EVENIMENT
FOTO. Șeful IPJ Cluj aleargă bine. Locul II la Crosul companiilor 2022! 1.100 de alergători. Câţi kilometri au alergat

Şeful IPJ Cluj, comisar-șef Mircea Rus, împreună cu ceilalţi doi membri ai echipei IPJ Cluj -agent-șef Cristina Seghedi şi gent-șef Viorel Timiș- au obţinut locul al II-lea la Crosul Companiilor 2022, care a avut loc duminică. Cristina Seghedi este agent-şef la Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, iar „mascatul” Viorel Timiș este agent-șef la Serviciul pentru acțiuni speciale.
„Spiritul de echipă înseamnă dorința de a deveni mai buni și de a reuși împreună. Echipa noastră, reprezentată de agent-șef Cristina Seghedi, comisar-șef Mircea Rus și agent-șef Viorel Timiș, a trecut de linia de sosire în timp record, la #crosulcompaniilor.
Peste 1.100 de alergători au luat startul azi din Piața Unirii, kilometrul 0 al alergării, și s-au întrecut individual și-n echipe. Din cele 50 de echipe, colegii noștri au obținut locul II, după 6 kilometri de alergat cot la cot.🏆
Felicitări, dragi colegi! Ne mândrim cu voi!”, se arată într-o postare a IPJ Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
RotaRUN for Charity, concurs caritabil de ALERGARE la Cluj-Napoca. Beneficiar, secția de Oncologie Pediatrică a IOCN

RotaRUN for Charity, concursul caritabil de alergare aflat la prima ediție, se va desfășura pe 26 aprilie 2025, pe Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca.
„Evenimentul este organizat de Clubul Rotary Cluj-Napoca, în parteneriat cu Sport Management Events, Asociația Culturală Pro Transilvania și Asociația Veteranilor Militari și Veteranilor cu Dizabilități “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvoratorul de Mir” și are ca scop principal adunarea de resurse financiare necesare pentru Faza 2 a proiectului de reabilitare a secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic ”Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.
RotaRUN for Charity, concurs caritabil de ALERGARE la Cluj-Napoca. Beneficiar, secția de Oncologie Pediatrică a IOCN
Faza 1, inițiată în 2023, a constat în dotarea cu mobilier specific a spațiului utilizat pentru pregătirea și administrarea tratamentului oncologic în Oncopediatrie (sala de tratament și compartimentul de terapie intensivă) și reabilitatea Secției cu paturi pentru 41 de pacienți și, de asemenea, în lucrări ample de refacere a Secției cu instalații, zugrăveli, pardoseală etc., la standardele cerute pentru spații cu destinație de spital. Suma investită a fost de 348.626 lei.
Pentru continuarea acestui proiect, Oncopediatrie – Faza 2, constând în dotarea cu 24 de paturi, 33 de noptiere și, desigur, alte lucrări ample de instalații, zugrăveli, pardoseli, etc., precum și pentru etapele următoare dedicate altor necesități și dotări ale IOCN ”Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca organizatorii au inițiat RotaRUN For Charity, eveniment la care sumele colectate din taxa de înscriere sunt 100% direcționate pentru finanțarea proiectul.
„Sumele colectate la alergare sunt foarte importante, ele vor fi folosite integral la Proiectul Oncopediatrie”
„Oncologia pediatrică este o patologie sensibilă care necesită permanent o atenție specială. De aceea, împreună cu colegii din cadrul echipei de management a Institutului Oncologic Cluj-Napoca și cu echipa medicală, facem eforturi susținute pentru a le putea oferi copiilor internați pe această secție cele mai bune condiții de tratament și îngrijire. Mulțumim Clubului Rotary Cluj-Napoca pentru implicare și sprijinul oferit!”, a spus Dr. Cătălin Vlad, Manager IOCN.
“RotaRun for Charity, inițiativa Clubului Rotary Cluj-Napoca, este in primul rând o puternică demonstrație de solidaritate cu copiii greu încercați de crunta boală care i-a adunat la Secția de Oncopediatrie a Institutului Oncologic Cluj-Napoca și o emanație de energie pentru toți cei care au nevoie de ea. De aceea ne dorim o mare mobilizare, pentru ca ei să vadă că nu sunt singuri și așteptăm să vină toți cei cărora le pasă, individual, în grup, școlile, universitățile, asociațiile, firmele din Cluj, din țară și de peste hotare. Sumele colectate la alergare sunt foarte importante, ele vor fi folosite integral la Proiectul Oncopediatrie”, Dr. Matei Miko, inițiatorul Proiectului.
Concursul se va desfașura pe o buclă de 3km pe Promenada Someșului, cu posibilitate de participare atât individuală, cât și în echipe. Pe baza codului STUD50 elevii și studenții au discount de 50% din taxa de participare. Mai multe detalii, AICI.
ADMINISTRAȚIE
Situație incertă la Hotelul Cristian: Primăria nu știe cât e domeniu public și cât privat. Expertiză în lucru

Primarul Emil Boc a explicat că în prezent lipsește o delimitare clară între domeniul public și cel privat pe terenul unde este construit Hotelul Cristian. O expertiză este în desfășurare pentru a clarifica acest aspect, însă până la finalizarea ei, administrația locală nu poate lua măsuri concrete.
În ședința Consiliului Local de joi, primarul Emil Boc i-a criticat pe consilierii USR că oferă soluții „prin presă” privind problema Hotelului Cristian, în loc să discute direct în cadrul Consiliului Local.
„Pentru Hotelul Cristian, am văzut că dați soluții prin presă, dați soluții aici, la Consiliul Local și în Primărie. Ceea ce spuneți dumneavoastră, să meargă primăria în instanță pentru revendicare ca imprescriptibilă, știm cu toții din anul I de Drept, dar nimeni nu știe exact cât e domeniu public și cât privat acolo. Asta e marea problemă, acolo ne blocăm”, a declarat Boc.
Sunt expertize în lucru
Edilul le-a transmis acestora că situația este mult mai complexă decât pare și că, în prezent, administrația locală așteaptă finalizarea unei expertize pentru a determina exact cât din construcție este amplasată pe domeniul public și cât pe domeniul privat.
„Așa s-au dat de îmbârligat autorizațiile de către trecuta administrație, încât acum sunt expertize în lucru să se stabilească hotelul acela cât e pe domeniul privat și cât pe domeniul public. Apoi mergi în instanță și arăți, atât e pe domeniul public, cât o fi – 10, 20, 50%, iar instanța să îți spună, poți să îl demolezi printr-o acțiune de revendicare?”, a arătat acesta.
„Chiar dacă tu ești proprietar pe domeniul public, nu poți să îl demolezi”
Edilul a explicat că expertizele în desfășurare trebuie să stabilească această delimitare clară, iar ulterior se va putea lua o decizie juridică în privința demolării. Totodată, Boc a subliniat că nu este atât de simplu să acționezi în instanță, deoarece există hotărâri judecătorești care prevăd că, dacă demolarea afectează structura de rezistență a unei clădiri, aceasta nu poate fi efectuată fără alternative legale clare.
„Sunt sentințe judecătorești care ne spun: dacă afectează structura de rezistență și afectează clădirea în totalitate, chiar dacă tu ești proprietar pe domeniul public, nu poți să îl demolezi. Trebuie să găsești alte formule juridice”, a mai arătat primarul.
Hotelul Cristian, un caz controversat
Hotelul Cristian, situat în Piața Mihai Viteazul, a fost construit inițial pe domeniul public, având doar o autorizație pentru o gheretă. În 2022, imobilul a fost cumpărat cu peste 250.000 de euro de către milionarul Dorin Bob, care intenționa să îl transforme într-un apart-hotel. Totuși, problema juridică legată de terenul pe care este amplasat blochează orice dezvoltare sau intervenție asupra clădirii.
„Această expertiză pe care o avem acum sperăm să ne dea un răspuns cât este exact. Nici proprietarul nu poate face mare lucru astăzi, el are întăbulat în cartea funciară, dar nu mă întrebați pe mine cum a întăbulat”, a mai precizat primarul.
Autoritățile locale așteaptă acum concluziile expertizei pentru a decide ce măsuri pot fi luate în continuare.
EVENIMENT
David Ciceo: Ne propunem peste 3,3 milioane de pasageri în acest an pe Aeroportul Cluj. Profitul net – 11 milioane de lei

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a anunțat că estimează în acest an un trafic de 3.381.000 pasageri în acest an, mai mare față de anul 2024, și un profit net de 11 milioane de lei.
Ciceo a declarat, joi, în ședința Consiliului Județean Cluj, în care s-a analizat bugetul aeroportului pe anul 2025, că preconizează o creștere a profitului Aeroportului ”Avram Iancu” și a traficului de pasageri.
Bugetul aeroportului a fost votat cu 19 voturi pentru. 7 abțineri și un vot împotrivă.
”Ne propunem în acest an un număr de 3.381.000 de pasageri, în creștere față de anul trecut când am avut 3.266.000 de pasageri.
De asemenea, ne propunem venituri de 202 milioane de lei, în creștere, cheltuieli de 188 milioane, un profit net de 11 milioane de lei, care este în creștere în ultimii ani.
Am reușit să realizăm investiții din fonduri europene, în ultimii 3 ani am investit 100 de milioane de euro, din care 50% fonduri europene.
Avem 2 proiecte importante, unul din fonduri europene pentru construirea unui parc fotovoltaic, cu o capacitate de 5 MW, iar de anul viitor vom deveni independenți energetic. Parcul este pe 6 ha, în urma unei investiții de 6 milioane de euro.
Al doilea proiect este înlocuirea echipamentelor de handling pe motorină și benzină cu echipamente electrice – autobuze, scări, proiect de 12 milioane de euro prin accesarea de fonduri europene”, a spus Ciceo.
EVENIMENT
Ciceo: 250 de pasageri pe săptămână de la Cluj spre New-York este ceva fezabil. Vom inaugura acest zbor de pe Aeroportul Cluj

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj poate asigura 250 de pasageri pe săptămână pe relația Cluj-New-York (SUA), un zbor care va fi inaugurat după devierea râului Someș și prelungirea pistei la 3400 de m, consideră directorul instituției, David Ciceo.
Acesta a declarat, joi, în ședința Consiliului Județean Cluj, în care s-a analizat bugetul aeroportului pe anul 2025, că 65.000 de pasageri pleacă în fiecare an de la Cluj spre New York.
”În acest an dorim să demarăm licitația pentru noi 4 locuri de parcare aeronave și așteptăm devierea râului Someș. Odată cu această deviere vom reuși extinderea pistei la 3400 de mp.
Am făcut o analiză din care rezultă că, din România, pleacă spre SUA 430.000 de pasageri, din care 65.000 sunt din Cluj, prin zborurile Cluj-Munchen, Cluj-Istanbul sau Cluj-Varșovia.
Ce ar însemna să avem zborul Cluj-New York? Înseamnă în fiecare săptămână 250 de pasageri spre New York, ceea ce este fezabil. Odată cu finalizarea devierii Someșului și extinderea pistei, vom inaugura și zborul Cluj-New York”, a precizat Ciceo.