Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Ștefania, o clujeancă voluntară într-un proiect internațional AIESEC în Tunisia. S-a plimbat în haine tradiționale

Publicat


aiesec

AIESEC este cea mai mare organizație internațională condusă de tineri, dedicată dezvoltării personale și profesionale a acestora, și nu numai. Prin intermediul AIESEC, tinerii au oportunitatea de a-și cultiva abilități de leadership, au parte de networking la nivel global și pot să exploreze diversitatea culturală.

Organizația oferă experiențe de neuitat tuturor celor interesați să călătorească, și să încerce lucruri noi care să-i scoată complet din rutina lor zilnică. Ștefania, actual team leader în organizație, a avut șansa să participe vara aceasta într-o experiență extraordinară, plină de peripeții și momente de neuitat alături de membrii AIESEC din Tunisia.

Ea este o tânără pasionată de lucru cu oamenii, o persoană empatică și energică, care și-a dorit să facă ceva semnificativ pe timpul facultății. Astfel, în cel de-al doilea an de facultate a descoperit această organizație unde inițial, s-a implicat datorită unor motive personale, dar care pe parcurs s-au schimbat.

A început să iubească ceea ce face, iar această experiență i-a adus o dezvoltare impresionantă în ceea ce privește gestionarea timpului și leadership-ul. După o perioadă dificilă, în care se angajase și încerca să se descurce cu multiplele responsabilități, Ștefania a început să resimtă burnout-ul.

Proiect în Tunisia

În acea perioadă, AIESEC în Cluj-Napoca organiza evenimentul Youth Speak Forum, la care ea a participat și unde și-a oferit ajutorul, lucru care i-a redat energie și i-a deschis ochii spre nevoia de a face ceva pentru ea însăși. Așa a decis să participe la un proiect de voluntariat internațional în Tunisia, prin programul Global Volunteer.

Global Volunteer: ON THE MAP Programul „On the Map” se concentrează pe îmbunătățirea capacității comunităților locale de a promova turismul durabil. Aceasta poate conduce nu doar la creșterea veniturilor, ci și la crearea de locuri de muncă și la dezvoltarea comunităților.

De asemenea, se pun bazele unor programe educaționale destinate comunităților locale, care să le ajute să își valorifice potențialul turistic și să își păstreze identitatea culturală. Astfel, „On the Map” devine o platformă de schimb intercultural, care promovează înțelegerea și respectul reciproc, oferind în același timp oportunități de dezvoltare pe termen lung.

Cum a ales această destinație? Ștefania a considerat că Tunisia este o țară exotică, care are o diversitate geografică rar întâlnită, având șansa să experimenteze toate zonele de interes. Pe lângă asta, a dorit să plece într-o țară care să aibă o cultură total diferită, care să o supună la experiențe cât mai noi și mai provocatoare, și care să o scoată din zona de confort. Așadar, într-un moment de impulsivitate s-a înscris în această călătorie, fără să își anunțe imediat părinții și fără să aibă habar ce o să se întâmple mai departe. Și-a dorit ca experiența ei să fie nouă din toate punctele de vedere.

Șocul cultural și primele provocări

Majoritatea suntem speriați și neîncrezători atunci când decidem să plecăm într-o astfel de experiență, dorința și îndoiala se bat cap în cap și rămânem într-un impas. Așa a simțit și Ștefania atunci când a ajuns în Tunisia și realitatea deciziei ei a lovit-o direct în față.

Însă, nu a dat înapoi și a acceptat această provocare în ciuda gândurilor negative ce au acaparat-o în acel moment. În primele câteva zile, șocul cultural a fost destul de puternic, era ceva total străin și necunoscut ei, ceva la care chiar nu se aștepta. Adaptarea la noul mediu, la localnici, climă, trafic și la religia pe care cei de acolo o respectau cu strictețe, a durat ceva timp pentru Ștefania.

Cu toate acestea, a realizat că trebuie să privească această experiență din altă perspectivă și să contribuie și ea pentru a o face cât mai frumoasă. După ce și-a „deschis ochii” și a văzut cât de frumoasă este de fapt Tunisia și cât de calzi sunt oamenii de acolo, a început să înțeleagă mai bine cultura și obiceiurile locale și să fie mult mai relaxată, prietenoasă și înțelegătoare cu ceea ce o înconjoară.

A purtat un hijab pe cap

Conectarea cu cultura locală Pentru a lega o conexiune mai puternică împreună cu localnicii din orașele pe care le-a vizitat, Ștefania a decis de una singură să poarte, măcar pentru o zi, un hijab, dorind să se pună în pielea femeilor din această țară.

Plimbându-se prin oraș, cu acel hijab pe cap, femeile care au avut șansa să o vadă au atins-o ușor pe umăr și au plecat capul în semn de recunoștință și respect. Acest gest emoționant a reflectat faptul că ele se simțeau înțelese și apreciate, iar Ștefania a reușit să înțeleagă cât de puternice sunt de fapt aceste femei și cât de multe îndură zilnic având în vedere clima aridă, și nu numai. În timp ce descoperea Tunisia, Ștefania a fost cucerită de oamenii prietenoși, arhitectura impresionantă, de locurile vizitate și de mâncarea delicioasă.

A avut șansa să viziteze locul unde s-a semnat tratatul pentru cel de-al Doilea Război Mondial, și chiar să vadă platoul de filmare al seriei Star Wars, a reușit să-și facă mulți prieteni din alte țări precum: Egipt, Maroc, Republica Dominicană și multe altele, și a încercat o combinație ciudată, dar foarte bună de cușcuș cu pește și o pastă de ardei iute specific locului, și anume Harisa.

O aniversare de neuitat alături de prieteni noi

Alături de membrii AIESEC din Tunisia, Ștefania și-a creat unele dintre cele mai frumoase amintiri și a trăit clipe cu adevărat memorabile. Un moment special pentru ea din această călătorie, a fost chiar sărbătorirea zilei ei de naștere, prima pe care o petrecea atât de departe de casă. Noii ei prieteni, dorind să-i facă o surpriză și să îi fie alături, au decorat cu baloane și confetti camera în care aceasta a fost cazată pe parcursul celor 6 săptămâni și i-au pregătit un tort festiv împreună cu mama unei fete din organizație.

Ce a făcut atât de specială această amintire a fost faptul că nu au reușit să o aștepte cu surpriza în camera ei, așa că au improvizat și au sărbătorit afară, mâncând tortul pe capota unei mașini în fața locației. Gestul lor a adus-o mai aproape de ei și ia demonstrat că legăturile create într-o astfel de experiență sunt reale și profunde.

Acea improvizație cu tortul mâncat pe capota mașinii i-a rămas întipărită în suflet, fiind un moment unic, plin de bucurie și simplitate.

Ce a învățat din această experiență?

Ștefania a învățat să privească viața cu alți ochi, să fie mai răbdătoare și controlată și să nu lase gândurile negative să îi afecteze experiențele prin care va mai trece. Se cunoaște mai bine pe sine și a realizat cât de puternică și norocoasă este ea de fapt.

A descoperit că viața este despre cum ți-o construiești și că este important să te deschizi către alte culturi și perspective. Experiența a ajutat-o să aprecieze lucrurile pe care le are acasă, dar și să înțeleagă și să respecte alte culturi fără a le judeca. Pe lângă asta, a realizat că AIESEC are mult potențial și că țara noastră are nevoie de ajutorul organizației, deoarece oferă experiențe pe care le poți trăi doar odată în viață.

„Am ajuns să apreciez mai mult ceea ce am acasă. Cu toate provocările, perioada petrecută în Tunisia a fost „once in a lifetime”. Mi-a schimbat viziunea completă asupra leadership-ului și m-a ajutat să-mi dezvolt competențe profesionale și sociale extrem de valoroase”, a spus voluntara.

Încurajări pentru tineri

După o călătorie transformatoare în Tunisia, Ștefania a realizat cât de valoroase sunt experiențe internaționale pentru dezvoltarea noastră personală și profesională, și și-a propus să continue să călătorească și să interacționeze cu cât mai multe culturi, dorind să plece din nou într-un alt program realizat de AIESEC, și anume Global Talent.

Ștefania îi încurajează pe tineri să se implice în astfel de oportunități și să depășească limitele zonei lor de confort, deoarece acesta poate aduce momente memorabile. Deși pot exista dificultăți, aceste experiențe au puterea de a-ți transforma complet viața.

Este esențial ca tinerii să aibă așteptări realiste și să abordeze o astfel de călătorie cu o mentalitate pozitivă, iar deschiderea față de noi experiențe pot conduce la descoperirea unor abilități necunoscute și la dezvoltarea personală. Fiecare pas făcut în afara zonei de confort aduce cu sine o lecție valoroasă și o oportunitate de creștere, iar în plus, întâlnirea cu oameni noi și lucrul în echipă pot duce la crearea unor legături puternice.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Remus Lăpușan: Am votat pentru stabilitate și continuarea proiectelor începute

Publicat

remus

Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, candidat pe locul doi la Camera Deputaților, a votat, duminică, la alegerile parlamentare, pentru ”stabilitate și continuarea proiectelor începute”. 

”Am votat pentru stabilitate și continuarea proiectelor pe care, împreună cu echipa, le-am început. Sunt foarte multe proiecte frumoase pe care le-am făcut și suntem echipa care știe ce este de făcut pentru România și pentru români: investiții în educație, sănătate și infrastructură.

Facem ceea ce știm și am dovedit că suntem în stare. Lucrurile frumoase făcute au adus prosperitate pentru foarte mulți români”, a spus Lăpușan.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sorin Naș: Am votat pentru o Românie liberă, unită și suverană, care să pună pe primul plan familia și valorile ei tradiționale

Publicat

naș

Președintele Partidului S.O.S. România, Sorin Naș, a votat, duminică, la secția nr. 38 de la Liceul ”Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca la alegerile parlamentare, unde candidează pe primul loc la Camera Deputaților.

”Am votat pentru renașterea conștiinței naționale a poporului român, pentru pace și evitarea intrării României în război, pentru o Românie liberă, unită și suverană, care să pună pe primul plan familia și valorile ei tradiționale, credința în Dumnezeu și dragostea de neam și de țară”, a spus Naș.

naș

Citește mai departe

EVENIMENT

Alegeri PARLAMENTARE 2024. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 13.00, peste cea din 2020

Publicat

Alegeri prezidențiale

Procesul de votare la alegerile parlamentare 2024 este în plină desfășurare la Cluj-Napoca. La ora 13.00, în jud. Cluj votaseră 22%.

Prezența la urne este mai mare ca în urmă cu 4 ani, când până la această oră votaseră 13,69% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 13.00

În Cluj-Napoca, până la ora 13.00 au votat 23,66% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 13.00 era de 15,76%.

În județul Cluj au votat și 12.124 de persoane pe liste suplimentare.

La nivel național, prezența la vot este de 23,37%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, a depășit 4.500.000.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Eroii Marii Uniri OMAGIAȚI de către clujeni la cea de a VII-a ediție a ,,Marșului Recunoștinței”

Publicat

eroi

Manifestarea omagială „Marșul Recunoștinței” s-a desfășurat sâmbătă, începând cu ora 12:00, în zonele centrale ale Clujului, având ca punct de reper monumentele ridicate făuritorilor Marii Uniri. Astfel, scopul traseului a fost acela de a depune coroane la statuile unora dintre cele mari personalități ale istoriei, printre care se numără: Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Iuliu Maniu și Andrei Mureșanu.

eroi

eroi

eroi

Marșul Recunoștiinței: o lecție de istorie pe care să o transmiți generațiilor viitoare

Inițiat în 2018 dintr-o dorință puternică de a promova valorile naționale și de a păstra vie amintirea celor care au luptat în beneficiul țării, proiectul ,,Marșul Recunoștinței” unește an de an comunitatea clujeana, făcând apel la importanța legăturii dintre om și țară. De asemenea, dintr-o necesitate vizibilă de a educa generația tânără în spiritul patriotismului, evenimentul promovează cunoașterea istoriei și cultivarea respectului față de sacrificiile strămoșilor noștri.

VIDEO FOTO. Eroii Marii Uniri OMAGIAȚI de către clujeni la cea de a VII-a ediție a ,,Marșului Recunoștinței”

În acest sens, Tiberiu Groza, organizatorul evenimentului și președintele Asociației – Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu” declară pentru Cluj24 faptul că: ,,este important ca asociațiile cultural-patriotice să își asume responsabilitatea educării tinerei generații cu privire la istoria țării și păstrarea tradiției. Fără o astfel de educație, nu vom avea adulți care să respecte și să mențină viu cultul eroilor noștri.”

eroi

eroi

eroi

Despre Asociația – Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu” și colaboratori

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România este o asociație înființată în aprilie 1992, cu sediul în Cluj-Napoca și care se remarcă prin organizarea de evenimente culturale și educaționale, precum , „Balul Moților” și „Festivalul Colind Iancului”. De altfel, asociația se implică activ în comemorarea personalităților istorice și a evenimentelor semnificative din istoria României, prin simpozioane și conferințe precum „1 Decembrie – Românași și Româncuțe” și „288 de ani de la Răscoala din 1784-1785 condusă de Horea, Cloșca și Crișan”.

eroi

eroi

eroi

eroi

eroi

eroi

Datorită implicării active și de lungă durată a organizației, s-au adunat de-a lungul timpului 65 de filiale la nivelul întregii țări, ,,dintre care participă în fiecare an la Marșul Recunoștiinței cel puțin 10 dintre ele. Pe lângă acestea, colaborăm cu Consiliul Județean, Prefectura, Inspectoratul Școlar și asociația ,,Cultul Eroilor” , afirmă Tiberiu Groza. De asemenea, Luca Viorel și Alexandru Groza, ambii vice-președinte al asociației Avram Iancu, au reprezentat un sprijin major pentru oeganizator cand au preluat cuvântul la monumentele vizitate în cadrul marșului. Cu informații bine structurate, aceștia au reușit să capteze atenția participanților, revizuind alături de ei povestea fiecărui erou național.

Astfel, „Marșul Recunoștinței” nu este doar un eveniment, ci o punte între trecut și viitor, o chemare către fiecare dintre noi de a păstra vii valorile și tradițiile care ne definesc ca națiune. Prin eforturile asociației „Avram Iancu” și ale colaboratorilor săi, istoria a reușit ca în 30 noiembrie să prindă glas, unind generații diferite într-un angajament comun: acela de a cinsti amintirea eroilor noștri.

Bianca Matei

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax