Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Savantul care a pus Clujul în fruntea lumii. Primul institut de speologie de pe glob. A murit de foame, în sărăcie. 75

Publicat


emil racovita semnatura horz

Clujul a fost şi în fruntea lumii. Aici a fost înfiinţat primul institut de speologie de pe glob, în 1920. Acest lucru i se datorează marelui savant Emil Racoviţă. A murit în urmă cu 75 de ani, în 19 noiembrie 1947, la 4 zile de la aniversarea de 79 de ani. Şi este îngropat în Cimitirul Central (Hajongard) din Cluj.

Savantul care a pus Clujul în fruntea lumii

Emil Racoviţă a fost unul dintre primii biologi din lume care s-a ocupat de etiologia animală şi care a întocmit, alături de medicul Gheorghe Marinescu, un proiect de înfiinţare a Consiliului naţional al cercetării ştiinţifice, iar la Cluj a fondat o Societate de ştiinţă, pe care a condus-o până la sfârşitul vieţii.

Semnătură a lui Emil Racoviţă pe una dintre cărţile din biblioteca sa (arhiva Cluj24)

Celebrul biolog s-a născut la 15 noiembrie 1868, la Iaşi. Părinţii săi erau oameni înstăriţi şi cărturari de seamă din Iaşi. Mama, Eufrosina, născută Stamatopol (1845-1907), avea legături directe cu „Junimea”. Tatăl, Gheorghe („Gheorghieş”) Racoviţă (1839-1913), avea o moşie cu conac şi parc, la Şorăneşti (Vaslui). Studiase dreptul şi lucrase un timp în magistratură, apoi a practicat avocatura în Iaşi, fiind ales în trei rânduri deputat.

Se pare că Gheorghieş Racoviţă l-a cunoscut pe marele povestitor Ion Creangă la şedinţele „Junimii” şi, astfel, Emil Racoviţă a fost încredinţat pentru studiile primare institutorului Ion Creangă. De la şcoala lui Creangă, a trecut la Liceul naţional, iar din clasa a doua, la Institutele unite – liceu din al cărui corp didactic făceau parte nume respectabile în istoria culturii noastre: Poni, Cobălcescu, Climescu, Ţoni, Lambrior, Caraiani, Vizanti etc., potrivit lucrării „Emil Racoviţă. Opere alese” (Editura Academiei, 1964). Emil Racoviţă a luat examenul de Bacalaureat în 1880.

Având o solidă pregătire teoretică, fiind adept al doctrinei evoluţioniste, cu convingeri progresiste, Racoviţă a plecat la Paris. Contrar dorinţelor sale, a ascultat sfatul tatălui său şi a urmat cursurile Facultăţii de Drept, luându-şi licenţa după trei ani. În 1889 şi-a început studiile la Facultatea de Ştiinţe Naturale, unde şi-a găsit, în sfârşit, plăcerea de a învăţa, impresionându-şi profesorii şi colegii. Dar factorul hotărâtor în specializarea şi formarea sa ştiinţifică a fost integrarea sa, încă din primul an de student naturalist, în Şcoala zoologică de la Sorbona, creată de profesorul H. F. Lacaze-Duthiers (1821-1901), care o conducea pe atunci în colaborare cu conferenţiarul său G. Pruvot (1852-1924). Racoviţă s-a bucurat de la început de prietenia conferenţiarului G. Pruvot, care a pus la dispoziţia elevului, apoi a colegului său, întreaga sa erudiţie şi metodă de lucru.

Naturalistul de pe Belgica, căutat în toată Europa şi găsit în România

În 1891, Racoviţă şi-a luat licenţa în ştiinţe naturale şi au început să-i fie publicate lucrările. Tot din acelaşi an a început să lucreze la Staţiunea de cercetări Banyuls-sur-Mer. Din 1893, a început, împreună cu Pruvot, campania de explorări oceanografice, an în care a devenit şi membru al Societăţii de Zoologie din Franţa. În 1896 a susţinut doctoratul cu o teză de histologie şi anatomie comparată („Lobul cefalic şi encefalul anelidelor polichete”), care i-a adus popularitatea şi aprecierea în întreaga lume.

O cercetare ştiinţifică a regiunilor polare sudice a fost plănuită şi organizată de belgieni. În primăvara anului 1897 pregătirile erau terminate. Comandantul şi-a ales cu grijă personalul de bord, dar şi echipa ştiinţifică. Recrutarea naturalistului necesar, mărturisea medicul expediţiei, doctorul Cook în cartea sa „Belgica”, „… s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari greutăţi. În Belgia şi Franţa s-a căutat în zadar şi-n cele din urmă dl. Racoviţă a fost găsit în România.”

La 16 august 1897, vasul „Belgica” pleca la drum din Anvers. Expediţia antarctică a fost cea mai eroică şi mai primejdioasă dintre campaniile de explorări la care a participat Racoviţă, ocazie cu care a avut posibilitatea să studieze viaţa focilor, a balenelor şi a pinguinilor. Aceste informaţii le-a introdus în lucrarea „La vie des animaux et des plantes dans l’Antarctique” (1900).

În 1901 a fost numit director al Staţiunii Banylus-sur-Mer şi conducător al revistei „Archives de zoologie expérimentale et générale”. Şi-a continuat expediţiile, în cadrul cărora a studiat o serie de animale, descoperind noi specii. Astfel, între 1901 şi 1904, a cercetat coasta catalană a Mării Mediterane şi malurile insulelor Baleare, iar până în 1914, a explorat numeroase peşteri din Franţa, Spania, Algeria, Italia şi Slovenia, făcând însemnate cercetări asupra izopodelor terestre şi cavernicorne.

Consiliul Dirigent al Transilvaniei l-a chemat la Cluj

Consiliul Dirigent al Transilvaniei l-a invitat, în 1919, să ocupe Catedra de Biologie a Universităţii „Daciei Superioare” din Cluj, unde, în aprilie 1920, a înfiinţat Institutul de Speologie, primul de acest fel din lume, potrivit ”Dicţionarului Membrilor Academiei Române” (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, 2003). După anul 1920 a făcut cercetări în peşteri din străinătate şi din ţară (peste 1.400 de peşteri), reuşind să extragă circa 150.000 de exemplare micologice, ceea ce a stat la baza unei noi ştiinţe – biospeologia („Problemele biospeologiei” – 1905; „Essai sur les problemes biospéologiques” – 1907; „Speologia. Evoluţia şi problemele ei” – 1929).

Primul institut de speologie din lume a fost la Cluj

A fost membru corespondent (din 11 apr. 1905), apoi titular (din 2 iun. 1920) şi preşedinte (12 iun. 1926-1 iun. 1929) al Academiei Române. A fost ales membru corespondent al Academiei de medicină din Paris (1944), membru în Comitetul de perfecţionare al Institutului de oceanografie din Paris (1946), iar la 7 iunie 1947 a fost ales membru asociat al Academiei belgiene, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la expediţia antarctică „Belgica”.

Înmormântat în Hajongard, cu funeralii naţionale

Savantul român a revenit la Cluj în iunie 1945. Deşi foarte activ, declinul său fizic se instalase şi semnele oboselii se înmulţeau. În aceste condiţii, suplimentarea catedrei de biologie l-a obosit şi mai mult. În vara acelui an a căzut pe scări şi şi-a fracturat omoplatul, dar a continuat munca la Institutul de Speologie, zilnic.

emil racovita

Mormântul său din cimitirul clujean

A murit la 19 noiembrie 1947. Emil Racoviţă a fost înmormântat, la 21 noiembrie 1947, în cimitirul Clujului, în cadrul unor funeralii naţionale, potrivit sursei citate. Emil Racoviţă a fost şi rămâne pentru posteritate un neobosit cercetător, creatorul biospeologiei, pe care a definit-o „ştiinţa formelor de viaţă din mediul subteran”. AGERPRES

Unde a stat în Cluj

„El vine în Cluj, la Universitate, adus de Sextil Puşcariu, cu care a fost prieten. Dar şi cu Onisifor Ghibu. Şi la Cluj înfiinţează, în 1920, primul institut de speologie din lume. În Cluj a stat pe actuala stradă Emil Racoviţă, la nr. 1. A fost rector al Universităţii clujene, preşedinte al Academiei Române. A fost în refugiu la Sibiu.

Nu ştiu precis cum l-au tratat comuniştii. Sigur, el era un om al vechiului regim şi e posibil…

A avut trei băieţi, unul s-a sinucis, are mormântul în cimitirul Hajongard, unde sunt îngropaţi şi doi dintre băieţii lui. Doi dintre cei trei băieţi ai lui au învăţat la Colegiul Bariţiu, atunci liceu, şi Emil Racoviţă a fost la un moment dat, câţiva ani, şi preşedintele Consiliului de părinţi. Soţia sa era franţuzoaică. Unul din reprezentanţii familiei Racoviţă, Mihail, a fost domnitor în Moldova, la mijlocul secolului al 17-lea, iar Ion Creangă i-a fost învăţător lui Emil Racoviţă”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

A murit de foame, în sărăcie

Petru Groza relata unor cuoscuţi (Arhivele Naţionale, Fond C.C. al P.C.R., Parte structurală Cancelarie, Dosar 157/1954) cum l-a văzut pe străzile Clujului şi cum ar fi murit acesta, în sărăcie.

„Am început însă cu Racoviţă. Unde e Racoviţă în literatura noastră? Racoviţă a fost [un] profesor universitar apreciat pe plan universal. În toată lumea, în toate limbile internaţionale (sic!) se comentează lucrările lui. Este adevăratul întemeietor al știinţei speologice. Este român, de la Iași, românul care a plecat – trimis al Universităţii Cambridge sau Oxford – la Polul Sud într-o expediţie, este omul care a fost primit de Universitatea din Paris cu mari serbări. Dar unde e Racoviţă în ţara noastră?

Mai mult, am trecut pe la Cluj, în 1947-1948 și i-am văzut umbra, cu pălăria lui trasă pe ochi, sărăcăcios îmbrăcat, mergea pe lângă ziduri. Și mi-am zis: Acesta este marele savant Racoviţă? Am chemat profesorii universitari, colegi de-ai lui, și i-am întrebat de Racoviţă. Mi-au spus: Moare de foame! Aceasta [era] în 1948 (evenimentul a avut loc înainte de 17 noiembrie 1947, dată la care Emil Racoviţă a decedat, la Cluj – n.a.). Și mă mustră și astăzi conștiinţa că nu am trecut strada atunci, să-l opresc și să-l întreb ce face, să-i spun: Cum, frate, să mori de foame la Cluj? Pentru că l-au dat afară de la catedră, l-au dat afară de la universitate”, spunea Petru Groza, conform stenogramei.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VOUCHERE în valoare de 200 de lei, pentru adolescenții de peste 14 ani. Care este singura CONDIȚIE

Publicat

Adolescenții de peste 14 ani care sunt de acord să participe la cursuri de prim ajutor vor primi vouchere în valoare de 200 de lei. Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii USR, scrie Alba24.ro.

„Practic ne dorim creerea unor programe de educație naționale privind primul ajutor acordat.

În prezent 8 din 10 cetățeni nu știu să acorde primul ajutor medical, că vorbim de intervenție într-un accident rutier sau primul ajutor oferit unei persoane care suferă de un stop respirator.

Conform programului național “România în siguranță” aproxiamtiv 70.000 cetățeni mor anual pentru că nu primesc primul ajutor la timp” a declarat pentru Alba24, Beniamin Todosiu.

Voucherele pot fi acordate de la împlinirea vârstei de 14 ani, persoanelor cu domiciliul în România, scrie avocatnet.ro.

„Voucherul va fi emis pe suport electronic”

Valoarea voucherului va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei.

Voucherul va fi emis pe suport electronic și va fi acordat la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu.

Tot ce trebuie să facă tinerii pentru a primi acești bani este să participe la cursurile de prim-ajutor care vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază.

Cel puțin 50% din totalul cursului va fi reprezentată de exerciţii practice supravegheate, cu raport instructor/ cursant de maximum 1/10, pe manechine specializate (resuscitare cardio-pulmonară adult, dezobstrucţie adult, defibrilator pentru simulări).

Inițiatorii măsurii spun în expunerea de motive că, în prezent, opt din zece români nu ştiu să acorde primul ajutor.

De asemenea, mai arată aceștia, conform Programului Național ,,România în siguranță”, 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care NU au folosit voucherele. Și-au bătut joc

Publicat

De

electrocasnice pixabay

Programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit, a anunțat ministrul Mediului. Tanczos Barna spune că cei care au solicitat vouchere şi nu le-au folosit „și-au bătut joc” de posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar și nu vor mai putea participa la acest program.

Ministrul Mediului anunță că vor fi interdicții la programul „Rabla pentru electrocasnice” în cazul celor care nu au folosit voucherele.

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care nu au folosit voucherele

„Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune.

Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă, anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat Tanczos Barna la TVR Info.

Ministrul Mediului a mai explicat faptul că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, ţinând cont că produsele eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe.

Alte categorii de produse eliminate

Programul ar putea fi modificat după o analiză detaliată, iar unele categorii vor fi eliminate.

„Anul viitor cu siguranţă va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii.

Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor”, a mai anunţat ministrul Mediului.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj A PIERDUT cu 2-0 în fața celor de la Petrolul. Șepcile roșii rămân fără victorie pe terenul lupilor galbeni

Publicat

De

petrolul ploiesti

Vineri seară, „U” Cluj a jucat în compania celor de la Petrolul Ploiești, în cadrul etapei a 19-a din Superligă.

Clujenii nu au reușit să obțină victoria, și astfel au dovedit încă odată că partidele de pe terenul celor de la Petrolul sunt complicate pentru aceștia.

Pentru ploieșteni a marcat Bart Meijers (min.45+4), respectiv Marius Cioiu (min 90+2).

Echipele de start:

„U” CLUJ: Iliev-Vlădoiu, Ispas, Pițian, Briceag-Filip, Simion, Bic-Haită, Thiam, Fulop
REZERVE: Gorcea-Chipciu, Ilie, Purece, Hofman, Remacle, Horșia, Fernandes, Bălan
ANTRENOR: Eugen Neagoe

FC PETROLUL PLOIEȘTI: Leitner-Mathaus, Meijers, Huja-Borta, Jair, Seto, Țicu-Budescu, Măzărache, Grozav
REZERVE: Vâlceanu-Olaru, Pashov, Dumitriu, Bratu, Velisar, Cebotaru, Cioiu, Tucaliuc
ANTRENOR: Nicolae Constantin
Stadion: „Ilie Oană”
Arbitru: Colțescu Sebastian / Asistenți: Popescu Adrian, Badea Marius

„U” Cluj a pierdut cu 2-0 în fața celor de la Petrolul. Protest al echipei gazdă

Partida a început cu un protest din partea jucătorilor de la Petrolul. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de problemele financiare cu care se confruntă clubul ploieștean.

Prima repriză a fost săracă în ocazii, dar cu toate acestea gazdele au reușit să deschidă scorul în min.45+4. Bart Meijers a înscris cu o lovitură de cap, în urma unei corner executat de Constantin Budescu.

Repriza secundă a fost identică cu prima. Petrolul a reușit să își dubleze avantajul în min 90+2 prin golul marcat de Cioiu, în urma unei gafe a lui Ispas. Pentru trupa lui Eugen Neagoe urmează un duel în Cupa României contra celor de la Rapid București.

Daniel Cucu-Kovaci

Foto: Facebook/Petrolul Ploiești

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident la Cluj. O mașină a intrat într-un stâlp

Publicat

De

isu

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Jucu de Sus.

Potrivit primelor informații, o mașină a intrat într-un stâlp.

ISU Cluj intervine la locul accidentului.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax