Connect with us

EVENIMENT

FOTO. România pleacă acasă de la Euro2024. Pierde meciul cu Olanda, scor 3 la 0

Publicat


Echipa de fotbal a României părăsește Euro2024 în faza optimilor după ce a pierdut, marți, meciul cu Olanda cu scorul de 3-0.

Primul gol a fost marcat în prima repriză în minutul 20 de Gakpo, acesta marcând și în repriza a doya, dar golul a fost anulat pe motiv de ofsaid.

Al doilea gol a fost marcat de Malen în minutul 83, și tot el a marcat în prelungiri.

Meciul a avut loc pe Allianz Arena din Munchen.

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

PSD și PNL schimbă, din nou, CALENDARUL electoral aprobat tot de ei, de frica AUR și a lui George Simion

Publicat

aur

PSD și PNL au comasat alegerile locale cu cele europarlamentare de frica AUR și a lui George Simion. Scopul: AUR să nu câștige alegerile europarlamentare. Acum, după ce în luna februarie au schimbat calendarul electoral, vin și modifică din nou datele alegerilor, tot de frica lor față de George Simion și AUR.

Decizia coaliției de astăzi nu este o surpriză. Ea era ușor de anticipat după consultările de ochii lumii pe care le-a făcut Marcel Ciolacu la început de săptămână. Acestea au arătat un premier slab, un premier care nu e propriul său stăpân, care, în realitate, nu conduce propriul Guvern și nici nu are vreun cuvânt de spus în coaliția din care face parte.

PSD și PNL schimbă, din nou, CALENDARUL electoral aprobat tot de ei, de frica AUR și a lui George Simion

Dovezile sunt nenumărate. Marcel Ciolacu spunea în luna mai 2023 că nu se pot comasa alegerile locale cu cele europarlamentare pentru că nu este constituțional, dar totuși a făcut-o. În luna februarie 2024, Marcel Ciolacu anunța că PSD și PNL au decis ca alegerile prezidențiale să fie în luna septembrie 2024. Nici de această dată nu s-a ținut de cuvânt. Ceea ce înțelegem din toată această mișcare a PSD și PNL este că Marcel Ciolacu a fost păcălit să facă alegeri comasate în Iunie pentru a salva PNL, iar acum a fost păcălit din nou să mute alegerile prezidențiale în lunile noiembrie și decembrie, astfel încât să îi dea generalului Ciucă un răgaz de trei luni pentru a încerca să se califice pentru turul 2.

Ceea ce trebuie, însă, observat este că, în tot acest joc politic al PSD și PNL, Ziua Națională a picat la mijloc. În loc să celebrăm România, Unirea, românismul, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă îi cheamă pe români la vot. Este o lipsă de respect față de o zi simbol pentru poporul român.

„Atât Ciolacu, cât și Ciucă nu fac decât să confirme că românii nu sunt o prioritate pentru ei”

AUR, la fel ca și în cazul alegerilor locale și europarlamentare, este pregătit să meargă la alegeri oricând decide monstruoasa coaliție de la guvernare. Dovada cea mai clară în acest sens este aceea că AUR este primul partid care și-a anunțat candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana președintelui George Simion, în vreme ce ei așteaptă ordinele de la stăpânii lor pentru a-și nominaliza candidații.

Spre deosebire de PSD și PNL, pe noi ne preocupă în mod real problemele cu care se confruntă românii în aceste zile și pe care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă le ignoră: scumpirile uriașe, inflația la un nivel uriaș, creșterea accizelor încasate de stat pentru carburanți, închiderea circulației pe Valea Oltului, angajații de la Complexul Energetic Oltenia care sunt în greva foamei. Acestea sunt problemele la care PSD și PNL ar trebui să găsească soluții. Însă, atât Ciolacu, cât și Ciucă nu fac decât să confirme că românii nu sunt o prioritate pentru ei.

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE șoferi! Refuzul TESTĂRII cu aparatul DrugTest duce la RIDICAREA permisului. MODIFICĂRI în Codul Rutier

Publicat

drugtest alcooltest (2)

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne. Modificările din Codul Rutier prevăd, printre altele, faptul că refuzul testării cu aparatul DrugTest poate duce la ridicarea permisului.

OUG 84/2024 care modifică OUG 194/2002, a intrat în vigoare la data de 29 iunie 2024 aduce modificări semnificative legislației rutiere.

Șoferii ar putea rămâne fără permisul auto dacă refuză testarea cu aparatul DrugTest, scrie GSP.

ATENȚIE șoferi! Refuzul TESTĂRII cu aparatul DrugTest duce la RIDICAREA permisului. MODIFICĂRI în Codul Rutier

Conform noilor reglementări, șoferii care refuză testarea privind consumul de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat vor rămâne fără permisul de conducere până la aflarea rezultatelor analizelor efectuate asupra probelor biologice.

„3) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere și refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, ori este testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, după caz.

(5) În situația prevăzută la alin. (3), când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație”, se arată în OUG 84/2024.

Această măsură ignoră cele 1.111 rezultate fals pozitive din anul 2023 care au fost confirmate printr-un raport al Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML).

Fără excepții! Conducătorii de biciclete şi trotinete electrice vor fi și ei testaţi pentru alcool şi droguri

Noile reglementări adăugate prin OUG 84/2024 includ testarea bicicliștilor și a utilizatorilor de trotinete electrice pentru substanțe psihoactive și consumul de alcool. Astfel, cei care circulă cu trotineta sau bicicleta vor fi testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise, iar în cazul în care sunt depistați pozitiv vor fi sancționați cu o amendă contravențională de clasa a treia.

„Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul constituie contravenție și este sancționat”, se arată în comunicatul MAI.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR a oficializat încă un transfer. Francezul Béni Nkololo vine în Gruia ca extremă dreaptă

Publicat

CFR Cluj îi urează bun venit francezului de 27 de ani Béni Nkololo. El vine din Arabia Saudită în Gruia ca extremă dreaptă.

CFR Cluj își întărește echipa prin aducerea francezului Béni Nkololo, un talentat jucător de 27 de ani care va evolua pe postul de extremă dreaptă.

CFR Cluj: Béni Nkololo se alătură familiei noastre!

Venit din Arabia Saudită, Nkololo aduce cu el experiența acumulată la Al-Orobah, echipă proaspăt promovată în Saudi Pro League, unde a jucat 33 de partide, reușind 5 goluri și 5 pase decisive.

„CFRiști, faceți cunoștință cu noua noastră extremă dreaptă! Începând de astăzi, Béni Nkololo se alătură familiei noastre!

Născut în Franța, fotbalistul de 27 de ani vine în Gruia după un sezon petrecut în Arabia Saudită, la Al-Orobah, echipă proaspăt promovată în Saudi Pro League în tricoul căreia a jucat 33 de partide, bifând 5 goluri și 5 pase decisive.

Peste 200 de meciuri jucate

Cu peste 200 de meciuri în carieră, Nkololo a mai evoluat in Franța pentru US Avranches, US Concarneau, Tours FC și SC Lyon, dar și în Australia, pentru Central Coast Mariners.

Îi urăm bun venit și cât mai multe reușite alături de CFR Cluj!”, transmite CFR Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Părinţii elevilor maghiari din Cluj denunță tratament discriminatoriu la examenul de Bacalaureat

Publicat

Părinții elevilor maghiari de clasa a XII-a din județul Cluj denunță tratament discriminatoriu la examenul scris de limba română de la Bacalaureat și cer Ministerului Educației din România corectarea acestuia.

Părinţii elevilor maghiari de clasa a XII-a din judeţul Cluj au solicitat Ministerului Educaţiei din România remedierea tratamentului discriminatoriu aplicat elevilor la examenul scris la limba română, a declarat, miercuri, Csoma Botond , preşedintele UDMR Cluj, citat de MTI.

Note mai mici, din cauza lucrărilor nemarcate

Părinții elevilor maghiari din județul Cluj arată că lucrările copiilor lor nu au fost marcate corespunzător pentru a reflecta faptul că provin din clase cu predare în limba maghiară.

Acestă omisiune ar determina ca, în contextul digitalizării, lucrările să fie corectate de profesori care nu sunt familiarizați cu specificul elevilor maghiari și ar putea duce la note mai mici.

Zoltán Kallós, secretar de stat responsabil pentru învăţământul minorităţilor naţionale din cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat că a cerut preşedinţilor comisiilor judeţene de bacalaureat să permită marcarea lucrărilor elevilor maghiari.

Majoritatea judeţelor din Transilvania au respectat cererea, însă, în judeţul Cluj, s-a refuzat, motivându-se că nu au primit o directivă oficială în acest sens. Potrivit secretarului de stat, legea nu obligă, dar nici nu interzice marcarea lucrărilor.

Părinții solicită reevaluarea lucrărilor de către profesori maghiari

Mai multe asociații de părinți au depus memorii la Inspectoratul Școlar Județean, solicitând marcarea retroactivă a lucrărilor sau reevaluarea acestora de către profesori maghiari. În cadrul întâlnirii cu inspectoratul, li s-ar fi răspuns să se adreseze ministerului de resort, a declarat, pentru cotidianul transilvănean krónikaonline.ro, Király Attila, preşedintele asociaţiei de părinţi a Liceului Teoretic „Báthory István” din Cluj-Napoca.

La rândul său, Csoma Botond, președintele organizației UDMR Cluj, a înaintat solicitările ministerului, cerând soluții adecvate pentru corectarea situației.

Petiție și plângere la CNCD

Părinţii elevilor maghiari din judeţul Cluj au iniţiat şi o petiţie online adresată ministerului de resort şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

În aceasta, ei acuză comisiile de examen din judeţul Cluj de discriminare şi solicită rezolvarea urgentă a situaţiei. Până miercuri seara, petiţia a fost semnată de 500 de persoane.

Miercuri, organizaţia nonguvernamentală clujeană Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) a depus o plângere la CNCD. În comunicatul său, organizaţia afirmă că marcarea lucrărilor nu a dus la o discriminare între elevii români şi maghiari, ci la o discriminare nejustificată între elevii maghiari, favorizându-i pe unii şi defavorizându-i pe alţii, deşi toţi elevii care urmează acelaşi tip şi limbă de învăţământ ar trebui să beneficieze de aceleaşi condiţii de examinare şi lucrările lor să fie corectate după aceeaşi metodologie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax