxim istoric de 2.431,90 dolari/uncie, au ridicat prețul gramului de aur de la 347,5290 lei la un nou record de 359,6861 lei.

De la un prag de rezistență de 2.300 dolari/uncie, care a fost depășit rapid, analiștii văd acum atingerea unei valori de 3.000 dolari până la sfârșitul anului, efect al creșterii aversiunii față de risc.

Creșterea metalului galben este pusă și pe seama majorării de către băncile centrale ale propriilor rezerve. Recordmenă este cea a Chinei, care și-a majorat rezerva anul trecut cu 200 de tone.

La rândul lor, India și Turcia sunt mari cumpărători, dorința lor fiind de a-și reduce expunerea la dolarul american, înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite. Un eventual nou mandat al lui Donald Trump ar crește vulnerabilitatea la eventuale sancțiuni economice.

Euro a crescut

Cursul euro a crescut de la 4,9678 lei, minim al ultimelor cinci săptămâni, în ședința de luni, la 4,9714 lei, în cea de vineri, când cotațiile au urcat la 4,97 – 4,973 lei.

BNR anunță tot mai des că „nu s-au înregistrat tranzacții pe piața monetară interbancară”, în condițiile în care există zilnic un excedent de peste 40 miliarde lei, iar băncile comerciale preferă să-l plaseze în depozite la BNR, unde primesc o dobândă de 6%/an.

O primă schimbare ar putea apare după data de 13 mai, când se va desfășura ședința de politică monetară a BNR.
Analiștii anticipează o primă tăiere a dobânzii de referință cu un sfert de punct procentuale, în cazul în care inflația își va menține tendința descendentă. În martie, rata anuală a inflației a scăzut la 6,61%, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, de la 7,23% în februarie.

ROBOR la 3 luni stagnează

Până atunci, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, va stagna la 6,05%, cel la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Aversiunea față de risc a apreciat francul elvețian 5,1091 lei, la începutul săptămânii, față de 5,0608 lei, la începutul ei. Media lirei sterline a urcat vineri la 5,8281 lei.

Aprecierea monedei americane a afectat performanța criptomonedelor. Bitcoin s-a depreciat la sfârșitul săptămânii la 62.307 – 64923 dolari iar ethereum la 2.920 – 3.102 dolari.

Analiza cuprinde perioada 8 – 12 aprilie.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. CFR Cluj – FSCB, 0-1. Clujenii sunt învinși pe teren propriu și pierd șansa de a se apropia de lider

Publicat

CFR Cluj-FCSB Supeliga
CFR Cluj și FCSB s-au întâlnit astăzi, 14 aprilie, pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca în etapa cu numărul patru din play-off-ul Superligii României. CFR Cluj este învinsă pe teren propriu și se depărtează la 13 puncte de lider. 

Echipele de start

CFR Cluj: Sava – Manea, Ilie, Boben, Abeid – Muhar, Keita, Avounou – Deac, Birligea, Otele
REZERVE: Balgradean, Hindrich – Malico, Mogos, Kresic, Aussi, Filip, Fica, Kaddouri, Serebe, Michael
ANTRENOR: Francisc Dican
FCSB: Tarnovanu – Cretu, Ngezana, Chiricheș, Radunovic – Lixandru, Sut, Olaru – Popescu, Miculescu, Coman
REZERVE: Udrea, Vlad – Dawa, Harut, Pandele, Antwi, Alhassan, Radaslavescu
ANTRENOR: Elias Charalambous
ARBITRU: Sebastian Colțescu

CFR Cluj este învinsă de liderul FCSB pe teren propriu și pierde șansa la titlu

Prima repriză începe cu show-ul așteptat în acest derby, prima ocazie a partidei vine în minutul 12 când FCSB a recuperat în jumătatea adversă prin fundașul stânga Risto Radunovic care a trimis spre Adrian Sut care a tras puternic dinafara careului și a lovit bara transversală.
Deschiderea scorului vine în minutul 15 când FCSB a beneficiat de o lovitură liberă de la aproximativ 20 de metri carăe a fost executată de Florinel Coman perfect la colțul lung și balonul s-a lovit de transversală ca mai apoi să intre în poarta apărată de Răzvan Sava și scorul a devenit 1 la 0 în favoarea oaspeților.
Primul șut pe spațiul porții al gazdelor a venit în minutul 35 când mijlocașul Otele a reușit o cursă până la marginea careului de unde a tras la firul ierbii, dar balonul a fost reținut fără probleme de Ștefan Târnovanu.
Ultima ocazie de gol a primei reprize a aparținut gazdelor, atacantul Daniel Birligea a fost lansat pe atac și l-a depășit cu mingea la picior pe fundașul FCSB-ului, Ngezana, dar cu toate acestea nu a reușit să trimită un șut periculos spre poarta FCSB-ului și balonul a fost reținut de portarul oaspeților.

Repriza secundă

Repriza secundă începe cu CFR Cluj pe atac care beneficiază de o lovitură liberă în minutul 47 executată de Ciprian Deac care a centrat perfect pentru Boben, dar acesta trimite puțin pe lângă poarta apărată de Târnovanu și scorul rămâne 1 la 0.
În minutul 73 CFR Cluj a avut cea mai mare oportunitate de a egala după câteva mingi săltate în careul FCSB-ului, balonul ajunge la mijlocașul Avounou care pasează decisiv pentru Birligea, dar acesta trimite pe centrul porții de la distanța de 2 metri și Târnovanu intervine salvator.
Replica FCSB-ului a venit două minute mai târziu când Ovidiu Popescu a pasat perfect pentru Darius Olaru, iar acesta a tras în forță de la aproximativ 11 metri, dar portarul Răzvan Sava a intervenit decisiv și păstrează scorul de 1 la 0, urmând ca la câteva secunde mai târziu Florinel Coman să trimită un nou șut, dar acesta a fost pe reținut fără probleme de portarul gazdelor.
Cu toate că echipa gazdă a continuat atacurile, nici unul din acestea nu a reușit a fi fructificat și partida s-a încheiat cu scorul de 1 la 0 în favoarea FCSB-ului, iar CFR Cluj s-a depărat la 13 puncte de lider și a pierdut aproape orice șansă la titlu.
Cosmin Olaru 

Citește mai departe

ECONOMIE

Locuințe din Cluj-Napoca, vândute și cu 6.000 de euro pe metru pătrat în câțiva ani. Previziunile specialiștilor din real estate

Publicat

De

Clujul imobiliar va continua să se dezvolte

Locuințele din Cluj-Napoca vor continua să se scumpească, iar ritmul de creștere, chiar dacă este accelerat, este unul sustenabil pe termen lung, spun experții din domeniul imobiliar. În câțiva ani, este posibil ca unele locuințe să se vândă și ci 6.000 de euro metrul pătrat, arată aceștia.

Practic, este posibil ca să avem și prețuri duble față de cele solicitate în prezent cumpărătorilor. Orașul are toate atuurile necesare pentru a atrage business, dar și tot mai mulți români interesați de stilul unic de viață pe care îl propune, arată experții, potrivit Imobiliare.ro.

Locuințe din Cluj-Napoca, vândute și cu 6.000 de euro pe metru pătrat în câțiva ani. Previziunile specialiștilor din real estate

„Referindu-ne la piața rezidențială, Cluj-Napoca a devenit și continuă să fie cel mai interesant oraș din țară, iscând numeroase controverse în jurul sustenabilității prețului mediu solicitat pentru apartamentele și casele scoase la vânzare aici.

Deși mulți analiști credeau că este o chestiune de moment, iată că acesta s-a impus ca cel mai scump oraș rezidențial al României, datorită unor atuuri de ordin economic – centrul universitar solid a creat bazele existenței unei industrii de IT puternice, care a atras după sine și alte industrii conexe.

Un segment important din populația activă a ajuns să aibă venituri ridicate, ceea ce a atras forță de muncă calificată. Mediul cultural bogat, încurajat și de existența infrastructurii propice, a contribuit prin festivalurile de anvergură – TIFF, Untold, etc – la magnetismul Clujului ”, explică Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Clujul are, în continuare, un potențial de creștere

„Am constatat o concentrare a micilor investitori din Cluj, dar și județele învecinate, pe rezidențialul din Cluj-Napoca. Avem astfel contextul care a asigurat cerere mare atât pe chirii, cât și pe achiziții, coroborată cu un relief aparte care, spre deosebire de alte zone din țară ca Timișoara sau București, limitează posibilitățile de dezvoltare și oferta de terenuri”, adaugă el.

Imobiliare.ro a organizat o dezbatere cu titlul „Cluj-Napoca, încotro? Mai este loc de creștere pe o piață imobiliară de 5 stele?”, iat pconcluziile sunt următoarele:

  • Ritmul de creștere înregistrat la nivelul pieței rezidențiale din Cluj-Napoca, chiar dacă este unul foarte accelerat, poate fi sustenabil pe termen lung;
  • Orașul are, în continuare, un potențial mare de creștere, susținut de stilul de viață pe care îl propune locuitorilor. Acesta își menține atractivitatea nu doar pe plan regional, ci și la nivel național;
  • Prețurile locuințelor vor continua să se majoreze chiar și cu 15% pe an;
  • Polul universitar puternic și marile proiecte de infrastructură demarate de autorități sunt doi dintre diferențiatorii orașului în fața altor centre regionale majore ale țării;
  • Achizițiile în scop investițional pot fi mai profitabile în cazul în care sunt direcționate către terenurile care sunt încă disponibile pe piața imobiliară locală.

Majorări ale prețurilor cu 15% pe an

„Vom vedea în Cluj prețuri de 5.000-6.000 de euro pe metru pătrat peste câțiva ani. Nu vor fi salturi majore, de 30%-40%, vom avea creșteri de 10%-15% în fiecare an”, este de părere Cătălin Priscorniță, CEO Blitz, agenție imobiliară fondată în Cluj-Napoca, care și-a extins activitatea la nivel național și a încheiat anul trecut cu vânzări în valoare de 9,3 milioane de euro.

Din punctul său de vedere, orașul se transformă continuu, iar în privința experienței de locuire pe care o oferă nu are rival la nivel național. În plus, Cluj-Napoca este și un oraș curat și sigur.

„Haosul imobiliar” e de domeniul trecutului

Priscorniță spune, totodată, că haosul de la nivelul dezvoltărilor imobiliare noi este deja de domeniul trecutului, iar proiectele demarate de administrația locală vor face orașul și mai atractiv.

„Fiecare verigă o influențează pe cealaltă. Viața bună din Cluj atrage tineri inteligenți, ei atrag la rândul lor antreprenorii care vor să-și dezvolte businessuri aici, antreprenorii generează locuri de muncă bine plătite, iar acestea au impact asupra prețurilor pe metrul pătrat. Este un ecosistem”, a explicat CEO-ul Blitz în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Cluj-Napoca.

Potrivit datelor Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața locală în primele trei luni din 2024 a fost de 2.500 de euro pe metrul pătrat util.

Cluj-Napoca nu are concurență

Poziția extrem de favorabilă în care se află în prezent, dar și bunele sale perspective de dezvoltare în viitorul apropiat au fost puse în discuție în cadrul evenimentului și de Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România, un alt brand extins la nivel național care include o rețea cu 700 de agenți imobiliari.

„Clujul are în continuare un potențial foarte mare de creștere. Am fost recent în câteva excursii prin vestul Europei și când m-am întors am fost surprins plăcut să găsesc orașul acesta ca având un standard de viață mai ridicat ca cel din Napoli, Sicilia sau Roma”, a explicat Cuc.

Președintele RE/MAX România este, totodată, de părere că viitorul orașului va fi strâns legat de succesul proiectelor de infrastructură de pe lista autorităților.

„Nu cred că este oraș în țară care să aibă așa proiecte mai mari de infrastructură care ar putea să schimbe radical viața locuitorilor. Mă refer aici la trenul metropolitan, la centura metropolitană, la metroul care deja e legendar.
Apar o mulțime de poli de dezvoltare, spitale uriașe au fost anunțate, avem cea mai mare universitate din țară și cea mai mare densitate de studenți. Toate acestea lucruri sunt niște potențiali magneți pentru Cluj”, a spus el.

Clujul mai are un atu geografic și anume că pe o rază de 300 de kilometri nu prea are concurență. Celelalte orașe mari ale țării nu au particularitatea aceasta este de părere președintele RE/MAX România.

Cartea câștigătoare pentru cei care vor să investească în Cluj

Investițiile făcute în Cluj-Napoca pentru închiriere ulterioară nu sunt, în momentul de față, cele mai profitabile, mai ales dacă le comparăm cu unele similare în alte orașe mari din țară. Există, însă, unele ferestre de oportunitate pentru cei interesați de imobiliarele locale.

„Rentabilitatea prețului de investiție în Cluj nu este, din păcate, prea bună. Dacă luăm în considerare Brașovul unde faci o achiziție de 100.000 de euro și închiriezi chiar și la 800 de euro în unele cazuri, în Cluj cu o sumă similară cumperi o garsonieră sau un apartament cu o cameră și închiriezi cu 400 de euro”, a explicat Ioana Oltean, CEO Napoca Imobiliare, agenția imobiliară activă pe piața rezidențială locală încă din 2014.

Trenurile din zona Clujului, o bună investiție

Sfatul său pentru cei interesați de o investiție în imobiliare este ca aceștia să-și îndrepte căutările spre terenurile în zonă.

„Terenurile sunt cele mai bune din perspectiva rentabilității, indiferent dacă discutăm despre revânzare, autorizare sau chiar și construcție, scopul investiției poate fi diferit. Încă este loc de creștere mai ales în zonele limitrofe ale Clujului. Am avut o investiție care în 4 ani a crescut de 10 ori”, a mai adăugat Oltean.

Cluj-Napoca vs București. Care este adevărata capitală imobiliară a țării?

Piața rezidențială din Cluj-Napoca este una dintre cele mai puternice din România, rivalizând în unele aspecte cu Bucureștiul.

Prețurile locuințelor urmează o traiectorie ascendentă continuă și bat record după record nu doar pe plan regional, ci și la nivel național.

Segmentul închirierilor este susținut pe de-o parte de numărul mare de studenți înscriși la facultățile care își au sediul aici sau de micii investitori și pe de altă parte de sectorul turistic sprijinit de marile evenimente organizate local.

Chiar dacă atunci când vine vorba despre bugetele necesare pentru realizarea unei achiziții sau pentru închirierea unei locuințe putem observa, pe anumite tipologii de proprietăți, că orașul Cluj-Napoca depășește Capitala, când facem o comparație între aceste două mari piețe rezidențiale nu trebuie să neglijăm diferențele care apar în materie de ofertă, arată cei de la Imobiliare.ro.

În ciuda faptului că ambele urmează o tendință de scădere accelerată la acest capitol în cazul locuințelor listate la vânzare, numărul efectiv al proprietăților disponibile pe piața din Capitală este mult mai mare.

Diferențe dintre Cluj-Napoca și București

Tocmai din acest motiv putem observa diferențe considerabile între extremele înregistrate în cele două orașe.
Dacă în Cluj-Napoca cele mai scumpe locuințe sunt scoase la vânzare în cartierul Andrei Mureșanu cu un preț mediu de 2.800 euro pe metrul pătrat util, iar cele mai ieftine pot fi cumpărate plătind circa 2.000 de euro pe metrul pătart util, în zone din nordul Bucureștiului proprietarii și dezvoltatorii solicită și 3.000 euro pe metrul pătrat util pentru apartamente în timp ce în sudul orașului poți face o achiziție chiar și cu un preț mediu de 1.200 pe metrul pătrat util.

O situație similară poate fi întâlnită și pe segmentul închirierilor.

În luna martie, cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca puteau fi găsite în cartiere precum Andrei Mureșanu sau Plopilor și se închiriau cu 650-670 euro pe lună, în timp ce în Someșeni chiria pentru o proprietate similară era de 425 de euro pe lună.

În Capitală sunt diferențe mult mai mari între extremele pieței, de la o medie de aproximativ 1.300 de euro pe lună în Primăverii la 350 de europe lună în zone ca Giurgiului sau Ferentari.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujeancă la 100 de ani. Secretul longevității Iolandei Florea: Am gândit întotdeauna pozitiv

Publicat

Iolanda Florea

Mulți ar spune că e o vârstă la care doar visează, însă clujeanca Iolanda Florea, fostă profesoară de matematică, a și împlinit-o cu câteva zile în urmă. Cu foarte multe amintiri, cu povești demne de romane, Cluj24 a reușit să afle câteva lucruri chiar de la ea, în momentul în care a fost sărbătorită de familie.

”Mă simt foarte bine la 100 de ani, dar, în același timp, speriată de ce va urma. Am fost invitată de o clasă căreia i-am predat, la întâlnire, să strig din nou catalogul”, a spus sărbătorita, care a recunoscut că nu a visat niciodată că va ajunge la această vârstă.

Reușitele elevilor

Iolanda Florea

Întrebată dacă are o amintire din ultima sută de ani care a marcat-o, Iolanda Florea a precizat că are multe amintiri, dar cele mai plăcute sunt legate de cariera sa de profesor de matematică.

”Nu mă pot gândi exact la una, cred că fiecare reușită a elevilor pentru mine a fost o amintire plăcută, dar și o satisfacție”, a mai spus aceasta.

Secretul longevității

Născută în 1924, Iolanda Florea a prins trei mari ere istorice, perioada interbelică, perioada comunistă și cea din prezent, după Revoluția din 1989, dar nu poate face o comparație între ele, dar consideră că indiferent despre ce perioadă vorbim ”munca este cheia”.

Întrebată și dacă există un secret al longevității sale, clujeanca centenară a spus că nu crede că există un secret.

”Ce pot spune eu că am făcut, însă, m-a ajutat cred să ajung până aici . Am gândit întotdeauna pozitiv și m-am bucurat de tot ce viata mi-a oferit”, a menționat Iolanda Florea.

Un lucru interesant despre doamna Ioli, cum îi spun apropiații, este faptul că joacă regulat remy, împreună cu fiul ei, Ghiță. În 80% din cazuri, doamna Ioli câștigă.

Gândire pozitivă

Fata cea mare ne-a dezvăluit că mama sa a avut o viață plină cu de toate, de care s-a bucurat și se bucură în continuare, însă gândul că s-ar putea termina, cât de curând, o înspăimântă.

”Gândirea matematică, buna dispoziție și gândirea pozitivă au însoțit-o mereu. Inclusiv acum câteva zile, când a fost sărbătorită, a ieșit și ne-a dat lecții de dans tuturor”, ne-a mărturisit Nina.

Iolanda Florea are trei copii, cinci nepoți și cinci strănepoți.

Andreea Ungur

Andreea Francesca Nagy

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax