Connect with us

ACTUALITATE

Foto. SINISTRU de Cluj. Coroanele MORŢILOR sunt FURATE din CIMITIRE. Groparii dau cu ulei pe ele

Publicat


coroane cimitir prima

Din cimitirele clujene, cel puţin din cel din Mănăştur, sunt furate coroanele care sunt puse pe mormintele morţilor. Astfel de cazuri s-au repetat, iar groparii, ca să mai reducă furturile, dau pe coroane cu ulei de motor. Două astfel de cazuri ne-au fost semnalate de cititori ai Cluj24.

coroane cimitir

Groparii turnau ulei negru pe coroane

„Când am fost la înmormântare la bunicul lui E…, am văzut cum turnau groparii ceva ulei negru pe coroane ca să nu fie furate. Cimitirul nu are pază? Şi dacă da, de ce se fură coroane? Tocmai de la morţi. Mi se pare oribil”, ne scrie, revoltată o cititoare.

Toate coroanele unei doamne înmormântate au dispărut a doua zi

Ea a relatat şi despre un alt caz, care i-a fost povestit.

„Auzisem pe cineva că ştia de o doamnă care a avut înmormântare şi a doua zi au dispărut toate coroanele. Toate”, mai spune cititoarea Cluj24.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mircea Enache

    ianuarie 10, 2022 la 12:12 pm

    Nu vă minunati. Tot politicienii detin suprematia in materie de hotie !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Iarba verde de acasă. Din 22 august, „U” REVINE pe Cluj Arena

Publicat

cluj arena gazon 3

După un „exod” de câteva săptămâni la Mediaș, „U” se întoarce la „iarba verde de acasă”. Care, fie vorba-ntre noi, nu mai e chiar atât de verde. Gazonul a început să „respire” după Untold dar mai are până să-și revină de tot.

Luni, 22 august, „U” va juca pentru prima dată acasă în acest sezon. Meciul din etapa a 6-a a Superligii cu cei de la Sepsi OSK va începe la ora 17.

„Așteptarea a luat sfârșit!
Ne întoarcem pe Cluj Arena la meciul cu Sepsi OSK. Ia-ți bilet și hai pe stadion să cântăm din toată inima pentru Universitatea!”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. PELERINAJ la Medjugorje organizat de la Cluj. Aici s-a arătat Fecioara Maria în 1981. Cuvintele MAICII DOMNULUI

Publicat

De

pele 3

Credincioșii din Cluj și nu numai se pot înscrie la un pelerinaj la Medjugorje (Bosmia-Herțegovina) în perioada 23 octombrie – 29 octombrie 2022, orășelul în care s-a arătat Fecioara Maria în anul 1981. 

Vino să simți că Iubirea Fecioarei Maria este vindecătoare! Vino să vezi cât de frumos e ținutul în care oamenii se roagă împreună, învață împreună, cântă împreună, meditează împreună la Cuvântul Domnului pentru a-L împlini împreună.

Țelurile spirituale ale acestui pelerinaj sunt: bucuria de a participa la programul propus de parohia din Medjugoje: bucuria de a ne ruga rugăciunea rozariului împreună, bucuria de a participa la Sfintele Liturghii și la Adorațiile Euharistice); Calea rozariului de pe colina Podbrdo; Calea Crucii meditată urcând muntele Križevac; participarea la Sfânta Liturghie în Satul Mariei; bucuria de a vedea ce lucruri minunate face neîncetat Domnul prin creațiile Sale, vizită la cascada Kravica”, anunță organizatorii.

Care este traseul și cât costă călătoria

Traseul pornește din Cluj-Napoca, trece prin Arad, unde se va dormi în 23 octombrie și 5 nopți vor fi petrecute în Medjugorje la Camp Verite.

Prețul călătoriei se ridică la 260 de persoană, transportul având loc cu autocar clasificat 4* pe ruta Cluj-Napoca – Medjugorje – retur.
De asemenea, include 5 nopți de cazare petrecute la Camp Verite din Medjugorje cu micul dejun și prânzul incluse.

Îmbarcările pelerinilor au loc la Cluj-Napoca, Huedin, Aleșd, Arad, iar la Arad se va dormi o noapte la pensiunea Christiana.

Rezervări și informații:

0729 – 884 881
0745- 678 537

pele 1

Cuvintele Fecioarei Maria

Părintele Anton Crișan, de la Biserica Greco-Catolică ”Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, a arătat că Fecioara Maria își dorește să ne conducă pe toți la Isus.
”De aceea încă ne cheamă pe toți la Medjugorje pentru a vedea cum harurile Cerului pot schimba viața omului. Dumnezeu lucrează prin oameni, slăvit să-i fie Numele în veci.
Doamne Isuse, roagă-te pentru toate sufletele ca toți oamenii să răspundă chemării tale și fiecare să devină un om nou în Spirit si Adevăr.
Astăzi vă reamintesc cuvintele pe care Fecioara Maria le-a lăsat în 5 iunie 1986 în Medjugorje:
„Dragi copii!
Astăzi vă invit să trăiți mesajele pe care vi le dau. Doresc să fiți activi și să comunicați mesajele mele celorlalți. În special, doresc ca toți să fiți oglinda lui Isus,
Cel care luminează și lumea necredincioasa ce merge în întuneric. Doresc ca prin lumina lui să fiți lumină tuturor și să mărturisiti în Lumină. Dragi copii, nu sunteți chemați la întuneric, ci la lumină; de aceea, trăiți în lumină viața voastră.
Mulțumesc că ați răspuns chemării mele”, a spus părintele Crișan

Prima apariție, în 1981

Fecioara Maria s-a înfățișat prima oară la Medjugorje în ziua de 24 iunie 1981, unor tinere, Ivanka de 15 ani şi Mirjana de 16 ani, iar ziua următoare s-a format un grup de 6 vizionari, cărora Maica Domnului li s-a adresat cu cuvintele “Lăudat să fie Isus!”.

În anul 1991, Medugorje este recunoscut oficial de către Biserica Catolocă ca loc de pelerinaj şi rugăciune.

În aparițiile sale, Fecioara Maria a transmis mesaje de pace și îndemnuri la post și rugăciune.

pele 2

Citește mai departe

Clujul de altădată

VIDEO. Unde se făceau banii Transilvaniei. Casa monetăriei. Privilegiu mare pentru clujeni. Istoria plimbată a Clujului (RO-EN)

Publicat

De

foto casa monetariei

În Cluj-Napoca îşi are sediul acum una dintre cele mai mari bănci din ţară, însă tradiţia acestui tip de activitate se pierde în istorie. Şi în urmă cu 500 de ani, Clujul era cel mai important „centru bancar” al Transilvaniei.

Aici a fost înfiinţată o monetărie, în 1527, iar urmele sale se mai păstrează şi în zilele noastre. Despre monetărie respectivă şi despre marele privilegiu de care au beneficiat atunci clujenii ne vorbeşte istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Unde se făceau banii Transilvaniei

„Suntem în faţa aşa-numitei Case a monetăriei. Vedem imaginea din faţă, scrisă în limba latină, “Domus cementaria et auricusoria” şi anul 1608, în traducere, „atelier de schimb monetar şi aurărie”, adică aici se emiteau monedele Transilvaniei din acea perioadă. Deci, dacă putem să facem un echivalent, pentru epoca modernă ar fi ca o bancă.

VEZI ALTE ARTICOLE DIN

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

Dar ceea ce vedem noi, nu este casa originală. Casa originală era ceva mai mare şi din ea s-a păstrat acea bucată care este încastrată în zidul acestei case de secol XIX, început de secol XX”, explică istoricul clujean.

VEZI ŞI:

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

Casa monetăriei. Privilegiu mare pentru clujeni

Dreptul de avea o monetărie a fost dat clujenilor de principele Transilvaniei, clujeni care erau la concurenţă cu sibienii.

„Se ştie că monetăria, Casa monetăriei, era lipită de zidul primei incinte a Clujului şi acest drept de a avea o monetărie în oraş era un mare privilegiu, pe care îl avea numai Clujul sau Sibiul. Era o dispută între cele două mari oraşe feudale din Transilvania.

Acest drept a fost dat clujenilor de către voievodul Transilvaniei, rege al Ungariei, Janos Zapolya sau Ioan Zapolya, în anul 1527. Şi această casă a fost concesionată unei familii de bancheri, Filstich, care a fost reprezentativă pentru negoţul şi negustorii din Cluj, pentru bancherii de Cluj, reprezentantul lor colaborând şi cu Gabriel Bethlen.

Pe aceadtă locaţie în care ne aflăm, strada Emile Zola, exista, în secolul al XII-lea, în cadrul primei incinte a Clujului, o poartă mai mică de ieşire”, mai arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro rămâne sub 4,9 lei

Publicat

De

euro pixabay

Leul s-a depreciat față de euro la jumătatea săptămânii iar indicii ROBOR au cunoscut ușoare creșteri, chiar dacă INS a anunțat creșterea PIB.

PIB-ul României s-a majorat în perioada aprilie – iunie cu 5,3%, al cincilea trimestru consecutiv de creștere. La nivel semestrial saltul este de 5,8% an/an, evoluție la care au contribuit redeschidere post-pandemie, nivelul redus al costurilor reale de finanțare sau implementarea programelor europene.

În scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania se previzionează creșterea PIB „cu ritmuri anuale de 4,2% în 2022, 4,0% în 2023, respectiv 4,8% în 2024, pe fondul perspectivelor de continuare a fluxurilor investiționale post-pandemie, cu impact de antrenare în economie”.

Cursul euro a crescut de la 4,8831 lei, minimul ultimilor aproape doi ani și jumătate, la 4,8849 lei, într-o ședință în care transferurile se realizau între 4,88 și 4,887 lei. Marți, BCE a cotat euro la 4,882 lei.

Leul rămâne una dintre performerele regiunii cu o apreciere de 1,3% faţă de euro. în schimb, forintul maghiar a pierdut circa 8% iar zlotul polonez s-a depreciat cu peste 2%.

Zece bănci

După câteva zile de scădere, provocate de critica adusă de guvernatorul BNR celor zece bănci ale căror oferte din piața monetară sunt luate în considerare la calcularea indicilor ROBOR, dobânzile au cunoscut o creștere modestă.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a urcat de la 7,96 la 7,98%, nivel identic cu cel de la sfârșitul săptămânii trecute. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 8,12 la 8,13% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a crescut la 8,28%.

Piețele așteptau publicarea minutei („Cartea Bej”) ultimei întâlniri a comitetului monetar al Rezervei Federale, ceea ce a permis euro să crească la 1,0149 – 1,0187 dolari. Investitori doresc să înțeleagă care va fi următorul pas de creștere a dobânzii de referință la ședința care se va desfășura în septembrie, de 0,50% sau 0,75%. În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,8176 la 4,8016 lei.

Alte valute

Media monedei elvețiene a scăzut de la 5,0705 la 5,0503 lei, după ce s-a depreciat la 0,965 – 0,969 franci/euro.

Chiar dacă rata anuală a inflației din Marea Britanie a crescut în iulie la 10,1%, maxim al ultimilor 40 de ani, lira sterlină nu a avut de suferit iar BNR a stabilit o medie de 5,8118 lei față de cea de marți care a fost de 5,7936 lei. Piețele mizează pe o decizie a Băncii Angliei de a majora dobânda de referință de la 1,75% la 2,25%.

Prețul gramului de aur a scăzut la 273,7366 lei, consecință a deprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 1.770 și 1.782 dolari.

Criptomonedele continuau să se deprecieze. Bitcoin a scăzut la 23.626 – 24.427 dolari iar ether la 1.862 – 1.954 dolari.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate